Hur man rengör och tvättar en musmatta – Steg för steg

En ren och fin musmatta som är tvättad och rengjord.

Precis som många andra delar av din gamingsetup så behöver musmattan lite kärlek då och då genom att rengöras och tvättas. Det är både fräscht och hygieniskt samtidigt som det håller musmattan i toppskick, så att din gamingmus glider bättre och kan läsa av underlaget på bästa sätt.

Ett bra sätt att hålla reda på om musmattan behöver tvättas är det det tydliga spår när du drar dina naglar över ytan. Det betyder att det finns en del naturlig olja, smuts och svett från din hand ingrodd i musmattan och att det är dags att rengöra den.

Musmattor bör inte tvättas i en tvättmaskin, därför ska vi gå igenom hur du kan tvätta din musmatta för hand med några enkla steg.

1. Skölj av med ljummet vatten

Börja med att skölja av musmattan med ljummet vatten, förslagsvis i ett badkar eller handfat beroende på storleken på din musmatta.

2. Ta fram en handduk och tvättmedel

Ta fram något att gnugga med som t.ex en handduk, tvättlapp eller tvättsvamp. Som rengöringsmedel kan du använda tvättmedel, diskmedel eller något milt rengöringsmedel som grön såpa.

3. Skrubba musmattan försiktigt

Skrubba och gnugga musmattan försiktigt i cirklar med ljummet vatten och tvättmedel. Skrubba helst bara ovansidan, då undersidan oftast har ett gummi som kan förlora lite fäste om den gnuggas för hårt.

4. Skölj av

Skölj av musmattan under ljummet vatten. Är det första gången du tvättar den på länge så kan du skrubba ytterligare en gång och skölja på nytt för att få ut allt.

5. Torka av musmattan med en handduk

Torka av musmattan genom att dutta försiktigt med en torr handduk.

6. Låt musmatta torka sig helt torr

Häng upp den för torkning i ett torkställ eller lägg på en handduk. Undvik att torka den i solen då det kan skada musmattan. Låt den sedan vara helt torr innan du lägger tillbaka den och börjar använda den igen.