Bästa gamingdator 2021: Ett bäst i test av stationära speldatorer

Bild som visar en bra gamingdator med en snygg design. En introduktionsbild till vårt bäst i test av stationära gamingdatorer 2021.

Går du i tankarna på att köpa en gamingdator och söker efter tips på bra modeller? I vårt bäst i test har vi  utsett de bästa gamingdatorerna 2021 i klasserna high-end, mellanklass och budget. Samtliga vinnare är färdigbyggda speldatorer med en utmärkt balans mellan pris och prestanda.

Men vad är en bra gamingdator då? Det är helt enkelt en dator som passar dig och de spel du vill spela. Vill du exempelvis kunna spela stora och krävande spel i QHD eller 4K med höga grafikinställningar, då behöver du en påkostad speldator med en processor och grafikkort som klarar av det.

Är du däremot ute efter en dator som kan spela enklare spel som CS GO, Minecraft eller League of Legends så duger en billigare gamingdator gott och väl.

Nedan hittar du en smidig översikt över de bästa gamingdatorerna 2021 i high-end, mellanklass och budget.

Översikt

Bästa stationära gamingdator 2021 - High-end

Shark Gaming Great White Shark är en av de bästa gamingdatorerna 2021 i high-end klassen. En kraftfull och snabb speldator som går att spela i 4K, QHD och FHD med höga FPS. Dessutom snygg och stilren dator.

Alternativ 1:

Shark Gaming - Great White Shark

5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa stationära gamingdator 2021 - High-end

ASUS ROG Strix G35 är en gamingdator med en snygg och tilltalande design som är försedd med LED-belysning inuti chassit. Bäst i test i kategorin high-end gamingdatorer 2021 och en riktig best på alla plan. Spela spel i 4K-upplösning med höga FPS.

Alternativ 2:

ASUS ROG Strix G35

5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa stationära gamingdator 2021 - Mellanklass

Acer Predator Orion 3000 är en kraftfull speldator som kombinerar prestanda och pris på ett suveränt sätt. Få datorer slår denna datorn på dessa prisnivåer och därför är den bäst i test 2021. Upplev ett sömlöst spelande i QHD.

Alternativ 1:

Acer Predator Orion 3000

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa stationära gamingdator 2021 - Mellanklass

Lenovo Legion T5 26AMR5​ är en prisvärd gamingdator som tillhör de bästa speldatorerna i mellanklassen 2021. Spela spel med hög FPS i FHD och QHD.

Alternativ 2:

Lenovo Legion T5 26AMR5

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa stationära gamingdator 2021 - Budget

ASUS ROG Strix GA15 är vårt val av bästa billiga gamingdator 2021. Ett perfekt val för nybörjare och barn som söker en prisvärd dator att börja spela på. Snygg design med LED-lampor i fronten.

Alternativ 1:

ASUS ROG Strix GA15

4.3/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa stationära gamingdator 2021 - Budget

Lenovo Legion T5 28IMB05 är en billig och prisvärd gamingdator som är en av de bästa datorerna under 10000 kr. Bäst i test i kategorin budget 2021

Alternativ 2:

Lenovo Legion T5 28IMB05

4.3/5

Hitta bäst pris hos:

Att välja rätt gamingdator

En dator består som bekant av många olika komponenter och dessa bidrar på olika sätt till att skapa en bra spelupplevelse. När man ska köpa en gamingdator så kan det därför vara svårt att helt förstå vad som skiljer datorerna åt. Oftast så finns dessutom samma modell i flera olika utföranden och prisklasser där minne, processor och grafikkort skiljer sig åt.

Det är lätt att ställa sig frågan: vilken gamingdator ska jag köpa? För att du lättare ska hitta den bästa gamingdatorn för just dig ska vi här nedan gå igenom de viktigaste faktorerna att känna till innan inför ett köp av en gamingdator.

Processor

Processorn är datorns motor och benämns ofta som CPU (Central Processing Unit). För gaming vill man ha en processor med en relativt hög klockfrekvens (mäts i GHz), vilket enkelt sagt innebär att den arbetar snabbt och effektiv.

Det är även en fördel om processorn har många kärnor. Om en processor t.ex. har åtta kärnor kan den arbeta med åtta saker samtidigt då varje kärna kan arbeta med en process. I en bra gamingdator bör en processor ha åtminstone sex stycken kärnor för att arbeta effektivt och optimal.

Vilka tillverkare finns av processorer?

Intel är ett företag som bland annat tillverkar processorer till gamingdatorer. Deras mest välkända modeller är i3, i5, i7 och i9. Populärt val i datorer.
AMD tillverkar bland annat processorer och grafikkort till gamingdatorer. Deras processorer är populära och oftast väldigt prisvärda.

Idag finns det två stora företag som tillverkar processorer för datorer, dessa är Intel och AMD. Om vi börjar med Intel så är några av deras vanligaste modeller: i3, i5, i7 och i9. För att krångla till det lite finns det även olika varianter av dessa. Man kan jämföra det med att samma bilmodell från ett bilmärke kan ha olika motorutföranden. 

AMD följer även samma siffermönster på sina vanligaste modeller, dessa heter : Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 och Ryzen 9.

Vilka processorer är bra i en färdigbyggd speldator?

Ur Intels modellutbud bör en bra gamingdator ha minst en i5 eller högre och från AMD en Ryzen 5 eller högre.

Grafikkort

Grafikkortet kallas GPU (Graphics Processing Unit) och är den enskilt viktigaste komponenten i en gamingdator. Det är den som producerar datorns bild och ju bättre kort datorn ha desto bättre och följsammare bild kan den producera.

I en bra gamingdator ska grafikkortet vara separerat från processorn. Det finns många stationära datorer idag på marknaden som har ett integrerat grafikkort i processorn och dessa datorer funkar för vissa enkla spel, men är främst framtagna för kontorsarbete och vanligt hemmabruk.

Vilka märken finns på grafikkort?

NVIDIA är världens största tillverkare av grafikkort och hittas ofta i färdigbyggda gamingdatorer. Kraftfulla grafikkort med hög prestanda.
AMD tillverkar bland annat processorer och grafikkort till gamingdatorer. Deras processorer är populära och oftast väldigt prisvärda.

Det finns idag två stora tillverkare av separata grafikkort, NVIDIA och AMD. Dock är NVIDIA den betydligt större tillverkaren och deras grafikkort är mycket vanligare att hitta i gamingdatorer.

De senaste generationens toppmodeller från NVIDIA kallas för 30-serien. De har även en bra serie av billigare grafikkort som kallas för 16-serien, dessa hittar man ofta i budgetklassen av gamingdatorer.

AMD’s senaste toppserie är 6000-serien med modellerna 6700, 6800 och 6900 i täten.

Vilka grafikkort är bra i en färdigbyggd speldator?

Det beror lite på vad du vill att datorn ska klara av. Grafikkort ur NVIDIA’s 16-serie är prisvärda och framtagna för ett vara följsamma och snabba i FHD (1080p) medan deras modeller som 3060, 3070, 3080 klarar av att leverera en grym spelupplevelse i QHD och även 4K i vissa fall.

RAM-minne

En annan viktig komponent i en gamingdator är RAM-minnet, som är datorns tillfälliga arbetsminne av alla program, spel och olika bakgrundsprocesser i datorn. Ju större minnet är desto bättre, då kan datorn hantera fler och större processer.

Spel och program blir hela tiden större och kräver mer utrymme av datorn. Använder man t.ex. webbläsaren Google Chrome idag så räcker det med ett par öppna flikar för den ska ta upp en stor del av RAM-minnet.

Hur stort RAM-minne bör en bra gamingdator ha?

8 GB är absolut minimum idag och man bör sikta på åtminstone 16 GB. Kollar man på färdigbyggda gamingdatorer i kategorin high-end så finns det även många modeller med hela 32 GB.

Lagringsminnet - SSD eller HDD

Lagringsminnet är datorns långvariga minne och det finns antingen SSD (Solid State Drive) eller den klassiska hårddisken HDD (Hard Disk Drive).

En SSD är att föredra då dessa är betydligt snabbare än en HDD. Både själva datorn och program kommer att starta betydligt fortare. När du spelar kommer starttiden vara kortare och även laddningen mellan olika scener i spelet kommer att vara snabbare. Nackdelen är att SSD är dyrare än HDD.

I en del datorer idag så finns både en SSD och en HDD. Då kan man t.ex. spara bilder, filmer och liknande på HDD och använda SSD:n till spel.

Kylning & ljud

En viktig komponent i en speldator är kylningen av datorns andra komponenter. En speldator kan exempelvis kylas med fläktar som skapar ett svalkande luftgenomflöde. Den kan även ha vattenkylning, då leds värmen bort av vatten i rör, vilket är effektivare men en dyrare lösning.

Förutom att kyla komponenterna vill man gärna också att fläktarna ska vara tysta, så att de inte stör. Om en dator låter högt så är det i de flesta fallen fläktarna. Det kan dels bero på dålig kvalité, men även att det är fullt med damm i datorn som påverkar. Läs gärna vidare i vår guide för hur du bäst rengör en dator om du vill ha rengöringstips.

Med det sagt så dyker vi ner i vårt bäst i test av stationära gamingdatorer 2021.

Bästa stationära gamingdator 2021 - High-end

Alternativ 1: Shark Gaming - Great White Shark

Shark Gaming Great White Shark är en av de bästa gamingdatorerna 2021 i high-end klassen. En kraftfull och snabb speldator som går att spela i 4K, QHD och FHD med höga FPS. Dessutom snygg och stilren dator.
En sidobild av speldatorn Shark Gaming Great White Shark. En avancerad gamingdator som passar gamern som ställer krav på sin dator. Klarar spel i 4K med höga grafikinställningar och hög FPS. Stilren och snygg!
 • Processor: Intel Core i9-10900 (2.8 – 5.2GHz)
 • Grafikkort: ASRock RX 6900 XT (16 GB)
 • RAM-minne: 32 GB
 • Hårddisk: 1 TB SSD
 • Trådlöst Wi-Fi: Ja, Wi-Fi 6
 • Extra: Bluetooth, RGB, glasfönsterchassi

Great White Shark är en kraftfull speldator som är framtagen för den kräsne gamern. Med denna best till dator kan du njuta av spel på de högsta grafikinställningarna tillsammans med en snabb bildhastighet.

Datorn är utrustad med komponenter som klarar både dagens spel och som även är redo för framtidens spel. Inuti det stilrena och snygga chassit så hittar vi bland annat det påkostade grafikkortet ASRock RX 6900 XT Phantom Gaming D 16GB OC och Intels snabba processor i9-10900. Processorn är dessutom vattenkyld för att ge dig ett bekymmersfritt spelande.

Kombinationen gör att Shark Gamings Great White Shark kan leverera en riktigt bra och trevlig spelupplevelse i QHD och FHD. Dessutom klarar den av att köra många spel i 4K med höga FPS.

Det stora och snabba arbetsminnet på 32 GB tillsammans med grafikkortets 16 GB dedikerade grafikminne säkerställer en hög prestanda och kapacitet och gör att du slipper oroa dig för att ha för mycket program igång.

En snygg detalj är att vissa komponenter i datorn är utrustad med RGB-belysning som syns genom glasfönstret, vilket ger en schysst känsla när man sitter och spelar.

Hitta bäst pris för Shark Gaming – Great White Shark hos:

Bästa stationära gamingdator 2021 - High-end

Alternativ 2: ASUS ROG Strix G35

ASUS ROG Strix G35 är en gamingdator med en snygg och tilltalande design som är försedd med LED-belysning inuti chassit. Bäst i test i kategorin high-end gamingdatorer 2021 och en riktig best på alla plan. Spela spel i 4K-upplösning med höga FPS.
Bild på ASUS ROG Strix G35 från sidan. En snygg och kaxig gamingdator som är fylld med starka komponenter. Vårt val av bästa gamingdator i klassen high-end 2021. Levererar spel i 4K.
 • Processor:  AMD Ryzen 7 5800X (3.8 – 4.7GHz)
 • Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 3080 (10 GB)
 • RAM-minne: 32 GB
 • Hårddisk: 1 TB SSD & 1 TB HDD
 • Trådlöst Wi-Fi: Ja, Wi-Fi 6
 • Extra: RGB, Bluetooth, glasfönsterchassi

Om man har kunskapen så brukar man generellt tjäna på att bygga din egen dator i high end-klassen, men ASUS ROG Strix G35 går emot den tesen. Det här är en färdigbyggd gamingdator med en otrolig prestanda för sitt pris och vi är imponerade över att ASUS prissatt den på den här nivån.

Förutom den vassa prestandan så tycker vi verkligen att ASUS har lyckats skapa ett tilltalande chassi med en häftig design. Datorn ser kaxig ut, vilket många tycker att en speldator ska göra och det är genomskinligt på sidan där snygg RGB-belysning syns.

Tack vare Ryzen 7 5800X och RTX 3080 så klarar denna speldatorn av att leverera en 4K-upplösning tillsammans med över 100 FPS i många av dagens spel. Även tunga spel som t.ex. Battlefield och Far Cry klarar ROG Strix G35 av över 60 FPS i 4K med Ultra-inställningar.

ASUS har försett datorn med ett gediget kylsystem för att hålla den sval och tyst genom intensiva spelsessioner, processorn är till och med vattenkyld för optimal prestanda.

En fantastisk gamingdator att ha kul med många år framöver!

Hitta bäst pris för ASUS ROG Strix G35 hos:

Bästa stationära gamingdator 2021 - Mellanklass

Alternativ 2: Acer Predator Orion 3000

Acer Predator Orion 3000 är en kraftfull speldator som kombinerar prestanda och pris på ett suveränt sätt. Få datorer slår denna datorn på dessa prisnivåer och därför är den bäst i test 2021. Upplev ett sömlöst spelande i QHD.
Speldatorn Acer Predator Orion 3000 från sidan. En dator som passar gamern som vill spela i QHD och FHD med hög grafikinställning och hög FPS. Mycket dator för pengarna och vinnare i vårt bäst i test av speldatorer i mellanklassen 2021.
 • Processor: Intel Core i7-11700F (2.5 – 4.9GHz)
 • Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 3070 (8 GB)
 • RAM-minne: 16 GB
 • Hårddisk: 1 TB SSD
 • Trådlöst Wi-Fi: Ja, Wi-Fi 6
 • Extra: RGB, Sidofönster & Bluetooth

Acer Predator Orion 3000 är en kraftfull gamingdator i mellanklassen, med vassa komponenter som gör den riktigt prisvärd. Dessutom kommer den med en läcker design och har en genomskinlig sida med RGB-belysning inuti datorn, som enkelt går att ändra färg på.

Denna speldator är utrustad med Intels snabba processor i7-11700F, som är från den 11:e och senaste generationen av Intel-processorer. Med hjälp av Intels Turbo Boost-teknologi har denna processor en grym maxhastighet på 4.9GHz.

Denna versionen av Predator Orion 3000 är utrustad med grafikkortet NVIDIA GeForce RTX 3070, vilket innebär att datorn klarar av att driva många spel i 4K med FPS mellan 60-100 om grafikinställningarna är på Ultra. Men det är framförallt i QHD som denna maskin glänser, med ett fantastiskt flyt i bilden på högsta grafikinställningarna för de allra flesta spelen.

Det tilltagna RAM-minnet på 16 GB ger stort arbetsutrymme och lagringsmässigt är denna speldator utrustad med en snabb SSD-hårddisk på 1 TB.

Hitta bäst pris för Acer Predator Orion 3000 hos:

Bästa stationära gamingdator 2021 - Mellanklass

Alternativ 1: Lenovo Legion T5 26AMR5

Lenovo Legion T5 26AMR5​ är en prisvärd gamingdator som tillhör de bästa speldatorerna i mellanklassen 2021. Spela spel med hög FPS i FHD och QHD.
Frontbild på Lenovo Legion T5 26AMR5. Vårt val av bästa gamingdator i mellanklassen 2021. Snygg, stilren design och kraftfull.
 • Processor: AMD Ryzen 7 3700X (3.6 – 4.4GHz )
 • Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti (8 GB)
 • RAM-minne: 16 GB
 • Hårddisk: 512 GB SSD
 • Trådlöst Wi-Fi: Ja, Wi-Fi 6
 • Extra: LED-logga fram & Bluetooth

Legion T5 26AMR5 från välkända Lenovo erbjuder en fantastisk mix mellan pris och prestanda. Denna  färdigbyggda gamingdator är framtagen för gamern som vill ha något som är bättre än budgetalternativen, men som inte vill lägga 25 000 – 30 000 kr på en stationär dator.

Tack vare grafikkortet RTX 3060 Ti kan du njuta av spel i QHD (1440p) med hög FPS och höga grafikinställningar på bilden. Denna gamingdator är till och med kapabel att spela en del spel i 4K och 60 FPS om grafikinställningarna är runt medium.

Den kraftfulla processorn Ryzen 7 3700X från AMD i kombination med en SSD-disk på 512 GB garanterar en snabbt arbetande dator. Med ett RAM-minne på 16 GB kan den även hantera många saker samtidigt.

För att hålla datorn på en optimal temperaturnivå så är den utrustad Legion Coldfront 2.0, som är ett effektivt kylsystem med ett bra luftgenomflöde som kyler komponenter föredömligt.

Hitta bäst pris för Lenovo Legion T5 26AMR5 hos:

Bästa stationära gamingdator 2021 - Budget

Alternativ 2: ASUS ROG Strix GA15

ASUS ROG Strix GA15 är vårt val av bästa billiga gamingdator 2021. Ett perfekt val för nybörjare och barn som söker en prisvärd dator att börja spela på. Snygg design med LED-lampor i fronten.
 • Processor: AMD Ryzen 5 (3.8 – 4.4GHz)
 • Grafik: NVIDIA GeForce GTX 1660 SUPER (6 GB)
 • RAM-minne: 16 GB
 • Hårddisk: 512 GB SSD
 • Trådlöst Wi-Fi: Ja, Wi-Fi 6
 • Extra: Bluetooth

En av de bästa integsmodellerna för gaming just nu är ASUS ROG Strix GA15. Med en tilltalande design, starka komponenter och en billig prislapp är det en optimal speldator för nybörjare, barn eller för den som helt enkelt vill ha en vettig gamingdator under 10000 kr.

Datorn kommer med ett kompakt chassi som är lite mindre och smidigare än övriga gamingdatorer i denna guide. På fronten sitter det LED-lampor och färgen på belysningen kan ändras utifrån eget önskemål.

Inuti chassit hittar vi bland annat AMDs processor Ryzen 5 och NVIDIA’s grafikkort GTX 1660 SUPER. Med den kombinationen går det att spela många av dagens populära spel i 1080p med höga grafikinställningar och snabb bildhastighet.

Hitta bäst pris för ASUS ROG Strix GA15 hos:

Bästa stationära gamingdator 2021 - Budget

Alternativ 1: Lenovo Legion T5 28IMB05

Lenovo Legion T5 28IMB05 är en billig och prisvärd gamingdator som är en av de bästa datorerna under 10000 kr. Bäst i test i kategorin budget 2021
Den billiga gamingdatorn Lenovo Legion T5 28IMB05 är en riktigt prisvärd dator för under 10000 kr som går att spela i FHD och till viss del QHD med. Vårt val av bästa billiga gamingdator 2021.
 • Processor: Intel Core i5-10400 (2.9 – 4.3GHz)
 • Grafik: NVIDIA GeForce GTX 1660 SUPER (6 GB)
 • RAM-minne: 8 GB
 • Hårddisk: 512 GB SSD
 • Trådlöst Wi-Fi: Ja, Wi-Fi 6
 • Extra: Bluetooth

Den andra Lenovo-datorn i vårt bäst i test benämns som Legion T5 28IMB05 och är en otroligt vass gamingdator för sin billiga prislapp. Helt klart en av de bästa stationära datorerna under 10000 kr för gaming.

Datorns motor är Intels kvicka processor i5-10400 som har en maxkapacitet på 4.3GHz. Arbetsminnet är på 8 GB och grafikkortet har ett eget dedikerat minne på 6 GB.

På tal om grafikkortet så heter det GTX 1660 SUPER och är bland de bästa grafikkorten i budgetsegmentet på marknaden just nu. Det är främst framtaget för att spela på höga grafikinställningar och FPS i FHD-upplösning (1080p). Datorn klarar även av att leverera en bra och följsam bild i QHD-upplösning (1440p) i många spel.

Vidare är datorn utrustad med Lenovos kylsystem Legion Coldfront 2.0. Det ger en effektiv och tyst kylning av komponenter och tillåter dem att köra på högvarv när det behövs.

Hitta bäst pris för Lenovo Legion T5 28IMB05 hos:

Sammanfattning av bästa gamingdator 2021

En gamingdator består av flertalet olika komponenter som alla påverkar din spelupplevelse på olika sätt. Den bästa datorn för dig behöver nödvändigtvis inte vara den dyraste, utan den ska passa dig och de spel du spelar.

Den enskilt viktigaste komponenten att kolla på i en gamingdator är grafikkortet. Det är den som levererar bilden till din gamingskärm och har störst inflytande på hur följsam och bra grafik som datorn kan visa.

Nedan sammanfattar vi vårt bäst i test där vi har tagit fram de två bästa alternativ sett till pris och prestanda i klasserna high-end, mellanklass och budget.

Hoppas att vi har kunnat hjälpa dig med inspiration av gamingdatorer i denna köpguide!

Vanliga frågor och svar om gamingskärmar

Fördelar:
 • Garanti på hela datorn och inte bara individuella delar
 • Support från tillverkaren
 • Smidigt och inte lika tidskrävande som att bygga egen
 • En del färdigbyggda datorer använder specialbyggda chassin som inte är tillgängliga att köpa löst
 • Du vet att komponenterna har testats tillsammans och funkar som det ska

Nackdelar:

 • Mindre valfrihet
 • Generellt dyrare då man inte bara betalar för delarna
 • Kan kombinera design exakt hur du vill

Det beror på, det finns gamingdatorer med skyhöga prislappar som knappt är framtagna för vanligt folk. Den bästa gamingdatorn för dig ska passa dina behov. I vårt bäst i test har du tre kategorier att kika på där vi är övertygade om att någon dator passar för just dig.

Till att börja med bör du fundera på vilken typ av spel du spelar. Om du gärna spelar krävande spel med hög upplösning och höga grafikinställningar så behöver du en mer avancerad speldator som klarar av att prestera en bra bild. Om du istället är mer casual i ditt spelande och kör lite enklare spel finns det bra alternativ i budgetsegementet.

Det finns speldatorer nere på 7000-8000 kr som klarar enklare spel på bra grafiknivåer. På andra sidan spektrumet finns det extrema gamingdatorer på över 50000 kr. Generellt ligger dock de flesta speldatorer på mellan 10000 – 25000 kr.

En av de billigaste gamingdatorerna på marknaden just nu är Medion Erazer Recon E10.

Vi skulle säga att Blocket fortfarande är det bästa alternativet, men även Facebook eller Tradera är bra ställen att köpa begagnade gamingdatorer på.

Speldata är en talspråk och ordet data har länge sagts lite slarvigt för dator. Så speldator är den riktiga stavningen, även om alla förstår vad man menar med speldata.

Den dyraste gamingdatorn som vi känner till just nu är 8Pack OrionX2 som har ett pris på £29 999.99. Den består bland annat av en Intel Core i7 och en Intel Core i9 samt tre stycken NVIDIA GeForce GTX 3090.

Ja de kan dyka upp på rea till billiga priser. Framförallt på kampanjer som Black Friday och mellandagsrean kan det gå att göra riktigt fina kap.