Bästa gaming router 2021 – Hitta rätt router för spel

Bild som visar en router i tecknat format, introduktionsbild till vårt bäst i test av gaming routrar 2021.

Letar du efter en bra router för gaming? Oavsett om man spelar på dator, konsol eller mobil så finns det få saker som är så tråkiga som att spela med lagg och latens. I den här artikeln har vi därför tagit fram bästa gaming router 2021 i olika kategorier, med modeller som passar för både lägenhet och villa samt för hushåll med få eller många enheter uppkopplade.

Vad skiljer då egentligen mellan en “vanlig” router och en router som är anpassad för gaming? En av de viktigaste funktionerna som finns i gaming router och som oftast saknas i vanliga routers är QoS, Quality of Service. Det innebär att man kan prioritera vilken eller vilka enheter som ska få mest bandbredd och hastighet från routern. På så vis kan gamingdatorn prioriteras före en mobil som scrollar Instagram.

Andra viktiga detaljer som man hittar i en bra gaming router är en kraftfull processor, flera antenner för bra signal och frekvensband med många anslutningsmöjligheter. På så vis kan flera enheter få en snabb och stabil uppkoppling med låg latens (fördröjning).

Här nedan hittar du en smidig översikt över vår topplista av bästa gaming router 2021.

Översikt

1. ASUS RT-AX88U

ASUS RT-AX88U är vårt val av bästa gaming router 2021. Snabb, stabil och bra räckvidd. Funktioner som QoS och beamforming samt stöd för mesh-nätverk.

Bästa gaming router överlag 2021

5/5

Hitta bäst pris för ASUS RT-AX88U hos:

2. Netgear Nighthawk RAX200

I vårt bäst i test av gaming routrar så har vi utsett Netgear Nighthawk RAX200 till bästa router för seriösa gamers. Detta är en avancerad och hypersnabb modell för de som spelar på toppnivåer.

Bästa router för seriösa gamers 2021

5/5

Hitta bäst pris för Netgear Nighthawk RAX200 hos:

3. ASUS RT-AC86U (AC2900)

För den som letar efter bästa budget router till ett billigt pris är ASUS RT-AC86U ett utmärkt val. I vårt bäst i test har vi valt ut den till bästa möjliga budgetmodell 2021.

Bästa budget gaming router 2021

4.4/5

Hitta bäst pris för ASUS RT-AC86U (AC2900) hos:

4. TP-Link Deco X90 (2-pack)

TP-Link Deco X90 är det bästa valet av router i mesh-nätverks för gaming 2021. Detta paket med två routrar passar det stora huset och villan som vill ha stabil täckning överallt.

Bästa mesh router för gaming 2021

4.5/5

Hitta bäst pris för TP-Link Deco X90 hos:

5. ASUS RT-AX82U

ASUS RT-AX82U är en riktigt prisvärd router för gaming som dessutom är snygg och har en häftig RGB-belysning.

Mest prisvärda gaming routern 2021

4.5/5

Hitta bäst pris för ASUS RT-AX82U hos:

Att välja rätt gaming router

När man spelar på PC, konsol eller för den delen mobil så är det viktigt ha en snabb och bra uppkoppling för att minimera lagg och hög ping. Idag finns det många högpresterande routers som är framtagna för gaming och som låter dig uppleva dina spel laggfritt.

När man ska välja en gaming router så finns det några saker att fundera på. Är routern till för ett stort hus eller en liten lägenhet? Hur många enheter kommer att vara anslutna till routern? Hur används enheterna hemma? Kommer barn använda internet hemma?

Ett stort hus kräver exempelvis en eller flera kraftfulla routers i ett mesh-nätverk för att ge ett bra och heltäckande trådlöst nätverk hemma. Om man däremot bor en eller två personer i en mindre lägenhet kan en lite billigare gaming router räcka gott och väl.

För att du ska få koll på vad som skiljer mellan olika routers och vad som gör dem billiga respektive dyra så ska vi gå igenom några viktiga tekniska detaljer i nedan guide. Därefter dyker vi ner i vårt bäst i test!

Routerns hastighet 💨

Idag är det vanligt att leverantörer erbjuder hastigheter upp till snabba 1Gbit/s (1000 Mbit/s), vissa bredbandsleverantörer, som exempelvis Bahnhof, erbjuder t.o.m. upp till hypersnabba 10 Gbit/s (10 000 Mbit/s).

För att du ska kunna njuta av höga hastigheter så behöver även din router klara av det. Tillverkarna anger alltid en teoretisk maxgräns för hur hög hastighet routern kan leverera. Ju högre hastighet routern kan leverera ju dyrare brukar de också vara.

QoS (Quality of Service)

I en router för gaming är QoS en viktig och mycket användbar funktion. QoS innebär att man kan prioritera specifika enheter eller en specifik typ av trafik på bandbredden. Med andra ord kan du exempelvis sätta prioritet på din gamingdator framför mobiler och andra enheter i hemmet. På så vis säkerställer du alltid ett bra flyt och att du får så nära 0 ping som möjligt i spelen.

Wi-Fi 6 (Wifi, WiFi) 📶

Om man ska spela trådlöst är det viktigt att routern är utrustad med den senaste och snabbaste Wi-Fi standarden, som just nu är Wi-Fi 6. Idag hittar man Wi-Fi 6 i många modeller på marknaden, både hos de bästa gaming routrarna och även billigare routrar för enklare hemmabruk.

Beamforming

Detta är en teknik som innebär att en trådlös router kan koncentrera sin signal och rikta den åt en eller flera specifika enheter. Det gör signalen starkare och stabilare och ger en längre räckvidd med högre hastighet, en bra funktion som bör finnas i en gaming router.

Antalet frekvensband

En bra gaming router använder dual-band eller tri-band. Vad innebär det? Jo, det betyder att de har två eller tre separata frekvensband för att sända ut den trådlösa internetsignalen. Dessa frekvensband kallas 2.4 GHz och 5 GHz och blir som två separata nätverk att ansluta till. Det betyder att en dator eller konsol som är ansluten till 5 GHz-bandet påverkas inte av enheter som är anslutna till 2.4 GHz-bandet.

Tips: I ett hem med flera enheter är det en bra idé att ansluta mobiler och enheter som ska utföra enklare saker till 2.4 GHz bandet, medan en gamingdator eller en tv som streamar 4K ska använda 5 GHz-bandet.

MU-MIMO

Även om en router har dual-band eller tri-band så räcker det inte alltid idag i våra uppkopplade hem. Vi har många enheter som ska dela på bandbredden. Därför har tekniken MU-MIMO tagits fram, vilket står för Multi-User, Multiple-Input, Multiple-Output.

En router kan vanligtvis bara prata med en enhet samtidigt. Med MU-MIMO kan en router dock prata med flera enheter på samma gång utan att hastigheten och väntetiden påverkas nämnvärt. Det ger snabbare spelupplevelse, mindre buffring och kortare väntetid vid nedladdningar. Helt enkelt en överlag bättre uppkopplad upplevelse.

Hur funkar MU-MIMO?
MU-MIMO delar upp routerns signal i flera dataströmmar och hur många strömmar den kan dela upp i anges med 2×2, 3×3, 4×4 i en routers specifikation. En högre siffra innebär fler dataströmmar, vilket i sin tur innebär att fler enheter kan använda nätverket utan att det blir segare. Det är under förutsättning att även den mottagande enheten har stöd för samma antalet dataströmmar.

Bild som illustrerar hur många enheter som finns i smarta hem idag. Det visar på nyttan av att en router använder sig av tekniken MU-MIMO.

Mesh-nätverk

Mesh-nätverk har på senare år blivit populärt i privata hem, tidigare har denna teknik funnits mest på företag med stora kontor. Syftet med ett mesh-nätverk att få en bra täckning på det trådlösa nätverket i hela sina bostad.

Ett mesh-nätverk består oftast av en router och en eller flera accesspunkter. Principen är densamma som om man skulle använda sig av en eller flera förstärkare/extenders. Skillnaden är att i ett mesh-nätverk blir det ett enda nätverk som enheterna smidigt och sömlöst ansluter till, använder man förstärkare/extenders så skapas flera olika nätverk. Dessutom är det oftast betydligt smidigare att hantera ett mesh-nätverk, då det kan styras direkt i telefonen via en app.

Behövs ett mesh-nätverk hos mig? 
Om du har en lägenhet eller villa av mindre storlek så klarar man sig oftast på en router. Däremot täcker sällan en router ett helt stort hus och då kan ett mesh-nätverk med fördel användas.

Måste man köpa ett färdigt paket om man vill ha mesh-nätverk?
Nej, det går att koppla ihop separata routers så länge de har stöd för mesh-nätverk, många routers i vårt bäst i test kan exempelvis ingå i ett sådant nätverk. Tillverkarna av routrar kallar sitt mesh-stöd för olika lite olika namn och för att veta om en router har stöd för mesh-nätverk behöver man kolla efter dessa. Nedan är några exempel på vad de större tillverkarna kallar sitt mesh-stöd:

 • Asus AiMesh
 • TP-link Onemesh
 • Netgear Orbi
Bild som visar på hur ett mesh-nätverk fungera.

Säkerhet 🔒

Det är även viktigt att en router erbjuder en hög säkerhet, framförallt för familjen med barn och ungdomar i hushållet som vill spela på dator eller konsol. Det kan det vara bra att kolla efter funktioner som föräldrakontroll och möjlighet till spärr av appar.

Vissa modeller av routrar erbjuder även möjligheten till att skräddarsy individuellt vad man får surfa på.

Så, nu när vi har gått igenom de viktigaste funktionerna och teknikerna så tar vi och dyker ner i vårt bäst i test av routrar för gaming 2021.

1. ASUS RT-AX88U

Bästa gaming router överlag 2021

 • Trådlös hastighet: 6 000 Mbit/s
 • Wi-Fi typ: Wi-Fi 6, Dual-band, MU-MIMO 4×4
 • QoS & Beamforming: Ja
 • Antenner: 4
 • Stöd för mesh-nätverk: Ja
 • Anslutningar: 8 Gigabit LAN-portar, 2 USB-portar

ASUS är en av de största tillverkarna av routrar och deras modell RT-AX88U är bland de bästa ASUS har tagit fram hittills. Detta är en supersnabb och designmässigt snygg router, som passar perfekt för gaming. RT-AX88U erbjuder trådlösa hastigheter upp till 6 000 Mbit/s, fördelat på 1 148 Mbit/s på 2.4GHz bandet och 4 804 Mbit/s på 5GHz-bandet. Dessutom har den hela 8 st gigabit LAN-portar.

I routern finns många användbara funktioner för gaming, så som anpassningsbar QoS, Beamforming och WTFast GPN. Det ger dig förutsättningar för att få en stabil och riktigt snabb uppkoppling i ditt spelande, oavsett om du kör trådlöst eller med kabel.

Med ASUS smidiga programvara till dator och mobil så får man en bra och lätthanterat överblick över alla funktioner och kan enkelt ändra och justera för att passa ditt hem. Vidare kommer RT-AX88U med en hög säkerhet genom det inbyggda skyddet AiProtection Pro.

Tack vare ASUS AiMesh så kan även RT-AX88U kopplas samman med fler ASUS-routers, för att täcka en större bostad under samma nätverk.

Hitta bäst pris för ASUS RT-AX88U hos:

2. Netgear Nighthawk RAX200

Bästa router för seriösa gamers 2021

I vårt bäst i test av gaming routrar så har vi utsett Netgear Nighthawk RAX200 till bästa router för seriösa gamers. Detta är en avancerad och hypersnabb modell för de som spelar på toppnivåer.
 • Trådlös hastighet: 10 800 Mbit/s
 • MU-MIMO: Ja, 4×4
 • QoS & Beamformning: Ja
 • Antenner: 8 st inbyggda
 • Stöd för mesh-nätverk: Nej
 • Anslutningar: 4 Gigabit LAN-portar, 2 USB

Nighthawk RAX200 är en otroligt snabb och avancerad router med en riktigt häftig design som skulle kunna vara tagit från ett skepp ur Star Wars. Denna router levererar en lång räckvidd och trådlösa hastigheter upp till sanslösa 10 800 Mbit/s, fördelat på tre band. 

Precis som övriga routrar i vår artkel så är RAX200 utrustad med MU-MIMO tekniken, som ger ytterligare dataströmmar, vilket innebär att det går att ansluta många enheter samtidigt till denna router utan att hastigheten drabbas. 

Nighthawk RAX200 är fullmatad med en rad påkostade och bra funktioner som exempelvis QoS, Beamforming+, stöd för röstassistenter, föräldrakontroll och inbyggt säkerhetsprogram. Dessutom har routern en kraftfull processor Quad-Core processor som hjälper till att på ett smart sätt fördela trafiken.

Smakar det så kostar det, Nighthawk RAX200 kommer med en högre prislapp än många andra gaming routers, därför rekommenderar vi den för gamers som spelar på hög nivå

Hitta bäst pris för Netgear Nighthawk RAX200 hos:

3. ASUS RT-AC86U (AC2900)

Bästa budget gaming router 2021

För den som letar efter bästa budget router till ett billigt pris är ASUS RT-AC86U ett utmärkt val. I vårt bäst i test har vi valt ut den till bästa möjliga budgetmodell 2021.
 • Trådlös hastighet: 2 917 Mbit/s
 • MU-MIMO: Ja, 4×4
 • QoS & Beamformning: Ja
 • Antenner: 3 st
 • Stöd för mesh-nätverk: Ja
 • Anslutningar: 4 Gigabit LAN-portar, 2 USB

Denna vassa modell från ASUS är trots sitt billiga pris en mycket kompetent router, som passar utmärkt att använda vid gaming. Det är framförallt en bra och lämplig router om man bor i lägenhet, men passar även i en mindre villa.

RT-AC86U har bland annat stöd för mesh-nätverk, så i stället för att köpa en dyrare router kan en bra lösning för många hem vara att köpa två eller tre av denna billigare modellen. Dessa kan då kopplas ihop och ställas på olika ställen i hemmet för att ge en bra täckning i hela bostaden.

Hastighetsmässigt levererar RT-AC86U trådlösa hastigheter upp till nästan 3000 Mbit/s, dessutom finns fyra stycken gigabit LAN-portar för snabba hastigheter via kabel. Vidare har routern flera bra och specifika funktioner för gaming, så som en inbyggd spelaccelerator som hjälper till att minska ping och latens. Självklart kan du även prioritera trafik via med QoS.

Routern styrs säkert och smidigt i datorn eller via ASUS mobilapp, där går det exempelvis att se trafik och enkelt diagnostisera nätverket.

Hitta bäst pris för ASUS RT-AC86U hos:

4. TP-Link Deco X90 (2-pack)

Bästa mesh router för gaming 2021

TP-Link Deco X90 är det bästa valet av router i mesh-nätverks för gaming 2021. Detta paket med två routrar passar det stora huset och villan som vill ha stabil täckning överallt.
 • Trådlös hastighet: 6 600 Mbit/s
 • MU-MIMO: Ja, 4×4
 • QoS & Beamforming: Ja
 • Antenner: 4 st inbyggda
 • Stöd för mesh-nätverk: Ja
 • Anslutningar: 2 st 2,5 Gbit/s, 2 st 1 Gbit/s

Deco X90 är en kraftfull toppmodell från TP-Link som passar perfekt för dig som har en större bostad och vill säkerställa höga hastigheter i hela hemmet. Tack vare trippla frekvensband och stöd för MU-MIMO 4×4 går det att spela på dator eller konsol utan lagg och latens, även i ett hushåll med många trådlösa enheter.

X90 är på många sätt en framtidssäker router och kommer utan problem även att klara en allt mer krävande gaming och streaming med videos i 8K-upplösning, som redan nu finns tillgängligt i liten skala.

Vidare så kommer denna router med flertalet smarta funktioner, bland annat finns en inbyggd AI som lär sig hur nätverket används och optimerar det för just ditt hem. Med säkerhetsfunktionen TP Home Shield skyddas nätverket och via föräldrakontrollen går det att sätta gränser för barn. Routern hanteras smidigt Deco-appen eller röststyrs med röstassistenten Alexa.

Det ska även tilläggas att detta 2-pack går att komplettera i framtiden om man önskar. X90 är nämligen kompatibel med alla Deco-enheter från TP-link, så det går att lägga till fler routrar för att ge en bättre täckning i t.ex. en svåråtkomlig del av huset, ett garage eller en friggebod.

Hitta bäst pris för TP-Link Deco X90 hos:

5. ASUS RT-AX82U

Mest prisvärda gaming routern 2021

ASUS RT-AX82U är en riktigt prisvärd router för gaming som dessutom är snygg och har en häftig RGB-belysning.
 • Trådlös hastighet: 5 400 Mbit/s
 • MU-MIMO: Ja, 4×4
 • QoS & Beamforming: Ja
 • Antenner: 4 st
 • Stöd för mesh-nätverk: Ja
 • Anslutningar: 4 st Gigabit LAN-port, 1 st USB

Den häftiga modellen RT-AX82U från ASUS är en riktigt prisvärd router och kommer med flera trevliga funktioner för just gaming. Till att börja med finns en prioriterad gaming LAN-port, ansluter man en gamingdator eller spelkonsol till den porten prioriteras den före alla andra enheter, vilket säkerställer en snabb och mycket stabil hastighet.

Med hjälp av Gear Accelerator kan du även prioritera att datorer och konsoler ska ha första prio i det trådlösa nätverket, så att man undviker hög ping och lagg i multiplayer-spel.

RT-AX82U kommer med stöd för ASUS AiMesh, vilket innebär att den går att koppla ihop med andra routers från ASUS som även stödjer AiMesh. På så vis du kan få höga hastigheter i ett större hem och slippa döda zoner utan Wi-Fi täckning.

Säkerhetsmässigt är denna router utrustad med AiProtection Pro, som ger en utmärkt säkerhet och bra föräldrakontroll. Med hjälp av den användarvänliga appen styrs hela routern, där får man överblick över hur trafiken ser ut, om det finns något problem och kan ordna prioriteringar av enheter.

Hitta bäst pris för ASUS RT-AX82U hos:

Sammanfattning av bästa gaming router 2021

En bra router för gaming erbjuder en snabb och stabil signal tack vare funktioner som beamforming och MU-MIMO. Vidare erbjuder de bästa gaming routrarna möjligheten att prioritera vilka enheter som ska få första tjing på nätverkstrafiken. Exempelvis kan man välja att gamingdatorn eller Playstation-konsolen ska prioriteras framför en mobil.

Olika routrar passar för olika typer av hushåll, för den mindre lägenheten kan en något billigare gaming router fungera utmärkt. Medan i ett stort hus behövs en kraftfullare router, alternativt flera stycken routrar som kopplas samman i ett mesh-nätverk för att öka räckvidden.

I vårt bäst i test har vi utsett bästa router för gaming 2021 i olika kategorier. Vår topplista är nedan:

 1. ASUS RT-AX88U – Bästa gaming router överlag 2021
 2. Netgear Nighthawk RAX200 – Bästa router för seriösa gamers 2021
 3. ASUS RT-AC86U (AC2900) – Bästa budget gaming router 2021
 4. TP-Link Deco X90 (2-pack) – Bästa mesh router för gaming 2021
 5. ASUS RT-AX82U – Mest prisvärda gaming routern 2021
Hoppas vi har kunnat hjälpa dig att hitta din nästa router!

Vanliga frågor och svar om gaming routrar

Vi har utsett ASUS RT-AX88U till bästa router för gaming 2021 överlag när man kollar på prestanda och pris.

Ja, fiber är helt klart att föredra för att få en snabb och stabil hastighet.

Så centralt som möjligt brukar vara bäst. Om man nu inte har en planlösning som innebär att många av de trådlösa enheterna är på en viss sida av hemmet.

Det beror lite på hur hemmet ser ut med planlösningen, väggarnas tjocklek samt hur många personer och enheter som nyttjar nätverket.

Ett mesh-nätverk är ett bra val om man har ett hem med minst 4-5 rum plus kök samt ett par mobiler, tv-apparater, datorer och andra saker med smartfunktion som t.ex. larm, belysning, tvättmaskin. Ett mesh-nätverk kommer vid ett sådant scenario att ge ett betydligt snabbare och stabilare hastighet för alla användare.