Allt du behöver för att bygga en bra gaming setup 2021 [GUIDE]

En gaming setup med olika gaming saker. Kanske inte världens bästa gaming setup, men likväl en riktigt bra gaming setup.

Skapa den ultimata gaming setupen för dig! I den här guiden hjälper vid dig att sätta ihop en komplett gaming setup med alla saker du behöver och lite till. Höj din level med bra gamingsaker helt enkelt.

En gaming setup kan vara billig eller påkostad, vräkig eller minimalistisk, färgglad eller clean. Det är din smak och tycke som ska forma den. Oavsett om du letar tips inför din första gaming setup eller har byggt tidigare så kommer du kunna hitta inspiration nedan.

I den här artikel riktar vi främst in oss på PC, men flera av tipsen gäller även konsol!

Innehåll i guiden

1. Gamingdator

Gamingdatorn är själva hjärtat och motorn i gaming setupen och det är viktigt att välja en dator som är kapabel att klara av de spel du vill kunna spela nu och även inom den närmaste framtiden.

Det finns i huvudsak tre sätt för att köpa en stationär gamingdator:

 • Köpa en helt färdigbyggd – Smidigt, men oftast lite dyrare sett till vilka komponenter man får i datorn.
 • Ta hjälp av en bygga dator-tjänst hos återförsäljare – Flexibelt och blir ofta prisvärt. Några exempel på butiker som har denna typ av tjänst är KomplettSharkgaming och Webhallen.
 • Bygga sin egen PC genom att köpa alla delar separat – Väldigt prisvärt om man har kunskapen.

Traditionellt så har har det varit billigast att bygga en egen gamingdator, dessutom kan man fritt välja hur den ska vara utformad. Under 2021 så har dock bristen på grafikkort gjort det svårt att köpa kort som privatkonsument, datortillverkare har fått förtur till sina datorer och därför har det många gånger varit prisvärt att köpa en färdigbyggd dator.

Hitta stora utbud av gamingdatorer hos

2. Gamingskärm

En, två eller tre skärmar? 4K-skärm för vackra spelmiljöer eller en snabb skärm med höga Hz för att få höga FPS till spel som CS, Valorant eller Fortnite? Välvd eller rak? Möjligheterna är många när man väljer skärm eller skärmar till sin gaming setup. Valen styrs av din budget, utrymme, smak och vilka spel du spelar.

Här nedan hittar du ett par exempel på hur man kan sätta upp sina skärmar i en gaming setup.

Bild som visar en färgrik och cool gaming setup. Den är förmodligen inte billig, men otroligt snygg!
En clean gamingsetup med bara en skärm. Ska man köpa en setup för spel och vill ha något stilrent så är detta en bra exempel. Komplett på alla sätt.
En komplett gamingsetup med två skärmar. En komplett gaming setup med bord, stol osv.
Gaming setup med en vertikal skärm. Snyggt köp för någon som även streamar eller sysslar med redigering.

Hitta gamingskärmar hos butiker som:

3. Tangentbord för gaming

Det populäraste valet av tangentbord till en gaming setup är de som heter mekaniska tangentbord. I ett sådant tangentbord är varje enskild tangent separerad från varandra, vilket ger en snabbare respons i knapptrycken, högre kvalité och en längre livslängd.

Har du nyligen börjat spela och vill köpa en billig gaming setup så finns även membrantangentbord, då sitter en platta av silikon eller gummi under alla tangenter som registrerar knapptrycken. Dessa tangentbord är billigare än mekaniska tangentbord.

Du hittar tangentbord för gaming hos:

4. Gamingmus

Till en komplett gaming setup så behövs såklart en datormus som är framtagen för gaming. Valet av gamingmus handlar mycket om personliga preferenser, föredrar du trådlöst eller kabel? Hur många knappar? Vilket grepp? Ska den ha RGB?

Läs mer i vår köpguide: Bästa gamingmus 2021

Idag har även många tillverkare tagit fram ultralätta gamingmöss som väger så lite som 50-60 gram. Köper du en sådan kan det ta ett litet tag att vänja sig, men efter en tid brukar det vara väldigt behagligt för hand och arm med den lätta vikten.

Hitta stora utbud av gamingmöss hos

5. Musmatta för gaming

Ingen full gaming setup är komplett utan en musmatta som är gjord för gaming. Det kan tyckas vara en överdriven sak att köpa en gaminganpassad musmatta, men faktum är att man upplever stora skillnader mellan dessa och billiga 29 kronors mattor. Din högpresterande gamingmus behöver ett bra underlag helt enkelt.

Osäker på vad du ska välja? Kolla in vår köpguide med bästa gamingmusmatta 2021.

Hitta stora utbud av musmattor hos:

6. Gamingheadset

Man måste såklart höra vart motståndarna är och kunna kommunicera det till sina teammates. För det så behöver man ett bra headset till sin gaming setup.

Det finns både trådlösa och kabelbundna gaminghörlurar och det är en smaksak vad man föredrar. Det är såklart smidigare utan kabel, men då får man räkna med en liten högre prislapp också.

Du hittar gaminghörlurar hos butiker som:

7. Gamingstol

Som gamer sitter man oftast länge i sträck, därför behövs en bekväm och ergonomisk gamingstol i en komplett gaming setup. Idag finns det dels gamingstolar som liknar kontorsstolar, som Secretlab TITAN Evo på första bilden ovan. Det finns även den mer klassiska gamingstolen med färgglad utstyrsel, som Arozzi Mezzo på andra bilden.

I vår köpguide med bästa gamingstolar 2021 hittar du mer information samt rekommendationer på stolar.

Hitta stora utbud av gamingstolar hos

8. Gamingbord

Man behöver någonstans att ställa sina gamingsaker och då är ett gamingbord optimalt. De är byggda för att stå stabilt och klara av flera skärmar tillsammans med en dator.

Gamingbord finns i olika storlekar och vissa modeller finesser som hörlurshållare, dryckhållare och inbyggd RGB. Dessutom har de flesta gamingbord förborrade hål i borden för en smidig och dold kabeldragning.

Du hittar gamingbord hos:

9. Högtalare

De allra flesta gamers har ett headset till sin gaming setup, det gör att man kan vara helt uppslukad av spelljudet. Många föredrar också att komplettera med ett par högtalare, det ger t.ex. möjlighet att spela upp ljud för gäster, ha på musik i bakgrunden eller spela casual med högtalarljud.

Det finns olika typer av gaminghögtalare och det går bland annat att välja på antal högtalare, bas eller inte, surround eller inte, om man vill ha medföljande fjärrkontroll osv.

Du hittar högtalare för gaming hos:

10. Handkontroll / Joystick / Ratt

Till många spel så finns det roligare kontroller att använda än mus och tangentbord. Beroende på vad du gillar att spela för spel så kan du komplettera din gaming setup med en handkontroll, joystick eller ratt.

Oftast så passar dessa tillbehör till PC och någon av konsolerna PlayStation, Xbox eller Switch.

Du hittar högtalare för gaming hos:

11. Kabelhantering, RGB, skärmstativ (skärmfäste)

Gör gaming setupen clean och snygg med hjälp av tillbehör som kabelboxar, häftig RGB-belysning eller skärmstativ. Det är alltid trevligt med en inbjudande och städad gaming setup som ser cool ut.

Kabelhantering

RGB LED-lister

Skärmstativ

12. Utrustning för streaming / videos

Har du planer på att börja göra YouTube-videos eller streama via exempelvis Twitch? Du kanske gör det redan idag och behöver uppgradera din utrustning?

En streamers gaming setup behöver framförallt en bra kamera och en schysst mikrofon (även om en del streamers kör utan kamera). Sedan finns det en rad andra hjälpmedel som hjälper till att skapa en bättre tittarupplevelse för de som kollar, som exempelvis Elgato Stream Deck och green screens.

Hitta streamingutrustning hos:

13. Nätverk - Routers, powerlines, extenders

En komplett gaming setup behöver ett nätverk att lita på, med en eller flera routers som är anpassade för gaming. Det innebär en stabil och stark signal, funktioner för gaming och en bra säkerhet.

Ibland kan man behöva förlänga och förstärka signalen ytterligare, då finns hjälpmedel som powerlines och extenders. Alternativt kan man skapa ett mesh-nätverk med flera routrar.

Hitta nätverksutrustning hos:

14. Adaptrar, kablar m.m.

Med hjälp av olika adaptrar, hubbar och kablar kan du underlätta din tillvaro vid datorn och skapa en smidig gaming setup.

Några exempel på bra att ha-saker till sin gaming setup är:

Hitta fler adaptrar, kablar m.m. hos:

15. Inredning i gamingrummet & roliga prylar

Gör ditt gamingrum och gaming setup till något att verkligen trivas i med hjälp av spelinspirerad inredning.

Förutom att piffa upp ditt tillhåll så kan även olika prylar göra dig mer avstressad och vara någonting att leka lite med för att bryta av och i slutändan få dig att prestera bättre i spelen!

Hitta inredning och roliga gamingsaker hos:

Sammanfattning av guide för gaming setups

Vi tar och summerar den här guiden med en smidig överblick på de olika delarna i en gaming setup. Det är givetvis inte nödvändigt att införskaffa allt i denna artikeln, vi skulle säga att de sex första punkterna räcker gott och väl för att skapa en härlig spelupplevelse. Vill du dock krydda med det lilla extra finns det som sagt ännu flera roliga och nyttiga prylar att köpa till sin gaming setup.Nedan följer en sammanställning på de olika delarna:
 1. Gamingdator
 2. Gamingskärm
 3. Tangentbord för gaming
 4. Gamingmus
 5. Musmatta för gaming
 6. Gamingheadset
 7. Gamingstol
 8. Gamingbord
 9. Högtalare för gaming
 10. Handkontroll Joystick Ratt
 11. Kabelhantering / RGB skärmstativ
 12. Utrustning för streaming / videos
 13. Nätverk – Routers, powerlines, extenders
 14. Adaptrar, kablar m.m.
 15. Inredning i gamingrummet & roliga prylar

Vanliga frågor om gaming setups

Vissa butiker erbjuder färdiga gamingpaket med dator, skärm, tangentbord, mus och musmatta som brukar vara billiga och prisvärda. Dessa riktar sig oftast mot nybörjare som söker instegsmodeller att börja spela på. Hos Komplett kan du t.ex. hitta färdiga gamingpaket.

Det finns många otroligt påkostade gaming setups i världen, vilken som är dyrast finns inte direkt officiellt. Men en av de dyraste setupsen är alltjämt Ninjas gaming setup.

Hur stavas det egentligen, gamingsetup eller gaming setup? Att skriva gamingsetup blir inte helt korrekt, eftersom det är två engelska ord så ska det särskrivas till gaming setup. Däremot så förstår nog de flesta vad som menas ändå.

Det finns många otroligt snygga gaming setups i världen och det är svårt att kora bara en. Alla har olika smak och en typ av gaming setup måste nödvändigtvis inte passa alla.