Bästa gamingmusmatta 2021

Bild på gamingmusmattan Logitech G440. En av de bästa gamingmusmattorna 2021.

Vikten av att använda en bra musmatta vid gaming ska inte underskattas, då en välgjord gamingmusmatta av hög kvalité gör både ditt spelande roligare och bättre. I denna köpguide och bäst i test av gamingmusmattor har vi tagit fram de bästa musmattorna på marknaden just nu.

Så, hur ska en bra musmatta för gaming vara då? Jo, den ska ha en jämn och tät yta med ett bra glid, för att ge din gamingmus bästa möjliga förutsättningar att kunna avläsa dina rörelser. Vidare ska den ha bra fäste udnertill, så att den inte glider när det är intensiva moment i spelet. Dessutom bör musmattan vara bekväm och skön att spela på.

Ett annat viktigt uppdrag som en gamingmusmatta har är att agera skyddande mot ditt bord, så att du inte repar eller skadar det av misstag när det hettar till i spelen.

Utbudet av gamingmusmattor är stort idag, det finns både olika storlekar och material som passar för olika typer av spelare. Dessutom finns det extra funktioner som t.ex. inbyggd RGB-belysning och trådlös laddning.

Eftersom behov, smak och budget skiljer sig så har vi tagit fram ett bäst i test i flera olika kategorier, så att du kan hitta en som passar just nu. Här nedan hittar du en smidig översikt av bästa gamingmusmattor 2021.

Översikt

Bästa gamingmusmatta överlag

Corsair MM200 PRO Premium är en välgjord gamingmusmatta av hög kvalité. Snabb, bekväm och stilren. Bäst i test av gamungmusmattor 2021.

Corsair MM200 Pro Premium

5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa stora gamingmusmatta (oversize/extended)

ASUS ROG Sheath är en extra bred och lång musmatta med plats för både tangentbordet och musen tack vare XXL-storleken. Vårt val av bästa stora gamingmusmatta 2021.

ASUS ROG Sheath

5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa billiga gamingmusmatta

SteelSeries QcK Edge är en prisvärd gamingmusmatta till ett lågt pris. Musmattan är stilren och erbjuder ett strålande glid. Vårt val av bästa billiga gamingmusmatta 2021.

SteelSeries QcK Edge

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gamingmusmatta med hård yta (plast)

Logitech G440 är en hård gamingmusmatta av plast och bäst i test bland hårda gamingmusmattor 2021. Hög kvalité, låg friktion och en snygg design.

Logitech G440

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gamingmusmatta med LED

Razer Firefly V2 är en cool musmatta för gaming som är försedd med LED och RGB-belysning. Vårt val av bästa musmatta för gaming med LED 2021. Perfekt val till en gaming setup.

Razer Firefly V2

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gamingmusmatta i läder

Satechi Eco-Leather Deskmate är en musmatta av läder som funkar fint att spela på, men ser även snygg ut i ett hemmakontor. Vårt val av bästa musmatta i läder 2021.

Satechi Eco-Leather Deskmate

4/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gamingmusmatta med trådlös laddning

Logitech G Powerplay är en högteknologisk musmatta som erbjuder trådlös laddning, även när man spelar. Laddningsmodulen har även RGB och det medföljer två ytor, en mjuk och en hård. För full valfrihet. Vårt val av bästa gamingmusmatta med trådlös laddning 2021.

Logitech G Powerplay

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

Så väljer du rätt gamingmusmatta

Det finns de som tror att en musmatta inte är så mycket att orda om, att det är något platt som ligger under datormusen och inte så mycket mer. Så är det självklart inte, framförallt inte när det kommer till gaming.

Musmattan spelar en viktig roll för att dagens högpresterande gamingmöss ska komma till sin rätt och leverera bästa resultat.

Men vilka faktorer är viktiga då och vad ska man då tänka på vid val av en gamingmusmatta? Jo, det ska vi gå igenom nedan.

Musmattans storlek

Till att börja med skiljer sig storleken åt mellan olika spelmusmattor, det finns alltifrån small upp till 5XL. Det finns även extra breda/långa musmattor där tangentbordet också får plats, dessa brukar kallas extended eller oversized och är vanliga att hitta i storlekarna XXL-5XL.

Hur stor musmattan ska vara är delvis en smaksak, men en stor gamingmusmatta är bra om man spelar men låg DPI och gör långa förflyttningar på musen.

Till snabba och precisa FPS-spel som t.ex. CS GO brukar många föredra att spela med en stor musmatta för att kunna snurra runt effektivt även om man spelar med låg sensitivity eller DPI. Du vill inte få slut på musmattan precis innan ett viktigt skott och tvingas lyfta musen.

Prismässigt så är mindre musmattor billigare än större och likvärdiga modeller. Tänk på att mäta hemma och se så att det blir snyggt hos just dig.

Musmattors material

 • Mjukt tyg – Den vanligaste typen av gamingmusmatta, har lite mer friktion än hårda musmattor. Dessa är billiga att tillverka, mjuka och bekväma att använda, fuktaborsberande och enkla att rulla ihop och ta med sig. Nackdelar är att om man gillar att trycka ner musen kan det mjuka underlaget ställa till det. Tygmusmattor är även svårare att rengöra. Vi har därför gjort en guide med tips på hur man tvättar en musmatta av tyg smidigast.

 • Hård plats – Den vanligaste hårda typen av gamingmusmattor. Erbjuder en låg friktion som gör att musen är superlätt att förflytta, passande för spelare med hög sens/DPI. Dessa musmattor är även lätta att rengöra och torka av. Nackdelarna är att om man svettas från handen behöver det torkas av mellan varven, de är inte heller lika bekväma som tygmodeller och kan bli rätt kalla under vinterhalvåret.

 •  Läder/konstläder –  Inte så vanligt för gamingmusmattor, utan riktar sig mer mot stilrena hemmakontor. Men vissa tycker om att spela på dessa. De ser snygga ut och är vattentäta och lätta att rengöra. Dock kommer de med en högre prislapp och har inte riktigt samma prestanda som gamingmusmattor.

 • Aluminium och glas – Ganska ovanligt att hitta i musmattor generellt. Dyrt och inte speciellt bekvämt, men erbjuder ett bra glid och ett jämnt och fint underlag för musen att läsa av. 

Designen på musmattan

En tredje faktor att väga in är designen på spelmusmattan, vilket handlar mest om smak och tycke och hur det matchar din övriga setup. Den vanligaste färgen på musmattor är svart med en diskret logga i något hörn, men det finns även de som har en häftig design med något coolt mönster eller liknande.

Anledningen till att just svart är den vanligaste färgen är att den är minst distraherande när man spelar, samtidigt som eventuell smuts och annat inte syns lika tydligt.

Andra finesser

Spelmusmattor har utvecklats mycket de senaste åren och nu för tiden finns det modeller som t.ex. har LED med en snygg RGB-belysning. Det ger såklart ingen fördel rent spelmässigt, men det är en cool effekt och kan göra din setup betydligt snyggare och roligare att använda.

En annan teknologi som vuxit senaste åren är trådlös laddning i musmattan. En otroligt smidig finess som lär växa sig ännu populärare framöver. Nackdelen just nu är att det är dyrt och man blir låst till ett fåtal modeller av gamingmöss. 

Bästa gamingmusmatta överlag 2021

Corsair MM200 PRO Premium

Corsair MM200 PRO Premium är en välgjord gamingmusmatta av hög kvalité. Snabb, bekväm och stilren. Bäst i test av gamungmusmattor 2021.
 • Material: Tyg med gummiunderlag
 • Storlek: XL (450×400 mm)
 • Tjock eller tunn: Tjock (6 mm)
 • Extra: Spillsäker

Corsair MM200 PRO Premium är en gedigen och stor musmatta som andas kvalité rakt igenom. Designen är stilren med en diskret logga i hörnet, vilket gör att den passar din övriga gamingutrustning även om du inte har produkter från Corsair.

Storleken ger dig gott om utrymme för att vrida runt på, perfekt om du spelar med låg sens eller DPI i olika FPS-spel.

Det mikrovävda tyget ger en tät yta, vilket resulterar i att gamingmusen kan erbjuda en snabb avläsning och är smidig att förflytta. Corsair har även bearbetat ytan för ett snabbare och bättre glid, vilket märks.

En ovanlig detalj med MM200 PRO är att den är vätskeavvisade och tålig mot fläckar. Så om olyckan är framme och du råkar spilla är denna gamingmusmatta väldigt lätt att rengöra trots att den är gjord av tyg.

Med sina 6 mm i tjocklek är MM200 PRO tjockare än många andra modeller på marknaden, det ger en hög komfort och det känns skönt att vila handen och armen mot den. En fördel om man vill sitta och spela länge.

För att musmattan ska hållas på plats även under intensiva spel så finns ett påkostat gummiunderlag som ger ett starkt och stabilt fäste i bordet.

Hitta bäst pris för Corsair MM200 Pro Premium hos:

Bästa stora gamingmusmatta 2021

ASUS ROG Sheath

ASUS ROG Sheath är en extra bred och lång musmatta med plats för både tangentbordet och musen tack vare XXL-storleken. Vårt val av bästa stora gamingmusmatta 2021.
 • Material: Tyg med gummiunderlag
 • Storlek: XXL (900×440 mm)
 • Tjock eller tunn: Tunn (3 mm)
 • Extra: Sydda kanter

ROG Sheath från ASUS är en högkvalitativ musmatta som är extra stor i storleken, med en bredd på nästan 1 meter. Det gör att du med lätthet får plats med både ditt gamingtangentbord och gamingmus.

Musmattan kommer med en snygg design och finns förutom i ovan rödsvarta färg även med färgerna svart/grå och svart/rosa.

Den slitstarka ytan är gjord av ett vävt tyg som ger en slät och precis spårning för musen samtidigt den får ett riktigt bra glid. För att öka hållbarheten är även kanterna sydda.

Undertill finns ett gediget gummimaterial som ger ROG Sheath optimalt med fäste i bordet.

Vill man ha en ännu större storlek än denna och få en nästan gigantisk musmatta så ska man i stället titta på storleken 3XL, där kan vi rekommendera den prisvärda SteelSeries QcK 3XL eller versionen med RBG SteelSeries QcK Prism Cloth 3XL.

Hitta bäst pris för ASUS ROG Sheath hos:

Bästa billiga musmatta för gaming 2021

SteelSeries QcK Edge

SteelSeries QcK Edge är en prisvärd gamingmusmatta till ett lågt pris. Musmattan är stilren och erbjuder ett strålande glid. Vårt val av bästa billiga gamingmusmatta 2021.
 • Material: Tyg med gummiunderlag
 • Storlek: Medium (320×270 mm)
 • Tjock eller tunn: Tunn (2 mm)
 • Extra: Sydda kanter

Steelseries QcK Edge är en uppdaterad variant av den otroligt populära modellen QcK, som länge använts av både casual gamers och e-sportproffs. Denna versionen har försetts med sydda kanter för längre hållbarhet och har därför fått tillägget Edge i namnet.

Den fina kvalitén på tyget ger ett strålande glid över hela mattan. Med sin svarta design och diskreta logga i hörnet passar dessutom QcK Edge till vilken setup som helst oavsett märke på dina andra produkter.

Den tunna tjockleken gör att den passar utmärkt till gamers som vill ha ett något hårdare underlag när de spelar.

Vidare så är QcK Edge försedd med ett gummiunderlag, så att du kan få en halkfri spelupplevelse.

Hitta bäst pris för SteelSeries QcK Edge hos:

Bästa gamingmusmatta med hård yta (plast)​

Logitech G440

Logitech G440 är en hård gamingmusmatta av plast och bäst i test bland hårda gamingmusmattor 2021. Hög kvalité, låg friktion och en snygg design.
 • Material: Polypropylen (plast) & gummibas
 • Storlek: Medium (340×280 mm)
 • Tjock eller tunn: Tunn (3 mm)
 • Extra: Sydda kanter

Logitech G440 är en påkostad spelmusmatta med en jämn och hård yta av plast som ger en superlåg friktion. Det gör att man känner verkligen hur datormusen flyter fram över musmattan.

Gillar du att spela med en hög DPI så är denna gamingmusmattan idealisk för dig då den hårda ytan hjälper till att leverera en optimal pixelspårning, vilket hjälper dig i de små och snabba handrörelserna.

Hårda musmattor har en tendens att kunna flytta på sig, men vi tycker Logitech har lyckats riktigt bra med underlaget av naturgummi, som håller denna mattan på plats.

En trevlig detalj är även enkelheten att tvätta av och rengöra Logitech G440 om olyckan skulle vara framme, då det bara är att torka av och köra vidare.

Hitta bäst pris för Logitech G440 hos:

Bästa gamingmusmatta med LED

Razer Firefly V2

Razer Firefly V2 är en cool musmatta för gaming som är försedd med LED och RGB-belysning. Vårt val av bästa musmatta för gaming med LED 2021. Perfekt val till en gaming setup.
 • Material: Polypropylen (plast) & gummibas
 • Storlek: Medium (355×255 mm)
 • Tjock eller tunn: Tunn (3 mm)
 • Extra: RGB

Razer Firefly V2 är uppföljaren till den populära Firefly-modellen har bland annat fått en förbättrad placering på strömkabeln som är flyttad upp till vänster från mitten.

Detta är gamingmusmattan för dig som vill ha det lilla extra. Firefly V2 är utrustad med LED och har en RGB-belysning på 16,8 miljoner färger. I Razers mjukvara Chroma RGB så kan du smidigt välja båda färdiga effekter eller ha full kontroll själv över färgvalen.

Firefly V2 kommer med en hård yta som ger ett strålande glid för gamingmusen. Vidare har Razer försett musmattan med en mikrotextur som hjälper musen att få en perfekt pixelspårning och följsamhet.

Undertill finns ett anti-glid underlag av gummi för att säkerställa att den inte rör på sig.

För dig som söker en stor modell med LED och RGB-belysning kan vi rekommendera Razer Golathus Chroma Extended, som är en lysande musmatta gjord i tyg.

Hitta bäst pris för Razer Firefly V2 hos:

Bästa musmatta för gaming i läder 2021

Satechi Eco-Leather Deskmate

Satechi Eco-Leather Deskmate är en musmatta av läder som funkar fint att spela på, men ser även snygg ut i ett hemmakontor. Vårt val av bästa musmatta i läder 2021.
 • Material: PU-läder (ej äkta läder)
 • Storlek: Large (580×310 mm)
 • Tjock eller tunn: Tunn (3 mm)
 • Extra: Sydda kanter

Satechi Eco-Leather Deskmate är mer av en skrivsbordsplatta än gamingmusmatta, men passar utmärkt att spela på också för som är lite mer casual i sitt spelande. Bordsplattan går även att använda som en skrivyta för att skydda skrivbordet.

Med denna musmatta av slitstarkt konstläder får du en högkvalitativ och snygg detalj till din setup, samtidigt som den plana yta erbjuder bra avläsning för datormusens sensor.

Tack vare musmattans material så är Satechi Deskmate både vattentålig och lätt att rengöra. Vidare ger de sydda kanterna en längre hållbarhet.

Förutom ovan bruna färg så finns Satechi Deskmate även i blått och svart.

Hitta bäst pris för Satechi Eco-Leather Deskmate hos:

Bästa gamingmusmatta med trådlös laddning 2021

Logitech G Powerplay

Logitech G Powerplay är en högteknologisk musmatta som erbjuder trådlös laddning, även när man spelar. Laddningsmodulen har även RGB och det medföljer två ytor, en mjuk och en hård. För full valfrihet. Vårt val av bästa gamingmusmatta med trådlös laddning 2021.
 • Material: Tyg eller plast
 • Storlek: Medium (344×321 mm)
 • Tjock eller tunn: Mellan (4 mm)
 • Extra: Trådlös laddning & val av yta

Logitech G Powerplay är en högteknologisk och påkostad gamingmusmatta som håller högsta klass. Med denna musmatta slipper du oroa dig för att batteriet ska ta slut i den trådlösa musen. Denna laddar nämligen oavsett om du spelar eller inte

En unik valmöjlighet som G Powerplay erbjuder är att man kan välja att spela på en hård eller mjuk yta. Det medföljer nämligen en av varje. Det gör att du kan anpassa ytan efter din spelartyp och efter vilken typ av spel du kör. Båda ytorna erbjuder en kvalité och glid av toppklass.

En snygg detalj på G Powerplay är att loggan på laddningsmodulen lyser och RBG-färgerna är fullt justerbara och kan synkas möss, tangentbord och headset från Logitech, så att de lyser tillsammans i samma färger.

Värt att tillägga är också att du kan slippa att använda upp två USB-portar i datorn, då gamingmusen smidigt kan kopplas ihop direkt med musmattan och som i sin tur är kopplad till datorn.

Den trådlösa laddningen är kompatibel med gamingmössen Logitech G903G703 och G502.

Hitta bäst pris för Logitech G Powerplay hos:

Sammanfattning av bästa gamingmusmatta 2021

En bra gamingmusmatta ska ha ett fint och följsamt glid över hela mattan, samtidigt som den ska leverera en jämn och slät yta för gamingmusen att läsa av.

Vidare så ska en bra gamingmusmatta vara bekväm att använda och även agera skyddande för ditt bord, så att det inte skadas eller repas i onödan.

Designmässigt är helsvart den vanligaste färgen tack vare att den är minst distraherande när man spelar och ser inte lika smutsig ut fort. Det finns även de gamingmusmattorna som har en cool design som ger ett livfullt och trevligt intryck.

Det som avgör priset på en spelmusmatta är främst storleken, men även kvalitén på ytan och extra funktioner som LED eller trådlös laddning spelar in.

I detta bäst i test har vi tagit fram de bästa gamingmusmattorna 2021 i sju kategorier, dessa är:

Hoppas vi har gett dig inspiration med denna köpguiden!

Vanliga frågor och svar om gamingmusmattor

Det finns gamingmusmattor för så billigt som 50 kr, men då är de små och håller en lägre kvalité. Vi skulle säga att det vanligaste prisintervallet är mellan 200-500 kronor för en bra gamingmusmatta. Det finns även dyrare modeller som kan ha extrafinesser som trådlös laddning.

Det går, men det är inget vi rekommenderar om du vill få ut det bästa av din gamingmus.

Det finns inget jätteutbud av ergonomiska musmattor, då det oftast är tangentbordet eller musen som brukar ha de ergonomiska egenskaperna. Men Plexgear ergonomisk musmatta är ett bra val och erbjuder ett geléfyllt handledsstöd för att avlasta.

Hos CDON kan du hitta massor av musmattor med olika motiv på, som t.ex. Fortnite, Arsenal, Manchester United, hästar, COD m.m.

Oftast spelar man med låg DPI och sens i dessa spelen. Då är en stor gamingmusmatta av tyg att föredra, eftersom man behöver göra stora armrörelser med låg DPI om man vill kunna vända sig och snurra snabbt för att komma rätt till skottögonblicket.

Absolut, de kan dyka på reor med låga priser. Under kampanjer som mellandagsrean, Cyber Monday och Black Friday så kan man göra riktigt bra fynd.

Ett bra och prisvärt alternativ för barn är SteelSeries QcK Edge i medium-storlek.

De största storlekarna av gamingmusmattor är 4XL och den gigantiska storleken 5XL. Dessa är oftast heltäckande på skrivbordet, självklart beroende på vilket typ av skrivbord du har.

Några av de största tillverkarna av gamingmusmattor är Acer, Asus, Razer, Corsair, SteelSeries, Logitech, Deltaco, BenQ, Cooler Master, Havit, Trust Gaming.