Bästa gamingtangentbord 2021

Bild på ett mekaniskt gaming tangentbord med snygg RGB-belysning.

Ett gamingtangentbord är inte bara en flashig detalj med en massa häftig RGB-belysning, det är även en viktig del i din setup och ett bra tangentbord kan göra en stor skillnad för din spelupplevelse.

De bästa gamingtangentborden erbjuder många fördelar jämfört med enklare tangentbord och kan ge dig ett trevlig försprång i spel. Det gäller alltifrån responstid och makromöjligheter till byggkvalité och hur bekväma de är att använda. De brukar även se snyggare, vilket gör att setupen ser mer tilltalande ut!

Gamingtangentbord kan delas i flera olika kategorier baserat på exempelvis storlek, form och anslutning. Därför består vårt bäst i test av sex olika kategorier, så att du kan hitta ett som passar just dig.

Nedan finner du en smidig översikt av våra val av bästa gamingtangentbord 2021.

Översikt

Bästa gamingtangentbord med kabel 2021

Corsair K100 RGB Optical-Mechanic är ett mekaniskt tangentbord för gaming som håller toppklass och andas premium rakt igenom. Vårt val av bästa gamingtangentbord med kabel 2021.

Corsair K100 RGB Optical-Mechanical

5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gamingtangentbord trådlöst 2021

Razer BlackWidow V3 Pro är ett trådlöst tangentbord för gaming som har en hypersnabb anslutning via den trådlösa USB-mottagaren. Tangentbordet går även att ansluta via Bluetooth eller laddningskabeln. Vårt val av bästa trådlösa gamingtangentbord 2021.

Razer BlackWidow V3 Pro

5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gamingtangentbord TKL (utan numpad) 2021

SteelSeries Apex Pro TKL är ett tangentbordför gaming som är utan numpad. Smidigare och tar mindre plats än ett fullstort tangentbord men har alla viktiga funktioner. Bäst i test av gamingtangentbord TKL 2021.

Steelseries Apex Pro TKL

5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa gamingtangentbord mini (60) 2021

HyperX Alloy Origins 60 är det bästa tangentbordet för gaming i storleken mini 2021. Välbyggt, funktionellt och prisvärt.

HyperX Alloy Origins 60

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa tysta gamingtangentbord 2021

Razer Cynosa Chroma är ett tyst tangentbord för gaming och bäst i test av tysta gamingtangentbord 2021.

Razer Cynosa Chroma V2

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

Bästa billiga gamingtangentbord 2021

Deltaco DK420BR​ är ett billigt gaming tangentbord som trots sitt låga pris är ett riktigt bra speltangentbord. Perfekt de med lite lägre budget.

Deltaco DK420BR

4/5

Hitta bäst pris hos:

Att tänka på inför ett köp av gamingtangentbord

På marknaden finns det idag en uppsjö av tangentbord från en rad olika tillverkare i olika prisklasser och det kan vara svårt att veta vad exakt man letar efter.

Det finns ett par saker som är bra att känna till och tänka på inför ett köp av ett gamingtangentbord och för att hjälpa dig kommer vi här nedan gå igenom de viktigaste delarna.

Tangentbordens storlek

Det första man bör fundera på när man ska köpa ett gamingtangentbord är vilken storlek det ska ha. Det är främst en smaksak och platsfråga vad man föredrar.

De vanligaste storlekarna för gamingtangentbord är:

 • Full size (100%) – Alla typiska tangenter är med och oftast finns det även extraknappar i form av mediaknappar eller dedikerade makroknappar.
 • TKL (TenKeyLess, 80%) – Populär storlek för gamers, på tangentbord med denna storleken är delen med numpaden borta.
 • Mini (60/65%) –  Små tangentbord för gaming som blivit populärare på senare tid. På dessa är även pilarna och delen med Home, End, Insert-knapparna borta. Oftast kan man i stället hitta dessa tangenter som ett alternativt tryck på t.ex. en bokstav. Se exempel på nedan bild.
Exempel på hur ett mini gaming tangentbord har alternativ knapptryck på tangenterna.
Exempel på ett mini tangentbord där en tangent kan ha alternativa knapptryck

Trådlöst eller kabel?

Ett till val man behöver fundera på inför ett köp av ett gamingtangentbord är anslutningen till datorn. Ett tangentbord kan antingen anslutas med kabel till datorn eller via en trådlös koppling som t.ex. Bluetooth eller en trådlös USB-mottagare.

Låt oss ta och gå igenom vilka för- och nackdelar det finns för anslutningarna.

Trådlöst gamingtangentbord - Fördelar och nackdelar

Kabelbundet gamingtangentbord - Fördelar och nackdelar

Vad är bäst för gaming, trådlöst eller kabel?

Traditionellt har kabelbundet varit betydligt bättre för gaming, men med många av dagens trådlösa speltangentbord suddas den gränsen ut. För att märka av om du spelar på ett trådlöst eller kabelbundet tangentbord så behöver du vara på riktigt hög nivå.

Så i slutändan tycker vi det kokar ner till om man vill lägga en liten extra peng för att få bort kablarna helt enkelt.

Brytare - Mekaniska eller membran?

Det som spelar mest roll för hur ett speltangentbord känns och upplevs är brytarna (switches), det är alltså det som sitter precis under tangenten och som registrerar knapptrycken.

Det finns två stora huvudtyper av tangentbord, membran och mekaniska. I ett membrantangentbord sitter tangenterna ihop genom en stor platta av gummi eller silikon och man trycker ner små gummikuddar som registrerar knapptrycket. Den stora fördelen med membrantangentbord är att de är billiga att tillverka och är tystare.

På ett mekaniskt tangentbord är varje enskild tangent i stället separerad och det är även mekaniska tangentbord som är populärast för gaming. De håller en högre kvalité, har en längre livslängd och ger snabbare respons i knapptrycken, vilket är optimalt för gaming.

Mekaniska tangentbord har också oftast 100% anti-ghosting, vilket innebär att man kan trycka ner flera knappar och tangentbordet registrerar alla tryck, en funktion som membrantangentbord ofta saknar.

Olika typer av mekaniska brytare

För att fördjupa oss ytterligare så finns det tre huvudgrupper av mekaniska brytare, dessa är:

 • Linjära brytare – Följsamma och mjuka hela vägen ner. Den vanligaste typen för gaming.
 • Taktil brytare – Har en liten bump/hack på vägen ner så du känner att tangenten är tryckt på innan den når botten. Bra för nybörjare som inte är vana vid mekaniska tangentbord.
 • Klickande brytare – En variant av taktila brytare där man även får ett klickljud vid varje tryck. Populär för de som skriver mycket då det påminner om en skrivmaskin.

Vad man föredrar är i slutändan en personlig preferens. Vi rekommenderar att du testar dig fram för att hitta vad du tycker känns bäst för dig.

Värt att tillägga är att Cherry MX har länge varit den ledande tillverkaren av mekaniska brytare och funnits i majoriteten av gamingtangentbord. Idag har dock flera märken som t.ex. Razer, Corsair och Steelseries tagit fram egna brytare. Några av dessa finns bland tangentborden i vårt bäst i test här nedan.

Bästa gamingtangentbord med kabel 2021

Corsair K100 RGB Optical-Mechanical

Bild som visar Corsair K100 RGB Optical-Mechanic, där man bland annat ser den påkostade och borstade aluminiumytan. Detta gamingtangentbordet är bäst i test hos oss för 2021.
Sidobild på speltangentbordet Corsair K100 RGB Optical-Mechanic som vi håller som bästa gamingtangentbord med kabel 2021.
 • Brytare (switchar): Optiska-mekaniska, linjära
 • RGB: Ja, enskild per tangent
 • Mediaknappar: Ja
 • Anti-ghosting: Ja
 • Medföljande ergonomiskt stöd: Ja
 • Ramens material: Aluminium

Corsair K100 är ett gamingtangentbord av absoluta toppklass på alla punkter. Redan vid första anblick syns det att detta är ett påkostat tangentbord där den borstade aluminiumytan en exklusiv premiumkänsla.

För att kommunicera med datorn så använder K100 använder sig av en teknologi som Corsair kallar AXON Hyper Processing Technology. Tack vare denna så tar det 0,5 ms för tangentbordet att skicka signaler till datorn, vilket är en extremt låg responstid.

Brytarna i tangentbord är Corsairs OPX Optisk-mekaniska. De är så kallade linjära brytare (linear switches), vilket innebär att de är mjuka och följsamma hela knapptrycket, utan något klick eller bump. Vid varje switch finns ett ett infrarött ljus som blixtsnabbt registrerar knapptrycket, redan innan tangenten når botten.

Dessa unika mekaniska brytare i kombination med AXON Hyper Preocessing gör K100 till ett av världens snabbaste gamingtangentbord. Vilket såklart ger dig en fördel i de mest krävande spelen där APM (Actions Per Minute) är hög. Dessutom klarar en tangent åtminstone 150 miljoner klick, så det tar ett bra tag innan dessa nöts ut!

Ska även tilläggas att detta tangentbordet också finns i en version med Cherry MX Speed Silver brytare, som på många sätt liknar Corsairs OPX. Skillnaden är att MX Speed är marginellt långsammare och har en kortare livstid.

Vidare så har vi ute på vänsterkanten av tangentbordet sex dedikerade makroknapper som är fullt programmerbara för avancerade makron, som kan göra ditt spelande enklare och smidigare.

Snett ovanför makroknapparna finns det multifunktionella iCUE kontrollhjulet som är fantastiskt smidigt tycker vi. Med den kan du styra en rad olika funktioner i tangentbord som t.ex. belysningen, låtval, zoom och scrollning i menyer.

Medföljer gör även ett ergonomiskt handledstöd av plysch med bekvämt minnesskum, som ger dig bästa komfort. Den fästs smidigt via magneter.

Smakar det så kostar det dock och ska vi hitta något negativt med detta tangentbordet är det den något högre prislappen. Det tycker vi dock den helt klart är värd!

Hitta bäst pris för Corsair K100 RGB Optical-Mechanical hos:

Bästa gamingtangentbord trådlöst 2021

Razer BlackWidow V3 Pro

Det trådlös tangentbordet Razer BlackWidor V3 Pro, som vi utsett till bäst i test av gamingtangentbord med trådlös koppling 2021.
Sidoprofil av Razer BlackWidow V3 Pro. Ett speltangentbord av högsta klass.
 • Brytare (switchar): Mekaniska, linjära & taktila
 • RGB: Ja, enskild per tangent
 • Mediaknappar: Ja
 • Anti-ghosting: Ja
 • Medföljande ergonomiskt stöd: Ja
 • Ramens material: Aluminium

Välkända Razer tillverkar gamingutrustning av hög klass och BlackWidow V3 Pro är inget undantag. Tangentbordet har ett snyggt och stilrent utseende med ett chassi av aluminium som ger en trevlig känsla av premium och kvalité.

Denna modellen har hela tre olika möjligheter till anslutning. Antingen använder man den trådlösa USB-mottagare som använder sig Razers trådlösa teknik som de kallar Hyperspeed Wireless. Tekniken ger en extremt låg latens och det går ärligt talat inte att märka att detta är ett trådlöst gaming tangentbord när man spelar. Då ska man vara en spelare på riktigt hög nivå i sådana fall.

Det går även att smidigt byta över till Bluetooth-koppling via en knapp på sidan av tangentbordet. Det ökar latensen något men ger i stället en längre batteritid. Perfekt om man kör ett något mer avslappnat spel eller gör något annat på datorn. Det går även att ansluta denna modellen med den medföljande USB-C laddningskabeln.

Batteritiden då? Jo, runt 200 timmars batteritid utan RGB-belysningen, vilket är klart godkänt.

Vidare till de mekaniska brytarna, för BlackWidow V3 Pro kommer nämligen i två versioner med två olika brytare. Dels så har vi Razers gröna mekaniska brytare, som har ett litet hack på vägen ner och som ger ifrån sig ett klickljud. Passar bra för både gaming och att skriva.

Den andra versionen har Razers gula mekaniska brytarna, dessa är mer mjuka och följsamma och inkluderar ljuddämpare. Dessa gör BlackWidow V3 Pro till ett tyst mekaniskt tangentbord och passar samtidigt utmärkt för gaming.

Uppe till höger finns ett smidigt digitalt multifunktionshjul och fyra dedikerade mediaknappar. Vidare är alla tangenter möjliga att programmera makro på. Det finns en snabbknapp som man kan trycka på för att spela in makrot och spara det, vilket är smidigt om man är mitt uppe i någonting.

RGB-belysningen styrs smidigt i Razers programvara Chroma och där hittar vi fullt av färdiga och häftiga effekter. Möjligheten finns såklart också att själv skapa exakt hur man vill att belysningen ska vara.

För optimal komfort medföljer även ett ergonomiskt stöd av plysch som gör det bekvämt för händerna.

Ett trådlöst mekaniskt tangentbord som är perfekt för gaming helt enkelt!

Hitta bäst pris för Razer BlackWidow V3 Pro hos:

Bästa gamingtangentbord TKL (utan numpad) 2021

Steelseries Apex Pro TKL

Det populära gamingtangentbordet Steelseries Apex Pro TKL​, med OLED-display och högkvalitativa mekaniska brytare är detta ett förstklassigt tangentbord och bäst i test hos oss 2021.
Sidobild påSteelseries Apex Pro TKL. Ett lite mindre tangentbord än standard. Vårt val av bästa TKL tangentbord för gaming 2021.
 • Brytare (switchar): Mekaniska, linjära
 • RGB: Ja, enskild per tangent
 • Mediaknappar: Ja
 • Anti-ghosting: Ja
 • Medföljande ergonomiskt stöd: Ja
 • Ramens material: Aluminium

Danska Steelseries toppmodell Apex Pro är ett snyggt och otroligt vasst gamingtangentbord. Denna versionen är TKL, alltså utan numpad, vilket gör den smidig och tar mindre plats än ett fullstort tangentbord, samtidigt som det har allt det viktiga som behövs till gaming.

Detta tangentbordet använder sig av mekaniska OmniPoint-brytare, som har samma mjuka och följsamma egenskaper som röda linjära brytare med bra ljudnivå och en skön känsla under gaming. OmniPoint-brytarna har väldigt låga responstider ner på 0,7 ms och är garanterade att klara minst 100 miljoner knapptryck.

Vidare går varje enskild omkopplare att justera till en valfri nivå på mellan 0,4-3,6 mm, det innebär att du själv kan bestämma på vilken höjd tangenttrycket ska registreras för varje enskild tangent. Det ger stor valfrihet och möjlighet att få det passande för en själv.

Uppe till höger finns en OLED Smart Display som är en detalj vi gillar mycket. Dels ser det lyxigare ut, men framförallt kan man smidigt få information från t.ex spelet man spelar, vem som pratar i Discord eller vilken låt som spelas. Skönt att slippa tabba ut för att kolla saker hela tiden.

Bredvid den snygga displayen finns en praktisk liten klickbar metallrullare samt mediaknappar som gör det möjligt att justera volym, ljusstyrka m.m. Vidare medföljer ett bekvämt ergonomiskt stöd med magnetisk koppling.

En ytterligare trevlig detalj är att det finns en USB-port i tangentbordet, perfekt om datorns USB-portar inte är så lättillgängliga.

Hitta bäst pris för Steelseries Apex Pro TKL hos:

Bästa gamingtangentbord mini (60) 2021

HyperX Alloy Origins 60

HyperX Alloy Origins 60 är ett mini tangentbord för gaming och bäst i test bland speltangentborden i den storleken 2021.
Sidobild på HyperX Alloy Origins 60 som är bästa mini gamingtangentbord 2021.
 • Brytare (switchar): Mekaniska, linjära
 • RGB: Ja, enskild per tangent
 • Mediaknappar: Nej
 • Anti-ghosting: Ja
 • Medföljande ergonomiskt stöd: Nej
 • Ramens material: Aluminium

HyperX Alloy Origins 60 är ett litet gamingtangentbord med det alltmer populära formatet mini. Detta speltangentbord kommer med en aluminiumram och påkostade PBT-tangenter som ger en gedigen och trevlig känsla.

De mekaniska brytarna är HyperX röda och de är så kallade linear switchar, vilket betyder att de är mjuka och följsamma hela vägen med en skön känsla i knapptrycken. Det innebär också att detta är ett relativt tyst mekaniskt tangentbord. Vidare är brytarna garanterade för åtminstone 80 miljoner klick.

Flera tangenter har alternativa knapptryck på sidan som du kan se på bild två, som man smidigt kommer åt med FN-knappen.

I mjukvaran HyperX mjukvara NGENUITY går det att sätta makros, ändra RGB-belysning och justera annat kul. En ovanlig detalj är att det går att justera ljusstyrkan på RGB-belysningen ner till 1% om så önskas.

Till tangentbordet medföljer även ett par extra tangenter, som bland annat innefattar en häftigt designad mellanslagstangent.

Hitta bäst pris för HyperX Alloy Origins 60 hos:

Bästa tysta gaming tangentbord 2021

Razer Cynosa Chroma V2

För den som letar efter ett tyst gamingtangentbord är Razer Cynosa Chroma V2 det perfekt valet. Prisvärt, tåligt och stör inte omgivningen.
Sidobild på det bästa tysta gamingentangentbordet 2021, Razer Cynosa Chroma V2.
 • Brytare (switchar): Membran (rubber dome)
 • RGB: Ja, enskild per tangent
 • Mediaknappar: Ja
 • Anti-ghosting: Ja, upp till sex tangenter
 • Medföljande ergonomiskt stöd: Nej
 • Ramens material: Plast

Razer Cynosa Chroma V2 är ett prisvärt gamingtangentbord med membranbrytare, som är båda mjukare och tystare än många mekaniska tangentbord. Perfekt om du inte vill störa någon i hushållet sent på natten. Passar utmärkt för gamern som spelar lite mer casual där snabba knapptryck inte är avgörande.

Tangentbordet erbjuder möjligheter till att programmera smidiga makron och spara unika profiler via Razers programvara Synapse 3.

Uppe till höger finns flera mediaknappar där man smidigt kan pausa musik, byta låt eller justera volymen.

En häftig detalj är att varje tangent är enskilt bakbelyst och RGB-belysningen kan du designa exakt hur du vill, eller använd några av de många färdiga effekterna för att skapa en livfull miljö.

Skulle olyckan vara framme och något spills så är detta tangentbordet spilltåligt till en viss grad. Perfekt för den lite klumpige!

Hitta bäst pris för Razer Cynosa Chroma V2 hos:

Bästa billiga gaming tangentbord 2021

Deltaco DK420BR

Deltaco DK420BR är ett billigt gamingtangentbord som är bäst i test i den kategorin 2021.
Sidoprofil av Deltaco DK420BR som är det bästa billiga tangentbordet för gaming 2021. Prisvärt och med mekaniska brytare.
 • Brytare (switchar): Mekaniska, taktila
 • RGB: Ja
 • Mediaknappar: Nej
 • Anti-ghosting: Ja
 • Medföljande ergonomiskt stöd: Nej
 • Ramens material: Plast med en aluminiumplatta

Deltaco är välkända för sin prisvärda gamingutrustning. Här har de tagit fram ett ett fantastiskt gamingtangentbord till ett rimligt och billigt pris. Formen är TLK (TenKeyLess), vilket innebär att det är utan numpad.

DK420BR är ett utmärkt tangentbord för de med lite mindre budget eller för den som letar efter sitt första gamingtangentbord.

De mekaniska brytarna är bruna från Outemu och de klassas som en taktila brytare. Det innebär att när de trycks när är det en litet motstånd på vägen. Man brukar säga att denna typ av brytare är ett bra val för nybörjare som inte har använt mekaniska tangentbord tidigare.

Den snygga RGBbelysningen styrs direkt från tangentbordet med hjälp av FN-knappen och det finns flera lägen av häftiga effekter att välja på.

Hitta bäst pris för Deltaco DK420BR hos:

Sammanfattning av bästa gamingtangentbord 2021

Ett bra gamingtangentbord ska vara skönt och bekvämt att använda, samtidigt som det är snabbt och funktionellt för spelen du spelar. Det finns olika typer av tangentbord för gaming och vissa föredrar ett litet och smidigt medan andra vill ha ett stort med stor flexibilitet.

I detta bäst i test har vi tagit fram de bästa gamingtangentborden i sex kategorier och det blev följande modeller:

Hoppas att du har hittat inspiration till ditt nästa gamingtangentbord!

Vanliga frågor och svar om gamingtangentbord

Det finns billiga gaming tangentbord så lågt som 200 kr. Men då handlar det om dålig kvalité som inte är gjort för att hålla speciellt länge. Generellt kan man säga att ett bra speltangentbord ligger någonstans mellan 700 – 3 000 kr.

Vi tycker det finns flera, beroende på vilken typ form och anslutning man vill ha på tangentbordet. Därför hittar du flera mekaniska tangentbord av toppklass i detta bäst i test.

De är helt enkelt bättre för gaming. Längre hållbarhet, bättre kvalité och snabbare respons i knapptrycken, vilket är avgörande för en optimal spelupplevelse.

De benämns oftast som mini eller 60 och 65, som står för procenten de är storleksmässigt av ett fullstort speltangentbord.

Ja, absolut. Det finns framförallt en del vita gamingtangentbord då många tycker att vitt ser snyggt ut och matchar inredningen hemma.

Det är omöjligt att sätta en modell som bäst överlag, då olika typer av gamingtangentbord passar olika personer. Därför har vi tagit fram de bästa valen ur olika kategorier.