Bästa gamingratt 2021 – Hitta rätt ratt att spela på

Gamingratten Logitech G923. En av de bästa rattarna för spel 2021.

I den här guiden går vi igenom de bästa gamingrattarna 2021, uppdelat i olika kategorier för att du ska hitta en spelratt som passar just dig. Med hjälp av en bra ratt och pedaler kan du skapa den ultimata upplevelsen i spel med bilar, racing och simulatorer. Dessutom får du mer kontroll och känsla än vad en handkontroll eller tangentbord kan erbjuda.

Oavsett om du är intresserad av realistiska racingspel, Euro Truck Simulator eller arkadliknande bilspel så hittar du något passande i denna köpguiden.

Vill du även komplettera ratten och pedalerna med en passande stol så kan du även hitta bästa racingstol 2021 i vår köpguide av gamingstolar.

Här nedan hittar du en smidig översikt över vinnarna i vårt bäst i test av gamingrattar 2021, med modeller för både PC, Playstation och Xbox.

Översikt av bästa gamingratt 2021

1. Logitech G923

Gamingratten Logitech G923, bästa ratten för PC, PS5, PS4, Xbox Series X, Xbox Series S och Xbox One.

PC, PS5, PS4 & Xbox X|S, One

5/5

Hitta bäst pris för Logitech G923 PC/Playstation

Hitta bäst pris för Logitech G923 PC/Xbox

2. Thrustmaster TX Racing Wheel

Thrustmaster TX Racing Wheel är bästa gamingratt för Xbox One och Xbox Series X och Xbox Series S. Pedalerna är av metall och koppling finns. Ratten är snygg med ett greppvänlig lädermaterial.

PC & Xbox Series X|S, One

5/5

Hitta bäst pris hos:

3. Thrustmaster T300 RS GT Edition

Thrustmaster T300 RS GT Edition är bästa ratten för till PS4 och PS5 2021. Snygg ratt med tre pedaler, koppling, gas och broms. Bra materialval och funktioner. Drivs av rem.

PS5, PS4 & PC

5/5

Hitta bäst pris hos:

4. Logitech Saitek Farming Simulator Bundle

Logitech Saitek Farm Simulator Bundle är det bästa valet för simulatorer som Euro Truck Simulator och Farming Simulator. En ratt, pedaler och en mittkonsol med massor av knappar som styr lastbilen, grävmaskiner, traktorn m.m.

PC

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

5. Hori Racing Wheel Apex

Hori Racing Wheel Apex är en billig ratt för bilspel och racing. Framtagen för PS4, PS5 och PC.

PS5, PS4, PC

4.4/5

Hitta bäst pris för Hori Racing Wheel Apex hos:

6. Thrustmaster Ferrari 458 Spider

Thrustmaster Ferrari 458 Spider Racing Wheel är en billig gamingratt för box och bästa budgetmodellen 2021. Snygg, häftig och cool.

Xbox One & Series X|S

4.4/5

Hitta bäst pris hos:

Att välja rätt gamingratt

Spelratt, bilratt för spel eller gamingratt, kärt barn har många namn. När man ska köpa en ratt för gaming så finns det ett par saker att ha i åtanke och som påverkar priset på ratten. Det ska även sägas att den bästa ratten kan vara olika för olika spelare, det beror såklart på behov och kraven man har på ratten.

Hur ska en en bra gamingratt vara då? Jo, några viktiga attribut är att den dels ska vara gediget byggd och stabil i konstruktionen, då man inte vill att ratten eller pedalerna ska flytta på sig när man spelar. En bra gamingratt ska även vara mjuk och följsam, det gör att du kan prestera bättre och får en roligare spelupplevelse. En annan viktig detalj är en ratt av bra material, som ger dig ett stabilt grepp.

Om man letar efter en gamingratt till konsol bör man vara uppmärksam på att vissa modeller är helt framtagna för Playstations konsoler PS5 och PS4, medan andra modeller är till för Xbox Series X|S och Xbox One. Letar man efter en gamingratt för PC passar dock de allra flesta rattarna på marknaden.

För att du lättare ska få en hum om vad som skiljer mellan billiga och mer påkostade gamingrattar så ska vi här nedan gå igenom de viktigaste delarna att hålla koll på, därefter tar vi och tittar in vårt bäst i test!

Grader på vridningen

Hur mycket en gamingratt kan vridas mäts i grader, där 360 grader som bekant är ett helt varvs vridning. På marknaden idag ligger rattarna vanligtvis mellan 240 – 1080 grader. Det kan skilja ganska många grader mellan billiga och mer påkostade rattar, där de dyrare och bättre modellerna har högre grader.

Man kan även låsa rotationen vid önskat antal grader på majoriteten av dagens gamingrattar. Så om du har en ratt som kan vridas upp till 900 grader så kan du låsa den vid t.ex. 360 grader, om du vill ha ett tidigare stopp. Det ger en stor valfrihet och möjlighet att kunna anpassa ratten efter olika typer av bilspel.

Exempelbild på hur mycket en gamingratt kan vridas.

Force Feedback

Till att börja med, vad är Force Feedback? Jo, det innebär att ratten med hjälp av en motor ger motstånd och vibrationer som efterliknar hur verkliga bilar känns och beter sig.

Exempelbild på hur en motor inuti en gamingratt kan se ut, denna motorn skapar Force Feedback som ger en verklighetstrogen känsla.

Det finns tre olika tekniker för att framställa Force Feedback, dessa är:

 • Kugghjul (Gear driven) – Force Feedback simuleras med hjälp av kugghjul mellan ratten och motorn. Detta är en prisvärd metod som återfinns i budget- och mellanklassmodeller.
 • Rem (Belt driven) – I stället för kugghjul så används ett rem/band. Det är en dyrare metod, men ger en mjukare och följsammare känsla med mer kraft till ratten.
 • Direktdrift (Direct drive) – Ratten sitter direkt på motorn utan någon mellanhand. Fördelen med de två andra metoderna är att det går att använda små motorer, men vid direktdrift behöver motorn vara betydligt större. Dock är detta den mest precisa och verklighetstrogna metoden, men den dyraste och finns främst i de mest påkostade rattarna.

Pedaler

Pedaler medföljer i regel alltid när man köper en gamingratt. Det som kan skilja åt är antalet pedaler, pedalernas material och om de är justerbara.

Till billiga modeller finns oftast bara en gas och broms, medan dyrare modeller har både en koppling, gas och broms. Vidare så kan pedalerna vara gjord av plast eller metall, där metall oftast återfinns på dyrare modeller. Mer påkostade rattar brukar även ha pedaler som är justerbara för en ökad flexibilitet och komfort.

Exempel på pedaler av plast till gamingratt.
Exempel på pedaler av plast
Pedaler av metall för gaming
Exempel på pedaler av metall

Möjlighet till växelspak och handbroms

Det är ytterst ovanligt att det medföljer en växelspak till spelrattar, men till en del modeller kan man köpa till en växelspak för några hundralappar. Vissa återförsäljare kan även ibland ha paketerbjudande där de ha bakat in växelspaken till ett förmånligt pris.

Önskar man ha den fulla upplevelsen av racing går det även att köpa till en separat handbroms. En populär modell är Thrustmaster TSS Handbrake, som har en PC-version som passar till alla gamingrattar på marknaden, samt en konsolversion som passar för utvalda Thrustmaster-modeller till Playstation och Xbox.

Växelspak för gaming från Logitech.
Logitech Driving Force Shifter
Handbroms till en gamingratt.
Thrustmaster TSS Handbrake Sparco Mod

Material på spelratten

Rattens beklädning kan vara av olika material. På de mer högkvalitativa rattarna så är det är vanligt med läder, på grund av det fina greppet som det ger. Det finns även spelrattar i tyg-material, gummi eller plast. Det sistnämnda hittar man oftast på lite billigare modeller.

1. Logitech G923

Bästa ratten för gaming överlag 2021

Gamingratten Logitech G923, bästa ratten för PC, PS5, PS4, Xbox Series X, Xbox Series S och Xbox One.
 • Vridning: 900 grader
 • Force Feedback: Ja, Gear TrueForce
 • Antal pedaler: 3
 • Material på pedaler: Metall
 • Rattens material: Läder
 • Kompatibel: PC, PS5, PS4, Xbox Series X|S & One

Välkända Logitech har en lång erfarenhet av att tillverka gamingrattar och ett av deras senaste tillskott är denna fantastiska modell med namnet G923. Det är en vidareutveckling av de populära spelrattarna G29 (PS) och G920 (Xbox).

Logitech G923 erbjuder en strålande kombination av kvalité, funktion och pris och passar både för dig som är entusiast och för dig som letar efter en första ratt att spela på.

Ratten och pedalerna är välbyggda med material av hög kvalité, som ger en trevlig premiumkänsla. Vi gillar även att pedalerna är justerbara och går att få anpassat hur man själv vill ha det.

För att komma nära verkligheten är Logitech G923 utrustad med TrueForce, vilket är en ny force feedback-teknologi som i utvalda bilspel ger en oslagbar realistisk känsla.

Denna gamingratt finns i två versioner, en för Playstations modeller PS5 och PS4 samt en för Xbox Series X|S och One. Både versionerna går att använda till PC. Ska även tilläggas att växelspaken Logitech Driving Force Shifter går att använda tillsammans med denna ratten.

Hitta bäst pris för Logitech G923 Playstation/PC hos:

Hitta bäst pris för Logitech G923 Playstation/PC hos:

2. Thrustmaster TX Racing Wheel

Bästa ratten till Xbox Series X|S & One 2021

Thrustmaster TX Racing Wheel är bästa gamingratt för Xbox One och Xbox Series X och Xbox Series S. Pedalerna är av metall och koppling finns. Ratten är snygg med ett greppvänlig lädermaterial.
 • Vridning: 900 grader
 • Force Feedback: Ja, remdriven
 • Antal pedaler: 3
 • Material på pedaler: Metall
 • Rattens material: Läder
 • Kompatibel med: Xbox Series X|S, Xbox One & PC

TX Racing Wheel från Thrustmaster är ett toppval för Xbox-spelaren, samtidigt som den även funkar utmärkt på PC. Ratten är gediget byggd med ett grepp i helt i läder och pedaler av metall.

Med hjälp av dubbla remmar och en påkostad borstlös servomotor så levererar TX Racing Wheel en förstklassig force feedback, med otroligt följsamma och mjuka rörelser i alla typ av bilspel. Det är en fröjd att använda ratten till både rallyspel som DiRT och racingspel som Forza och F1.

För den ultimata racingkänslan går det även att köpa till växelspaken Thrustmaster TH8A Add-on Shifter och handbromsen Thrustmaster TSS Handbrake Sparco Mod+ till denna ratten.

Hitta bäst pris för Thrustmaster TX Racing Wheel hos:

3. Thrustmaster T300 RS GT Edition

Bästa ratten till PS5 & PS4 2021

Thrustmaster T300 RS GT Edition är bästa ratten för till PS4 och PS5 2021. Snygg ratt med tre pedaler, koppling, gas och broms. Bra materialval och funktioner. Drivs av rem.
 • Vridning: 1080 grader
 • Force Feedback: Ja, remdriven
 • Antal pedaler: 3
 • Material på pedaler: Metall
 • Rattens material: Läder
 • Kompatibel med: PS5, PS4, PC

Thrustmaster T300 RS GT Edition är modellen för dig som vill ha en snygg och riktigt bra gamingratt att spela med på ditt PS5 eller PS4. Den går dessutom att använda till PC också.

Detta är Gran Turismo Edition av Thrustmasters populära modell T300 och har förutom en mer tilltalande design har den även fått tre pedaler av 100% metall. Pedalerna är även justerbara, så att du kan få dem till perfekt läge för dig.

T300 RS GT Edition drivs av en borstlös servomotor med dubbla remmar till ratten, vilket ger en fantastiskt följsam och realistisk upplevelse. Samtidigt arbetar motorn tyst och stör inte under spelandet.

Denna spelratt har även stöd för växelspaken Thrustmaster TH8A Add-on Shifter och handbromsen Thrustmaster TSS Handbrake Sparco Mod+, som går att köpa till om man vill höja spelupplevelsen ytterligare.

Hitta bäst pris för Thrustmaster T300 RS GT Edition hos:

4. Logitech Saitek Farming Simulator Bundle

Bästa ratten till simulatorer 2021

Logitech Saitek Farm Simulator Bundle är det bästa valet för simulatorer som Euro Truck Simulator och Farming Simulator. En ratt, pedaler och en mittkonsol med massor av knappar som styr lastbilen, grävmaskiner, traktorn m.m.
 • Vridning: 900 grader
 • Force Feedback: Nej
 • Antal pedaler: 2
 • Material på pedaler: Plast
 • Rattens material: Plast
 • Kompatibel med: PC

Om du spelar sims som exempelvis Euro Truck Simulator eller Farming Simulator är detta den ultimata setupen, där det förutom en ratt och pedaler även ingår en mittkonsol (switchboard). Med denna setupen får du full kontroll över dina tunga maskiner.

Även om konstruktionen till största del består av hårdplast så tycker vi att olika delarna ger ett bra och gediget intryck, med en trevlig och autentisk känsla.

Något vi gillar extra mycket med ratten i denna setupen är de analoga knapparna och spakarna som smidigt nås direkt med tummarna, även om båda händerna är på ratten. Dessutom finns även knopp för att gör det enklare att styra med en hand fokusera med den andra på mittkonsolen.

Apropå mittkonsolen så består den av över 25 programmerbara knappar, som går att styra olika saker med som t.ex. kranar, släpvagnar och andra hjälpmedel. Det går även att sätta lastbilen eller traktorn på autopilot och fokusera på annat för en stund.

Vi tycker att Logitech med denna bundle har lyckats göra simulator med tunga fordon betydligt roligare!

Hitta bäst pris för Logitech Saitek Farming Simulator Bundle hos:

5. Hori Racing Wheel Apex

Bästa billiga ratten till PC och PS5, PS4 2021

Hori Racing Wheel Apex är en billig ratt för bilspel och racing. Framtagen för PS4, PS5 och PC.
 • Vridning: 270 grader
 • Force Feedback: Nej, men vibrationsfeedback
 • Antal pedaler: 2
 • Material på pedaler: Plast
 • Rattens material: Gummi och plast
 • Kompatibel med: PS5, PS4 & PC

Det japanska företaget Hori har ett stort utbud av gamingtillbehör som kontroller, rattar och joysticks. Deras modell Apex är en snygg och prisvärd spelratt och en utmärkt instegsmodell för den som letar efter en lite enklare ratt.

På sidorna av ratten där man håller händerna är den gummiklädd, för att erbjuda ett stabilt och bra grepp. Vidare sitter L2 och R2 direkt på ratten, så man kommer åt dessa smidigt och de andra styrknapparna sitter nära till hands.

Hori Racing Wheel Apex kommer med en vibrationsfeedback, så det är med andra ord inte en äkta force feedback. Men ratten kommer att vibrera vid exempelvis krascher och liknande för att göra det mer verklighetstroget.

Vi vill även lyfta fram att detta är en väldigt anpassningsbar gamingratt, där man t.ex. kan ställa in dead zones och mappa om i princip alla knappar (ändra vad de gör). Vilket är fördelaktigt om man gärna spelar olika typer av bilspel.

Hitta bäst pris för Hori Racing Wheel Apex hos:

6. Thrustmaster Ferrari 458 Spider

Bästa billiga ratten för Xbox 2021

Thrustmaster Ferrari 458 Spider Racing Wheel är en billig gamingratt för box och bästa budgetmodellen 2021. Snygg, häftig och cool.
 • Vridning: 240 grader
 • Force Feedback: Nej
 • Antal pedaler: 2
 • Material på pedaler: Plast
 • Rattens material: Gummi och plast
 • Kompatibel med: Xbox Series X|S & Xbox One

Denna häftiga och prisvärda gamingratt från Thrustmaster är helt framtagen för Xbox-konsoler och officiellt licensierad av Ferrari. Få känslan av att ratta en riktig sportbil helt enkelt!

Trots sitt billiga pris kommer ratten med en rad fina funktioner och materialval. Den röda delen av ratten är av greppsäkert gummi och växelpaddlarna baktill är gjorda av metall, vilket är ovanligt på dessa prisnivåer och ger en premiumkänsla.

De medföljande pedalerna är gedigna för att vara av plast och går även att justera för att få till bästa möjliga position för hur man själv vill ha det.

En snygg ratt väl värd sitt pris enligt oss och som gör bilspel som Forza och Need for Speed betydligt roligare att spela.

Hitta bäst pris för Thrustmaster Ferrari 458 Spider hos:

Sammanfattning av bästa ratt för gaming 2021

En ratt och pedaler ger den optimala spelkänslan och kontrollen i spel med bilar, racing och simulatorer med tunga fordon. En bra gamingratt ska erbjuda en mjuk, följsam och precis styrning. Samtidigt ska den vara gediget byggd med en stabil konstruktion och säkert grepp.

På marknaden idag finns ett stort utbud av spelrattar, med olika funktioner och kvalité. För att du lättare ska hitta rätt ratt så har vi i detta bäst i test utsett de bästa gamingrattarna 2021. Vår topplista ser ut som följer:

 1. Logitech G923 –  PC/Playstation eller PC/Xbox
 2. Thrustmaster TX Racing Wheel (Xbox/PC)
 3. Thrustmaster T300 RS GT Edition (Playstation/PC)
 4. Logitech Saitek Farming Simulator Bundle (PC)
 5. Hori Racing Wheel Apex (Playstation/PC)
 6. Thrustmaster Ferrari 458 Spider (Xbox)
Vi hoppas att du har hittat inspiration i denna artikeln!

Vanliga frågor och svar om gamingrattar

Det finns billiga gamingrattar för under 1000 kr och mer påkostade modeller för över 10 000 kr. Generellt ligger många modeller inom prisspannet 3000-5000 kr.

En add-on är själva rattdelen och något man kan köpa till om man vill byta ut originalratten. Till en add-on medföljer alltså inte basen till rattenheten eller pedalerna. Det finns olika typer av add-ons, exempelvis F1-ratt eller old school Ferrari-ratt.

Nej, vanligtvis medföljer det inte, men till många modeller går det att köpa till om man önskar. Ibland har även återförsäljare olika paketerbjudanden där de exempelvis har bakat ihop en ratt, pedaler och växellåda.