Vad är skillnaden mellan IPS, TN och VA-skärmar?

Guide för skillnader mellan paneler och skärmar som har IPS, VA eller TN.

Skärmen är av största vikt framförallt när du spelar, men även för dig som vill ha den optimala filmupplevelsen eller om du arbetar med exempelvis bildredigering. Panelen i skärmen är i många fall avgörande för spelupplevelsen och olika gamingskärmar passar för olika typer av spel.

Det kan vara svårt att veta vilken typ av skärm som är bäst lämpad för dig och vilka styrkor och svagheter de besitter. Det är inte heller det lättaste att förstå innebörden av de olika skärmtyperna samt skillnaderna dem emellan. Vi har därför sammanställt det mest väsentliga för dig att känna till om panelerna IPS, TN och VA – allt för att underlätta inför ditt köp.

Innehåll i guiden

IPS-panel

IPS står för In Plane Switching och är en vanlig paneltyp vars teknik har den bästa färgåtergivningen, det vill säga de är mer färgexakta än andra skärmar. Prestandan i panelen är också bra vid betraktningsvinklar, då färgerna skiftar mindre i jämförelse med exempelvis VA- och TN-paneler, när man ser skärmen från sidan.

Sett till responstiden ligger IPS-skärmar numera på mer eller mindre samma linje som många TN och VA-skärmar gör, så det är helt klart en skärm att välja även för spel som kräver riktigt högt tempo. Se bara till att just den specifika bildskärm med IPS du väljer har kort responstid om det är detta du eftersöker.

Tack vare att IPS-paneler kan erbjuda en riktigt bra färgåtergivning blir storslagna spel oftast mycket vackra, vilket gör att en IPS-skärm kan ge dig en spelupplevelse som inte många andra skärmar och paneler kan.

Fördelar och nackdelar med IPS:

VA-panel

För att enklast förstå innebörden av en VA-skärm, som står för Vertical Alignment kan man säga att det är ett mellanläge mellan TN och IPS. När VA togs fram var det för att på bästa sätt kunna skapa en kombination med de bästa delarna från de två panelerna. Man ville alltså försöka bli ett mellanting och samtidigt inte få med sig för många brister/nackdelar från de båda.

Jämfört med TN-skärmar så kan VA ofta komma med betydligt bättre färgåtergivningar, samtidigt som de numera erbjuder kort responstid för en så bra spelupplevelse som möjligt. Även om kontrastförhållandena är mycket bra hos VA-skärmar så kan det i kombination med allt för hektiska spel resultera i suddiga sekvenser som kan vara ganska störande, men det beror alltså helt på vilken variant du väljer. Många VA-skärmar kan idag erbjuda lika bra responstid som exempelvis den snabba TN-panelen gör.

En VA-skärm är bäst lämpad för dig som gör lite allt möjligt på din dator såsom spelar, tittar på film, surfar eller använder dig av Photoshop och liknande.

Fördelar och nackdelar med VA-paneler:

TN-panel

En skärmtyp som var väldigt vanlig förr är TN (Twisted Nematic). Denna panel är billigast att tillverka, vilket är en av anledningarna till att den tidigare var så vanlig. En stor fördel, som dock gör att många fortfarande väljer just TN, är den väldigt korta responstiden, som är en mycket viktig aspekt när det kommer till framförallt spel. Dessutom är uppdateringsfrekvensen överlag väldigt hög. Idag kan dock VA och IPS-skärmar även erbjuda detta.

För dig som gärna spelar spel som är tävlingsinriktade och där reaktionsförmågan måste vara bra så passar TN-panelen utmärkt. Det som däremot är viktigt att känna till är att färgåtergivningen ofta är sämre samtidigt som betraktningsvinklarna inte sällan är mer begränsade. Det innebär att, om du inte sitter precis framför din skärm, så kan det vara svårt att se allt eftersom det som visas på skärmen dämpas från andra vinklar.

Fördelar och nackdelar med TN:

Sammanfattning skillnader IPS, VA och TN-paneler

De olika panelerna har olika styrkor och det är svårt att ranka någon av dessa skärmar som det bästa valet, eftersom det helt och hållet är beroende på din önskan av spelupplevelse. Dessutom är det vad du anser är viktigt sett till responstid och färgåtergivning som ska spela störst roll. 

Vi rekommenderar att du funderar över vad du primärt använder din skärm till. Söker du en billig gamingskärm för att spela intensiva spel med högt tempo så kan en TN skärm vara det mest optimala valet. Dock så erbjuder även IPS och VA IPS och VA väldigt korta responstider idag, samtidigt som de kan ge bättre betraktningsvinklar, kontrast och färgåtergivning. 

Om du primärt ska syssla med något i exempelvis ditt arbete som kräver exakt färgåtergivning så är troligtvis en VA- eller IPS skärm att föredra, samtidigt som kommer få en grym spelupplevelse.

Förhoppningsvis har du fått klarhet i de största skillnaderna mellan IPS, TN, och VA så att du enklare kan jämföra de varianter som finns av respektive panel.