Bästa handkontroll för Nintendo Switch 2021

Bild som visar de bästa handkontrollerna för Nintendo Switch 2021.

I den här guiden går vi igenom vilka som är de bästa handkontrollerna för Nintendo Switch under 2021 i olika kategorier. Förutom originalkontrollen finns det idag ett flertalet kontroller på marknaden från tredjepartstillverkare, där vissa är licensierade av Nintendo och andra inte.

Många gamers vill idag gärna ha en klassisk och gedigen handkontroll till sitt Nintendo Switch, framförallt när den kopplas till en TV. Missförstå oss rätt, den medföljande Joy-Con kontrollen är en bra och rolig handkontroll till många spel, men både knapparna och spakarna kan upplevas som små och greppet är inte det mest bekväma alla gånger.

För att du lättare ska hitta rätt bland de större kontrollerna till Nintendo Switch har vi därför sammanställt en köpguide och bäst i test. Här nedan följer en smidig översikt på vår topplista.

Översikt

1. Nintendo Switch Pro Controller

Nintendo Switch Pro Controller är original kontrollen till Nintendo Switch och den bästa kontrollen för Nintendo 2021. Hög kvalité, skönt grepp och trevliga funktioner.

Bästa handkontroll överlag för Nintendo Switch 2021

5/5

Hitta bäst pris för Nintendo Switch Pro Controller hos:

2. PDP Faceoff Wireless Deluxe Controller

PDP Faceoff Wireless Deluxe Controller är en dosa till Nintendo Switch och bäst i test bland alternativ handkontroller 2021.

Bästa alternativa handkontroll för Nintendo Switch 2021

4.6/5

Hitta bäst pris för PDP Faceoff Wireless Deluxe Controller hos:

3. 8Bitdo Pro 2 Gamepad

8Bitdo Pro 2 Gamepad är en snygg spelkontroll till PC och Nintendo Switch med en inspiration av retro på designen. En av de bästa kontrollerna för PC och Switch 2021.

Bästa retro handkontroll för Nintendo Switch 2021

4.6/5

Hitta bäst pris för 8Bitdo Pro 2 Gamepad hos:

4. PowerA Wired Controller

PowerA Wired Controller Switch är en handkontroll med sladd till Switch och finns i flera olika designer så som Maria, Donkey Kong, Pikachu, Link och Crash Bandicoot. Bästa kabelbunda handkontroll till Nintendo 2021.

Bästa handkontroll med sladd för Nintendo Switch 2021

4.5/5

Hitta bäst pris för PowerA Wired Controller hos:

5. KMD Pro Wireless Controller

KMD Wireless Pro Controller Switch är en billig och mycket prisvärd handkontroll för Nintendo Switch. Bäst i test bland billiga handkontroller 2021.

Bästa billiga handkontroll för Nintendo Switch 2021

4.5/5

Hitta bäst pris för KMD Pro Wireless Controller hos:

Välja rätt handkontroll till Nintendo Switch

Den medföljande Joy-Con kontrollen  till Switch-konsolen är en bra och rolig handkontroll till många spel, men knapparna är ganska små och greppet kan upplevas som något obekvämt, även om man använder Joy-Con grip. Detta gör att många föredrar en mer klassisk handkontroll, med ett större grepp och större knappar, framförallt när Switchen ska kopplas till en TV.

För att du ska få bättre koll på vad som skiljer mellan olika handkontroller till Nintendo Switch och vad som gör dem billiga respektive dyra så ska vi gå igenom några viktiga delar. Värt att tillägga är också att när du kikar efter en ny handkontroll hos återförsäljare så kan namnet på själva kontrollen skilja sig hos olika butiker, den kan bland annat kallas handkontroll, spelkontroll, dosa, gaming controller eller bara kontroll.

Trådlös handkontroll eller med sladd/kabel

En handkontroll kan antingen vara trådlös eller kopplad med sladd direkt till konsolen. Trådlösa kontroller är ett betydligt mer populärt och vanligt val, även om dessa oftast har en högre prislapp. Som bekant är det smidigare att spela utan en sladd i vägen, dock är nackdelen att trådlösa dosor behöver laddas.

Greppet på kontrollen

Greppet på en spelkontroll idag blir allt viktigare och tillverkarna lägger en hel del fokus på detta. Kontrollerna ska vara ergonomiska och bekväma att hålla i, så att det går att spela så länge som man önskar.

Något vi har börjat se på flera dosor är en ruggad eller gummerad yta, det ger ett ännu bättre fäste och säkerställer ett bra grepp även vid handsvett.

Generellt är billigare kontroller enklare byggda och deras grepp är oftast inte lika behagligt som dyrare modellers.

Olika funktioner och knappar

På mer påkostade handkontroller finns det olika typer av vibrationer och force feedback, som ger återkoppling från spelet vid olika händelser för att göra det mer verklighetstroget. Vidare kan möjligheten att justera och anpassa kontrollen skilja sig. I vissa modeller går det t.ex. att byta vad olika knappar ska göra (mappa om knapparna) eller att ändra hur känsliga spakarna ska vara för rörelser.

En annan trevlig funktion att ha i en Nintendo Switch kontroll är stöd för Motion Control, vilket finns hos flera tredjepartstillverkare, liksom i originalet.

Designer & färger

Till Nintendo Switch finns det spelkontroller i många olika färger och designer, på just Switch-kontroller är också vanligt att man hittar figurer från Nintendos världs som t.ex. Donkey Kong, Mario och eller någon Pokémon.

Om flera barn ska spela på en konsol så är ju olika designer på kontrollerna ett smidigt sätt skilja på vems kontroll som är vems.

Nu tar vi och hoppar ner till vårt bäst i test!

1. Nintendo Switch Pro Controller

Bästa handkontroll överlag Nintendo Switch 2021

Nintendo Switch Pro Controller är original kontrollen till Nintendo Switch och den bästa kontrollen för Nintendo 2021. Hög kvalité, skönt grepp och trevliga funktioner.
Sidobild på Nintendo Pro Controller, bäst i test av Nintendo Switch kontroller 2021.
 • Anslutning: Trådlös (Bluetooth)
 • Screenshot-knapp: Ja
 • Batteritid: Ca 40 timmar, uppladdningsbart
 • Hörlursuttag: Nej

Switch Pro Controller är Nintendos egna handkontroll och som de har lyckats fantastiskt bra med. Det är en välbyggd kontroll som känns väldigt solid i handen med ett som påminner om en mix mellan Xbox 360 och Xbox One-kontrollen.

Jämfört med Joy Con-kontrollen så spakar och knappar betydligt större på Pro Controller, vilket gör det lättare att styra och trycka rätt tycker vi. Vidare har handtagen har en viss textur för att öka greppet, perfekt under intensiva och hetsiga race i Mario Kart.

Vi hittar flera trevliga funktioner i kontrollen, t.ex. HD Rumble som ger verklighetstrogna vibrationer och Motion Control som gör att man kan styra med rörelser i spel som Super Mario Party, Splatoon eller The Legend of Zelda. Det finns även stöd för NFC skanning av Amiibo-figurer.

Kontrollens batteritid på 40 timmar är en lång tid och mycket bra för en handkontroll, det inbyggda batteriet laddas smidigt via den medföljande USB-C kabel.

En dosa av absolut toppklass, det enda negativa är prislappen, som är ganska hög för en handkontroll.

Hitta bäst pris för Nintendo Switch Pro Controller hos:

2. PDP Faceoff Wireless Deluxe Controller

Bästa alternativa handkontroll Nintendo Switch 2021

PDP Faceoff Wireless Deluxe Controller är en dosa till Nintendo Switch och bäst i test bland alternativ handkontroller 2021.
PDP Faceoff Wireless Deluxe Controller från sidan, med sin design i kamouflage är den en snygg dosa.
 • Anslutning: Trådlös (Bluetooth)
 • Screenshot-knapp: Ja
 • Batteritid: Ca 40 timmar, uppladdningsbart
 • Hörlursuttag: Nej

Faceoff Wireless Deluxe Controller är en snygg och prisvärd handkontroll från PDP, som är specialiserade på olika typer av gamingtillbehör. Kontrollen är officiellt licensierad av Nintendo och har många likheter med Switch Pro-kontrollen, men har försetts med ett lägre pris.

Kvalitétsmässigt så känns kontrollen påkostad och den ligger bra och bekvämt i handen. Knapparna, D-paden och spakarna har lagom storlekar och på baksidan sitter något vi gillar mycket, nämligen två extraknappar som är programmerbara. Dessutom medföljer en precisionsspak, som med fördel kan användas i olika FPS-spel för att få ett bättre sikte.

Faceoff Wireless Deluxe Controller har även stöd för motion control, vilket gör att det går att styra med rörelser i olika spel. Jämfört med Nintendo Switch Pro Controller så saknar dock denna dosan stöd för HD Rumble och Amiibo.

Vi vill även lyfta fram batteritiden som är nära på 40 timmar, vilket är ruskigt bra. Utseendemässigt så finns denna spelkontroll även i en häftig genomskinlig design och neonblått.

Hitta bäst pris för PDP Faceoff Wireless Deluxe Controller hos:

3. 8BitDo Pro 2 Gamepad

Bästa retro handkontroll Nintendo Switch 2021

8Bitdo Pro 2 Gamepad är en snygg spelkontroll till PC och Nintendo Switch med en inspiration av retro på designen. En av de bästa kontrollerna för PC och Switch 2021.
Baksidan på den retroinspirerande handkontrollen 8Bitdo Pro 2 Gamepad. På bilden går även de två extra knapparna att se, som går att programmera till valfritt knapptryck. Bästa kontroll för PC och Switch 2021.
 • Anslutning: Trådlös (Bluetooth)
 • Screenshot-knapp: Ja
 • Batteritid: Ca. 20 timmar, uppladdningsbart
 • Hörlursuttag: Nej

8BitDo Pro 2 Gamepad är en otroligt flexibel och häftig handkontroll med retrokänsla. Den är full av anpassningsmöjligheter som låter dig skapa en handkontroll som för dina spel. Förutom till Switch så passar den även till PC, Steam, Mac och Android, på baksidan kan man enkelt byta mellan de olika plattformarna.

Kontrollen liknar och känns ungefär som DualShock 4-kontrollen från PlayStation, med samma typ av uppsättning på knappar och spakar. På underdelen av handtagen hittar vi en textur, som ger extra bra fäste. Undertill finns även två extraknappar enligt ovan bild, som går att programmera till valfritt knapptryck.

Som nämnt så är dosan väldigt anpassningsbar och kan enkelt ändras och modifieras i programvaran 8BitDo Ultimate Software, som finns både på dator och som app för iOS och Android. Det går bland annat att justera hur spakarnas svarar, hur långt ner L2 och R2 ska reagera, ändra vibrationsnivåer samt skapa macron.

Det går att spara upp till tre profiler med olika inställningar och man byter smidigt mellan dessa med knappen mellan spakarna Det ska tilläggas att det är tre profiler per plattform dessutom, så man kan t.ex. ha tre profiler för Switch och tre för PC. 8BitDo Pro 2 passar nämligen även till PC, Mac, Steam, Andriod. På baksidan av kontrollen kan man enkelt byta anslutning mellan de olika plattformarna.

Hitta bäst pris för 8Bitdo Pro 2 Gamepad hos:

4. PowerA Wired Controller

Bästa handkontroll med sladd Nintendo Switch 2021

PowerA Wired Controller Switch är en handkontroll med sladd till Switch och finns i flera olika designer så som Maria, Donkey Kong, Pikachu, Link och Crash Bandicoot. Bästa kabelbunda handkontroll till Nintendo 2021.
PowerA Wired Controller i svart och med Crash Bandicoot i neonblått. Vårt val av bästa handkontroll med sladd för Nintendo Switch 2021.
 • Anslutning: Sladd
 • Screenshot-knapp: Ja
 • Batteritid: N/A
 • Hörlursuttag: Nej

PowerA Wired Controller för Switch är en cool handkontroll som finns i en rad häftiga designer med olika färger och Nintendo-motiv. En riktigt livfull handkontroll som även är officiellt licensierad av Nintendo.

Eftersom dosan är sladdbunden och utan batteri blir vikten lite lägre och den känns lätt och smidig i handen att hantera. Utan sladd blir en handkontroll som bekant även billigare och man slipper tänka på att ladda.

Kvalitetsmässigt känns kontrollen välbyggd och både spakar och knappar ger en snabb respons. Funktionsmässigt är detta en något enklare kontroll som saknar funktioner som vibration och motion control. Men å andra tas det igen i pris och design i stället.

Det medföljande sladden är på tre meter, och den går att koppla loss från handkontrollen. Dock så funkar inte kontrollen utan sladden inkopplad.

Hitta bäst pris för PowerA Wired Controller hos:

5. KMD Pro Wireless Controller

Bästa billiga handkontroll Nintendo Switch 2021

KMD Wireless Pro Controller Switch är en billig och mycket prisvärd handkontroll för Nintendo Switch. Bäst i test bland billiga handkontroller 2021.
Den röda versionen av KMD Pro Wireless Controller. En billig och oerhört prisvärd spelkontroll till Switch. Bäst i test hos oss bland billiga kontroller 2021.
 • Anslutning: Trådlös (Bluetooth)
 • Screenshot-knapp: Ja
 • Batteritid: Ca. 20 timmar, uppladdnignsbart
 • Hörlursuttag: Nej

KMD Pro Wireless Controller är en riktigt trevlig och prisvärd handkontroll till Nintendo Switch, som trots sitt låga pris känns gedigen och av fin kvalité. Perfekt att ha som en extra kontroll där hemma.

Greppet och ergonomin påminner faktiskt en hel del om originalkontrollen Switch Pro Controller. Knapparna och spakarna känns påkostade och inte direkt plastiga. Vidare finns ett räfflat grepp på spakarna ger en strålande grepp och precision i allt man gör.

KMD Pro Wireless Controller kommer med en rad funktioner som rumble (vibration), motion & gyro control (styr med rörelser) samt en turbofunktion. Det sistnämnda innebär att en knapp som hålls ner ger en rad snabb knapptryck, utan att man behöver trycka fler gånger.

Det uppladdningsbara batteriet laddas via en USB-C kabel och dosan är även kompatibel med både PC och Android om man önskar spela något spel på de plattformarna.

Hitta bäst pris för KMD Pro Wireless Controller hos:

Sammanfattning av bästa handkontroll för Nintendo Switch 2021

Det finns gott om bra handkontroller till Nintendo Switch på marknaden idag, både originalkontrollen från Nintendo och flertalet konkurrenskraftiga kontroller från tredjepartstillverkare.

Vad utmärker en bra handkontroll då? Jo, vi tycker att den först och främst ska vara bekväm och ergonomisk att använda, så man inte tröttar ut händerna direkt. Den ska även vara av en fin kvalité och välbyggd så den håller länge. Vidare är det trevligt om Switch-kontroller har användbara och roliga funktioner, som mappning av knappar, vibrationer (rumble) eller motion sensor.

Även om Joy-Con kontrollen som följer med till Nintendo Switch är en bra handkontroll, så finns det mer gedigna och större dosor som för många känns bättre att spela på, framförallt om Switch-konsolen är kopplad till TVn.

För att du lättare ska hitta rätt kontroll så har vi utsett de bästa handkontrollerna för Nintendo Switch 2021 och nedan är vår topplista:

 1. Nintendo Switch Pro Controller – Bästa handkontroll överlag för Nintendo Switch 2021
 2. PDP Faceoff Wireless Deluxe Controller – Bästa alternativa handkontroll för Nintendo Switch 2021
 3. 8BitDo Pro 2 Gamepad – Bästa retro handkontroll för Nintendo Switch 2021
 4. PowerA Wired Controller – Bästa handkontroll med sladd för Nintendo Switch 2021
 5. KMD Pro Wireless Controller – Bästa billiga handkontroll för Nintendo Switch 2021

Vanliga frågor om handkontroller till Nintendo

Japp, det finns många olika typer av skins för Nintendo Switch på marknaden.

Originalkontrollen kostar omkring 700 kr. De flesta kontroller från tredjepartstillverkare ligger lite billigare än så.

De kan kallas handkontroll, spelkontroll, kontroll, dosa, speldosa, gamepad eller gaming controller.

Det går med hjälp av flertalet adapter och kostsamma lösningar. Men det är varken smidigt eller värt rent prismässigt. Dessutom saknar Wii-kontrollen flera av nya funktionerna som finns till Nintendo Switch kontroller.