Bästa gamingmus 2021

 • Inlägget publicerat:2021-04-27
 • Inläggskategori:Gamingmus / PC
Bild på en svart gamingmus, som illustrerar vårt bäst i test av gamingmöss 2021.

Den styr hela din dator och är den prylen du har allra mest kontakt med. Vi pratar såklart om datormusen som är en mycket viktig del för att skapa en rolig spelupplevelse.

En bra gamingmus ska vara både bekväm att använda och ha en hög prestanda, så att du har både har kul och kan prestera så bra som möjligt. För att känna att man hämmas av sin utrustning och inte får ut sin fulla rätt är inte kul.

Datormusen är nog den delen i en gamingsetup som är mest individberoende då människors händer ser väldigt olika ut. För att hjälpa dig på vägen har vi därför tagit fram ett bäst i test med olika kategorier, som passar för olika plånböcker, spel, händer och anslutningar.

Nedan finner du en smidig översikt av våra val av bästa gamingmöss 2021.

Översikt

Bästa gamingmus med kabel 2021

Razer Viper 8KHz är en datormus för både högerhänta och vänsterhänta och en gamingmus av toppklass med fantastisk respons och följsamma rörelser. Vårt val av bästa gamingmus med kabel 2021.

Razer Viper 8KHz

5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa trådlösa gamingmus 2021

Logitech G Pro X Superlight är en ultralätt trådlös gamingmus som erbjuder en fantastisk hastighet och precision. Bäst i test bland trådlösa gamingmöss 2021.

Logitech G Pro X Superlight

5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gamingmus för stora händer 2021

För gamern med stora händer är Corsair Ironclaw RGB det perfekta valet med sin lite större och gedigna storlek. Vårt val av bästa gamingmus för stora händer 2021.

Corsair Ironclaw RGB

4.6/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gamingmus för små händer 2021

Om du letar efter en gamingmus för små händer är Glorius Model O det bästa valet av gamingmus 2021.

Glorious Model O

4.4/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gamingmus för MMO/MOBA 2021

Razer Naga Trinity är den perfekta datormus för spel inom kategorierna MOBA, MMO och MMORPG. Bäst i test hos oss 2021.

Razer Naga Trinity

4.4/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa billiga gamingmus 2021

Logitech G203 Lightsync är de bästa billiga gamingmusen 2021. Prisvärd, snygg och med bra prestanda.

Logitech G203 Lightsync

4/5

Hitta bäst pris hos:

Att tänka på innan ett köp av gamingmus

Oavsett om du letar efter din första datormus för gaming eller om det är din tionde gamingmus så kan det vara klurigt att leta bland alla olika gamingmöss på marknaden. Det finns många olika former, tekniska specifikationer och priser att ta hänsyn till.

Därför vill vi med denna köpguiden hjälpa dig att hitta bästa möjliga gamingmus för just dig. Först kommer vi att gå igenom några vanliga begrepp och termer som är bra att känna till, därefter kommer vi att presentera vårt bäst i test med sex kategorier.

Trådlöst eller kabel?

Till att börja med så behöver man fundera på om man vill köpa en trådlös gamingmus eller med kabel. En datormus som ansluts trådlös kan antingen kopplas via Bluetooth eller via en trådlös USB-mottagare. Generellt så har de lägre fördröjning med USB-mottagare, men drar då mer batteri. Kabelbundna gamingmöss ansluts vid en kabel direkt i dator och drivs av datorns ström.

Låt oss ta och gå igenom vilka för- och nackdelar det finns:

Trådlös gamingmus - För- och nackdelar

Trådbunden gamingmus - För- och nackdelar

Är en trådlös gamingmus eller med kabel bäst för gaming?

Precis som med gamingtangentbord så har det traditionellt varit bäst att spela med kabelbundet, men dagens trådlösa teknik är så pass vass att skillnaden är marginellt liten. Man behöver spela på en riktigt hög nivå för att märka av en eventuell skillnad.

Så det handlar egentligen om man tycker det är värt att lägga en liten extra slant för att få bort kablarna från skrivbordet.

Olika grepp om gamingmusen

Hur man greppar datormusen har betydelse för vilken typ av gamingmus man bör välja. Greppen brukar delas in i tre olika stilar:

 • Palm Grip – Större delen av handflatan vilar på musen tillsammans med hela fingrarna. För denna typ av grepp passar större gamingmöss bra.
 • Claw Grip – Vristen ligger på musmattan och handflatan rör knappt musen, medan fingertopparna greppat tag om musen vid knapparna, som en klo. För detta grepp passar små gamingmöss framförallt bra.
 • Fingertip Grip – Som Palm Grip, fast hela handen har flyttats bakåt så att handleden och handflatan vilar på musmattan och de raka fingrarna rör musen med fingertopparna. Storlek på gamingmus spelar mindre roll för detta grepp.

Vad är DPI och hur påverkar det gamingmusen?

DPI står för Dots Per Inch och när man pratar om gamingmöss och DPI så betyder en hög siffra att muspekare kan flyttas långt med en liten armrörelsen. Om man har två datormöss och den ena är inställd på 700 DPI och den andra på 15 000 DPI så kommer den med 15 000 DPI att flyttas längre med samma armrörelse.

För att komplicera det lite så använder vissa tillverkare någonting som kallas CPI istället, Counts Per Inch. Utan att fördjupa oss för mycket i skillnaderna mellan DPI och CPI så är egentligen det viktiga att veta att en högre CPI-siffra betyder samma som en hög DPI-siffra. Att musen kan förflyttas längre med samma rörelse.

Vad innebär Polling rate?

Polling rate är enkelt förklarat hur ofta datormusen berättar för datorn vart den är. Många gamingmöss idag har en polling rate på 1000 Hz, vilket innebär att musen rapporterar sin position 1000 gånger per sekund eller varje 1 ms.

En högre siffra innebär en mjukare och följsammare muspekare då det är mindre fördröjning mellan när den flyttats till när den pratar med datorn. En hög polling rate kan innebära att CPUn får arbeta lite mer då datorn kommunicerar oftare med musen.

Med det sagt så tar vi och dyker ner bland de bästa gamingmössen för i år!

Bästa gamingmus med kabel 2021

Razer Viper 8KHz

Razer Viper 8KHz är en supersnabb och välbyggd datormus för gaming och vårt val av bästa kabelbundna gamingmus 2021.
Razer Viper 8KHz från sidan. En gamingmus som är bäst i test 2021 av kabelbundna gamingmöss.
 • Sensor: Optisk
 • Upplösning: 20 000 DPI
 • Polling rate: 8 000 Hz
 • Vikt: 71 gram
 • Antal knappar: 8 st
 • Högerhänt eller vänsterhänt: För båda

Razer Viper 8KHz är en högpresterande gamingmus av toppklass och kommer med en rad spännande och avancerade teknologier som gör spelandet till en absolut fröjd.

Det som gör denna gamingmusen unik är dess polling rate på 8 000 Hz, vilket även tydliggörs i namnet. Razer kallar teknologin för HyperPolling Technology och den ger alltså en 8 gånger snabbare hastighet och lägre klicklatens än de flesta gamingmusar, då dessa vanligtvis ligger på 1 000 Hz.

Med den höga hastigheten får Viper otroligt mjuka och följsamma rörelserna, speciellt på gamingskärmar med en hög uppdateringsfrekvens. Den påkostade optiska sensor Razer Focus+ Optical Sensor ger dessutom en högklassig precision och tillgång till 20 000 DPI.

Tack vare ovan kombination är Razer Viper 8KHz perfekt för FPS-spel, men är även ett giftigt vapen till olika MOBA-spel. Musens lätta vikt på 71 gram gör den dessutom enkel och smidig att kontrollera.

Vidare så ger det inbyggda minnet möjlighet till att skapa makron, binda knapptryck och spara profiler, så att du kan anpassa musen efter olika spel.

Under musen sitter fötter med påkostat PTFE-material, som ger ett strålande och följsamt glid på musmattan.

Ett riktigt hastighetsmonster och vårt val av bästa kabelbundna datormus för gaming 2021.

Hitta bäst pris för Razer Viper 8KHz hos:

Bästa trådlösa gamingmus 2021

Logitech G Pro X Superlight

Logitech G Pro X Superlight har en väldigt lätt vikt samtidigt som den presterar förstklassigt i alla typer av spel. Vårt val av bästa trådlösa gamingmus 2021.
Den vita versionen av Logitech G Pro X Superlight. En otroligt lätt datormus för gaming och bäst i test 2021 hos oss av trådlösa gamingmöss.
 • Sensor: Optisk
 • Upplösning: 25 600 DPI
 • Polling rate: 1 000 Hz
 • Vikt: 63 gram
 • Antal knappar: 5 st
 • Högerhänt eller vänsterhänt: För högerhänta

Logitech G Pro X Superlight är en vidareutveckling och lättare variant av den omåttligt populära modellen Logitech G Pro Wireless. Denna versionen är den lättaste och snabbaste musen någonsin ur Logitechs Pro-serien och den är även framtagen tillsammans med flertalet e-sportproffs.

Pro X Superlight har en avskalad och stilren design med en matt yta och den ligger riktigt bra i handen. Musens ultralätta vikt kan vara något ovant i början om man kommer från en tyngre mus, men när man vant sig är det fantastiskt för både hand och arm.

Logitech har även lyckats få till den lätta vikten utan att använda sig av hexagonhål (honeycomb) som många andra lätta gamingmöss använder, vilket är en fördel för de som föredrar en hel design.

Förutom en låg vikt så levererar Pro X Superlight en suverän snabbhet och precision tack vare HERO 25K-sensorn, vilket gör att musen lämpar sig utmärkt för snabba och krävande spel inom FPS och MOBA.

För att göra anslutningen så snabb och stabil som möjligt så används Logitechs Lightspeed-teknik, som enligt oss gör skillnaden mellan tråd och trådlöst minimal.

För att maximera batteritiden (och få ner vikten) så är all RGB-belysning bortplockad jämfört med föregångaren, endast en liten lampa finns kvar och den indikerar batteristatus. Det har gjort att batteritiden har ökat till 70 timmar, vilket är riktigt bra. Dessutom finns ett strömspararläge för när den inte används.

För bästa möjliga glid på musmattan så sitter påkostade fötter av PTFE-material under musen.

Är du vänsterhänt så kan denna modellen användas, enda nackdelen är att knapparna hamnar på fel sida. Syskonet Logitech G Pro Wireless är däremot för både vänsterhänta och högerhänta.

Hitta bäst pris för Logitech G Pro X Superlight hos:

Bästa gamingmusen för stora händer 2021

Corsair Ironclaw RGB Wireless

Corsair Ironclaw RGB är en rejäl best till gamingmus och passar utmärkt för stora händer. Ett av våra val till bästa datormus för gaming 2021.
Corsair Ironclaw RGB från sidan, ett perfekt val för gamern med stora händer.
 • Sensor: Optisk
 • Upplösning: 18 000 DPI
 • Polling rate: 1 000 Hz
 • Vikt: 130 gram
 • Antal knappar: 10 st
 • Högerhänt eller vänsterhänt: För högerhänta

Corsair Ironclaw RGB Wireless är en gedigen gamingmus med hög komfort och skön känsla som är perfekt för de med stora händer. Tack vare sin relativt höga mittpunkt så faller fingrarna naturligt ner mot knapparna på ett bra sätt.

Ironclaw använder sig av Corsairs trådlösa teknik Slipstream Wireless, som ger en säker och stabil anslutning med snabba hastigheter på under 1 ms. Den kan även anslutas via Bluetooth vid lite mer casual gaming eller när man gör annat, latensen blir lite högre men batteritiden längre.

Med blåtanden håller batteriet ca. 50 timmar och med via den trådlösa USB-mottagaren (Slipstream-tekniken) ca. 25 timmar. Dessa siffror är med RGB-belysningen av, om den är på kapas några timmar. Musen kan också självklart användas med kabel inkopplad.

Inuti Ironclaw hittar vi den optiska sensor Pixart PMW3391 som vi tycker ger en riktigt snabb och precis känsla och håller hög nivå för krävande och snabba spel.

Det finns ett par extraknappar på denna musen. Bland annat en som sänker DPI:n för precisionsklick, perfekt om man spelar som sniper. Vidare går det att skapa makro och spara ner tre unika profiler.

Om vi ska säga något om RBG-belysningen så är den justerbar i programvaran iCUE. Corsair-loggan lyser snyggt och vid scrollhjulet kan man se lite belysning. Annars sitter resten av av belysningen framtill och syns inte så mycket för spelare, vilket vi kan tycka är lite märkligt.

Hur som helst, en grym datormus för gaming och vårt val av bästa gaming för stora händer!

Hitta bäst pris för Corsair Ironclar RGB hos:

Bästa gamingmusen för små händer 2021

Glorious Model O

För den som söker en gamingmus för små händer är Glorious Model O ett perfekt val. Bäst i test hos oss 2021.
Den vita och glansiga varianten av Glorious PC Gaming Race Model O. En lätt gamingmus som passar perfekt för små händer. Ett av de bästa valen av datormus för gaming 2021.
 • Sensor: Optisk
 • Upplösning: 12 000 DPI
 • Polling rate: 1 000 Hz
 • Vikt: 68 gram
 • Antal knappar: 6 st
 • Högerhänt eller vänsterhänt: För båda

Gamingmusen med det något kaxigare namnet Glorious PC Gaming Race Model O är en ultralätt datormus med en hexagon/honeycomb-design. Förutom att ge musen en låg vikt gör även honeycomb-designen att det blir ett behagligt genomflöde av luft för handen.

Den något mindre storleken på denna spelmus gör att den passar utmärkt för gamers med små händer. Till formen är den ambidextriös och passar alltså både vänsterhänta och högerhänta. Det sitter dock bara knappar på vänster sida så för vänsterhänta blir det omvänt.

Glorious Model O använder sig av den snabba optiska sensorn Pixart PMW3360 som ger en strålande precision och respons och som gör musen stark i de flesta typerna av spel.

Model O kommer med en snygg RGB-belysning som finns i 8 effekter, går även att stänga av om man önskar. Denna gamingmus är en plug and play, så både LED och DPI kan justeras direkt på musen. Det behövs med andra ord ingen programvara, men det finns att ladda ner om man vill.

Utseendemässigt finns denna modellen i vitt och svart samt i glansigt eller matt utförande. Dessutom går att även att köpa en trådlös variant för några hundralappar mer i pris än den trådbundna.

Hitta bäst pris för Glorious Model O hos:

Bästa gamingmusen för MMO/MOBA 2021

Razer Naga Trinity

Razer Naga Trinity MOBA MMO är ett perfekt val för MOBA, MMO och även FPS-spel. De tre sidopanelerna erbjuder knappar på sidan som ger dig stora fördelar i spelen.
Razer Naga Trinity MOBA/MMO är en gamingmus med flera knappar på sidan som gör den utmärkt för MOBA och MMO spel. En av de bästa valen av spelmöss 2021.
 • Sensor: Optisk
 • Upplösning: 16 000 DPI
 • Polling rate: 1 000 Hz
 • Vikt: 120 gram
 • Antal knappar: 19 st
 • Högerhänt eller vänsterhänt: För högerhänta

Razer Naga Trinity är en riktigt bekväm och flexibel gamingmus, som med hjälp av ett stort utbud av knappar kan erbjuda dig ett övertag mot motståndarna i spel inom MMO, MOBA eller MMORPG. Men den är även vass i snabba FPS-spel.

Musen är justerbar då det kommer med tre olika sidopaneler som antingen erbjuder 2, 7 eller hela 12 knappar. På dessa knappar kan du t.ex. binda olika typer av snabbkommandon. Panelerna byts smidigt ut så att du kan anpassa musen för varje spel.

Med hjälp av Razerz 5G optiska sensor så erbjuder Naga Trinity riktigt snabba och precisa rörelser och har en fin och följsam känsla även under intensiva matcher.

RGB-belysningen är snygg och diskret och finns i loggan, scrollhjulet och siffrorna på sidoknapparna. Den går att ändra och justera hur du vill med Razers programvara Chroma.

Hitta bäst pris för Razer Naga Trinity hos:

Bästa billiga gamingmus 2021

Logitech G203 Lightsync

Den svarta versionen av Logitech G203 Lightsync​ som är en prisvärd och billig gamingmus. Vårt val av bästa budget gamingsmus 2021.
Den blåa versionen av Logitech G203 Lightsync. En billig och lysande gamingmus för sitt pris.
Den vita varianten av Logitech G203 Lightsync, en lysande och billig gamingmus med snygg design. En av de bästa spelmössen 2021.
Den lila varianten av Logitech G203 Lightsync, en billig gamingmus som passar utmärkt för de flesta games. Ett bra val för barn.
 • Sensor: Optisk
 • Upplösning: 8 000 DPI
 • Polling rate: 1 000 Hz
 • Vikt: 85 gram
 • Antal knappar: 6 st
 • Högerhänt eller vänsterhänt: För båda

Logitech G203 Lightsync är en prisvärd och billig gamingmus med en häftig och tilltalande design och snygg RGB-belysning. Det finns även lite textur i ytan, vilket ger musen en något högre premiumkänsla än många andra billiga gamingmöss.

G203 Lightsync passar perfekt för gamers som är lite mer casual i sitt spelandet och som kanske inte spelar på de högsta nivåerna. Samtidigt erbjuder den trots sitt låga pris en riktigt bra prestanda i de flesta spelen.

Under musen sitter påkostade PTFE-fötter som ger ett suveränt glid och kombinerat med den lätta vikten blir G203 riktigt smidig att förflytta runt på musmattan.

När det gäller RGB-belysningen är dels loggan lysande samt kanten runt musen. Du kan få full kontroll över färgerna och skapa egna effekter i Logitechs programvara.

Vi vill även tillägga att om du letar efter en bra gamingmus för barn så tycker vi säga att detta är ett utmärkt alternativ tack vare sin prisvärdhet, härliga design och bra prestanda.

Hitta bäst pris för Logitech G203 Lightsync hos:

Sammanfattning av bästa gamingmus 2021

En bra gamingmus ska ge dig möjligheten att prestera på topp i krävande spel genom att erbjuda en kombination av hög hastighet, följsamma rörelser och knivskarp precision.

Vidare så ska den även vara bekväm att använda även under längre sessioner. Sedan är det ju ingen nackdel om den även ser snygg ut i setupen.

I vårt bäst i test har vi tagit fram de bästa gamingmössen i sex kategorier, vilket är följande modeller:

Vi hoppas att vi har hjälpt dig att hitta inspiration till din nästa gamingmus!

Vanliga frågor och svar om gamingmöss

Det finns billiga gamingmöss för så lite som 100-200 kr. Men då håller de låg kvalité och presterar dåligt i mer krävande spel.

På andra sidan finns de bästa trådlösa toppmodellerna som kan nå upp till nära 2000 kr. Den vanligaste prisklassen för en gamingmus är dock någonstans runt 1000 kr.

Det finns flera extremt dyra modeller där man har använt detaljer och material som guld, diamanter och safirer. En känd modell är The Gold Bullion Wireless Mouse som är en trådlös datormus formad som en guldtacka och som kostar över 300 000 kr.

I vårt bäst i test så finns det flera högpresterande gamingmöss som passar för den typen av FPS-spel (nåja, Fortnite kan spelas som Third-person också). Razer Viper 8KHz är t.ex. en perfekt spelmus för dessa spel.

Datormöss i allmänhet och för gamingmöss i synnerhet handlar mycket om smak och tycke. Därför är det svårt att säga att en typ av gamingmus är bäst. Därför har vi tagit fram flera kategorier så att du förhoppningvis kan hitta någon modell som känns lockande för dig.

Den designen benämns som honeycomb på engelska eller hexagon/bivax på svenska.

Vi tycker att Logitech G203 Lightsync är en riktigt bra gamingmus för barn med sin häftiga design, billiga pris och goda prestanda. I den prisklassen så är den helt klart det bästa valet.