Bästa gaming-TV 2021 – Hitta rätt TV för spel

Två personer som spelar Playstation på en gaming-TV. Förmodligen njuter de av att spela på en riktigt bra spel-TV som är snabb och skarp i bilden.

På jakt efter en bra gaming-TV? Vi har tagit fram de bästa TV-modellerna 2021 att spela på i olika prisklasser, så att du kan hitta en som passar dig.

TV-tillverkarna satsar allt mer på att göra sina TV-apparater redo att spelas på, med lägre fördröjning och snabbare responstid. Dessutom går det att hitta många funktioner för spel så som färdiga gaminglägen i TVn och särskilda gamingmenyer.

För att få en så rolig spelupplevelse som möjligt och få ut max av din konsol eller PC så behöver TVn kunna leverera en snabb, följsam och skarp bild. Bland våra rekommendationer så hittar du modeller som har just detta, i kombination med bra funktioner för spel.

Oavsett om du söker en TV för PS5, Xbox Series X/S, PC, PS4, Nintendo Switch eller Xbox One så har vi tagit fram passande modeller. Här nedan finner du en smidig översikt över bästa gaming-TV 2021.

Översikt

1. LG OLED C1 4K Smart TV

LG 48 OLED48C15LA är en OLED tv som är riktigt bra att spela på samtidigt som det är en makalös bild. Vårt val av bästa OLED gamingskärm 2021.

Bästa gaming-TV överlag 2021

5/5

Hitta LG OLED C1 hos:

2. Samsung QN90A Neo QLED 4K Smart TV

Samsung QN90A Neo QLED 4K Smart TV är bästa gaming-TV 2021 tack vare en strålande bild i kombination med flertalet användbara gamingfunktioner så som 4k @ 120Hz, egen meny för gaming och VRR.

Bästa gaming-TV alternativ 2021

5/5

Hitta Samsung QN90A hos:

3. Samsung QN800A Neo QLED 8K Smart TV

Samsung QN800A Neo QLED 8K Smart TV är vårt val av bästa premium gaming-TV 2021. Framtidssäkrad tack vare 8K och kommer med många trevliga funktioner för gaming. En TV av toppklass.

Bästa premium gaming-TV 2021

4.7/5

Hitta Samsung QN800A hos:

4. TCL C725N QLED 4K Smart TV

För den som är ute efter en billig gaming-TV så är TCL C725N QLED 4K Smart TV ett suveränt bra alternativ. En prisvärd modell som ger mycket TV för pengarna. Använder den nya QLED-tekniken och har olika gaminginställningar.

Bästa billiga gaming-TV 2021

4.4/5

Hitta TCL C725N hos:

5. Sony X85J LED 4K Google TV

Sony X85J LED 4K Smart TV finns enda upp till 85 tum och skapar en omslukande spelupplevelse. Samtidigt är den bra prissatt och kostar inte skjortan. Går att spela i 4K upp till 120 FPS tack vare 120Hz.

Bästa storskärm gaming-TV 2021

4.6/5

Hitta Sony X85J hos:

Att tänka på inför ett köp av gaming-TV

I takt med att gaming generellt och blivit allt mer populärt så har även TV-apparaterna fått fler funktioner som gör dem roligare och bättre anpassade att spela på.

Det kan vara svårt att hänga med på vad alla förkortningar och olika benämningar betyder. Rent generellt så ska man vara beredd på att betala lite mer för en bra gaming-TV än vad de allra billigaste TV-modellerna kostar. En billig TV-apparat är inte gjord för att spela på då de sällan har en tillräckligt följsam och snabb bild.

En spel-TV ska givetvis ha en bra och följsam bild, men det finns även flera andra viktiga funktioner som man bör kolla efter för att TV ska vara anpassad för gaming och vi ska gå igenom de viktigaste delarna i nedan köpguide, innan vi dyker ner i vårt bäst i test.

Variable Refresh Rate (VRR)

VRR är en funktion som i realtid matchar en TV’s uppdateringsfrekvens (refresh rate) med bildhastigheten (frame rate) som konsolen eller datorn skickar till TVn. Det ger en mjukare och snabbare spelupplevelse och minskar risken för screen tearing som nedan bild visar. De konsoler som stödjer VRR idag är PS5, Xbox Series X, Series S, One X och One S. Däremot har PS4 eller Nintendo-konsolerna har inte stöd för VRR.

Bild som visar ett exempel på screen tearing, något man vill undvika när man spelar tv-spel och datorspel. Med VRR så minskar risken för detta.

Game mode

En bra gaming-TV ska idag erbjuda någon form av Game mode, en funktion i TVn som gör att den blir optimerad för TV-spel. Med Game mode stänger man av vissa visuella funktioner, för att reducera svarstiden och öka snabbheten hos TVn när man spelar.

Det är med andra ord en mycket användbar funktion när man spelar olika multiplayerspel, för att få bästa möjliga utgångsläge gentemot dina motståndare.

Däremot är en sådan funktion inte lika nödvändig i ett storslaget och snyggt singleplayer-spel där det visuella med vackra miljöer och snygga effekter ska stå i centrum.

Auto Low Latency Mode (ALLM)

ALLM innebär att TVn automatiskt ändrar till Game mode när den känner av en signal från en spelkonsol eller PC, givetvis stängs även Game mode av när man inte spelar. En väldigt smidig funktion för att själv slippa hålla på att aktivera och avaktivera spelläget.

Upplösning

En TV-skärms upplösning är hur många pixlar den har på bredden och höjden. Ju högre siffra, desto skarpare och tydligare bild, när allt annat är lika.

Idag är det absolut vanligast att TV-apparater har 4K/UHD-upplösning, vilket även dagens konsoler från PlayStation och Xbox stödjer. Det har även börjat komma TV-modeller med 8K-upplösning, en ännu skarpare bild. Både PS5 och Xbox Series X har stöd för att skicka 8K, dock finns det i dagsläget inga spel som stödjer 8K och det lär dröja ett tag innan det kommer. Det går såklart bra att spela i 4K på en 8K-TV också.

Uppdateringsfrekvens

En annan viktigt faktor för en bra spel-TV är uppdateringsfrekvensen, som mäts i Hertz (Hz). En högre uppdateringsfrekvens innebär att fler bildrutor per sekund (FPS, frames per second) kan visas, vilket innebär följsammare och mjukare skärmrörelser. Det är en stor fördel i snabba spel som olika bilspel, sportspel och skjutspel.

En bra tv för gaming ska idag kunna leverera 4K i 120Hz, detta eftersom konsolerna PS5, Xbox Series X, Series S, One X och One S har stöd för att skicka video i 4K@120Hz. Det innebär att man kan spela spel i upp till 120 FPS på dessa konsoler med rätt TV.

Paneltyp

Det finns flera olika tekniker idag för att få skapa själva bilden i TVn. Vi går kortfattat igenom dessa här nedan och vad deras fördelar är:

 • LED – En teknik som funnits många år på konsumentmarknaden, bilden skapas med hjälp av lysdioder som sitter på kanterna eller över hela baksidan. Prisvärd teknik som gör att det kan erbjudas stora, tunna och billiga TV-apparater. Har problem med att återge helt kolsvarta delar, även kallat bleeding.
 • QLED – Vidareutveckling av LED som tagits fram av Samsung, men som även börjat användas av andra tillverkare. Erbjuder bättre färger, svärta och betraktningsvinkel än vad vanlig LED gör.
 • Mini-LED / Neo QLED – En teknik där lysdioderna är ca. 40 gånger mindre, vilket ger fler lampor i TVn och bättre kontroll över ljus och mörker. Mini-LED kan kombineras med QLED för att erbjuda en ännu bättre bild och kallas då för Neo QLED.
 • OLED (Organic Light-Emitting Diode) – En teknik som främst av LG, men även Sony har TV-apparater med OLED. Varje lysdiod kan släckas individuellt, vilket innebär att det går få kolsvarta delar i bilden när det behövs. Tekniken gör även att TV-apparaterna kan bli supertunna.

OLED gör sig bäst i mörkare rum då de enskilda dioderna kan släckas och skapa rätt svärta. Om TVn ska stå i ett rum där mycket dagsljus kommer in rekommenderar vi att kolla på en gaming-TV med LED/QLED/Neo QLED.

Input lag

Input lag är tiden det tar från att man trycker på en knapp till att det registreras och visas på skärmen. I en bra tv för gaming vill ha så låg input lag som möjligt och en bra siffra är under 40 ms, medan input lag under 20 ms är det riktigt bra.

Adaptive Sync-teknologi: G-Sync & FreeSync

Om spel-TVn ska kopplas till en PC så bör man kolla efter TV-modeller med Adaptive Sync-teknologierna NVIDIA G-Sync och AMD FreeSync. Dessa är till för att motverka screen tearing och hack i bilden, som kan uppstå om grafikkortet i datorn producerar fler bildrutor än vad skärmen klarar av att visa.

Med G-Sync och FreeSync så synkar skärmen sin uppdateringsfrekvens (refresh rate) med grafikkortets bildhastighet (frame rate), vilket gör att de arbetar i samma hastighet.

NVIDIA G-Sync hjälper till att synka en dators grafikkort med bilduppdateringsfrekvensen i en bildskärm som t.ex. en TV eller datorskärm.
AMD FreeSync är en teknologi som synkar grafikkortets frame rate med en bildskärms bilduppdateringshastighet.

Skärmens storlek

I princip alla TV-modeller finns i flera olika storlekar, en större skärm är dyrare allt annat lika, men ger också en mer omslukande spelupplevelse.

Storleken på en gaming-TV idag börjar från cirka 43 tum, vill man ha något mindre än så bör man i stället kolla på en gamingskärm. Efter 43 tum Däremellan det mängder med storlekar som t.ex. 48, 50, 55, 65, 75 och upp till 86-90 tum.

Med det sagt tar vi och dyker ner i vårt bäst i test!

1. LG OLED C1 4K Smart TV

Bästa gaming-TV överlag 2021

LG 48 OLED48C15LA är en OLED tv som är riktigt bra att spela på samtidigt som det är en makalös bild. Vårt val av bästa OLED gamingskärm 2021.
Sidobild på LG OLED48C15LA som i grunden är en TV, som är rejält anpassad för gaming och passar för både PC och konsolspelande. Med OLED-panelen och 4K-upplösning är bilden sanslöst bra. Vårt val av bästa OLED gamingskärm 2021.
 • Paneltyp: OLED
 • Upplösning: 4K
 • Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
 • Variable Refresh Rate (VRR): Ja
 • Auto Low Latency Mode (ALLM): Ja
 • Input lag: Ca. 13 ms
 • Sync-teknologi: G-Sync & FreeSync
 • HDMI-ingångar: 4 st HDMI 2.1

LG C1 är en TV av toppklass och kommer fullmatad med funktioner för gaming, som gör att den levererar en riktigt grym spelupplevelse på både PC och konsol.

TVn har en 4K-upplösning i kombination med en OLED-panel, vilket skapar en makalöst bra bildkvalité. OLED-teknologins styrka är att varje pixel är sin egna ljuskälla och kräver ingen bakgrundsbelysning. Det ger framförallt en superb svärta, vilket innebär att den svarta färgen verkligen är svart och inte har en gråaktig ton.

LG C1 är försedd med fyra HDMI 2.1 ingångar och har bland annat stöd för Variable Refresh Rate och Auto Low Latency Mode. Dessutom finns en Game Optimiser-meny där man antingen manuellt kan finjustera bilden, eller välja en förinställning mot olika spelgenre.

Vidare har TVn en hög uppdateringsfrekvens och väldigt låg inputlag. Dessutom går den att synka med en PC’s grafikkort genom stödet för NVIDIA G-Sync och AMD FreeSync.

Till den nya generationens konsoler med PS5 och Xbox Series X i spetsen så är LG C1 ett perfekt val av spel-TV, samtidigt som den håller hög klass som vanlig TV för andra familjemedlemmar också.

Hitta bäst pris för LG OLED C1 4K Smart TV hos:

2. Samsung QN90A Neo QLED 4K Smart TV

Bästa gaming-TV alternativ 2021

Samsung QN90A Neo QLED 4K Smart TV är bästa gaming-TV 2021 tack vare en strålande bild i kombination med flertalet användbara gamingfunktioner så som 4k @ 120Hz, egen meny för gaming och VRR.
Sidobild på Samsung QN90A Neo QLED 4K Smart TV från sidan, bäst i test bland gaming-TV 2021. En fantastiskt kompetent TV att spela spel på.
 • Paneltyp: Neo QLED
 • Upplösning: 4K
 • Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
 • Variable Refresh Rate (VRR): Ja
 • Auto Low Latency Mode (ALLM): Ja
 • Input lag: Ca. 10 ms
 • Sync-teknologi: FreeSync
 • HDMI-ingångar: 1 st HDMI 2.1, 3 st 2.0

Detta är en av årets toppmodeller från Samsung och en rakt igenom suverän TV för spel. Med hjälp av den nya tekniken Neo QLED så QN90A skapas en riktigt trevlig bild, som kommer nära OLED i svärtan, samtidigt som den har LED-teknikens fördelar med bra och stark belysning.

Förutom en fantastisk bild så är TVn är även försedd med en rad funktioner för gaming och har bland annat stöd för VRR, FreeSync och ALLM. Dessutom finns teknologin Motion Xcelerator Turbo+, som ger bättre flyt i högupplöst videon och gör 4K@120Hz möjligt.

Vidare finns det något som Samsung kallar för Game Bar, vilket är en smidig meny med spelinställningar, där du t.ex. kan ändra och finjustera bilden. Där finns även realtidsinformation om FPS och input lag.

QN90A är även utrustad med en kraftfull processor som kallas Neo Quantum Processor 4K, med denna så kan TVn bland annat anpassa ljud och bild efter hur omgivningen och ljuset ser ut.

Hitta bäst pris för Samsung QN90A Neo QLED 4K Smart TV hos:

3. Samsung QN800A Neo QLED 8K Smart TV

Bästa premium gaming-TV 2021

Samsung QN800A Neo QLED 8K Smart TV är vårt val av bästa premium gaming-TV 2021. Framtidssäkrad tack vare 8K och kommer med många trevliga funktioner för gaming. En TV av toppklass.
Samsung QN800A Neo QLED 8K Smart TV från sidan, en TV som är bra på allt och en suveränt val för gaming. Bäst i test 2021 i premiumklass och toppkvalité.
 • Paneltyp: Neo QLED
 • Upplösning: 8K
 • Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
 • Variable Refresh Rate (VRR): Ja
 • Auto Low Latency Mode (ALLM): Ja
 • Input lag: Ca. 10 ms
 • Sync-teknologi: FreeSync
 • HDMI-ingångar: 4 st HDMI 2.1

QN800A är en av två modeller ur årets kollektion från Samsung med 8K. Framtidens upplösning, men som redan idag kan nyttjas tack vare Samsungs smarta AI Upscaling, vilket innebär att TVn skalar upp bilden till att bli nära 8K även om inte videosignalen inte är 8K. Detta gäller dock inte när Game Mode är aktiverat i TVn, men det måste såklart inte vara aktiverat för att spela.

Precis som ovan syskon så är denna modellen utrustad med flertalet användbara funktioner för gaming, som Variable Refresh Rate, Auto Low Latency Mode och 4K@120Hz, vilket ger en högupplöst 4K-bild med upp till 120 FPS.

Vidare finns en egen gamingmeny som kallas Game Bar, där det går ändra och finjustera bilden samt information om FPS och input lag. Där går även att aktivera Game Motion Plus, som ger extra mjuka bildrörelser vid spel.

För dig som ogillar synliga kablar så medföljer en smidig pryl till denna TV, nämligen Attachable One Connect. En diskret liten box dit man kan ansluta alla kablar och sedan går en genomskinlig kabel till TVn. Boxen får plats bakom TVn om den väggmonteras eller så kan den ligga bredvid.

Hitta bäst pris för Samsung QN800A Neo QLED 8K Smart TV hos:

4. TCL C725 QLED 4K Smart TV

Bästa billiga gaming-TV 2021

För den som är ute efter en billig gaming-TV så är TCL C725N QLED 4K Smart TV ett suveränt bra alternativ. En prisvärd modell som ger mycket TV för pengarna. Använder den nya QLED-tekniken och har olika gaminginställningar.
TCL C725N 4K Smart TV från sidan, den bästa billiga spel-TV 2021 i vårt bäst i test. Prisvärd och bra att spela på.
 • Paneltyp: QLED
 • Upplösning: 4K
 • Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
 • Variable Refresh Rate (VRR): Ja
 • Auto Low Latency Mode (ALLM): Ja
 • Input lag: Ca. 15 ms
 • Sync-teknologi: 
 • HDMI-ingångar: 3 st HDMI 2.1

C725 är en prisvärd och billig modell från TCL, som passar utmärkt för gaming. Uppdateringsfrekvensen ligger på det något lägre 60 Hz, men TCL har försett TVn med en Clear Motion Rate-teknologi som förbättrar flytet och gör bilden mer följsam.

Vidare hittar vi flera bra gamingfunktioner som Variable Refresh Rate och Auto Low Latency Mode, som automatiskt sätter TVn i Game mode när en spelkonsol startas.

C725 är även utrustad med flera påkostade teknologier som t.ex. Quantum Dot och HDR10+, som skapar en färgrik och ljusstark bild. Dessutom använder TCL precis som Samsung QLED-teknologin till bilden, som är en vidareutveckling och förbättring av den äldre LED-tekniken.

Hitta bäst pris för TCL C725N QLED 4K Smart TV hos:

5. Sony X85J LED 4K Google TV

Bästa storskärm gaming-TV 2021

Sony X85J LED 4K Smart TV finns enda upp till 85 tum och skapar en omslukande spelupplevelse. Samtidigt är den bra prissatt och kostar inte skjortan. Går att spela i 4K upp till 120 FPS tack vare 120Hz.
Sony X85J LED 4K Smart TV är ett utmärkt av spel-TV för den som vill ha något större. Bra prisnivå och man får de viktiga 120Hz som ger det bästa flytet.
 • Paneltyp: LED
 • Upplösning: 4K
 • Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
 • Variable Refresh Rate (VRR): Kommer snart
 • Auto Low Latency Mode (ALLM): Ja
 • Input lag: Ca. 15 ms
 • Sync-teknologi: –
 • HDMI-ingångar: 2 st HDMI 2.1, 2 st HDMI 2.0

En riktigt kompetent gaming-TV om finns i flera storlekar hela vägen upp till 85 tum. Det är en vettigt prissatt modell sett till vad man får för TV och därför är detta ett perfekt val för dig som vill ha en stor spel-TV att omslukas av!

X85J stödjer 4K-upplösning upp till 120Hz, vilket innebär att du kan njuta av massor av spel i 120 FPS med högupplöst bild. Vidare finns gamingfunktioner som Auto Low Latency Mode, där TVn byter till Game Mode automatiskt när en konsol sätts på. Variable Refresh Rate kommer enligt Sony att komma med en framtida programvaruuppdatering.

Förutom gaming så är det en riktigt trevlig TV att kolla film, serier och sport på. Den är även utrustad med Google Assistant och kan smidigt röststyras.

Hitta bäst pris för Sony X85J LED 4K Google TV hos:

Sammanfattning av bästa gaming-TV 2021

Med en riktigt bra gaming-TV så får man bästa möjliga spelupplevelse på sitt PS5, Xbox Series X, PC m.m. Idag satsar tillverkarna allt mer på att göra sina TV-modeller mer anpassade för gaming genom att bland annat reducera input lag och förbättra responstiden.

Vidare har många modeller specifika spelfunktioner som Variable Refresh Rate och Auto Low Latency Mode, som automatiskt sätter TVn i ett spelläge när den känner av en signal från en konsol eller PC. Dessutom går det idag att spela i 4K med upp till 120 FPS på många TV-modeller, vilket ger en riktigt härlig spelkänsla på en stor TV-skärm.

För att hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av TV-apparater så har vi tagit fram ett bäst i test med bästa gaming-TV 2021 i flera kategorier, dessa är följande:

Vi hoppas att vi kunnat hjälpa dig hitta din nästa spel-TV!

Vanliga frågor och svar om gamingskärmar

Generellt är en TV som är anpassad för gaming snabbare och mer följsam än en “vanlig” TV. I spel med snabba sekvenser gäller det att ha en skärm som klarar av att hänga med.

Alltifrån 43 tum upp till 86-90 tum finns bland standardstorlekarna idag. Om man vill ha mindre än 43 tum bör man i stället kolla på en gamingskärm.

I den här artikel har vi listat de viktigaste funktionerna och egenskaperna som du ska kolla efter i en bra gaming-TV, så som VRR, ALLM och 4K@120 FPS.

Då ska man kolla efter en TV som erbjuder 120Hz i bilduppdateringsfrekvens.

I vårt bäst i test finns flera spel-TVs som passar perfekt till PS5, bland annat LG OLED C1.

Ja, framförallt om du har eller planerar att köpa ett PS5 eller Xbox Series X. Dessa konsoler stödjer nämligen 8K och även om det inte finns spel i 8K idag så är det aldrig fel att vara förberedd med en anpassad TV. Dessutom skalar exempelvis Samsungs 8K-modeller upp bilden från 4K till att bli nära 8K.

Ja, men det är väldigt ovanligt. Dagens TV-apparater har vanligtvis 60Hz eller 120Hz.