7 tips på hur du rengör din laptop – Steg för steg guide

Bild som illustrerar baciller och bakterier. Något som finns på laptops om man inte rengör dessa.

En laptop samlar på sig damm, oljor och annan smuts med tiden. Att rengöra sin laptop regelbundet håller den dels ren och fräsch, men även i toppskick rent prestandamässigt. Damm som samlar sig invändigt kan nämligen göra laptopen seg och överhettad och upplever du att din laptop har blivit långsammare kan en rengöring göra den gott.

I den här guiden ska vi gå igenom steg för steg hur du bäst rengör din laptop.

1. Innan du börjar att göra rent laptopen

Första steget är att stänga av laptopen och koppla ur annan utrustning från den. Ta gärna på dig ett munskydd och handskar för att skydda dig själv från damm och annat.

2. Skaka laptopen försiktigt

Till att börja med vill vi få bort all lös smuts, som exempelvis brödsmulor och liknande som kan finnas om du brukar äta framför laptopen. Vinkla din bärbara dator åt sidan och skaka försiktigt, knacka även lite lätt på baksidan för att hjälpa till.

3. Rengöra fläkten och invändigt

Tryckluft på burk som hjälper till och rengör och städar tangentbord på ett effektivt sätt.

Inuti en bärbar dator finns en eller flera fläktar som kyler komponenterna, där kan det lätt samlas damm, vilket gör det svårare för fläktarna att göra sitt jobb.

För att smidigast städa ur dammet använder man sig avtryckluft på burk och blåser in i ventilationen. Tänk på att blåsa försiktigt och använda korta tryck, på så vis skonar du fläktarna. Ventilationsutgången på laptops brukar antingen sitta på någon av sidorna eller längst fram på undersidan.

Om laptopen inte har rengjorts på väldigt länge så kan man även behöva öppna upp undersidan för att komma åt ordentligt. Det gör man genom att ta bort ett par skruvar. Dock så räcker det oftast gott och väl med tryckluft.

4. Rengöra tangentbordet och touchpaden

När tangentbordet på laptopen ska rengöras är det bra att ha en tryckluftsburk till hands också. Ta burken och blås ner bredvid tangenterna med korta tryck. Det kan vara ganska tajt att komma åt, men det brukar gå att blåsa upp en del damm.

Nästa steg är att ta en tandborste och dra på och mellan tangenterna för att lösgöra ingrodd smuts, torka av med mikrofiberduk då och då. Det går även använda ett suddgummi eller en rengöringsslime till detta.

När smutsen är borta är det dags att desinficera och få bort oljiga märken och fläckar från fingrar. Då är det bäst att använda isopropylalkohol.

Det är en rengöringsalkohol som är optimal för alla typer av elektroniska prylar, då det är effektivt och torkar snabbt. Ta lite isopropylalkohol på antingen en mikrofiberduk eller en tops och dra på och runtom alla tangenter och touchpaden.

5. Rengöra skärmen

Isopropylalkohol är bra för att rengöra de flesta elektroniska prylarna, förutom skärmar. Då behövs specifik rengöring framtagen för just bildskärmar. Det finns både smidiga rengöringspaket med rengöringsvätska och putsdukar eller våtservetter med rengöringsvätska.

Börja med att torka skärmen fri från löst damm med en torr mikrofiberduk. Ta därefter rengöringsvätska eller våtservetter och gör rent skärmen med runda rörelser, för att slippa streck på skärmen.

Undvik starka rengöringsmedel som fönsterputs, då detta skadar skärmen. Använd inte heller papper för att rengöra skärmen då det kan ge små repor.

6. Rengöra chassit

När insidan av laptopen är rengjord är det dags att ge sig på utsidan. Till det rekommenderar vi att fylla upp en skål med ljummet vatten och några droppar diskmedel. Ta en mjuk och ren disksvamp med diskmedelsblandningen och gör runda rörelser runtom chassit.

Skulle det finnas kvar fläckar från fingrar som inte ger med sig med ovan metod så kan man även testa att använda isopropylalkohol på en bomullspad eller liknande. Undvik däremot starka rengöringsmedel då det kan missfärga chassit.

7. Göra rent laptopens portar

Ibland kan ingrodd smuts och damm sätta sig i bärbara datorers portar. Ta en titt i laddningskontakten, USB-portarna och övriga portar för att se hur det ser ut. Peta ur eventuell smuts med hjälp av en tandpetare, givetvis försiktigt så att inget uttag skadas.

Hur ofta bör en laptop rengöras?

För att hålla din bärbara dator i toppskick och undvika att sega ner den i onödan så bör laptopens fläkt blåsas ur med 3-6 månaders intervall. När man ändå gör det så kan även skärm, tangentbord och chassi rengöras för att hålla laptopen fräsch och hygienisk.