Bästa gaming laptop 2021 – Ett bäst i test av bärbara speldatorer

Bild som visar en gaming laptop, ett gaming tangentbord, en gaming mus och ett gaming headset.

I den här artikel kan du läsa om vilka bärbara speldatorer i kategorierna high-end, mellanklass och budget som vi har utsett till bästa gaming laptops 2021. Precis som all annan gamingutrustning så har gaming laptops utvecklats mycket de senaste åren och idag finns ett stort utbud av laptops som är framtagna att spela på.

En gaming laptop är det perfekta valet för dig som inte kan eller vill ha en stor gaming setup hemma. Förutom att vara platssparande så erbjuder de även en stor flexibilitet genom att de är smidiga att förflytta och ha med sig överallt.

Givetvis går det även att köra en hybrid av gaming setup, där man har en gaming laptop och t.ex. kompletterar med ett externt gamingtangentbord, en gamingsmus och ett gamingheadset.

Här nedan presenterar vi vinnarna i vårt bäst i test av gaming laptops genom en smidig översikt. Du hittar två modeller från varje kategori av high-end, mellanklass och budget.

Översikt

Bästa gaming laptop 2021 - High-end

Razer Blade 15 Base är ett av våra val av bästa gaming laptop 2021 i kategorin high-end. Detta är en kraftfull och snygg bärbar gamingdator som dessutom är försedd med en påkostad QHD-skärm för bästa upplevelse.

Alternativ 1:

Razer Blade Base 15

5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gaming laptop 2021 - High-end

ASUS ROG STRIX G15 är en fruktansvärt snygg bärbar speldator och ett av våra val till bästa bärbara gamingdator 2021 i high-end klassen. Denna bärbara gamingdator erbjuder en riktigt snabb skärm med hela 300 Hz.

Alternativ 2:

ASUS ROG Strix G15

5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gaming laptop 2021 - Mellanklass

Acer Nitro 5 har vi utsett till bästa spellaptop 2021 i mellanklassen. Prisvärd, snygg och med en stor 17 tums skärm. Ger en härlig spelupplevelse.

Alternativ 1:

Acer Nitro 5

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gaming laptop 2021 - Mellanklass

Den stilrena MSI GF65 Thin är vårt ena val av bästa gaming laptop 2021 i mellanklassen. Detta är enligt oss den mest prisvärda gaminglaptopen på marknaden just nu och de bästa bärbara speldatorn under 15000 kr. En perfekt mix mellan pris och prestanda helt enkelt.

Alternativ 2:

MSI GF65 Thin

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gaming laptop 2021 - Budget

Lenovo Legion 5 15ARH05H är en av få bärbara speldatorer under 10000 kr som har 120 Hz, vilket gör den otroligt prisvärd. Den är dessutom vårt val av bästa gaming laptop 2021 budget.

Alternativ 1:

Lenovo Legion 5 15ARH05H

4.3/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gaming laptop 2021 - Budget

MSI GF63 Thin 10SC är en tunn och smidig bärbar gamingdator som vi har utsett till bästa budget gaming laptop 2021. Det är en av de billigaste gaming laptopsen på marknaden just nu, men är ändå utrustad med bra komponenter som kalrar många spel. Mycket prisvärd.

Alternativ 2:

MSI GF63 Thin 10SC

4/5

Hitta bäst pris hos:

Välja den rätta bärbara gamingdatorn 💻

När man ska köpa en bärbar dator att spela på finns det flera faktorer att väga in, då det är en hel setup i en enda maskin. Även om du självklart kan komplettera din gaming laptop med exempelvis en gamingmus och ett gaming headset.

En bra gaming laptop ska bestå av både en snabb och följsam skärm som passar att spela på, samtidigt som processor och grafikkort ska klara av de spel du vill kunna spela på datorn. Det innebär att de allra billigaste laptopsen på marknaden som kostar runt 3-4000 kr inte passar att spela på. En vettig och bra gaming laptop kommer man få betala lite mer för.

Det kan vara svårt att veta vad som skiljer mellan en dyr och billig gaming laptop. Så för att du lättare ska hitta den bästa bärbara speldatorn för just dig så ska vi gå igenom de 7 viktigaste delarna att känna till i en gaming laptop, därefter dyker vi ner i vårt bäst i test.

1. Laptopens skärm

Bild på skärmen på den bärbara gamingdatorn MSI GS66. Syftet är att visa att en laptops skärm är en viktig del.

Den första delen att fundera på inför ett köp av en gaming laptop är skärmen och det man främst bör tänka på är vilken storlek, upplösning och uppdateringsfrekvens skärmen ska ha.

Skärmens storlek

En laptops skärmstorlek avgör även hela datorns storlek och hur smidig den är att förflytta. De två vanligaste storlekarna på en gaming laptop idag är 15,6 tum och 17,3 tum. Det finns även de som är på 13,3 eller 14 tum. Om du har tänkt att spela direkt på laptopens skärm och inte använda en separat gamingskärm så rekommenderar vi att åtminstone välja 15,6 tum, annars blir det för litet.

Upplösning

Upplösningen på en bildskärm är hur många pixlar den har på bredden och höjden. En högre siffra innebär en bilden är skarpare och tydligare, om allt annat är lika.

De bärbara speldatorerna finns med tre stycken olika upplösningar som kan benämnas lite olika:

 • Full HD/FHD (1920 x 1080p)
 • Quad HD/QHD/WQHD/2K (2560 x 1440p)
 • 4K/Ultra HD (3840 x 2160p)

Majoriteten av gaming laptopsen på marknaden idag har dock en Full HD-skärm. QHD och 4K hittar vi främst i dyrare premiummodeller i dagsläget.

Uppdateringsfrekvens

För att hitta gaming laptops med en följsam och mjuk bildrörelse ska man titta på uppdateringsfrekvensen, denna mäts i Hertz (Hz). En högre siffra innebär att fler bildrutor per sekund (FPS) kan visas på skärmen och då blir det helt enkelt ett bättre flyt i bilden. Vilket är optimalt för snabba spel som t.ex. olika bilspel, CS, Valorant, Fortnite osv.

Vi rekommenderar att välja en spellaptop med minst 120 Hz för att få bästa spelupplevelse.

2. Processor

Processorn är datorns motor och en stor bidragande faktor till hur snabbt datorn arbetar. För gaming vill man ha en processor med relativt hög klockfrekvens, denna mäts i GHz och ju högra siffra desto bättre.

Vilka tillverkare finns av processorer?

Intel är ett företag som bland annat tillverkar processorer till gamingdatorer. Deras mest välkända modeller är i3, i5, i7 och i9. Populärt val i datorer.
AMD tillverkar bland annat processorer och grafikkort till gamingdatorer. Deras processorer är populära och oftast väldigt prisvärda.

Intel och AMD är de två stora tillverkarna idag. De har en rad olika processorer i sitt modellutbud, några av de vanligaste från Intel bär namnen i3, i5, i7 och i9. AMD’s vanligaste processorer följer samma namnmönster och heter Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 och Ryzen 9.

Vilka processorer är bra i en bärbar gamingdator?

Vi rekommenderar att man kollar på en gaming laptop med minst en i5 från Intel eller Ryzen 5 från AMD.

3. Grafikkort

Grafikkortet är den viktigaste komponenten i en laptop som man ska spela på. Det är grafikkortet som producerar datorns bild och ju bättre kortet är desto snyggare och följsammare bild kan datorn producera.

Grafikkortet i en bra gaming laptop ska vara separerad från processorn. I bärbara datorer som är till för hemmabruk och kontorsarbete är grafikkortet oftast integrerat i processorn, exemeplvis så heter Intels integrerade grafikkort Intel UHD Graphics. Detta vill man inte ha i en gaming laptop då de grafikkorten endast klarar enklare spel, utan man ska kolla efter ett separat grafikkort från NVIDIA eller AMD.

NVIDIA är världens största tillverkare av grafikkort och hittas ofta i färdigbyggda gamingdatorer. Kraftfulla grafikkort med hög prestanda.
AMD tillverkar bland annat processorer och grafikkort till gamingdatorer. Deras processorer är populära och oftast väldigt prisvärda.

Vilka grafikkort är bra i en bärbar speldator?

Det beror lite på vad man vill att datorn ska klara av. I de lite enklare och billigare gaming laptopsen hittar man oftast grafikkort från NVIDIA’s 16-serie, som t.ex. GTX 1650 och GTX 1660. Dessa klarar de flesta spelen, men med lägre FPS och grafikinställningar jämfört med bättre grafikkort.

Majoriteten av de dyrare och vassare gaming laptopsen under 2021 använder NVIDIA’s senaste toppserie med modeller som 3060, 3070 och 3080. Där en högre siffra innebär ett bättre grafikkort.

4. RAM-minne

En fjärde faktor att beakta är RAM-minnet, som är datorns tillfälliga arbetsminne för alla processer som är igång. Ju större minnet är desto bättre för laptopen, då kan den hantera fler och större processer.

Hur stort RAM-minne bör en bra gaming laptop ha?

Vi rekommenderar att den som minimum har 8 GB och man bör sikta på åtminstone 16 GB. Det går även att själv utöka RAM-minnet om man är kunnig inom det.

5. Lagringsminne - SSD och HDD

Det här är egentligen ingen viktig punkt längre, då i princip alla laptops som är framtagna att spela på använder en SSD idag. Men för kännedom vill vi nämna att HDD är en äldre typ av lagringsminne och SSD är en nyare variant som är betydligt snabbare och mindre ömtålig.

Det som kan vara värt att titta på är storleken på minnet i datorn. Många av dagens spellaptops kommer med 512 GB SSD eller 1000 GB / 1 TB SSD. Ju större minne desto fler spel och program får plats på datorn, men det går även att köpa till externa lagringsminnen.

6. Kylning och ljud ❄️

För att en gaming laptop ska kunna hålla en hög och jämn prestanda så behöver den ett bra fläktsystem som kyler komponenterna effektivt. Vidare ska fläktarna vara så tysta som möjligt, så att de inte stör när man spelar.

Fläktsystemet på bärbara speldatorer har blivit avsevärt mycket bättre de senaste åren, med mer gedigna och tilltagna fläktar. Generellt kan man säga att ju dyrare gaming laptop desto mer krut har tillverkarna på kylningen.

Det ska dock sägas att eftersom bärbara speldatorer är tajtare byggda än stationära speldatorer så har de inte riktigt samma förmåga till kylning. Därför rekommenderar vi att komplettera med en kylplatta, för en ännu bättre kylning och lägre ljudnivå på din bärbara gamingdator.

7. Batteritid 🔋

Om du vet med dig att du kommer använda laptopen mycket utan laddningskabel kan det vara värt att kika lite extra på batteritiden. Generellt har bärbara gamingdatorer någonstans mellan 7-12 timmars batteritid, där billigare gaming laptops brukar ha en kortare batteritid.

Med det sagt så tar vi och dyker ner i vårt bäst i test av gaming laptops 2021.

Bästa gaming laptop 2021 - High-end

Alternativ 1: Razer Blade Base 15 (2021 edition)

Razer Blade 15 Base är ett av våra val av bästa gaming laptop 2021 i kategorin high-end. Detta är en kraftfull och snygg bärbar gamingdator som dessutom är försedd med en påkostad QHD-skärm för bästa upplevelse.
En sidobild på den påkostade bärbara speldatorn Razer Blade 15 Base. Vinnare i vårt bäst i test 2021 av high-end gaming laptops.
 • Storlek: 15,6 tum
 • Bildskärm: Quad HD (1440p) & 165 Hz
 • Processor: Intel Core i7-10750H
 • Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 3070
 • RAM-minne: 16 GB
 • Hårddisk: 512 GB SSD

Detta är 2021 års uppgraderade version av den populära storsäljaren Blade från Razer, som är en riktigt snygg och högpresterande gaming laptop. Bland årets förbättringar hittar vi bland annat ett bättre grafikkort och en uppdaterad skärm.

Blade erbjuder en QHD-upplösning med 165 Hz i uppdateringsfrekvens, vilket innebär att bilden är betydligt skarpare än många andra bärbara speldatorer, samtidigt som den är följsam.

Datorn klarar även av att köra krävande och episka spel i QHD med grafikinställningar på Ultra och ändå får bra FPS och flyt i bilden. Detta tack vare det vassa grafikkortet RTX 3070 och den snabba i7-proccesorn med Turbo Boost-funktion.

Tittar man på byggkvalitén så är den förstklassig. Blade är gjort i borstat aluminium som ger en hög premiumkänsla, den är även liten och smidig tack vare att 15,6 tums skärmen går ut nära till kanterna.

En annan trevlig detalj är att tangentbordet har RGB-belysning som går att ändra och justera i Razers program Chroma. Det finns dessutom färdiga effekter anpassat för olika speltitlar.

Denna grymma gaming laptop finns även i flera olika varianter, både enklare och mer kraftfulla versioner och med olika skärmar som FHD-upplösning eller en OLED-skärm som har 4K-upplösning. Vi tycker dock att denna versionen med QHD-upplösning blandar pris och prestanda på ett optimalt sätt.

Hitta bäst pris för Razer Blade Base 15 (2021 edition) hos:

Bästa gaming laptop 2021 - High-end

Alternativ 2: ASUS ROG Strix G15

ASUS ROG STRIX G15 är en fruktansvärt snygg bärbar speldator och ett av våra val till bästa bärbara gamingdator 2021 i high-end klassen. Denna bärbara gamingdator erbjuder en riktigt snabb skärm med hela 300 Hz.
ASUS ROG Strix G15 från sidan. En av bästa bärbara gamingdatorerna 2021 enligt oss.
 • Storlek: 15,6 tum
 • Upplösning & Hz: Full HD (1080p) & 300 Hz
 • Processor: AMD Ryzen 9 5900HX
 • Grafikkort: 16 GB
 • RAM-minne: NVIDIA GeForce RTX 3070
 • Hårddisk: 1 TB SSD

ASUS ROG Strix G15 är en påkostad och kraftfull gaming laptop med en häftig och tilltalande design. Datorn sticker framförallt ut med sina otroliga 300 Hz i uppdateringsfrekvens, vilket gör bilden extremt följsam och snabb. Det ger en stor fördel i tävlingsinriktade spel som exempelvis COD, CS, Valorant eller Rocket League.

Laptopen drivs av processorn Ryzen 9 5900HX, som är en av toppmodellerna från AMD för bärbara datorer. Vidare är ROG Strix 15 utrustad med grafikkortet GeForce RTX 3070, som ger dig möjlighet att spela krävande spel med höga FPS. Dessutom har ASUS försett denna modellen med ROG Boost, en teknik som gör det möjligt för laptopen att överklocka grafikkortet, för att kräma ur extra kraft när det behövs.

En annan stor styrka som ROG Strix G15 är dess avancerade kylsystem. Man har dels valt att använda flytande metall som avleder värmen effektivt från processorn och kombinerat det med kraftiga fläktar. Dessutom kan man välja fläkthastigheten själv för att anpassa kylning och ljudnivå efter vad man gör på datorn.

Tangentbordet och undersidan framtill är utrustad med RGB-belysningen ASUS Aura Sync som ger dig möjlighet att sätta en snygg personlig prägel på utseendet. Det går även att synka med annan gamingutrustning från ASUS som gamingmöss och gaminghörlurar.

Hitta bäst pris för ASUS ROG Strix G15 hos:

Bästa gaming laptop 2021 - Mellanklass

Alternativ 1: Acer Nitro 5

Acer Nitro 5 har vi utsett till bästa spellaptop 2021 i mellanklassen. Prisvärd, snygg och med en stor 17 tums skärm. Ger en härlig spelupplevelse.
Acer Nitro 5 är vinnare i vårt bäst i test av gaming laptops 2021 i mellanklassen.
 • Storlek: 17,3 tum
 • Upplösning & Hz: Full HD (1080p) & 144 Hz
 • Processor: AMD Ryzen 7 5800H
 • Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 3070
 • RAM-minne: 16 GB
 • Hårddisk: 1 TB SSD

Acer Nitro 5 erbjuder en fantastiskt trevlig och följsam spelupplevelse på en 17 tums skärm. Trots den större skärmstorleken så är laptopen smidig och smart byggd med ett smalt chassi och lätt vikt, som gör det enkel att ta med och förflytta.

Datorn är utrustad med det vassa grafikkortet GeForce RTX 3070 från NVIDIA, vilket är ovanligt på dessa prisnivåer och det gör Acer Nitro 5 mycket prisvärd. RTX 3070 ger dig möjlighet att spela många av dagens spel med hög FPS även vid de högsta grafikinställningarna.

SSD-minnet är på stora 1 TB och gör att man kan få plats med många spel innan det fyllts upp. Vidare säkerställer 16 GB i RAM-minnet att Nitro 5 kan arbeta smärtfritt även när många program är igång.

Precis som första bilden visar så är denna bärbara speldator försedd med ett RGB-belyst tangentbord som du kan anpassa efter eget smak och tycke.

Hitta bäst pris för Acer Nitro 5 hos:

Bästa gaming laptop 2021 - Mellanklass

Alternativ 2: MSI GF65 Thin

Den stilrena MSI GF65 Thin är vårt ena val av bästa gaming laptop 2021 i mellanklassen. Detta är enligt oss den mest prisvärda gaminglaptopen på marknaden just nu och de bästa bärbara speldatorn under 15000 kr. En perfekt mix mellan pris och prestanda helt enkelt.
Den prisvärda gaming laptopen MSI GF65 Thin från sidan. Denna spellaptop mixar pris och prestanda på ett exceptionellt sätt.
 • Storlek: 15,6 tum
 • Upplösning & Hz: Full HD (1080p) & 144 Hz
 • Processor: Intel Core i5-10300H
 • Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 3060 Max-Q
 • RAM-minne: 16 GB
 • Hårddisk: 512 GB SSD

MSI GF65 Thin är en av de mest prisvärda gaming laptopsen på marknaden och erbjuder en perfekt mix mellan pris och prestanda. Med sin snygga design, påkostade konstruktion och vassa komponenter är det här en av de bästa gaming laptopsen under 15000 kr enligt oss.

Med kombinationen av en i5-processor från Intel och NVIDIA’s grafikkort GeForce RTX 3060 levererar MSI GF65 Thin en riktigt bra spelupplevelse och är kapabel att spela många av dagens spel på de högsta grafikinställningarna.

Vidare så är datorn utrustad med MSI’s avancerade kylsystem Cooler Boost 5 som håller laptopen på bra temperaturnivåer, även genom tuffa och mer krävande spel.

Vill du ha en gaming laptop som är bättre än budget-modellerna men som samtidigt ligger på en bra prisnivå är detta det perfekta valet för dig.

Hitta bäst pris för MSI GF65 Thin hos:

Bästa gaming laptop 2021 - Budget

Alternativ 1: Lenovo Legion 5 15ARH05H

Lenovo Legion 5 15ARH05H är bäst i test av budget gaming laptops 2021.
 • Storlek: 15,6 tum
 • Upplösning & Hz: Full HD (1080p) & 120 Hz
 • Processor: AMD Ryzen 5 4600H
 • Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti
 • RAM-minne: 16 GB
 • Hårddisk: 512 GB SSD

Lenovo Legion 5 15ARH05H är en billig och prisvärd instegsmodell och är en av få gaming laptops under 10000 kr som har 120 Hz i uppdateringsfrekvens. Vilket gör att den kan levererar en härligt följsam bild till ett attraktivt pris.

Denna gaming laptop är inte lika flashig som många andra bärbara speldatorer kan vara, utan Lenovo har i stället satsat på att göra en stilren och välbyggd laptop med bra komponenter. Det gör att den både passar för att spelas på hemma eller tas med som en dator till studier eller liknande.

Inuti Legion 5 hittar vi processorn Ryzer 5 4600H och grafikkortet GeForce GTX 1660 Ti. Med den kombinationen kommer laptopen kunna erbjuda bra med FPS på höga grafikinställningar i många spel. I de mest krävande AAA-spelen kan man dock behöva skruva ner grafikinställningarna, beroende på hur följsam man vill att bilden ska vara.

Lenovo har utrustat Legion 5 med kylsystemet Coldfront 2.0 och du kan smidigt välja mellan tyst, balanserat och prestanda-läge på fläktarna för att matcha vad du gör på datorn.

Hitta bäst pris för Lenovo Legion 5 15ARH05H hos:

Bästa gaming laptop 2021 - Budget

Alternativ 2: MSI GF63 Thin 10SC

MSI GF63 Thin 10SC är en tunn och smidig bärbar gamingdator som vi har utsett till bästa budget gaming laptop 2021. Det är en av de billigaste gaming laptopsen på marknaden just nu, men är ändå utrustad med bra komponenter som kalrar många spel. Mycket prisvärd.
MSI GF63 Thin 10SC är bland de billigaste bärbara gamingdatorerna och bäst i test bland budget gaming laptops 2021 hos oss.
 • Storlek: 15,6 tum
 • Upplösning & Hz: Full HD (1080p) & 60 Hz
 • Processor: Intel Core i5-10300H
 • Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q
 • RAM-minne: 8 GB
 • Hårddisk: 512 GB SSD

MSI GF63 Thin är en av de billigaste gaming laptopsen på marknaden, men är trots det utrustad med bra komponenter som klarar många av dagens spel. Samtidigt är den välbyggd med ett chassi av borstat aluminium, som ger en trevlig premiumkänsla.

Denna modellen drivs av en i5-processor som tillsammans med ett GTX 1650-grafikkort, som ger bra med kraft. Datorn kan spela spel som t.ex. Apex, Valorant och Fortnite utan några bekymmer, men kan få det lite tuffare med krävande spel som Cyberpunk eller Red Dead Redemption.

Allt som allt är detta en perfekt första gaming laptop eller en dator för dig som mest gillar att spela lite enklare spel.

Hitta bäst pris för MSI GF63 Thin 10SC hos:

Sammanfattning av bästa gaming laptop 2021

Gaming laptops har precis som det mesta inom gamingutrustning utvecklats mycket de senaste åren. En bärbar gamingdator är perfekt för dig som kanske inte har tillräckligt med plats hemma för en hel setup med exempelvis dubbla skärmar, tangentbord och stationär dator. Dessutom är gaming laptops fantastiskt smidiga att kunna flytta på och ha med sig.

En bra gaming laptop kombinerar en vass prestanda med en snabb och följsam skärm. Samtidigt som den har ett tyst och effektivt kylsystem som tillåter datorn att hålla ha en hög och jämn prestationsnivå.

Vi har utsett de bästa gaming laptopsen 2021 och nedan sammanfattar vi vilka som är vinnarna i vårt bäst i test. Det är två olika alternativ i klasserna high-end, mellanklass och budget:

Vi hoppas att du har hittat inspiration i denna artikeln!

Vanliga frågor och svar om gaming laptops

Det finns spellaptops som är så billiga som 7000-8000 kr, då är de byggda för att klara lite enklare typer av spel på bra grafiknivåer. Det finns även gaming laptops på en bra bit över 30000 kronor, men generellt så ligger de flesta bärbara speldatorerna mellan 10000 – 25000 kr.

I vårt bäst i test har vi utsett de bästa gaming laptopsen 2021 i olika prisklasser, bärbara datorer som är gjorda att spela på.

En av de billigaste gaming laptopsen på marknaden just nu är Medion Erazer Crawler E10. Den klarar många av dagens spel på bra grafikinställningar, men de mer krävande spelen kan vara kämpigt för den.

Det beror på. Har du platsen hemma och inte i behov av att flytta datorn så har stationära datorer en bättre prestanda än laptops, mycket tack vare att de kan kylas effektivare. Å andra sidan så är gaming laptops betydligt mer flexibla och oslagbart smidiga att flytta på, samtidigt som de tar lite plats. 

Vi skulle säga att Blocket fortfarande är det bästa alternativet, men på Facebook eller Tradera kan man även köpa begagnade gaming laptops smidigt.

Bärbar speldator är den korrekta stavningen medan bärbar speldata är ett talspråk som av vissa även används i skrift.

Ja, spellaptops kan dyka upp på rea med bra priser. Framförallt under kampanjer som Black Friday och mellandagsrean kan man göra fina kap med billigare priser på många gaming laptops.