Bästa Grafikkort 2022: Bäst i Test av GPU för Gaming

Bästa grafikkort, i vårt bäst i test av GPU för gamingdatorer finns flera bra modeller.

Det bästa grafikkortet ger liv till din gamingdator och är en av de viktigaste komponenterna i ditt datorbygge för att du ska få en bra spelupplevelse.

Inget grafikkort passar för alla gamers, utan vi har alla olika preferenser och behov. Vissa söker det absolut snabbaste grafikkortet, medan andra vill ha en bra budgetmodell, samtidigt som någon annan söker det mest prisvärda.

Idag finns det många grafikkort med liknande namn och benämningar. För att hjälpa dig hitta rätt modell för just dina behov så har vi tagit fram en topplista med olika typer av grafikkort som vi anser är de bästa modellerna 2022.

Vi har även tagit fram en guide med förklaringar på olika begrepp, funktioner m.m. om det är något du känner dig osäker på, denna hittar du längre ner i artikeln. Nu tar vi och kollar in vår topplista!

Översikt bästa grafikkort 2022

1. NVIDIA GeForce RTX 3080

NVIDIA GeForce RTX 3080 är bästa grafikkort 2022 i vårt bäst i test. Kombinerar pris och prestanda på ett föredömligt sätt.
5/5

Hitta bäst pris hos:

2. AMD Radeon RX 6800 XT

AMD Radeon RX 6800 XT är AMD bästa grafikkort och klarar både 4K och QHD med höga FPS.
4.9/5

Hitta bäst pris hos:

3. NVIDIA GeForce RTX 3090

GeForce RTX 3090 är NVIDIA's toppmodell och ett väldigt snabbt grafikkort. Topplacering i vårt bäst i test 2022.
4.8/5

Hitta bäst pris hos:

4. AMD Radeon RX 6900 XT

AMD Radeon RX 6900 XT är ett riktigt vasst grafikkort från AMD, påkostat och klarar 4K-gaming galant.
4.7/5

Hitta bäst pris hos:

5. NVIDIA GeForce RTX 3070

NVIDIA GeForce RTX 3070 är ett suveränt grafikkort i mellanklassen som är suveränt för QHD-gaming. Ett av de bästa grafikkorten 2022.
4.5/5

Hitta bäst pris hos:

6. NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti

NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti är en prisvärd och snabb modell och i vårt bäst i test är det en stark kandidat.
4.5/5

Hitta bäst pris hos:

7. AMD Radeon RX 6700 XT

AMD Radeon RX 6700 XT är ett prisvärt grafikkort för QHD och FHD.
4.4/5

Hitta bäst pris hos:

8. NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti

NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti är ett av de bästa grafikkorten 2022. Påkostat, snabbt och klarar 4K på ultra och höga FPS.
4.5/5

Hitta bäst pris hos:

9. AMD Radeon RX 6600 XT

AMD Radeon RX 6600 XT är ett prisvärt och bra budgetkort att spela på.
4.1/5

Hitta bäst pris hos:

10. NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti

NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti är ett riktigt bra budget grafikkort för nyare spelare.
4/5

Hitta bäst pris hos:

Innehåll i guiden

Köpguide för grafikkort

Vad ska man satsa på för grafikkort? Vilket passar min stationära speldator? Vad krävs för mina spel? Frågorna kan vara flera när man letar efter ett nytt grafikkort för gaming.

För att ge dig bra så förutsättningar som möjligt att hitta det bästa grafikkortet för just dig så har vi tagit fram nedan köpguide med förklaringar till olika begrepp och vad som är viktigt att tänka på.

Det finns såklart inte bara ett grafikkort som passar bäst till alla, utan vi har olika preferenser, budget och behov.

Utgångar

Innan man börjar titta på prestandan hos ett grafikkort är det viktigt att kika på vilka utgångar som finns på kortet och hur många. Vissa skärmar stödjer HDMI, medan andra har DisplayPort. Oftast finns dock en kombination av båda. Den gamla typen som kallas DVI är däremot nästan helt bort idag.

Säkerställ att grafikkortet som du vill köpa har utgångar som matchar dina gamingskärmar, så att du slipper köpa adaptrar eller till och med nya skärmar. Om du inte hade planerat för det såklart.

Klockfrekvens (klockhastighet)

Grafikkortets klockfrekvens visar hur snabba kärnorna i kortet är. Ju högre hastighet, ju snabbare arbetar dessa kärnor i kortet med att rendera grafiken du ser på skärmen.

Klockfrekvensen mäts i något som kallas megahertz, förkortat MHz. Även om klockfrekvensen inte är hela sanningen för hur bra ett grafikkort presterar så är det ändå en fingervisning för hur snabbt kortet är.

Bild som visar ett av de bästa grafikkorten.

Kärnor (CUDA Cores & Stream Processors)

Om du läser om olika grafikkort kommer du säkert att stöta på orden CUDA Cores och Stream Processors. Det är olika namn för samma sak, nämligen en flerkärnig processor och regler för hur den ska arbetas. CUDA Cores är NVIDIA’s namn och Stream Processors är AMD’s namn. Hur dessa kärnor är uppbyggda och arbetar skiljer sig dock åt mellan de två tillverkarna, vilket gör det svårt att jämföra dem mellan varandra.

När det kommer till gaming och annat tungt arbete av grafikkortet så kommer fler kärnor innebära att fler processer kan hanteras samtidigt av kortet. Det innebär att skuggning, ljussättning och annat påfrestande grafikarbete i spel går lättare att hantera.

Det ska dock sägas att grafikkort utvecklas och blir bättre hela tiden och ett äldre grafikkort som har fler kärnor än ett nytt grafikkort behöver nödvändigtvis inte vara starkare.

Minnesstorlek och hastighet

Grafikkortens egna interna minne kallas för VRAM och det är där som grafikkortet lagrar tillfällig data som används för att rendera bildrutor i spelen du spelar. Det är framförallt tre saker som påverkar hur mycket minne som behöver användas:

 • Hur höga grafikinställningarna är  i spelet
 • Hur hög upplösningen på skärmen är
 • Spelets nivå – Avancerade spel har mer krävande texturer och grafik

Vill du spela tunga spel med bra bild så krävs ett större minne på grafikkortet helt enkelt, vilket även de dyrare och bättre korten brukar att ha.

Förutom storleken på minnet så finns en klockfrekvens som indikerar hur snabbt grafikminnet kan arbeta. Ju snabbare desto bättre för gaming.

I vårt bäst i test av grafikkort finns bland annat denna modellen med.

Strömförbrukning

En viktig detalj att hålla koll på när du ska köpa ett nytt grafikkort är hur mycket ström den förbrukar samt hur mycket effekt som nätaggregaten behöver leverera för att driva grafikkortet och övriga delar av datorn. Båda dessa siffror anges i watt och brukar stå i specifikationen på varje grafikkort.

Vad är ray tracing?

Ray tracing är ord som man förmodligen kommer att stöta på om man letar efter ett nytt grafikkort. Vad är då det? Jo det är en ljusteknik som ger spelet en ännu mer realistisk känsla. Genom att efterlikna hur ljus reflekteras och ser ut i verkligheten kan man få otroligt häftiga och verklighetstrogna miljöer i spel.

Den här tekniken finns hos toppmodellerna från NVIDIA, som är deras 30-serie med korten GeForce RTX 3060, 3070, 3080 och 3090. Hos AMD är det modellerna Radeon RX 6600 XT, 6700, 6800 och 6900 XT som har ray tracing.

Olika versioner av samma kort

NVIDIA och AMD är de största utvecklarna av grafikkort idag, men de tillverkar sällan sina egna grafikkort. De tillverkarna processorerna och ger sedan ett så kallat referenskort till andra tillverkare, som dessa sedan utgår ifrån och gör en egen version av grafikkortet.

Det innebär att samma kort (t.ex. GeForce RTX 3080) kan finnas i flera olika versioner av olika tillverkare. Några exempel på sådana tillverkare är ASUS, MSI, Gigabyte, Palit, Gainward.

De kan göra olika modifieringar av grafikkortet som exempelvis olika storlek på minnet, kylaren eller anslutningen. En del tillverkare kan exempelvis välja att sätta dit en extra DisplayPort-anslutning och ta bort en HDMI-port, medan andra ökar grafikminnet från 8 GB till 10 GB.

Med det sagt tar vi och kollar in vårt bäst i test och topplista av grafikkort 2022!

Topplista bästa grafikkort 2022

1. NVIDIA GeForce RTX 3080

Bästa grafikkort överlag

NVIDIA GeForce RTX 3080 är bästa grafikkort 2022 i vårt bäst i test. Kombinerar pris och prestanda på ett föredömligt sätt.
 • Kärnor: 8 704
 • Minnesstorlek: 10 GB
 • Minneshastighet: 760GB/s
 • Basfrekvens: 1 440 MHz
 • Turbofrekvens: 1 710 MHz
 • Strömförbrukning: 320W

GeForce RTX 3080 är en stor uppgradering från den föregående generationens 20-serie och även om 3080 Ti och 3090 är bättre kort tycker vi 3080 presterar bäst utifrån prislappen. Med det här grafikkortet kan du spela både 4K och QHD med höga grafikinställningar.

Till den här generationen har även ray tracing-teknologin utvecklats ytterligare och det är en stor skillnad mot 20-korten. Vilket betyder att man kan njuta av ännu mer verklighetstrogna miljöer i spelen.

Ett riktigt bra kraftpaket till en rimlig peng, som gör 4K-gaming lättillgängligt!

Hitta bäst pris för NVIDIA GeForce RTX 3080 hos:

2. AMD Radeon RX 6800 XT

Bästa AMD grafikkort

AMD Radeon RX 6800 XT är AMD bästa grafikkort och klarar både 4K och QHD med höga FPS.
 • Kärnor: 4 608
 • Minnesstorlek: 16 GB
 • Minneshastighet: 512GB/s
 • Basfrekvens: 1 825 MHz
 • Turbofrekvens: 2 250 MHz
 • Strömförbrukning: 300W

Ett riktigt bra premiumgrafikkort från AMD’s toppsegment och som erbjuder ett stort lyft från deras tidigare generation av kort. Det är en stark utmanare och konkurrent till GeForce RTX 3080 och presterar likvärdigt på många punkter.

Några av skillnaderna som finns är att GeForce RTX 3080 är något bättre i 4K samt att ray tracing-teknologin även är vassare på 3080, men då ska man komma ihåg att NVIDIA’s kort är något dyrare i grundutförandet.

Är du ett fan av AMD’s produkter och vill ha ett grafikkort som ger en suverän spelupplevelse i 4K och 1440p är det här ett utmärkt grafikkort.

Hitta bäst pris för AMD Radeon RX 6800 XT hos:

3. NVIDIA GeForce RTX 3090

Bästa grafikkort för kreatörer

GeForce RTX 3090 är NVIDIA's toppmodell och ett väldigt snabbt grafikkort. Topplacering i vårt bäst i test 2022.
 • Kärnor10 496
 • Minnesstorlek: 24 GB
 • Minneshastighet: 936GB/s
 • Basfrekvens: 1 395 MHz
 • Turbofrekvens: 1 695 MHz
 • Strömförbrukning: 360W

GeForce RTX 3090 och 3090 Ti är NVIDIA’s flaggskepp och tillhör de snabbaste grafikkorten på marknaden. Med ett enormt minne och ett stort antal kärnor kommer det aldrig bli problem med kapaciteten, även om det är ett tunga arbeten som 3D- och videoredigering.

Med 3090 kan du njuta av 4K-gaming på högsta grafikinställningar och med FPS över 150, dessutom går det att spela i en sanslös 8K-upplösning.

Men smakar det så kostar det som det brukar heta. GeForce RTX är ett dyrt grafikkort som även tar stor plats i datorn. Något för den kräsne gamern som vill ha det bästa!

Hitta bäst pris för NVIDIA GeForce RTX 3090 hos:

4. AMD Radeon RX 6900 XT

Snabbaste grafikkortet från AMD

AMD Radeon RX 6900 XT är ett riktigt vasst grafikkort från AMD, påkostat och klarar 4K-gaming galant.
 • Kärnor: 5 120
 • Minnesstorlek: 16 GB
 • Minneshastighet: 512GB/s
 • Basfrekvens: 1 825 MHz
 • Turbofrekvens: 2 250 MHz
 • Strömförbrukning: 300W

Radeon RX 6900 XT är AMD’s flaggskepp och ett riktigt vasst grafikkort för gaming. RX 6900 XT nyttjar AMD’s RDNA 2 arkitektur, som ger en suverän prestanda till kortet.

Med det här grafikkortet går det att spela i 4K på ultra-inställningar och få FPS över 60 i många spel. Om du tycker NVIDIA GeForce RTX 3090 är för dyrt är det här ett bra alternativ och mer inriktat mot gaming.

Hitta bäst pris för AMD Radeon RX 6900 XT hos:

5. NVIDIA GeForce RTX 3070

Prisvärd mellanklassmodell

NVIDIA GeForce RTX 3070 är ett riktig bra grafikkort och passar många olika gamers.
 • Kärnor: 5 888
 • Minnesstorlek: 8 GB
 • Minneshastighet: 448GB/s
 • Basfrekvens: 1 500 MHz
 • Turbofrekvens: 1 725 MHz
 • Strömförbrukning: 220W

GeForce RTX 3070 är det perfekta grafikkortet för dig som inte riktigt bryr sig om 4K och som vill spela i QHD (1440p) med Ultra-inställningar och höga FPS.

Det här är bland det bästa man kan hitta i mellansegmentet och det är ett grafikkort som vi tycker passar för många gamers idag, då 4K ännu inte riktigt slagit igenom.

Hitta bäst pris för NVIDIA GeForce RTX 3070 hos:

6. NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti

Rappt grafikkort med bra ray tracing

NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti är en prisvärd och snabb modell och i vårt bäst i test är det en stark kandidat.
 • Kärnor: 4 864
 • Minnesstorlek: 8 GB
 • Minneshastighet: 448GB/s
 • Basfrekvens: 1 410 MHz
 • Turbofrekvens: 1 665 MHz
 • Strömförbrukning: 200W

GeForce RTX 3060 Ti är ett perfekt grafikkort för gaming i FHD (1080p) och QHD (1440p). Det är snäppet billigare än 3070 i pris, men det skiljer inte så mycket i prestanda dem sinsemellan. 3060 Ti kan faktiskt jämföra sig med 2080 Super, som var ett av NVIDIA’s toppmodeller från förra generationen.

Det här kortet är fullmatat med flera NVIDIA’s påkostade teknologier, så som DLSS, Reflex och Nvidia Broadcast. Vidare klarar det av att ge en verklighetstrogen ray tracing i både 1080p och 1440p. Mycket grafikkort för pengarna tycker vi!

Hitta bäst pris för NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti hos:

7. AMD Radeon RX 6700 XT

Utmärkt prestanda för prislappen

AMD Radeon RX 6700 XT är ett prisvärt grafikkort för QHD och FHD.
 • Kärnor: 2 560
 • Minnesstorlek: 12 GB
 • Minneshastighet: 384GB/s
 • Basfrekvens: 2 320 MHz
 • Turbofrekvens: 2 581 MHz
 • Strömförbrukning: 230W

En stark konkurrent till 3060 Ti och även ett utmärkt val för gaming i QHD (1440p) med ray tracing. Lägg därtill hela 12 GB i VRAM som ger gott om utrymme för grafikkortet att arbeta vid bildrenderingen.

Jämfört med den tidigare generationens kort 5700 XT så har hastigheten 6700 XT på trimmats upp ordentligt och AMD levererar ett riktigt starkt grafikkort i mellansegmentet. Prestandamässigt placerar det sig ungefär mellan GeForce RTX 3060 Ti och GeForce RTX 3070.

Hitta bäst pris för AMD Radeon RX 6700 XT hos:

8. NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti

Påkostat prestandakort

NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti är ett av de bästa grafikkorten 2022. Påkostat, snabbt och klarar 4K på ultra och höga FPS.
 • Kärnor: 10 240
 • Minnesstorlek: 12 GB
 • Minneshastighet: 912GB/s
 • Basfrekvens: 1 365 MHz
 • Turbofrekvens: 1 665 MHz
 • Strömförbrukning: 350W

GeForce RTX 3080 Ti är ett imponerande grafikkort och en av NVIDIA’s toppmodeller. Prestandamässigt är det nästan i samma klass som 3090, men till ett par tusenlappar billigare pris.

Precis som 3090 så klarar även 3080 Ti av 4K-gaming med ultra-upplösning runt 60 fps i princip alla dagens spel. Så för dig som tycker 3090-kortet har en lite väl saftig prislapp men som ändå vill kunna njuta av ultra 4K-gaming med utmärkt FPS är detta ett optimalt grafikkort.

Hitta bäst pris för NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti hos:

9. AMD Radeon RX 6600 XT

Utmärkt för gaming i 1080p

AMD Radeon RX 6600 XT är ett prisvärt och bra budgetkort att spela på.
 • Kärnor: 2 048
 • Minnesstorlek: 8 GB
 • Minneshastighet: 256GB/s
 • Basfrekvens: 1 968 MHz
 • Turbofrekvens: 2 589 MHz
 • Strömförbrukning: 160W

Radeon RX 6600 XT är ett utmärkt grafikkort för FHD-gaming och är en bra instegsmodell för dig som inte planerar att spela i QHD eller 4K-upplösning.

Det här grafikkortet är energisnålt och kan därför drivas av ett mindre nätaggregat. Dessutom har det låga temperaturer och prestandamässigt är det vassare än exempelvis GeForce RTX 3060, men lite dyrare i grundutförandet.

Hitta bäst pris för AMD Radeon RX 6600 XT hos:

10. NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti

Prisvärd och billig modell

NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti är ett riktigt bra budget grafikkort för nyare spelare.
 • Kärnor: 1 536
 • Minnesstorlek: 6 GB
 • Minneshastighet: 288GB/s
 • Basfrekvens: 1 500 MHz
 • Turbofrekvens: 1 770 MHz
 • Strömförbrukning: 120W

Med GeForce GTX 1660 Ti kan du spela många av dagens spel i FHD-upplösning, ultrainställningar och en FPS på 60. Det här är en perfekt val för dig som kanske inte har haft en gamingdator tidigare och vill bygga ihop en eller köpa ett färdigt bygge.

Precis som Radeon RX 6600 XT så är GeForce GTX 1660 Ti ett energisnålt grafikkort som kan drivas av mindre nätaggregat. En svaghet är minnet på 6 GB, som kan begränsa användningen något.

Hitta bäst pris för NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti hos:

Sammanfattning av bästa grafikkort 2022

Grafikkorten utvecklas i snabb takt och idag finns det flera kort som klarar 4K-gaming med bra FPS och som går att köpa för relativt åtkomliga priser. Vissa av dagens toppmodeller klarar till och med av att leverera 8K-upplösning med höga grafikinställningar och FPS runt 60.

Men ett specifikt grafikkort passar inte alla gamers, utan vi har olika krav, budget och behov av vad gamingdatorn ska åstadkomma. Därför har vi tagit fram en topplista och bäst i test med 10 olika grafikkort som passar för olika typer av gamers. Den ser ut som följer:

 1. NVIDIA GeForce RTX 3080
 2. AMD Radeon RX 6800 XT
 3. NVIDIA GeForce RTX 3090
 4. AMD Radeon RX 6900 XT
 5. NVIDIA GeForce RTX 3070
 6. NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti
 7. AMD Radeon RX 6700 XT
 8. NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti 
 9. AMD Radeon RX 6600 XT
 10. NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti
Hoppas du hittat inspiration i den här guiden! För fler köpguider, se exempelvis bästa gamingstolbästa VPN för gaming och bästa gamingmus.

Vanliga frågor och svar om grafikkort

Det finns många bra modeller i olika prisklasser, vi håller NVIDIA GeForce RTX 3080 som en favorit sett till pris och prestanda.

Ett grafikkort för gaming ska klara av att leverera snabba bildhastigheter och höga grafikinställningar. Vår topplista innehåller de grafikkorten vi tycker är bäst för gaming just nu!

Det är helt enkelt grafikkort som är tillverkade NVIDIA själva. Vanligtvis så tillverkas grafikkorten av andra märken, så som ASUS eller MSI, som har fått ett referenskort av NVIDIA att utgå ifrån. Men Founders Edition är som sagt tillverkat av NVIDIA hela vägen till slutkonsument.

Ja det är fortsatt brist på grafikkort under 2022, vilket gör det svårt att få tag vissa modeller samtidigt som priserna blir högre. Det ser just nu ut att hålla i sig till åtminstone 2023.

RTX och GTX är olika namn på grafikkortserier hos NVIDIA, där RTX är mer påkostade och bättre kort. RTX har även stöd för ray tracing, vilket GTX saknar.

NVIDIA har länge varit marknadsledare, men AMD är inte långt bakom och idag finns det både för- och nackdelar med de olika grafikkorten.