Hur du rengör ditt tangentbord – Steg för steg

Bild som illustrerar en rengöringsspray med en hand som har en gummihandske på. En illustrerande bild till en guide om hur man rengör och städar ett tangentbord bäst.

De flesta av våra teknikprylar behöver lite kärlek då och då i form av en städning och rengöring. Tangentbordet är helt klart den mest utsatta delen i en datorsetup och därför ska vi i denna guiden gå igenom hur du bäst rengör ett tangentbord och städar så att det nästan känns som nytt.

Innan du börjar med rengöringen

Börja med att koppla ur tangentbordet ur datorn om den är kabelbunden eller stäng av det om det är trådlöst. Om du har tänkt att rengöra tangentbordet nära datorn så stäng av och koppla ur datorn också för att skydda den. Vi rekommenderar dock att du tar tangentbordet till en annan plats för städningen.

Vi vill även tillägga att alla stegen i denna guiden även funkar alldeles utmärkt för rengöring av tangentbord på laptops.

Om du ska rengöra ett mekaniskt tangentbord

Om ditt tangentbord är mekaniskt så kan du börja med att ta bort alla tangenterna innan du fortsätter med första steget, då det är smidigt att avlägsna tangenter på dessa tangentbord. OBS ta en bild på tangentbordet innan du tar bort tangenterna, så att du vet vart alla ska sitta sedan!

Lägg sedan tangenterna i en skål med vatten och diskmedel och tvätta dem genom att skrubba försiktigt med händerna eller använd en tandborste. Det går också bra med att använda handtvål eller grönsåpa. Använd dock inget starkt medel då det kan skada tangenterna.

Låt sedan tangenterna torka ordentligt innan de sätts på igen.

1. Håll tangentbordet upp och ner

Första steget är simpelt! Genom att hålla tangentbordet upp och ner och skaka lätt så brukar den grövsta smutsen komma ut, så som hårstrån, damm och smulor från bröd, chips eller annat gott man har haft framför datorn.

Håll tangentbordet i olika vinklar och knacka lite försiktigt på botten för att hjälpa till. Tänk på att hälla smutsen på ett ställe där du enkelt kan dammsuga och städa upp det.

2. Blås ur smuts och damm

Tryckluft på burk som hjälper till och rengör och städar tangentbord på ett effektivt sätt.

All smuts kommer inte att ramla ut av att hålla tangentbordet upp och ner, så för nästa steg rekommenderar vi att använda tryckluft på burk, som är en väldigt smidig grej att ha hemma. Den funkar utmärkt till att rengöra tekniska prylar som samlar damm så som laptops, stationära datorer, spelkonsoler och TV-apparater.

När du blåser ur tangentbordet så rekommenderar vi att du gör det utomhus eller i ett badkar/dusch, då det kan flyga runt en del smuts som man inte vill ha spritt överallt.

3. Få ut den sista envisa smutsen

Det här steget är till för att få ut den sista och mest envisa smutsen ur tangentbordet, som inte ens tryckluften rår på. Till detta finns lite olika hjälpmedel som exempelvis:
  • Slime/gel – Används till att rengöra trånga utrymmen då den smidigt kan komma åt tack vare sin form. Den glider ner mellan tangenterna, smutsen fastnar och hänger med upp.
  • Liten USB-dammsugare – Med en USB-dammsugare som har liten borste i munstycket kommer du åt mellan tangenterna och kan dammsuga upp det sista som är kvar.
  • Tandborste – En vanlig tandborste kan också fungera för att få loss den sista smutsen och sen hälla ut den.

4. Desinficera mellan tangenterna

AF Isoclene Isopropyl Alcohol som är perfekt att rengöra tangentbord med.

Så, nu när all form av damm, brödsmulor och hårstrån är ute och det är dags att rengöra på djupet och desinficera för att få bort fett, olja och liknande.

Till elektroniska prylar är isopropylalkohol perfekt för att desinficera då det är effektivt och torkar inom någon minut. För att rengöra mellan tangenterna så tar du bara en tops med isopropylalkohol på och sedan drar mellan tangenterna. Upprepa det några gånger om det är väldigt smutsigt.

5. Desinficera och torka av tangenterna

Bild som visar rengöring av ett tangentbord.

Om du har ett mekaniskt tangentbord och tog av tangenterna enligt vårt råd i början av guiden så kan du sätta tillbaka dem innan detta steget görs.

För att desinficera tangenterna så tar du en mikrofiberduk, papper eller liknande med isopropylalkohol på. Dra sedan försiktigt över tangentbordet och alla tangenter för att få bort olja och fett från tangenterna.

6. Underhållsstäda

För att hålla tangentbordet fräscht mellan städtillfällena så rekommenderar vi att underhållsstäda genom att göra rent tangenterna då och då med rengöringsservetter.