Bästa spelkonsol för barn 2022

Bild som visar ett barn som spelar på en spelkonsol. I det här fallet är det en Nintendo Switch, vilket vi har utsett till bästa spelkonsol för barn 2021.

Letar du efter en bra spelkonsol för till ett barn? Då är du rätt! I den här artikeln har vi utsett de bästa spelkonsolerna för barn 2022 samt satt ihop en guide med vad du bör tänka på inför ett köp.

Det är lätt att tänka på TV-spel som något man gör själv, men det kan också vara en rolig aktivitet för hela familjen och ett sätt att umgås med sina barn på ett avslappnat sätt. 

För barnens del är en spelkonsol och spel inte bara kul – det hjälper även till att lära dem viktiga färdigheter som fokus, koncentrationsförmåga, hand-ögonkoordination. Då många av dagens spel även är på engelska utvecklas även deras ordförråd.

Här nedan hittar du en smidig översikt över vårt bäst i test med en topplista på sex spelkonsoler.

Översikt bästa spelkonsol för barn 2022

1. Nintendo Switch

5/5
Nintendo Switch är den bästa spelkonsolen för barn. Den kan både kopplas till TVn och spelas som en handhållen konsol. Vidare har den rörelsekontroller som gör att man kan spela spel med dans, sport och liknande.

Hitta Nintendo Switch hos:

2. Xbox Series S

4.6/5
Xbox Series S är en mycket prisvärd spelkonsol som lämpar sig utmärkt till barn. Bäst i test bland spelkonsoler för yngre förmågor. Stort spelutbud, bra föräldrakontroll. Konsolen är liten tack vare att den är digital utan skivläsare.

Hitta Xbox Series S hos:

3. PlayStation 4 Slim

4.6/5

Hitta PlayStation 4 Slim hos:

4. Nintendo Switch Lite

4.4/5
Nintendo Switch Lite är en renodlad handhållen spelkonsol som är optimal för barn som vill kunna spela på olika ställen. Denna smidiga konsol går att ta med i väskan och ryggsäcken.

Hitta Nintendo Switch Lite hos:

5. PlayStation 5

4.7/5
PlayStation 5 är den senaste konsolen från Sony och ett kraftfullt monster som lämpar sig för lite äldre barn. Framtidssäkrad och kommer att erbjuda mycket nöje.

Hitta PlayStation 5 hos:

6. Xbox Series X

4.7/5
Xbox Series X är den kraftfullaste konsolen på marknaden idag och ett bra val till barn i alla åldrar. Konsolen kan sända i 120 FPS 4K och har även möjlighet att visa upp till 8K.

Hitta Xbox Series X hos:

Innehåll i guiden

Välja rätt spelkonsol

Det finns några viktiga saker att tänka på om du går i tankarna att köpa en ny spelkonsol för barn. Ska konsolen vara för hela familjen? Ska man kunna spela via en skiva eller räcker det med att ladda ner spelen digitalt? Vad har du för budget?

För att du ska få ett bättre hum om vad man bör tänka på och kolla efter så har vi satt ihop nedan köpguide.

Föräldrakontroll på spelkonsolen

De flesta spelkonsoler idag har någon typ av föräldrakontroll. Med föräldrakontroll så kan du begränsa tillgången till material som är olämpligt för barn. Om ett barn till exempel spelar ett spel som inte är passande för dennes ålder så varnar konsolen om det när spelet startas. 

Andra möjligheter till begränsningar i en föräldrakontroll är att sätta filter i konsolens webbläsare och reglera hur länge ett barn får spela innan konsolen automatiskt stängs av.

Ska spelkonsolen användas av flera barn så kan man sätta olika begränsningar på olika användarkonton, vilket är användbart om det skiljer flera år mellan barnen.

Bild som på ett lekfullt sätt illustrerar föräldrakontroll på en spelkonsol, i detta fallet Nintendo Switch. Det gör det möjligt för föräldrar att skydda barnet online och sätt olika begränsningar.

Spel på skiva eller digital nedladdning

Idag kan man få in spelen i konsolen på två sätt, antingen via en fysisk skiva eller via digital nedladdning. Fördelen med en fysisk skiva är att det går att sälja själva spelet i andrahand om man önskar och det går att ta med spelet till någon annans konsol.

Fördelen med digital nedladdning är att det är smidigt att slippa leta fram skiva och dessutom finns ingen risk att tappa bort spelet.

Varför pratar vi om detta? Jo, detta kan vara bra att känna till då vissa spelkonsoler idag är helt digitala och utan skivläsare, vilket gör att de kan bli mindre och billigare.

Har barnets vänner en spelkonsol?

Att spela med sin vänner online gör spelande ännu roligare, för att kunna göra det behöver man i de flesta fall använda samma konsol. Så om några vänner exempelvis spelar på en PlayStation-konsol och barnet vill spela tillsammans med dem så behöver man köpa en PlayStation-konsol för att det ska funka.

Därför är det en bra idé att kolla upp vad barnens vänner eventuellt har för spelkonsol hemma.

Ett barn som spelar online, kanske med sina vänner. Något som är viktigt att ta i aspekt när man väljer spelkonsol till barn är vad vänner eventuellt har hemma, så att man kan spela tillsammans.

Vilka typer av spel det finns?

Vilka typer av spel tycker barnet eller barnen om? Många av dagens spel finns tillgängliga till alla spelkonsoler, några exempel på dessa är populära spel som Fifa, Minecraft och Fortnite.

Vissa spel är dock exklusiva till en enskild konsol, några exempel:

 • PlayStation: Spiderman, Gran Turismo, The Last of Us
 • Xbox: Halo, Forza Motorsport, Sea of Thieves (även PC)
 • Nintendo: Super Mario, The Legend of Zelda, Pokemon

Skulle man vilja spela något av ovan spel så behöver man med andra ord köpa den specifika konsolen de kan spelas på helt enkelt.

Spelkonsolens pris

Pris är såklart en stor faktor när det kommer till spelkonsoler, de nyaste kostar en slant och för barn tycker vi att det är en bra idé att kolla på en generation tidigare än de allra senaste. PlayStation 5 och Xbox Series X har ganska nyligen släppts och deras priser är i dagsläget höga. Deras föregångare PlayStation 4 och Xbox One har redan sjunkit i pris och kommer sänkas ännu mer.

Å andra sidan är PlayStation 5 och Xbox Series X framtidssäkra för en lång tid framöver och man behöver inte tänka på att köpa en ny spelkonsol på länge. Så det är en avvägning såklart utifrån din budget.

Rörelsekontroller

Joy-Con handkontroll är Nintendo Switch rörelsekontroller. Perfekt för barn och familjer att ha roligt med. Dessa är smidiga, lätta och enkla att spela med.
NIntendo Switch Joy-Con
Sony PS Move är en så kallad Motion Controller som du kan använda till att styra spel via rörelser. Passar till dansspel som Just Dance eller sportspel. Passar till PlayStation 3 och 4. PlayStation 5 kommer att få nya rörelsekontroller.
Sony PS Move Controller

Det finns kontroller för rörelser så som Nintendo Joy-Cons och PlayStation Move Controllers. Xbox saknar denna typ av kontroll.

Rörelsekontroller är ett roligt sätt att spela på då det innefattar både skoj och motion. De kan till exempel användas för olika äventyrsspel där man behöver göra olika uppdrag genom att t.ex. öppna eller såga något. Vidare kan de även användas till dans eller sportspel som boxning och tennis.

Med det sagt så tar vi och hoppar ner till vårt bäst i test!

Bästa spelkonsol för barn 2022

1. Nintendo Switch

Nintendo Switch är den bästa spelkonsolen för barn. Den kan både kopplas till TVn och spelas som en handhållen konsol. Vidare har den rörelsekontroller som gör att man kan spela spel med dans, sport och liknande.
Bild som visar Nintendo Switch i handhållet läge. Denna spelkonsol är fantastisk på alla sätt och det perfekta valet av spelkonsol i en familj.
 • Föräldrakontroll: Ja
 • Antal spelare: Upp till åtta
 • Rörelsekontroller: Ja, ingår
 • Fysiska eller digitala spel: Båda

Nintendo Switch är den perfekt spelkonsolen för barn eftersom den är lätt att använda och kan både kopplas upp på TV samt tas med överallt som en handhållen konsol.

Vidare har Nintendo ett stort utbud med spel som är lämpliga och särskilt utformade för barn, som t.ex. Splatoon, Pokemon och massor av olika typer Super Mario-spel.

Med Nintendo Switch kan ett barn spela själv och ha skoj, men det är även lätt att inkludera vänner, syskon eller hela familjen tack vare att många spel har flerspelarlägen. Med de medföljande Joy-Con kontrollerna finns inbyggd rörelsesensor, så att de kan användas dans, sport och andra typer av rörelsespel.

Nintendo Switch har även en föräldrakontroll via en app där du bland annat kan se vilka spel som barnet spelar och sätta tidsbegränsningar för hur länge man får spela.

Nyligen har även en OLED-version av Nintendo Switch släppts. En överlag uppdaterad version av Nintendo Switch med framförallt en bättre skärm, dock till ett lite högre pris.

Hitta Nintendo Switch hos:

2. Xbox Series S

Xbox Series S är en mycket prisvärd spelkonsol som lämpar sig utmärkt till barn. Bäst i test bland spelkonsoler för yngre förmågor. Stort spelutbud, bra föräldrakontroll. Konsolen är liten tack vare att den är digital utan skivläsare.
Xbox Series S är en kraftfull spelkonsol med tilltalande grafik och en härlig spelupplevelse.
 • Föräldrakontroll: Ja
 • Antal spelare: Upp till åtta
 • Rörelsekontroller: Nej
 • Fysiska eller digitala spel: Digitala

Xbox Series S är en prisvärd och mycket kompetent spelkonsol, som med fördel kan användas av både vuxna och barn. Det unika med denna konsolen är att det inte finns en skivläsare, utan spelen laddas ner digitalt. Det bidrar till ett lägre pris samtidigt som Xbox har kunnat göra denna modellen till sin minsta konsol någonsin, perfekt om man har ont om utrymme eller vill ha en diskret spelkonsol.

Den här kraftfulla maskinen tillhör den senaste generationens spelkonsoler och levererar en högupplöst grafik och realistisk spelupplevelse, vilket innebär att den kör även nya och krävande spel utan att sakta ner eller lagga.

Till Xbox finns det massor av spännande speltitlar som tilltalar gamers i alla åldrar samt många familjevänliga spel där man som föräldrar kan spela spel tillsammans med sina barn.

Med Xbox app för föräldrakontroll kan du som föräldrar kontrollera och hantera barnkonton på Xboxet. Detta är perfekt för föräldrar som vill upprätthålla en balans mellan skärmtid och andra aktiviteter som läxor, läsning eller fysisk lek.

Hitta Xbox Series S hos:

3. PlayStation 4 Slim

PlayStation 4 Slim är en av de bästa spelkonsolerna för barn. Kraftfull och ett stort utbud av exklusiva speltitlar.
 • Föräldrakontroll: Ja
 • Antal spelare: Upp till fyra
 • Rörelsekontroller: Ja, köps separat
 • Fysiska eller digitala spel: Båda

PlayStation 4 är en fantastisk spelkonsol som kan användas av både yngre och äldre barn och som kan ge dem underhållning i timmar. PlayStation har ett brett utbud av speltitlar med alltifrån roliga och pedagogiska spel för de yngsta till häftiga och mer avancerade spel för de äldre.

De trådlösa handkontrollerna till PS4 laddas smidigt via en kabel. Det går också att välja att köpa en laddningsstation där kontrollerna snyggt och prydligt kan stå varje gång man slutar spelar, då vet man även vart kontrollerna är till nästa gång.

Med PlayStation-appen för föräldrakontroll kan du ställa in tidsgränser för hur länge ditt barn får spela på konsolen varje dag eller vecka, samt ställa in spelbegränsningar baserat på klassificeringskategorier. Som föräldrar kan du också få tillgång till en detaljerad aktivitetslogg som visar exakt vad som har laddats ner.

Hitta PlayStation 4 Slim hos:

4. Nintendo Switch Lite

Nintendo Switch Lite är en renodlad handhållen spelkonsol som är optimal för barn som vill kunna spela på olika ställen. Denna smidiga konsol går att ta med i väskan och ryggsäcken.
Nintendo Switch Lite är en av de bästa spelkonsolerna för barn 2021. Handhållen, smidig och rolig att spela på.
 • Föräldrakontroll: Ja
 • Antal spelare: En
 • Rörelsekontroller: Nej
 • Fysiska eller digitala spel: Båda

Switch Lite är lillasyskonet till Switch och Switch OLED och ett billigt och prisvärt alternativ till sina storasyskon. Den stora skillnaden är att detta är en renodlad handhållen spelkonsol som inte kan kopplas till en TV, utan man spelar på samma sätt som ett klassiskt Gameboy.

Storleken på skärmen är något mindre och konsolens vikt är lite lättare än originalet, så att barnet smidigt ska kunna ha med sig den överallt.

Till Switch Lite kan man spela alla Nintendo Switch-spelen som stödjer handhållet läge, vilket är en stor del av det ordinarie utbudet.

Även Switch Lite har föräldrakontroll så att man kan begränsa användningstiderna, sätta särskilda tidsgränser eller blockera vissa typer av spel.

Hitta Nintendo Switch Lite hos:

5. PlayStation 5

PlayStation 5 är den senaste konsolen från Sony och ett kraftfullt monster som lämpar sig för lite äldre barn. Framtidssäkrad och kommer att erbjuda mycket nöje.
PlayStation 5 är en snabb, snygg och fantastisk spelkonsol som passar alla åldrar. Det finns ett stort utbud av spel och bra föräldrakontroller för att kunna hålla koll på vad barnen gör online.
 • Föräldrakontroll: Ja
 • Antal spelare: Upp till fyra
 • Rörelsekontroller: Ja, köps separat
 • Fysiska eller digitala spel: Båda

Den allra senaste konsolen från Sony är PlayStation 5 och det är en brutalt bra spelkonsol för alla åldrar, men kommer med en relativt hög prislapp. Det är inte konsolen vi skulle rekommendera för de allra yngsta, men den är ett perfekt val för äldre barn och tonåringar.

PS5 är en framtidssäker spelkonsol som kommer att kunna hantera alla spel som lanseras under de kommande åren. Den levererar en fantastisk grafik upp till 8K-upplösning och en spelupplevelse av toppklass.

Konsolen finns i en vanlig version och en Digital Edition, den vanliga versionen kommer med en Blu-ray läsare för spel på skiva, medan Digital Edition saknar en skivläsare har fått ett billigare pris.

Sonys PlayStation-konsoler är kända för sin omfattande spelkatalog och många roliga exklusiva titlar. Dessutom finns ett stort utbud av barnvänliga spel för yngre gamers.

Precis som PlayStation 4 så har PlayStation 5 en gedigen föräldrakontroll. Det går att sätta olika tidsbegränsningar och få fram logg på allt som laddats ner. Alla spel på PlayStation är dessutom åldersklassade så att man som förälder kan vara säker på att barnen endast har tillgång till lämpligt innehåll.

Hitta PlayStation 5 hos:

6. Xbox Series X

Xbox Series X är den kraftfullaste konsolen på marknaden idag och ett bra val till barn i alla åldrar. Konsolen kan sända i 120 FPS 4K och har även möjlighet att visa upp till 8K.
Xbox Series X är ett otroligt kraftfull konsol och en av de bästa spelkonsolerna för barn 2021. Stort utbud av spel, bra föräldrakontroll och massor av nöje.
 • Föräldrakontroll: Ja
 • Antal spelare: Upp till åtta
 • Rörelsekontroller: Nej
 • Fysiska eller digitala spel: Båda

Xbox Series X den senaste spelkonsolen från Microsoft och den bästa konsolen de har att erbjuda idag. Detta är den den mest kraftfulla av alla konsoler på marknaden och har ett enormt spelutbud för stora och små gamers.

Med Xbox Series X går det att spela spel i upp till en otrolig 8K-upplösning, vilket kommer att ge en fantastisk spelupplevelse för barn. Dessutom kan den leverera upp till 120 FPS, vilket är ovanligt för en konsol och innebär att bilden blir väldigt följsam.

Vidare så har konsolen också olika föräldrakontroller och en inställning som skapar ett barnspecifikt område, där barnen kan spela endast lämpliga spel utan att man som föräldrar behöver oroa sig.

Hitta Xbox Series X hos:

Sammanfattning av bästa spelkonsol för barn 2022

Det finns många bra spelkonsoler för barn att välja på idag. Var och en av de konsoler vi har rankat och gått igenom i den här artikeln har sina olika fördelar och passar för olika barn.

Vill du köpa en flexibel konsol till ditt barn som går att ta med sig? Då är det Nintendo Switch och Switch Lite du ska kolla på. Vill du köpa en konsol med fantastisk grafik och stort spelutbud? Då är Xbox och PlayStations modeller perfekta val.

Nedan följer vår topplista med de bästa spelkonsolerna för barn 2022:

 1. Nintendo Switch
 2. Xbox Series S
 3. PlayStation 4
 4. Nintendo Switch Lite
 5. PlayStation 5
 6. Xbox Series X

Vanliga frågor om spelkonsol för barn

Det beror lite på vad och hur barnet föredrar att spela. En spelkonsol som Nintendo har många barnvänliga spel som passar hela familjen, medan Xbox och PlayStation har ett större utbud av häftiga och storslagna spel.

I grund och botten är de samma typ av produkt, en spelkonsol. Oftast är det en smaksak vilken man föredrar. Vissa spel finns dock exempelvis bara till PlayStation och andra finns endast till Xbox. 

Vi rekommenderar att köpa det från ungefär 5 år och uppåt. Det finns många roliga och pedagogiska spel som är lämpliga för den ålder och som barnet kan lära sig av.