Bästa billiga gamingdator 2023 – Prisvärda speldatorer

Bästa billiga gamingdator, vi har utsett de mest prisvärda speldatorerna till bra priser.

Letar du efter en bra och billig stationär gamingdator? Då har du kommit rätt! Vi har tagit fram en topplista på de bästa billiga gamingdatorerna just nu enligt oss, modeller som är riktigt prisvärda och som passar både nya och erfarna gamers.

En stationär gamingdator måste inte kosta skjortan och många av dagens billiga gamingdatorer kan leverera en utmärkt bild i Full HD-upplösning (1080p) med höga FPS. Flera modeller i budgetsegmentet klarar även av att ge dig en bra spelupplevelse i QHD-upplösning (1440p).

Här nedan finner du en smidig översikt på vår topplista med de 10 bästa billiga gamingdatorerna just nu!

Översikt topplista billiga gamingdatorer

1. Acer Predator Orion 3000

ACER Predator Orion 3000 (PO3-640) är en billig gamingdator och riktigt prisvärd. Dessutom snygg och läcker design. Bäst i test i budgetklassen.
5/5

Hitta bäst pris hos:

2. Komplett i65 Epic Gaming PC

Komplett i65 Epic Gaming PC är en billig speldator som passar barn och nybörjare. Perfekt som första gamingdator helt enkelt.
4.7/5

Hitta bäst pris hos:

3. Acer Nitro 50

Acer Nitro N50-640 är en billig gamingdator med kaxig utseende. Vårt val av bästa gamingdator budget 2023. Bäst i test bland stationära speldatorer.
4.5/5

Hitta bäst pris hos:

4. Shark Gaming Max Bite Madness

Shark Gaming Max Bite Madness är en bra och billig speldator som passar både för barn och nybörjare. Perfekt första gaming PC.
4.6/5

Hitta bäst pris hos:

5. Lenovo IdeaCentre Gaming 5

LENOVO IdeaCentre Gaming 5 (14IOB6) är en billig speldator för gamers som spelar i FHD och även QHD.
4.6/5

Hitta bäst pris hos:

6. HP Pavilion Gaming TG01-2024no

HP Pavilion Gaming TG01-2023no är en prisvärd gamingdator som under Black Week och Black Friday har fått ett riktigt billigt och bra pris. Denna budget modell passar perfekt för nybörjaren och barnet.
4.6/5

Hitta bäst pris hos:

7. Webhallen Config Core - 5600

Webhallen Config Core - 5600 3060 är en prisvärd och billig speldator. Ett utmärkt val av gamingdator för barn.
4.5/5

Hitta bäst pris hos:

8. Acer Aspire TC-1760

Acer Aspire TC-1760 är en av de bästa billiga gamingdatorerna enligt oss. Stilren design, bra kraft och prisvärd.
4.5/5

Hitta bäst pris hos:

9. HP Victus 15L (TG02)

HP Victus 15L TG02 är en utmärkt instegsmodell bland budget speldatorer. Cool RGB-belysning framtill.
4.4/5

Hitta bäst pris hos:

10. Infinity CDON RT-1

Infinity CDON RT-1 är förmodligen billigaste gamingdatorn på marknaden just nu.
4.4/5

Hitta bäst pris hos:

Innehåll i guiden

Köpguide billiga gamingdator

En gamingdator, oavsett om den är billig eller påkostad, består av flera olika komponenter som på olika sätt bidrar till prestandan i datorn. När man kikar på att köpa en billig speldator så kan det vara svårt att veta hur bra komponenterna är i olika modeller och hur de påverkar en dator. För att komplicera det ytterligare så kan en och samma datormodell komma i flera olika utföranden, ungefär som bilar.

För att du lättare ska hitta rätt så vill vi med nedan köpguide ge dig lite mer kött på benen när du letar efter bra och billiga stationära gamingdatorer.

Processorn i billiga gamingdatorer

Processorn i en dator brukar kallas för motorn och skrivs oftast ut som CPU (Central Processing Unit). Vid gaming är det fördelaktigt om klockfrekvensen (som mäts i GHz) är hög, så att processorn kan arbeta effektivt och snabbt.

Vilka processorer är bra i en billig gamingdator?

När det kommer till processorerna i en billig gaming pc så brukar man som bäst hitta Intels i5-serie eller AMDs Ryzen 5-serie. Dessa är bra att sikta på, men även lillasyskonen Intel i3 och Ryzen 3-serien funkar fint till många av dagens spel.

Intel är ett företag som bland annat tillverkar processorer till gamingdatorer. Deras mest välkända modeller är i3, i5, i7 och i9. Populärt val i datorer.
AMD tillverkar bland annat processorer och grafikkort till gamingdatorer. Deras processorer är populära och oftast väldigt prisvärda.

Grafikkortet i en billig speldator

I en dator för gaming så är grafikkortet den viktigaste komponenten, den kallas ibland även för GPU (Graphics Processing Unit) i olika produktbeskrivingar. Det är grafikkortet som framställer bilden som datorn sänder till gamingskärmen och ett bättre grafikkort kan producera en mer följsam och bättre bild.

För det mesta är grafikkorten i budget gamingdatorer gjorda för att klara av gaming i Full HD och några av de vanligaste modellerna man hittar i billiga speldatorer är NVIDIA’s instegsmodeller RTX 3060, RTX 3050 och GTX 1660 SUPER. Även AMD’s RX 6500 XT går att finna i många modeller.

Vill man ha en prisvärd och billig gamingdator som klarar av att spela båda i hög FPS i Full HD (1080p) och runt 60 FPS i QHD (1440p) så rekommenderar vi att välja en dator som har RTX 3060-kortet.

Vilket grafikkort ska man ha i en billig speldator?

Det beror såklart lite på vad datorn ska användas till. Vill man spela enklare spel i FHD-upplösning så är grafikkorten i NVIDIA’s 16-serie ett bra val. Vill man ha en snabb bild med höga grafikinställningar i FHD och även ha möjlighet att spela i QHD så rekommenderar vi att leta efter datorer med GeForce RTX 3060.

NVIDIA är världens största tillverkare av grafikkort och hittas ofta i färdigbyggda gamingdatorer. Kraftfulla grafikkort med hög prestanda.
AMD tillverkar bland annat processorer och grafikkort till gamingdatorer. Deras processorer är populära och oftast väldigt prisvärda.

RAM i en billig gamingdator

Det är vanligt med RAM på 16 GB i en billig gaming dator, vilket är bra och räcker långt. Det finns även modeller i budgetsegmentet som har 8 GB, vilket funkar att spela med så länge man inte har en massa andra program igång samtidigt.

Hur stort RAM bör en bra och billig speldator ha?

Vi rekommenderar i första hand att kolla efter 16 GB när man letar efter en bra och billig gamingdator. Men 8 GB funkar och det går även att utöka RAM i de flesta datorerna idag.

Hitta bästa billiga gamingdator i vår topplista.

Lagringsminnet - SSD eller HDD

Det som kallas lagringsminnet är där datorn sparar långvarig information och det finns två typer av detta minne, det snabba SSD (Solid State Drive) och det långsammare HDD (Hard Disk Drive).

SSD är att föredra då det är betydligt snabbare, vilket kommer gör att datorn och spelen startar och arbetar ännu fortare. Idag har de flesta billiga gamingdatorer SSD som minne, HDD blir alltmer sällsynt.

Hur stort bör lagringsminnet vara i en billig men bra gamingdator?

Det beror lite på vilken typ av gamer du är. Vanligast är en minnesstorlek på 512 GB och det rymmer många spel och räcker långt. Är du någon som gillar att spela ett nytt spel varje vecka och varierar dig stort så bör man kolla på en dator med ett större minne. Det går även att utöka minnet till en billig peng i de allra flesta datorer.

Billig speldator till barn

Det är vanligt att köpa en billig speldator till barn som vill börja spela. Om barnet ska spela lite enklare spel som Fortnite, Minecraft, CS, Rocket League eller liknande så funkar alla datorer i vår topplista alldeles utmärkt. Vill barnet däremot spela mer avancerade spel med bra grafik bör man i stället kika på någon av de allra bästa gamingdatorerna.

Med det sagt tar vi och dyker ner bland toppmodellerna av billiga stationära gamingdatorer!

Topplista bästa billiga gamingdator 2023

1. Acer Predator Orion 3000

ACER Predator Orion 3000 (PO3-640) är en billig gamingdator och riktigt prisvärd. Dessutom snygg och läcker design. Bäst i test i budgetklassen.
ACER Predator Orion 3000 (PO3-640) är en riktigt vass gamingdator i budgetklassen. Vårt val av bästa billiga speldator.

Vi håller Predator Orion 3000 som en av de bästa billiga gamingdatorerna just nu. Denna stationära maskin är byggd med vassa komponenter, en kaxig design och en bra prislapp. En utmärkt modell för både erfarna gamers som söker något prisvärt och nyare spelare som vill ha en grym första speldator.

Acer Predator Orion 3000 kommer med ett påkostat chassi som har mesh-nät för extra bra luftflöde. Vidare hittar vi en snygg RGB-belysning på framsidan och inuti datorn, som ger en läcker effekt när man spelar.

Tittar vi innanför skalet hittar vi Intels snabba processor i5-12400, som arbetar tillsammans med grafikkortet GeForce RTX 3060 Ti från NVIDIA. Denna kombinationen ger dig möjlighet att spela majoriteten av dagens spel i 1080p med Ultra-inställningar och höga FPS. Dessutom klarar datorn även av QHD-gaming med bra grafik och en följsam bild i många spel

Hitta bäst pris för Acer Predator Orion 3000 hos:

2. Komplett i65 Epic Gaming PC

Komplett i65 Epic Gaming PC är en billig speldator som passar barn och nybörjare. Perfekt som första gamingdator helt enkelt.
Komplett i65 Epic Gaming PC är en billig speldator.

Komplett har komponerat ihop denna häftiga och prisvärda gamingdator av noga utvalda delar. Motorn i detta bygge är Intels kvicka processor i5-12400F, som har en turbohastighet på 4.4 GHz.

Grafikkortet i datorn heter GeForce RTX 3050 och har ett eget dedikerat minne på 8 GB, detta är ett riktigt vasst grafikkort i budgetsegmentet. Det är främst framtaget för att spela med höga bildinställningar i FHD-upplösning.

Den kaxiga designen med RGB-belysning och genomskinligt sidofönster ger den här datorn den rätta gamingkänslan, vidare är den även utrustad med flera fläktar i fronten, för en effektiv och tyst kylning.

Hitta bäst pris för Komplett i65 Epic Gaming PC hos:

3. Acer Nitro 50

Acer Nitro N50-640 är en billig gamingdator med kaxig utseende. Vårt val av bästa gamingdator budget 2023. Bäst i test bland stationära speldatorer.
Acer Nitro N50-640 är en riktigt vass speldator som passar nybörjare och barn. Vårt val av bästa billiga gamingdator 2022.

Acer Nitro 50 kommer med en häftig och snygg design som verkligen andas gaming. På sidan sitter ett mesh-nät in till komponenterna och framtill finns en kaxig LED-belysning.

Denna billiga stationära speldator är utrustad med NVIDIA’s prisvärda grafikkort GeForce RTX 1650 och Intels snabba processor i5-12400F. Tack vare dessa kan du spela med höga grafikinställningar i FHD och få ett bra flyt i bilden.

Kollar vi vidare på utformningen så har Acer Nitro 50 försetts med flertalet fläktar, som levererar en effektiv och tyst kylning av komponenterna och tillåter dem att köra på högvarv när det behövs.

En utmärkt modell för dig som söker den billigaste speldatorn!

Hitta bäst pris för Acer Nitro 50 hos:

4. Shark Gaming Max Bite Madness

Shark Gaming Max Bite Madness är en bra och billig speldator som passar både för barn och nybörjare. Perfekt första gaming PC.
Shark Gaming Max Bite Madness är en av de bästa billiga gaming datorerna. Mycket desktop för pengarna.

Max Bite Madness är en tyst och prisvärd speldator med ett billigt pris. Den är framtagen och ihopbyggd av gamingexperterna på Shark Gaming med noga utvalda komponenter.

Datorn kommer med ett snyggt chassi och har ett härdat glas på sidan kombinerat med flertalet fläktar som effektivt kyler datorn och är tysta även under hård prövning. Den läckra RGB-belysningen kan styras och sättas upp som man själv önskar.

Prestandamässigt så klarar Max Bite Madness över 200 FPS med högsta grafikinställningarna i mindre krävande spel som CS:GO och Rainbow Six Siege, medan man i tyngre spel som Far Cry, Battlefield eller GTA hamnar runt 60 FPS i Full-HD och maxinställningarna på grafiken.

Värt att notera också är storleken på både RAM och minneslagringen är riktigt bra för en billig gamingdator och kommer räcka långt.

Hitta bäst pris för Max Bite Madness hos:

5. Lenovo IdeaCentre Gaming 5

LENOVO IdeaCentre Gaming 5 (14IOB6) är en billig speldator för gamers som spelar i FHD och även QHD.
Lenovo IdeaCentre Gaming 5 från framsidan. Här syns den blåa LED-belysningen.

Tittar man efter en prisvärd och billig stationär gamingdator med bra kraft är denna populära modell från Lenovo ett bra val. Datorn kommer med NVIDIA’s suveräna grafikkort RTX 3060 med hela 12 GB i dedikerat minne, som tillsammans med i5-processorn levererar riktigt bra prestanda i Full HD med FPS över 100 med Ultra-inställningarna i många spel.

Vidare kommer datorn med ett stilrent chassi som även är utrustat med en snygg blå LED-belysning. Fläktsystemet är tyst och tilltaget, för en bra kylning även vid krävande gaming. En bra och prisvärd gamingdator tycker vi!

Hitta bäst pris för Lenovo IdeaCentre Gaming 5 hos:

6. HP Pavilion Gaming TG01-2024no

HP Pavilion Gaming TG01-2023no är en optimal instegsmodell för gaming som har rabatterats under Black Week-rean och Black Friday.
HP Pavilion Gaming TG01-2023no är en otroligt bra och billig gamindator som är optimal för nybörjare och barn. Ett bra första steg in i gamingvärlden. Riktigt prisvärd och ligger en bit under 10000 kr. Bäst i test i kategorin budget av datorer för gaming 2022.

Från välkända HP kommer denna trevliga stationära gamingdator, som tillhör toppskiktet vad gäller billiga speldatorer. En suverän första dator helt enkelt som kommer kunna användas länge.

Tack vare Ryzen 5 5600G och Radeon RX 6600 XT så klarar den här speldatorn av att leverera över 100 FPS i QHD-upplösning med hög grafikinställning.

Förutom en vass prestanda tycker vi HP har lyckats få fram en tilltalande och stilren design, med en snygg LED-belysning framtill. Datorn är dessutom kompakt byggd och står inte och tar upp en massa plats, perfekt för de mindre utrymmena.

Hitta bäst pris för HP Pavilion Gaming TG01-2024no hos:

7. Webhallen Config Core 5600

Webhallen Config Core - 5600 3060 är en prisvärd och billig speldator. Ett utmärkt val av gamingdator för barn.

Config Core 5600 är en vass och prisvärd gamingdator i budgetklassen som är framtagen och ihopsatt av professionella datorbyggare hos Webhallen.

Denna speldator är utrustat med AMDs Ryzen 5 5600 och grafikkortet RTX 3060 från NVIDIA, med denna kombinationen spelar man i Full-HD med höga grafikinställningar och FPS. Samtidigt arbetar den väldigt tyst och stör inte omgivningen alls även vid tufft arbete.

Både RAM och lagringsminnet är väl tilltaget och gör att du slipper att tänka på att kanske uppgradera i framtiden. Vidare gillar vi den helöppna sidan med glas, där syns snygga RGB-detaljer på de olika komponenterna.

Hitta bäst pris för Webhallen Config Core 5600 hos:

8. Acer Aspire TC-1760

Acer Aspire TC-1760 är en av de bästa billiga gamingdatorerna enligt oss. Stilren design, bra kraft och prisvärd.
Acer Aspire TC-1760 är bäst i test bland billiga gamingdatorerna enligt oss.

Från Acer kommer denna stilrena och billiga gamingdator. Här har man valt att fokusera på en bra prestanda till ett vettigt pris, utan massa extra fluff som kan göra det dyrare.

Aspire TC-1760 är utrustad med Intels populära i5-processor och får bildkraften från NVIDIAs GeForce GTX 1660 Super. Den kombinationen klarar över 60 FPS på maxinställningar i krävande spel och långt över 100 FPS i lite enklare spel med högsta grafikinställningar. Ett mycket prisvärt grafikkort.

Med 16 GB i RAM har datorn gott om utrymme att arbeta, även med flera program igång och den snabba SSD-lagringen säkerställer att spel och program kan arbeta fort.

Hitta bäst pris för Acer Aspire TC-1760 hos:

9. HP Victus 15L (TG02)

HP Victus 15L TG02 är en utmärkt instegsmodell bland budget speldatorer. Cool RGB-belysning framtill.
Bild på HP Victus 15L. En billig stationär gamingdator för gamern med lite mindre budget.

HP Victus 15L är en prisvärd och billig gamingdator, till ett bra pris under 10 000 kr. Det här är enligt oss en optimal första speldator till barn. Designen är stilren och kompakt, samtidigt finns en snygg RGB-belysning i loggan framtill, för att ge den där härliga gamingkänslan. En snygg dator att ha stående på gamingbordet helt enkelt!

Med den pigga processorn AMD Ryzen 5 5600G och grafikkortet GTX 1650 från NVIDIA så kan man spela i Full-HD med 100 FPS och medium inställningarna på grafiken i lite tyngre spel och ännu bättre i enklare spel.

8 GB RAM och ett lagringsminnet på 512 GB kunde ha varit större, men det räcker gott som första dator, framförallt när grafikkortet även har 4 GB eget extra minne.

Hitta bäst pris för HP Victus 15L (TG02) hos:

10. Infinity CDON RT-1

Infinity CDON RT-1 är förmodligen billigaste gamingdatorn på marknaden just nu.
Infinity CDON RT-1 är en billig dator för gaming som tillhör de med bäst pris just nu.

Infinity CDON RT-1 är förmodligen den billigaste gamingdatorn i skrivande stund. En otroligt prisvärd och bra instegsmodell till ett barn eller någon som aldrig har spelat förut.

Datorn kommer med ett snyggt och häftigt gamingchassi som är försett med RGB-belysning som man själv styr över. På sidan av konstruktionen sitter även en fönster av härdat glas som hjälper till att skapa den rätta spelkänslan.

Prestandamässigt så är det här inte den mest kraftfulla speldatorn och det ska det inte heller vara till det låga priset. Med processorn Ryzen 3 4100 och grafikkortet GeForce GTX 1650 klarar Infinity CDON RT-1 av att leverera en följsam bild på över 60 FPS i många tyngre spel med högsta grafikinställningar. Skruvar man ner bildkvalitén lite så kommer den kunna leverera en ännu följsammare bild.

Hitta bäst pris för Infinity CDON RT-1 hos:

Köpa billiga gamingdatorer

När man ska köpa en billig gamingdator är det bra att kolla runt lite först och sondera marknaden. Det går att hitta ett stort utbud online av billiga speldatorer, där man kan beställa och snabbt få hemlevererat eller till närmaste postombud.

Några av de butiker som vi tycker har ett bra utbud av billiga stationära gamingdatorer är WebhallenKomplettMedia MarktCDON och Shark Gaming.

Sammanfattning bästa billiga gamingdatorer 2023

En bra gamingdator måste inte vara dyr och många gånger köper gamers alldeles för påkostade datorer gentemot vad de faktiskt behöver. En billig gaming PC fixar mer än vad man tror och klarar ofta av många gamers kravbild.

I den här artikeln har vi tagit fram en topplista med våra favoriter av prisvärda och billiga stationära gamingdatorer, där alla modeller i vår lista minst klarar av att leverera en grym bild i FHD med höga FPS, oftast ännu mer än så.

Här nedan hittar du en sammanställning över vår topplista:

  1. Acer Predator Orion 3000
  2. Komplett i65 Epic Gaming
  3. Acer Nitro 50
  4. Max Bite Madness
  5. Lenovo IdeaCentre Gaming 5
  6. HP Pavilion Gaming TG01-2024no
  7. Webhallen Config Core 5600
  8. Acer Aspire TC-1760
  9. HP Victus 15L (TG02)
  10. Infinity CDON RT-1
Vi hoppas du fått inspiration i den här artikeln och vill du läsa fler intressanta guider av oss rekommenderar vi exempelvis att kolla in: bästa gaming laptopbästa gamingskärm & tips på hur du rengör en dator.

Vanliga frågor om billiga gamingdatorer

Titeln för billigaste gamingdatorn i skrivande stund är Infinity CDON RT-1.

Det beror lite på ens preferenser, men vi tycker att en bra och billig gamingdator åtminstone ska klara av att leverera över 100 FPS med högsta grafikinställningar i Full HD-upplösning (1080p).

I vår topplista över bästa billiga gamingdator kan man hitta passande gamingdatorerna för barn.

Man hittar vanligtvis billiga speldatorer på mellan 8000-12000 kronor. 

Gaming data är ett talspråk och ordet data har länge använts lite slarvigt för dator. Så gamingdator är den rätta stavningen, även om de flesta förstår vad man menar med gaming data.

Ja, det finns flera återförsäljare som erbjuder prisvärda gamingpaket med billiga datorer. Vi har sammanställt de mest prisvärda gamingpaketen här.

Ja, speldatorer kan absolut finnas på rea till bra priser. Framförallt under kampanjer som Black FridayCyber Monday och mellandagsrean kan det gå att göra riktigt fina kap.