Bästa skärm & TV för PS5 2022

Med bästa skärm till PS5 kan man njuta av en härlig spelupplevelse.

Är du på jakt efter en riktigt bra skärm för PS5? I den här artikeln hittar du vår topplista med bästa gamingskärm och TV för PlayStation 5, som gör spelupplevelsen på konsolen till ett sant nöje! Vi har kategoriserat skärmarna i olika kategorier, så att du kan hitta en som passar dina krav och budget.

Förutom bästa skärm för PS5 så hittar du även en köpguide där vi går igenom vad som är bra att tänka på inför ett köp och vad som krävs av en skärm för att få ut max av PS5-konsolen.

Här nedan finner du en smidig översikt på vår topplista!

Översikt bästa skärm & TV för PS5

1. Samsung Odyssey G7

Samsung Odyssey G7 4K är en suverän gamingskärm till PS5 och vårt val av bästa skärm för PlayStation 5 under 2022.

Bästa skärm för PS5 2022

5/5

Hitta bäst pris hos:

2. LG OLED C2 4K Smart TV

LG C2 OLED Evo 4K Smart-TV är bästa gaming-TV 2022. Otrolig svärta och skärpa och bäst i test hos oss i år.

Bästa TV för PS5 2022

5/5

Hitta LG OLED C2 hos:

3. MSI Optix MAG342CQR

MSI Optix MAG342CQR är en ultrawide gamingskärm som passar perfekt för PS5.

Bästa ultrawide skärm för PS5 2022

4.6/5

Hitta bäst pris hos:

4. Sony X85K LED 4K Google TV

Sony KD65X85K är en stor gaming TV och är perfekt för spel. Ett av våra val till bästa gaming tv 2022 och optimal för PS5.

Mest prisvärda TV för PS5

4.6/5

Hitta Sony X85J hos:

5. AOC G2790VXA

AOC G2490VXA är vårt val av bästa budget gamingskärm 2022. En billig och mycket prisvärd datorskärm som passar perfekt för gaming med sin låga responstid och höga uppdateringsfrekvens. Ett riktigt klipp!

Bästa billiga skärm för PS5 2022

4.4/5

Hitta bäst pris hos:

6. TCL C735 QLED 4K Smart TV

TCL C735 QLED 4K är en suverän gaming-TV och den bästa billiga tvn för spel 2022 enligt oss. Utmärkt val till PS5.

Bästa billiga TV för PS5 2022

4.4/5

Hitta TCL C735 hos:

Innehåll i guiden

Köpguide skärm och TV till PS5

Här nedan har vi satt ihop en köpguide med information som är bra att känna till när man letar efter en skärm eller TV till en PS5, samt vad som behövs för att få ut max av konsolen.

Det är många faktorer som avgör pris och prestandan hos en skärm och dyrast är inte alltid bäst. En del gamers föredrar en snabbare skärm medan andra hellre vill ha den som skapar vackrast miljöer.

Skärmens storlek

Innan man börjar titta på olika specifikationer och egenskaper är det en god idé att bestämma sig för hur stor skärm man vill ha och om det ska vara en TV eller en bildskärm.

Tittar vi på en bildskärm för PS5 så är de normalt sätt mellan 24-34 tum i storlek, där 27 tum brukar vara det populäraste valet.

En bra gaming TV kan vara alltifrån 43-85 tum i storlek. Stora TV-modeller kommer ner alltmer i pris och idag är det vanligt att välja TV-modeller mellan 55-65 tum till en PS5.

Upplösning för PS5

En skärms upplösning berättar hur många pixlar den har på bredden och höjden. En högre siffra betyder en skarpare och tydligare bild, allt annat lika.

Det finns tre upplösningar att hålla koll på i gamingskärmar, de kan benämnas lite olika av tillverkarna, därför har vi tagit med flera olika namn för samma upplösning:

 • Full HD/FHD (1920 x 1080p)
 • Quad HD/QHD/WQHD/2K (2560 x 1440p)
 • 4K/Ultra HD (3840 x 2160p)

4K/Ultra HD är alltså den upplösningen som ger skarpast och klarast bild och PS5 har stöd för att skicka sin videosignal i 4K.

Med en bra gamingskärm till PlayStation 5 kan man njuta av en riktigt vass bild.

Paneltyp gamingskärmar

Det finns flera olika tekniker idag för att få skapa själva bilden i en skärm. När du letar efter en gamingskärm kommer du stöta på nedan benämningar, låt loss kortfattat gå igenom vad de innebär och vad deras fördelar och nackdelar är:

 • TN (Twisted Nematic) – En panel som tidigare var väldigt vanlig i datorskärmar, då den kan erbjuda en snabb respons och god prestanda till ett bra pris. TN har dock inte den bästa färgåtergivningen eller betraktningsvinkeln. Idag är responstiderna lika bra på andra paneler och TN har därför blivit mer sällsynt.
 • VA (Vertical Alignment) – Det här är den vanligaste paneltypen i en datorskärm idag, i tuff konkurrens med IPS-panelen. VA har bättre färgåtergivning och betraktningsvinkel än TN. Jämfört med IPS så har VA oftast högre kontrast, det vill säga avståndet mellan det mest vita och det mest svarta på skärmen.
 • IPS (In Panel Switching) – Panelen som generellt ger bäst färgåtergivning och betraktningsvinkel, vilket bidrar till vackra miljöer i PS5-spelen. Skärmar med IPS-panel är oftast lite dyrare än de med VA och TN.

Paneltyp TV

När det gäller TV-apparater finns det i huvudsak fyra olika tekniker för att få fram bilden, nedan är dessa och deras fördelar samt nackdelar.

 • LED – En teknik som funnits många år på konsumentmarknaden, bilden skapas med hjälp av lysdioder som sitter på kanterna eller över hela baksidan. Prisvärd teknik som gör att det kan erbjudas stora, tunna och billiga TV-apparater. Har problem med att återge helt kolsvarta delar, även kallat bleeding.
 • QLED – Vidareutveckling av LED som tagits fram av Samsung, men som även börjat användas av andra tillverkare. Erbjuder bättre färger, svärta och betraktningsvinkel än vad vanlig LED gör.
 • Mini-LED / Neo QLED – En teknik där lysdioderna är ca. 40 gånger mindre, vilket ger fler lampor i TVn och bättre kontroll över ljus och mörker. Mini-LED kan kombineras med QLED för att erbjuda en ännu bättre bild och kallas då för Neo QLED.
 • OLED (Organic Light-Emitting Diode) – En teknik som används främst av LG, men även Sony och Samsung har TV-apparater med OLED. Varje lysdiod kan släckas individuellt, vilket innebär att det går få kolsvarta delar i bilden när det behövs. Tekniken gör även att TV-apparaterna kan bli supertunna.

OLED gör sig bäst i mörkare rum då de enskilda dioderna kan släckas och skapa rätt svärta. Om TVn ska stå i ett rum där mycket dagsljus kommer in rekommenderar vi att kolla på en gaming-TV med LED/QLED/Neo QLED.

Uppdateringsfrekvens för PS5

Oavsett om man spelar på en PS5 eller någon annan plattform så vill man att bilden ska vara följsam och flyta utan att upplevas som hackig eller släpande. Det är framförallt viktigt i spel det går fort, som actionspel, sportspel och bilspel.

Det som avgör hur följsam en bild upplevs är uppdateringsfrekvensen, som mäts i Hertz (Hz). Ju högre Hertz desto fler bildrutor per sekund (FPS, frames per second) kan skärmen visa.

PS5 har en maxinställning på 120 Hz och därför är en gamingskärm eller TV med minst 120 Hz eller 144 Hz optimalt. Ska skärmen även användas av en gamingdator rekommenderar vi i stället att kolla in vår artikel med bästa gamingskärmar, där hittar du ännu snabbare skärmar.

Aktivera 120 Hz på PS5

Såhär aktiverar du 120 Hz på din PS5-konsol:

 1. Gå till Inställningar. Det hittar du uppe till höger på hemskärmen, det är ikonen som ser ut som ett kugghjul.
 2. I inställningsmenyn går du ner till Skärm och video, ungefär halvvägs ner i listan.
 3. Gå sedan ner till Aktivera 120 Hz och se till att den är på Automatisk och inte Av.
 4. Om du har en 120 Hz skärm och vill testa med ett kompatibelt spel så föreslår vi de populära gratisspelen Rocket League eller Fortnite, som båda stödjer 120 Hz för PS5.

Responstid

En annan viktig faktor vid gaming är responstiden på skärmen. Vad är då det? Jo, responstiden är tiden det tar för en pixel att byta från en färg till en annan och det mäts oftast från svart till vitt och tillbaka till svart igen. Ju lägre siffran är desto snabbare uppdateras bilden, vilket ger en bättre spelupplevelse. En lägre siffra innebär att bilden uppdateras snabbare vilket ger en mjukare och bättre spelupplevelse.

En bra skärm till en PS5 bör ha 1,0 ms i responstid eller lägre, medan en TV bör ha max 10 ms, men gärna mindre än så. Med det sagt tar vi och dyker ner bland våra val av bästa gamingskärm för PS5 2022.

Bästa skärm & TV för PS5 2022

1. Samsung Odyssey G7

Bästa skärm för PS5 2022

Samsung Odyssey G7 4K är en suverän gamingskärm till PS5 och vårt val av bästa skärm för PlayStation 5 under 2022.
Samsung Odyssey G7 erbjuder 4K och 120 Hz för PS5. En riktigt bra datorskärm helt enkelt till din PlayStation konsol.
 • Storlek: 28 tum
 • Upplösning: 4K (2160p)
 • Paneltyp: IPS
 • Uppdateringsfrekvens: 144 Hz
 • Responstid: 1 ms
 • Sync-teknologi: NVIDIA G-Sync & AMD FreeSync
 • Gränssnitt: HDMI, DisplayPort, USB
 • Kan väggmonteras: Ja, VESA-mått 100×100 mm.

Med denna suveräna gamingskärm får du möjligheten att spela i 4K och 120Hz på din PS5, vilket ger en riktigt bra bild som är både följsam och högupplöst. Det gör spelupplevelsen betydligt roligare.

Tack vare IPS-panelen kan Samsung Odyssey G7 ge färgrika miljöer som gör spelen snyggare och mer tilltalande. Med 1 ms i responstid slipper du även fördröjningar i skärmens bild.

Den här modellen kommer med många bra funktioner, som flimmerfri bildteknik och eye saver mode, deta reducerar blått ljus och gör ögonen mindre trötta. På baksidan av skärmen hittar du även snygg LED-belysning som matchar färgerna på PS5.

Förutom att vara grym till konsolspel så är det här även en utmärkt datorskärm för jobb- och skolarbeten, eller för filmtittande tack vare sin fina färgåtergivning.

Hitta bäst pris för Samsung Odyssey G7 4K Gamingskärm hos:

2. LG OLED C2 4K Smart TV

Bästa TV för PS5 2022

LG C2 OLED Evo 4K Smart-TV är bästa gaming-TV 2022. Otrolig svärta och skärpa och bäst i test hos oss i år.
 • Storlek: 42-83 tum
 • Upplösning: 4K (2160p)
 • Paneltyp: OLED
 • Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
 • Responstid: 1 ms
 • Sync-teknologi: NVIDIA G-Sync & AMD FreeSync
 • Gränssnitt: 4 st HDMI, Optisk ljudutgång
 • Kan väggmonteras: Ja, VESA-mått 300×200 mm

Är du ute efter bästa TV för PS5 så är LG C2 med sin OLED-panel och 4K-upplösning det perfekta valet enligt oss och kommer kunna leverera en otrolig spelupplevelse på en större skärm.

Den stora styrkan hos OLED-teknologin är att varje pixel är sin egen ljuskälla och det krävs ingen bakgrundsbelysning. Det innebär framförallt att svärtan är suverän i TVn och om något ska vara svart på skärmen så är det verkligen kolsvart och inte någon gråaktig ton.

LG C2 är fullmatad med många användbara gamingfunktioner så som att den automatiskt aktiverar spelläge när din PlayStation 5 konsol startas. Vidare har den variable refresh rate, vilket innebär att TVn synkar sin uppdateringsfrekvens (refresh rate) med bildhastigheten (frame rate) från PS5:an. Det gör bilden mycket mer följsam och minskar risken för lag i spelen.

LG C2 är på många sätt den optimala TVn för en PS5, samtidigt så det en fröjd att kolla serier, filmer och vanliga TV-program också. Vilket gör att fler familjemedlemmar kan uppskatta TVn.

Hitta bäst pris för LG OLED Evo C2 4K Smart TV hos:

3. MSI Optix MAG342CQR

Bästa ultrawide skärm för PS5 2022

MSI Optix MAG342CQR är en ultrawide gamingskärm som passar perfekt för PS5.
Upplev en omfamnande bild på PS5 med skärmen MSI Optix MAG342CQR.
 • Storlek: 34 tum välvd
 • Upplösning: WQHD (1440p)
 • Paneltyp: VA
 • Uppdateringsfrekvens: 144 Hz
 • Responstid: 1 ms
 • Sync-teknologi: Adaptive Sync
 • Gränssnitt: HDMI x2 & DisplayPort
 • Kan väggmonteras: Ja, VESA-mått 75×75 mm

Med gamingskärmen MSI Optix MAG342CQR får du en riktigt omfamnande upplevelse när du spelar på din PS5 och det låter dig verkligen slukas helt av spelen. Den stora betraktningsvinkel ger en härlig känsla när man spelar och kan ge fina fördelar i olika multiplayer-spel.

Med WQHD-upplösningen och VA-panelen levererar den här gamingskärmen en suverän bild med fina färger och hög kontrast. Tack vare 144 Hz och 1 ms i responstid så får du mjuk och följsam bild på din PS5:a med mycket låg fördröjning.

Det är lätt att man sitter länge och spelar med en sådan här skärm, som tur är har MSI en anti-flicker-teknik som minskar flimmer och ger en behagligare spelupplevelse, med mindre trötta ögon som resultat.

Hitta bäst pris för MSI Optix MAG342CQR hos:

4. Sony X85K LED 4K Google TV

Mest prisvärda TV för PS5

Sony KD65X85K är en stor gaming TV och är perfekt för spel. Ett av våra val till bästa gaming tv 2022 och optimal för PS5.
Sony X85K LED 4K Google TV är en optimal spel-tv för dig som gillar gaming på stor skärm. Bäst i test enligt oss 2022 bland TV-modeller att spela på.
 • Storlek: 43-85 tum
 • Upplösning: 4K
 • Paneltyp: LED
 • Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
 • Responstid: 8 ms
 • Sync-teknologi: –
 • Gränssnitt: 2 st HDMI 2.1, 2 st HDMI 2.0
 • Kan väggmonteras: Ja, VESA-mått 300×300 mm

Sony X85K erbjuder fantastiskt mycket TV för pengarna och ger dig möjlighet att spela på din PS5 i 4K-upplösning och följsamma 120 Hz i uppdateringsfrekvens. Ett perfekt val för dig som vill ha en stor och prisvärd skärm att spela på.

Den här TV kommer dessutom med unika funktioner för PS5, eftersom Sony står bakom både den här modellen och PlayStation-konsolen. Till att börja med så ställs HDR-inställningarna in automatiskt när PS5 startas, konsolen känner automatiskt igen TV-modellen och anpassar sina inställningar efter den specifika TV-modellen. Det gör att du får bästa möjliga inställningar på färger och ljuset i bilden.

Dessutom går den här TVn automatiskt in i spelläge när PS5 startas, detta ger en bättre spelprestanda och minskar fördröjningen vid knapptryck.

Sony X85K är även en utmärkt TV att kolla sport, serier och film på och du kan enkelt styra TVn och streama till den via inbyggda Chromecasten och Google Assistant röststyrning.

Hitta bäst pris för Sony X85K LED 4K Google TV hos:

5. AOC G2790VXA

Bästa billiga skärm för PS5 2022

AOC G2490VXA är vårt val av bästa budget gamingskärm 2022. En billig och mycket prisvärd datorskärm som passar perfekt för gaming med sin låga responstid och höga uppdateringsfrekvens. Ett riktigt klipp!
Sidobild på gamingskärmen AOC G2490VXA som är bäst i test bland budget datorskärmar till gaming 2022.
 • Storlek: 27 tum
 • Upplösning: FHD (1080p)
 • Paneltyp: VA
 • Uppdateringsfrekvens: 144 Hz
 • Responstid: 1 ms
 • Sync-teknologi: AMD FreeSync
 • Gränssnitt: HDMI, DisplayPort
 • Kan väggmonteras: Ja, VESA-mått 100×100 mm

Om du är ute efter en bra och billig skärm till din PS5 så är AOC G2790 ett optimalt val. Det är en prisvärd gamingskärm som kommer med full HD-upplösning och en VA-panel, som ger en utmärkt svärta och färgåtergivning.

Tack vare sina 144 Hz i uppdateringsfrekvens och 1 ms i responstid så är skärmen väldigt följsam i bildrörelserna. Det gör den till ett bra val för spel som FIFA, NHL, COD, Fortnite m.m.

G2790 är försedd med flera bra teknologier som Shadow Control och Lowblue Light. Med Shadow Control kan skärmen skugga mörka partier eller lysa upp dem och Lowblue Light skyddar ögonen från blått ljus, vilket gör dem mindre trötta. Det finns även inbyggda högtalare i skärmen om man inte vill eller kan använda ett gaming headset.

Hitta bäst pris för AOC G2790VXA hos:

6. TCL C735 QLED 4K Smart TV

Bästa billiga TV för PS5 2022

TCL C735 QLED 4K är en suverän gaming-TV och den bästa billiga tvn för spel 2022 enligt oss. Utmärkt val till PS5.
TCL C735 Gaming TV QLED 4K är en billig gaming TV som är prisvärd och rolig att använda. Massor av bra funktioner och passar utmärkt för PS5.
 • Storlek: 55-98 tum
 • Upplösning: 4K
 • Paneltyp: QLED
 • Uppdateringsfrekvens: 144 Hz
 • Responstid: 6.5 ms
 • Sync-teknologi: FreeSync Premium
 • Gränssnitt: 4 st HDMI 2.1
 • Kan väggmonteras: Ja, VESA-mått 300×300 mm

TCL C735 är en TV som är framtagen för gaming och konsolspel. Den ger riktigt mycket TV för pengarna och trots det billiga priset så kan du maxa inställningarna på din PS5 och få en suverän spelupplevelse. 

Med en 4K-upplösning och QLED-panel får du en kristallklar och fin bild och tack vare att TVn stödjer upp till 144 Hz kan du spela flera PS5-spel med 120 FPS, vilket ger en riktigt bra flyt i bilden.

Vi gillar att TCL C735 kommer med flera användbara spelfunktioner, t.ex. Variable Refresh Rate som synkar bilden på TVn med konsolens videosignal och Auto Low Latency Mode, som automatiskt sätter TVn i spelläge när PS5:an startas.

TCL har även försett C735 med flera påkostade teknologier, som Quantum Dot och HDR10+, vilket skapar en färgrik och ljusstark bild.

Hitta bäst pris för TCL C735 QLED 4K Smart TV hos:

Sammanfattning bästa skärm för PS5 2022

När man har den högpresterande konsolen PlayStation 5 tillsammans med bra tillbehör till PS5 och en vass PlayStation handkontroll så vill man såklart även få ut maximalt av bilden också. En bra skärm eller TV bidrar till en stor del av spelupplevelsen.

Det finns många olika typer av skärmar för PS5 att välja på och först och främst behöver man bestämma sig för om det är en datorskärm eller en TV man vill spela på. Spelar du mer tävlingsinriktat är en datorskärm att föredra och är du mer casual i ditt spelande så kan en TV vara trevligare.

Vi har utsett våra 6 favoriter av skärmar till PS5, denna lista består av tre datorskärmar och tre TV-modeller som vi tycker passar perfekt för PlayStation 5.

 1. Samsung Odyssey G7 – Bästa datorskärm för PS5
 2. LG OLED C2 4K Smart TV – Bästa TV för PS5
 3. MSI Optix MAG342CQR – Bästa ultrawide skärm för PS5
 4. Sony X85K LED 4K Google TV – Mest prisvärda TV för PS5
 5. AOC G2790VXA – Bästa billiga skärm för PS5
 6. TCL C735 QLED 4K Smart TV – Bästa billiga TV för PS5

Vanliga frågor om skärmar för PS5

Ja, det utmärkt att koppla PS5 till en datorskärm. Skärmen bör ha stöd för HDMI 2.1, vilket de flesta nya skärmar har idag.

PS5 har stöd för upp till 120 Hz, vilket ger ett betydligt bättre flyt i bilden än vad PS4 kan erbjuda som bara har stöd för upp till 60 Hz.

På PlayStation 5 kan man spela i 4K-upplösning om TV:n eller gamingskärmen har stöd för det.

Nej, men det krävs en HDMI 2.1 kabel för att kunna spela i 4K och 120 Hz. Den medföljande kabeln har självklart detta stödet.

Vi tycker Samsung Odyssey G7 är ett utmärkt val av gamingskärm för PS5. Det är en snabb och följsam skärm med 4K-upplösning och fina färger.

LG OLED C2 4K Smart TV har vår starka rekommendation. Kombinationen av 4K, OLED-panel och 120 Hz ger en oslagbar gamingupplevelse.