Bästa skärm & TV för PS5 2023

Med bästa skärm till PS5 kan man njuta av en härlig spelupplevelse.

Är du på jakt efter en riktigt bra skärm för PS5? I den här artikeln hittar du vår topplista med bästa gamingskärm och TV för PlayStation 5, som gör spelupplevelsen på konsolen till ett sant nöje! Vi har kategoriserat skärmarna i olika kategorier, så att du kan hitta en som passar dina krav och budget.

Förutom bästa skärm för PS5 så hittar du även en köpguide där vi går igenom vad som är bra att tänka på inför ett köp och vad som krävs av en skärm för att få ut max av PS5-konsolen.

Här nedan finner du en smidig översikt på vår topplista!

Översikt bästa skärm & TV för PS5

1. Samsung Odyssey G7 Smart

Samsung Odyssey G7 Smart 4K är bästa skärm till PS5 2023 enligt oss. Den erbjuder en oslagbar bildkvalité med suveräna färger. En riktigt bra skärm för PlayStation 5 helt enkelt.

Bästa skärm för PS5 2023

5/5

Hitta bäst pris hos:

2. AOC AGON Pro AG324UX

AOC AGON Pro AG324UX är en 4K skärm som passar perfekt för PS5. Vårt val av bästa skärm till PlayStation 5.

Bästa skärm för PS5 2023 alternativ

5/5

Hitta AOC AGON Pro AG324UX hos:

3. LG OLED C2 4K Smart TV

LG C2 OLED Evo 4K Smart-TV är bästa gaming-TV 2022. Otrolig svärta och skärpa och bäst i test hos oss i år.

Bästa TV för PS5 2023

5/5

Hitta LG OLED C2 hos:

4. MSI Optix MAG342CQR

MSI Optix MAG342CQR är en ultrawide gamingskärm som passar perfekt för PS5.

Bästa ultrawide skärm för PS5 2023

4.6/5

Hitta bäst pris hos:

5. Sony X85K LED 4K Google TV

Sony KD65X85K är en stor gaming TV och är perfekt för spel. Ett av våra val till bästa gaming tv 2022 och optimal för PS5.

Mest prisvärda TV för PS5

4.6/5

Hitta Sony X85K hos:

6. MSI Optix G2712

MSI G2712 är bästa billiga skärm för PS5. Tack vare sin IPS-panel och 170 Hz ger den fina färger och en följsam bild.

Bästa billiga skärm för PS5 2023

4.4/5

Hitta bäst pris hos:

7. Philips 4K UHD Ambilight PUS8057

Philips PUS8057 4K Gaming-TV är vårt val av bästa billiga tv för PS5. Följsam och snabb i alla rörelser.

Bästa billiga TV för PS5 2023

4.4/5

Hitta Philips 4K UHD Ambilight PUS8057 hos:

Innehåll i guiden

Köpguide skärm och TV till PlayStation 5

Här nedan har vi satt ihop en köpguide med information som är bra att känna till när man letar efter en skärm eller TV till en PS5, samt vad som behövs för att få ut max av konsolen.

Det är många faktorer som avgör pris och prestandan hos en skärm och dyrast är inte alltid bäst. En del gamers föredrar en snabbare skärm medan andra hellre vill ha den som skapar vackrast miljöer.

Skärmens storlek

Innan man börjar titta på olika specifikationer och egenskaper är det en god idé att bestämma sig för hur stor skärm man vill ha och om det ska vara en TV eller en bildskärm.

Tittar vi på en bildskärm för PS5 så är de normalt sätt mellan 24-34 tum i storlek, där 32 tum brukar vara det populäraste valet.

En bra gaming TV kan vara alltifrån 43-85 tum i storlek. Stora TV-modeller kommer ner alltmer i pris och idag är det vanligt att välja TV-modeller mellan 55-65 tum till en PS5.

Upplösning för skärm & TV till PS5

En skärms upplösning berättar hur många pixlar den har på bredden och höjden. En högre siffra betyder en skarpare och tydligare bild, allt annat lika.

Det finns tre upplösningar att hålla koll på i gamingskärmar, de kan benämnas lite olika av tillverkarna, därför har vi tagit med flera olika namn för samma upplösning:

 • Full HD/FHD (1920 x 1080p)
 • Quad HD/QHD/WQHD/2K (2560 x 1440p)
 • 4K/Ultra HD (3840 x 2160p)

4K/Ultra HD är alltså den upplösningen som ger skarpast och klarast bild och PS5 har stöd för att skicka sin videosignal i 4K.

Med en bra gamingskärm till PlayStation 5 kan man njuta av en riktigt vass bild.

Paneltyp skärmar för PS5

Det finns flera olika tekniker idag för att skapa själva bilden i en skärm. När du letar efter bästa skärm för PS5 kommer du stöta på nedan benämningar, låt loss kortfattat gå igenom vad de innebär och vad deras fördelar och nackdelar är:

 • TN (Twisted Nematic) – En panel som tidigare var väldigt vanlig i datorskärmar, då den kan erbjuda en snabb respons och god prestanda till ett bra pris. TN har dock inte den bästa färgåtergivningen eller betraktningsvinkeln. Idag är responstiderna lika bra på andra paneler och TN har därför blivit mer sällsynt.
 • VA (Vertical Alignment) – Det här är den vanligaste paneltypen i en datorskärm idag, i tuff konkurrens med IPS-panelen. VA har bättre färgåtergivning och betraktningsvinkel än TN. Jämfört med IPS så har VA oftast högre kontrast, det vill säga avståndet mellan det mest vita och det mest svarta på skärmen.
 • IPS (In Panel Switching) – Panelen som generellt ger bäst färgåtergivning och betraktningsvinkel, vilket bidrar till vackra miljöer i PS5-spelen. Skärmar med IPS-panel är oftast lite dyrare än de med VA och TN.

Paneltyp TV för PS5

När det gäller TV-apparater finns det i huvudsak fyra olika tekniker för att få fram bilden, nedan är dessa och deras fördelar samt nackdelar.

 • LED – En teknik som funnits i många år på konsumentmarknaden, bilden skapas med hjälp av lysdioder som sitter på kanterna eller över hela baksidan. Prisvärd teknik som gör att det kan erbjudas stora, tunna och billiga TV-apparater. Har problem med att återge helt kolsvarta delar, även kallat bleeding.
 • QLED – Vidareutveckling av LED som tagits fram av Samsung, men som även börjat användas av andra tillverkare. Erbjuder bättre färger, svärta och betraktningsvinkel än vad vanlig LED gör.
 • Mini-LED / Neo QLED – En teknik där lysdioderna är ca. 40 gånger mindre, vilket ger fler lampor i TVn och bättre kontroll över ljus och mörker. Mini-LED kan kombineras med QLED för att erbjuda en ännu bättre bild och kallas då för Neo QLED.
 • OLED (Organic Light-Emitting Diode) – En teknik som används främst av LG, men även Sony och Samsung har TV-apparater med OLED. Varje lysdiod kan släckas individuellt, vilket innebär att det går att få kolsvarta delar i bilden när det behövs. Tekniken gör även att TV-apparaterna kan bli supertunna.

OLED gör sig bäst i mörkare rum då de enskilda dioderna kan släckas och skapa rätt svärta. Om TVn ska stå i ett rum där mycket dagsljus kommer in rekommenderar vi att kolla på en gaming-TV med LED/QLED/Neo QLED.

En bild på en PlayStation 5 handkontroll, som ska spela på den bästa skärmen för PS5.

Uppdateringsfrekvens för PS5

Oavsett om man spelar på en PS5 eller någon annan plattform så vill man att bilden ska vara följsam och flyta på utan att upplevas som hackig eller släpande. Det är framförallt viktigt i spel det går fort, som actionspel, sportspel och bilspel.

Det som avgör hur följsam en bild upplevs är uppdateringsfrekvensen, som mäts i Hertz (Hz). Ju högre Hertz desto fler bildrutor per sekund (FPS, frames per second) kan skärmen visa.

PS5 har en maxinställning på 120 Hz och därför är en gamingskärm eller TV med minst 120 Hz eller 144 Hz optimalt. Ska skärmen även användas av en bra gamingdator rekommenderar vi att kolla in vår artikel med bästa gamingskärmar, där hittar du ännu snabbare skärmar.

Aktivera 120 Hz på PS5

Såhär aktiverar du 120 Hz på din PS5-konsol:

 1. Gå till Inställningar. Det hittar du uppe till höger på hemskärmen, det är ikonen som ser ut som ett kugghjul.
 2. I inställningsmenyn går du ner till Skärm och video, ungefär halvvägs ner i listan.
 3. Gå sedan ner till Aktivera 120 Hz och se till att den är på Automatisk och inte Av.
 4. Om du har en 120 Hz skärm och vill testa med ett kompatibelt spel så föreslår vi de populära gratisspelen Rocket League eller Fortnite, som båda stödjer 120 Hz för PS5.

Responstid på en bra TV & skärm för PS5

En annan viktig faktor vid gaming är responstiden på skärmen. Vad är då det? Jo, responstiden är tiden det tar för en pixel att byta från en färg till en annan och det mäts oftast från svart till vitt och tillbaka till svart igen. Ju lägre siffran är desto snabbare uppdateras bilden, vilket ger en bättre spelupplevelse. En lägre siffra innebär att bilden uppdateras snabbare vilket ger en mjukare och bättre spelupplevelse.

En bra skärm till en PS5 bör ha 1,0 ms i responstid eller lägre, medan en bra TV för PS5 bör ha max 10 ms, men gärna mindre än så. Med det sagt tar vi och dyker ner bland våra val av bästa gamingskärm för PS5 2023.

Bästa skärm & TV för PS5 2023

1. Samsung Odyssey G7 Smart

Bästa skärm för PS5 2023

Samsung Odyssey G7 Smart 4K är bästa skärm till PS5 2023 enligt oss. Den erbjuder en oslagbar bildkvalité med suveräna färger. En riktigt bra skärm för PlayStation 5 helt enkelt.
Samsung Odyssey G7 Smart är bästa gamingskärm för PS5. Den erbjuder en kristallklar upplösning och rikligt med färger.

Med denna suveräna gamingskärm får du möjligheten att spela i 4K och 120Hz på din PS5, vilket ger en riktigt bra bild som är både följsam och högupplöst. Det gör spelupplevelsen betydligt roligare.

Tack vare IPS-panelen kan Samsung Odyssey G7 Smart ge färgrika miljöer som gör spelen snyggare och mer tilltalande. Med 1 ms i responstid slipper du även fördröjningar i skärmens bild.

Den här modellen kommer med många bra funktioner, som flimmerfri bildteknik och eye saver mode, vilket reducerar blått ljus och gör ögonen mindre trötta. På baksidan av skärmen hittar du även snygg LED-belysning som matchar färgerna på PS5.

Förutom att vara grym till konsolspel så är det här även en utmärkt datorskärm för jobb- och skolarbeten, eller för filmtittande tack vare sin fina färgåtergivning. Skärmen är även smart och du kan streama serier och filmer direkt via inbyggda appar.

Hitta bäst pris för Samsung Odyssey G7 4K Gamingskärm hos:

2. AOC AGON Pro AG324UX

Bästa skärm för PS5 2023 - Alternativ

AOC AGON Pro AG324UX är en 4K skärm som passar perfekt för PS5. Vårt val av bästa skärm till PlayStation 5.
AOC AGON Pro AG324UX är bäst i test till PlayStation 5 enligt oss. Knivskarp bild, vackra färger och snabb bild på PS5.

Söker du en större skärm till din PS5, men vill inte köpa en TV, så är AOC AGON Pro ett riktigt bra val. Med sina 32 tum ger den en härlig spelupplevelse på stor bild och det går smidigt att ansluta flera enheter till den och byta mellan.

Kombinationen av skärmens 4K-upplösning och IPS-panelen ger en fantastisk bildkvalité för PlayStation 5-konsolen, med tydliga detaljer och vackra färger. Det gör spel med storslagna miljöer riktigt häftiga att spela, samtidigt som man får fördelar i mer tävlingsinriktade spel.

AOC AGON Pro kommer med en uppdateringsfrekvens på 144 Hz, vilket är optimalt för att använda till en PS5, då konsolen maximalt kan erbjuda 120 Hz. Responstiden är på låga 1 ms, vilket säkerställer att skärmen svarar mycket snabbt på konsolens kommandon.

En trevlig detalj med AOC AGON Pro är den kommer med både integrerade högtalare och en inbyggd USB-hubb med plats för fyra anslutningar. Perfekt för att ladda handkontroller, gaming headsets eller liknande.

Hitta bäst pris för AOC AGON Pro AG324UX hos:

3. LG OLED C2 4K Smart TV

Bästa TV för PS5 2023

LG C2 OLED Evo 4K Smart-TV är bästa gaming-TV 2022. Otrolig svärta och skärpa och bäst i test hos oss i år.

Är du ute efter bästa TV till PS5 så är LG C2 med sin OLED-panel och 4K-upplösning det perfekta valet enligt oss och kommer kunna leverera en otrolig spelupplevelse på en större skärm.

Den stora styrkan hos OLED-teknologin är att varje pixel är sin egen ljuskälla och det krävs ingen bakgrundsbelysning. Det innebär framförallt att svärtan är suverän i TVn och om något ska vara svart på skärmen så är det verkligen kolsvart och inte någon gråaktig ton.

LG C2 är fullmatad med många användbara gamingfunktioner så som att den automatiskt aktiverar spelläge när din PlayStation 5 konsol startas. Vidare har den variable refresh rate, vilket innebär att TVn synkar sin uppdateringsfrekvens (refresh rate) med bildhastigheten (frame rate) från PS5:an. Det gör bilden mycket mer följsam och minskar risken för lag i spelen.

LG C2 är på många sätt den optimala TVn för en PS5, samtidigt så det en fröjd att kolla serier, filmer och vanliga TV-program också. Vilket gör att fler familjemedlemmar kan uppskatta TVn.

Hitta bäst pris för LG OLED Evo C2 4K Smart TV hos:

4. MSI Optix MAG342CQR

Bästa ultrawide skärm för PS5 2023

MSI Optix MAG342CQR är en ultrawide gamingskärm som passar perfekt för PS5.
Upplev en omfamnande bild på PS5 med skärmen MSI Optix MAG342CQR.

Med gamingskärmen MSI Optix MAG342CQR får du en riktigt omfamnande upplevelse när du spelar på din PS5 och det låter dig verkligen slukas helt av spelen. Den stora betraktningsvinkel ger en härlig känsla när man spelar och ger fina fördelar i olika multiplayer-spel.

Med WQHD-upplösningen och VA-panelen levererar den här gamingskärmen en suverän bild med fina färger och hög kontrast. Tack vare 144 Hz och 1 ms i responstid så får du mjuk och följsam bild på din PS5:a med mycket låg fördröjning.

Det är lätt att man sitter länge och spelar med en sådan här skärm, som tur är har MSI en anti-flicker teknik som minskar flimmer och ger en behagligare spelupplevelse, med mindre trötta ögon som resultat.

Hitta bäst pris för MSI Optix MAG342CQR hos:

5. Sony X85K LED 4K Google TV

Mest prisvärda TV för PS5

Sony KD65X85K är en stor gaming TV och är perfekt för spel. Ett av våra val till bästa gaming tv 2022 och optimal för PS5.
Sony X85K LED 4K Google TV är en optimal spel-tv för dig som gillar gaming på stor skärm. Bäst i test enligt oss 2022 bland TV-modeller att spela på.

Sony X85K erbjuder fantastiskt mycket TV för pengarna och ger dig möjlighet att spela på din PS5 i 4K-upplösning och följsamma 120 Hz i uppdateringsfrekvens. Ett perfekt val för dig som vill ha en stor och prisvärd skärm att spela på.

Den här TV kommer dessutom med unika funktioner för PS5, eftersom Sony står bakom både den här modellen och PlayStation-konsolen. Till att börja med så ställs HDR-inställningarna in automatiskt när PS5 startas, konsolen känner automatiskt igen TV-modellen och anpassar sina inställningar efter den specifika TV-modellen. Det gör att du får bästa möjliga inställningar på färger och ljuset i bilden.

Dessutom går den här TVn automatiskt in i spelläge när PlayStation 5 startas, detta ger en bättre spelprestanda och minskar fördröjningen vid knapptryck.

Förutom att vara en bra TV för PlayStation 5 så är Sony X85K är även utmärkt att kolla sport, serier och film på och du kan enkelt styra TVn och streama till den via inbyggda Chromecasten och Google Assistant röststyrning.

Hitta bäst pris för Sony X85K LED 4K Google TV hos:

6. MSI Optix G2712

Bästa billiga skärm för PS5 2023

MSI G2712 är bästa billiga skärm för PS5. Tack vare sin IPS-panel och 170 Hz ger den fina färger och en följsam bild.
MSI Optix G2712 är bästa Full-HD gamingskärm 2023. Prisvärd och riktigt snyggt gjord.

Om du är ute efter en bra och billig skärm till PS5 så är MSI Optix G2712 ett optimalt val. Det är en prisvärd monitor som kommer med Full HD-upplösning och en IPS-panel, som ger en utmärkt svärta och färgåtergivning.

Tack vare sina 170 Hz i uppdateringsfrekvens och 1 ms i responstid så är skärmen väldigt följsam i bildrörelserna. Det gör den till ett bra val för spel som FIFA, NHL, COD, Fortnite m.m.

Optix G2712 är även försedd med flera bra teknologier som Anti-flimmer teknologi och reducering av blått ljus. Detta skonar ögonen och gör dem mindre trötta. Det finns även ett specifikt konsolläge i bildöverföringen, som aktiveras när ditt PlayStation 5 ansluts.

Hitta bäst pris för MSI Optix G2712 hos:

7. Philips 4K UHD Ambilight PUS8057

Bästa billiga TV för PS5 2023

Philips PUS8057 4K Gaming-TV är vårt val av bästa billiga tv för PS5. Följsam och snabb i alla rörelser.
Philips PUS8057 4K är en riktigt bra spel-tv och vårt val av bästa billiga TV för gaming. Denna prisvärda modell kommer erbjuda en suverän bild oavsett konsol du spelar på.

Philips 4K UHD Ambilight PUS8057 är en billig TV som passar utmärkt för gaming och konsolspel. Den ger riktigt mycket TV för pengarna och trots det billiga priset så kan man få till en mycket fin bild på en PS5 och uppleva en trevlig spelupplevelse.

Med en 4K-upplösning och HDR10+ får du en kristallklar och bra bild. Vi gillar även att Philips PUS8057 kommer med flera användbara spelfunktioner, t.ex. Variable Refresh Rate som synkar bilden på TVn med konsolens videosignal och Auto Low Latency Mode, som automatiskt sätter TVn i spelläge när PS5:an startas.

Philips har även försett PUS8057 med flera påkostade teknologier, som Pixel Precis Ultra HD och Ambilight, vilket skapar en ljusstark bild och färgrika effekter på baksidan av TVn.

Den enda nackdelen med den här TVn är att den endast har 60 Hz i uppdateringsfrekvens, vilket innebär att den inte har det bästa flytet i bilden när det går fort, som vid exempelvis sportspel eller bilspel. Det går såklart fint att spela sådana spel ändå.

Hitta bäst pris för Philips 4K UHD Ambilight PUS8057 hos:

Köpa skärm och TV till PS5

Det går att köpa skärmar och TV till PlayStation 5 hos många återförsäljare idag. Online är det enkelt att hitta ett brett utbud av olika modeller och det finns dessutom möjlighet att få skärmen eller TVn smidigt hemlevererad till sig.

De butiker vi tycker har bäst priser och utbud just nu på spelskärmar för PS5 är WebhallenKomplettMedia Markt och CDON.

Sammanfattning bästa skärm för PS5 2023

När man har den högpresterande konsolen PlayStation 5 tillsammans med bra tillbehör till PS5 och en vass PlayStation handkontroll så vill man såklart även få ut maximalt av bilden också. En bra skärm eller TV bidrar till en stor del av spelupplevelsen.

Det finns många olika typer av skärmar för PS5 att välja på och först och främst behöver man bestämma sig för om det är en datorskärm eller en TV man vill spela på. Spelar du mer tävlingsinriktat är en datorskärm att föredra och är du mer casual i ditt spelande så kan en TV vara trevligare.

Vi har utsett våra 7 favoriter av skärmar till PS5, denna lista består av tre datorskärmar och tre TV-modeller som vi tycker passar perfekt för PlayStation 5.

 1. Samsung Odyssey G7 Smart – Bästa skärm för PS5
 2. AOC AGON Pro AG324UX – Bästa skärm för PS5 – Alternativ
 3. LG OLED C2 4K Smart TV – Bästa TV för PS5
 4. MSI Optix MAG342CQR – Bästa ultrawide skärm för PS5
 5. Sony X85K LED 4K Google TV – Mest prisvärda TV för PS5
 6. MSI Optix G2712 – Bästa billiga skärm för PS5
 7. Philips 4K UHD Ambilight PUS8057 – Bästa billiga TV för PS5

Vanliga frågor om skärmar för PS5

Ja, det utmärkt att koppla PS5 till en datorskärm. Skärmen bör ha stöd för HDMI 2.1, vilket de flesta nya skärmar har idag.

PS5 har stöd för upp till 120 Hz, vilket ger ett betydligt bättre flyt i bilden än vad PS4 kan erbjuda som bara har stöd för upp till 60 Hz.

På PlayStation 5 kan man spela i 4K-upplösning om TV:n eller gamingskärmen har stöd för det.

Nej, men det krävs en HDMI 2.1 kabel för att kunna spela i 4K och 120 Hz. Den medföljande kabeln har självklart detta stödet.

Vi tycker Samsung Odyssey G7 är ett utmärkt val av gamingskärm för PS5. Det är en snabb och följsam skärm med 4K-upplösning och fina färger.

LG OLED C2 4K Smart TV har vår starka rekommendation. Kombinationen av 4K, OLED-panel och 120 Hz ger en oslagbar gamingupplevelse.