Bästa externa hårddisk för PS5 & PS4 2024

Hitta bästa bästa SSD och hårddisk för PS5 och PS4. Vi har utsett toppmodellerna i olika kategorier, båda billigt och påkostat.

Att hitta den bästa externa hårddisken och SSD-minnet för PS5 och PS4 blir alltmer viktigt i takt med att spelen utvecklas och tar upp mer och mer utrymme av konsolens interna minne.

Tittar vi på PS5 så är det interna minnet på 825GB, men eftersom systemet ska ha ett visst utrymme av detta så återstår det endast ca. 667GB att lagra spel på. Då kan man förstå att det interna minnet snabbt äts upp när flera av dagens populära spel ligger på runt 100GB styck.

Förutom att öka minnet med en extern hårddisk är det även möjligt att utöka det interna minnet på en PS5-konsol med hjälp av en M.2 SSD. Vill du hitta tips på passande modeller för PS5 kan du kika in vår artikel med bästa interna SSD

Nu tar vi och dyker ner i topplistan av externa modeller!

Översikt bästa externa hårddisk för PS5 & PS4 2024

1. Samsung T9 SSD

Samsung T9 SSD är vårt val av bästa SSD för PS5 och PS4. Detta externa minne läser och skriver med hastigheter upp till 2000 MB/s, vilket är perfekt för en PlayStation-konsol.

Bästa externa SSD för PS5/PS4

5/5

Hitta bäst pris hos:

2. SanDisk Extreme Pro V2

SanDisk Extreme SSD Pro V2 är en riktigt bra extern hårddisk för PlayStation. Perfekt för en PS5 och PS4.

Bästa externa SSD för PS5/PS4 - Alternativ

5/5

Hitta bäst pris hos:

3. WD_BLACK P50 SSD

WD_BLACK P50 SSD är en häftig extern hårddisk som passar perfekt för PlayStation 5 och 4.

Bästa premium SSD för PS5/PS4

5/5

Hitta bäst pris hos:

4. Samsung T7 Shield

Samsung T7 Shield SSD är en robust och tåligt externt minne för PS5 och PS4.

Bästa tåliga SSD för PS5/PS4

5/5

Hitta bäst pris hos:

5. Seagate Game Drive PlayStation

Seagate Game Drive PlayStation är en prisvärd och billig extern hårddisk för PS5, PS4. Officiellt licensierad för just PlayStation av Sony.

Bästa billiga externa hårddisk för PS5/PS4

4.6/5

Hitta bäst pris hos:

Innehåll i guiden

Bästa externa hårddisk för PS5 & PS4 2024

1. Samsung T9

Bästa externa SSD för PS5

Samsung T9 SSD är vårt val av bästa SSD för PS5 och PS4. Detta externa minne läser och skriver med hastigheter upp till 2000 MB/s, vilket är perfekt för en PlayStation-konsol.
Innehållet i boxen till SSD-minnet Samsung T9. Det är en bäst i test extern SSD för PlayStation 5 och PlayStation 4.

Samsung har länge varit en av marknadsledarna när det kommer till interna och externa SSD-minnen och deras modell T9 är enligt oss den bästa modellen just nu för extra minne till en PS5 och PS4.

T9 är en snabb och tyst SSD som är enkel att konfigurera. Något vi gillar extra mycket är storleken, det här minnet är inte större än ett vanligt betalkort eller legitimation. Det gör det smidigt att ha med sig och enkelt att gömma undan.

Skalet är byggt av tåligt aluminium som klarar fall upp till 3 meters höjd. Vidare kommer den här modellen både med en USB-C kabel och en USB-A kabel. Vill du skydda innehållet på disken så är det även möjligt att lösenordsskydda innehållet.

Hitta bäst pris för Samsung T9 hos:

2. SanDisk Extreme Pro SSD V2

Bästa SSD för Playstation 5 - Alternativ

SanDisk Extreme SSD Pro V2 är en riktigt bra extern hårddisk för PlayStation. Perfekt för en PS5 och PS4.
SanDisk Extreme V2 PRO är ett snabbt och robust SSD minne som gör sig utmärkt som extern lagring för PlayStation-konsoler.

SanDisk Extreme Pro V2 är ett påkostat SSD-minne som är IP55-klassad, vilket innebär att den är vatten och dammbeständig. Dessutom är den robust och tåligt byggd, med en lite större storlek än Samsung T9 ovan. Vi gillar att det finns en liten ögla i hörnet för att fästa disken om man är på språng.

Den här versionen erbjuder snabba hastigheter upp till 2000MB/s, vilket gör överföringen snabb till din PS5 eller PS4. Det finns även en äldre version av det här SSD-minnet som erbjuder 1050 MB/s i läshastighet, det heter endast Extreme Pro, utan V2 i namnet.

Till SanDisk Extreme Pro V2 medföljer både en USB-C till USB-C kabel samt en USB-C till USB-A kabel. Vidare kan du även lösenordsskydda innehållet.

Hitta bäst pris för SanDisk Extreme Pro V2 hos:

3. WD_Black P50

Bästa externa premium SSD för PS5

WD_BLACK P50 SSD är en häftig extern hårddisk som passar perfekt för PlayStation 5 och 4.
WD_Black P50 SSD är en extern lagring som passar för PS5 och PS4. Bäst i test enligt oss.

Från den välkända minnestillverkaren Western Digital kommer denna snabba SSD, med en läcker design och utformning. Det här SSD-minnet är specifikt framtaget för just gaming och passar perfekt för en PlayStation-konsol.

P50 är välgjord och stötsäker i ett robust skal av metall. Det är något större och klumpigare jämfört med andra modeller, t.ex. vårt förstaval Samsung T9.

Med hastigheter upp till 2000MB/s så är WD_Black P50 dock en av de snabbaste externa SSD-modellerna just nu. Det levereras med en Superspeed USB-C till USB-C kabel och en USB-C till USB-A kabel. 

Men smakar det så kostar det och det här också en av de dyraste externa SSD-minnena och passar dig som vill ha det allra vassaste oavsett prislapp.

Hitta bäst pris för WD_Black P50 hos:

4. Samsung T7 Shield

Bästa tåliga externa SSD för PS5

Samsung T7 Shield SSD är en robust och tåligt externt minne för PS5 och PS4.
Samsung T7 Shield är ett extra tåligt SSD-minne med gummisskydd runtom. Perfekt om man har djur och barn hemma. Bäst i test för PS5.

T7 Shield är en lite mer påkostad version av vanliga T7, där skillnaden ligger i att denna är betydligt tåligare, men har även en högre prislapp. Skalet är av gummi och absorberar smällar och stötar föredömligt, perfekt om man har yngre barn hemma som kanske råka riva ner SSD-minnet.

Tack vare sin IP65-klassning så är den även helt dammtät och tål vattenstrålar och regn. Inuti skalet så är det samma prestanda som vanliga T7, vilket innebär snabba läshastigheter på upp till 1050MB/s.

T7 Shield finns att få i färgerna svart, blå och beige och storleksmässigt går det att välja på 1TB eller 2TB.

Hitta bäst pris för Samsung T7 Shield hos:

5. Seagate Game Drive PlayStation

Bästa billiga externa hårddisk PS5, PS4 2022

Seagate Game Drive PlayStation är en prisvärd och billig extern hårddisk för PS5, PS4. Officiellt licensierad för just PlayStation av Sony.
Seagate Game Drive PS5 4TB erbjuder massor av utrymme för dina PS4 och PS5 spel.

Seagate Game Drive är en prisvärd och billig extern hårddisk för PS5 och PS4. Den är dessutom officiellt licensierad för PlayStation och matchar konsolerna snyggt. 

Med den här hårddisken får du mycket minne för pengarna och man kan i runda slängar lagra 30+ PS5 spel och 50+ PS4 spel på 2TB-disken samt 60+ PS5 spel och 100+ PS4 spel på 4TB-versionen.

Hårddisken har ett tåligt och stilrent aluminiumskal, där 2TB-versionen kommer med en helsvart design och 4TB har fått en svartblå design.

Hitta bäst pris för Seagate Game Drive PS5 / PS4 hos:

Köpguide extern hårddisk PlayStation

I vår köpguide om SSD för PS5 och PS4 går vi igenom vad man ska tänka på när man köper ett externt minne och hårddisk till sin PlayStation-konsol.

När du letar efter den bästa externa hårddisken och SSD-minnet för ditt PS5 eller PS4 finns det ett par saker som är bra att hålla koll på. Man kan fråga sig vilket typ av externt minne ska man satsa på? Och vad är bäst att välja mellan SSD och HDD? 

Här nedan går vi igenom det viktigaste att känna till inför ditt val, så att du får en bra övergripande bild av vad som skiljer mellan olika modeller samt vad som passar till din PlayStation-konsol.

Vad är skillnaden mellan SSD och HDD?

Till att börja med går det att köpa två olika typer av extern lagring till PS5 och PS4. Det handlar om det nyare SSD-minnet (Solid State Drive) och det äldre HDD-minnet (Hard Disk Drive). Deras uppgift är densamma, att lagra data, men vad skiljer dem åt?

En HDD använder sig av fysiska mekaniska delar, medan SSD är uppbyggt av ett flashminne, utan någon mekanik. Vad innebär det för funktionen då? Jo, det gör att ett SSD-minne är både snabbare, tystare, mer energieffektiv och tåligare. Dock är det än så länge betydligt dyrare än HDD.

Så har du budgeten är en SSD att föredra, men en HDD är fortfarande ett billigt och bra alternativ, som funkar fint till både ett PS4 och ett PS5 också. 

Hårddiskar, SSD HDD. Bästa interna SSD samt externa hårddisk för PS5 och Xbox.

Vilka externa hårddiskar passar till PS5?

Alla typer av hårddiskar och SSD-minnen som använder sig av USB 3.0 passar till PS5. Den stora majoriteten av externa minnen använder minst USB 3.0 idag.

Hur gör jag för att hårddisken ska funka på mitt PS5?

När den externa hårddisken eller SSD-minnet ansluts första gången behöver den formateras för att funka med ditt PS5. Såhär gör du:

Anslut SSD-minnet eller hårddisken till en USB-port på PS5-konsolens baksida.

– Gå till Inställningar > Lagring.

– Välj Utökat USB-lagringsutrymme > Formatera som utökat USB-lagringsutrymme. Klart!

Vilka externa minnen passar till PS4?

Precis som med PS5 så fungerar alla externa hårddiskar och SSD som har USB 3.0 och uppåt. Det innebär att de flesta av dagens externa minnen som säljs funkar att använda.

Hur gör jag för att hårddisken ska funka på mitt PS4?

Även på PS4 så behöver ett nytt SSD-minne eller hårddisk formateras första gången för att fungera med konsolen. Gör såhär:

Anslut det externa minnet till en USB-port på baksidan.

– Gå till Inställningar > Enheter > USB-lagringsenheter

– Välj den USB-lagringsenhet som du vill formatera och välj Formatera som utökat lagringsutrymme. Klart!

Hur mycket extra minne för PS5?

Det kan vara svårt att veta hur stort extra minne PS5 behöver. Vet du med dig att du är någon som tycker om att variera mellan många olika spel och gärna har ett stort bibliotek så ska du satsa på en större hårddisk runt 2-4 TB. 

För många gamers räcker det dock med att köpa 1 TB extra, vilket ger lite över 1,5 TB användbart utrymme att lagra spel på, med PS5:ans interna minne inräknat.

Utöka det interna minnet på PS5 i stället?

På ett PS5 kan man inte spela PS5-spel direkt på ett externt minne, utan det går endast spela PS4-spel på det externa minnet samt lagra PS5-spel som man för tillfället inte spelar. 

Däremot går det att utöka det interna minnet på en PS5 och spela direkt på det, därför väljer många att göra det i stället.

Till en PS5-konsol så är det ett M.2 SSD som passar och för att hitta tips på bra sådana modeller kan du kolla in vår artikel med bästa interna SSD. Vid installation av ett internt minne i en PS5 så har Sony tagit fram en bra egen guide, som du kan läsa här.

Firecude 530 Internt SSD passar i PC och PS5, snabbt och pålitligt.

Minnesstorlek

Externa hårddiskar och SSD-minnen kommer i olika storlekar på minnet. Det är vanligast att man hittar modeller som är mellan 500 GB-4 TB idag. Ett större minne innebär ett högre pris, allt annat lika.

Köpa PS4 & PS5 hårddisk och SSD

Det går att köpa SSD och hårddiskar till PS5 och PS4 hos de flesta elektronikbutiker. Störst utbud och billigast priser hittar man i regel online och vid beställningar på nätet går det smidigt att få det hemlevererat eller till närmaste ombud.

Några av de butiker som vi tycker har bästa utbud av externa SSD och hårddiskar till PS5 och PS4 just nu är:

Sammanfattning bästa SSD & hårddisk till PS5 2024

Det interna minnet på en PlayStation-konsol är begränsat och dagens spel blir allt större storleksmässigt, vilket snabbt kan äta upp utrymmet i konsolen. Tack vare en extern hårddisk eller SSD till din PS5 och PS4-konsol kan du utöka minnet till en rimlig peng.

På en PlayStation 5 så är det interna minnet lite drygt 670GB, då systemet tar upp en stor del av lagringen. Vill du ha plats för många spel är det därför klokt att utöka minnet för att slippa bekymra dig om att hålla på att radera spel varje gång du vill installera ett nytt.

När det gäller typ av lagring så går det antingen att välja på hårddisk (HDD) eller flashminne (SSD). Det förstnämnda är en äldre variant som är betydligt billigare, men långsammare och mindre tålig. Vi rekommenderar att välja en SSD om du har budgeten till det.

Vår topplista av externa hårddiskar och SSD för PlayStation 2024 ser ut som följer:

  1. Samsung T9 SSD
  2. SanDisk Extreme Pro SSD V2
  3. WD_Black P50 SSD
  4. Samsung T7 Shield SSD
  5. Seagate Game Drive PlayStation HDD
Hoppas vi hjälpt dig hitta ditt nästa externa minne! För fler PlayStation-guider, se även bästa PS5 tillbehörbästa handkontroll för PlayStation och bästa spel-TV.

Vanliga frågor om externa hårddiskar för PlayStation

Hårddiskar och SSD-modeller som har USB 3.0 har uppåt passar till PS5.

Vi tycker Samsung T9 är en av de bästa SSD-minnena för PS5. Vår topplista innehåller även ett par fler modeller.

Precis som till PS5 rekommenderar vi Samsung T9 för att utöka minnet. Seagate Game Drive är ett bra alternativ om du vill ha en billigare lösning.

PS5 har 825 GB i lagringutrymme, men systemet tar upp en stor del och kvar att nyttja för spel och är endast 667 GB. Därför är en utökning av minnet att föredra.

PS4 och PS4 Pro finns i 500 GB, 1 TB och 2 TB HDD som standard.