Bästa SSD 2022 [Bäst i test] – Topp 5 SSD-diskar

Bild på en bra SSD hårddisk som passar för gaming, video och annat arbete.

Att hitta bästa SSD är en viktig del för att få ut max av en stationär dator, laptop eller spelkonsol. I den här artikeln har vi utsett de bästa interna SSD-minnena i olika kategorier, alltifrån påkostade och snabba PCIe Gen 4.0 modeller till lägre prissatta SATA-diskar.

De senaste åren har SSD-minnen blivit alltmer överkomliga i pris och vid ett nytt datorbygge idag finns det i princip bara fördelar med att välja en SSD framför den gamla typen av lagring som kallas HDD.

Även äldre stationära datorer och laptops kan med hjälp av en uppgradering till SSD få upp tempot och arbeta snabbare. Så har du en slö äldre modell så är SSD ett relativt billigt val för få ner laddningstider.

Känner du dig lite osäker på olika begrepp och förkortningar så har vi även satt ihop en köpguide med information som är bra att känna till, denna hittar du lite längre ner i artikeln.

Översikt bästa SSD 2022

1. Samsung 980 PRO

Samsung 980 PRO SSD är en hypersnabb SSD hårddisk som gör gaming och annat arbete betydligt trevligare. Lång livslängd och bra programvara. Vårt val av bästa SSD 2022.

Bästa SSD 2022

5/5

Hitta bäst pris hos:

2. WD_Black SN850

WD_Black SN850 är en av bästa SSD hårddiskarna 2022 och erbjuder båda snabbhet och lång hållbarhet. En suverän bäst i test SSD.

Bästa SSD 2022 - Alternativ

5/5

Hitta bäst pris hos:

3. Seagate FireCuda 530 Heatsink

Seagate FireCuda 530 Heatsink är en ultrasnabb SSD och bäst i test hos 2022. Den passar framförallt väldigt bra med Sonys PlayStation 5 spelkonsol.

Bästa SSD 2022 för Playstation 5

5/5

Hitta bäst pris hos:

4. Samsung 870 EVO

Samsung 870 EVO är bästa SATA SSD 2022 - Den är pålitlig, prisvärd och erbjuder bra hastigheter.

Bästa SATA SSD 2022

5/5

Hitta bäst pris hos:

5. Kingston A400

Kingston A400 2.5 är en billig och välbyggd SSD som passar perfekt för lagring. En av de bästa SSD 2022 enligt oss.

Bästa billiga SSD 2022

4.6/5

Hitta bäst pris hos:

Innehåll i guiden

Köpguide för SSD

För att ge dig bra förutsättningar att hitta bästa SSD för just dig så har vi tagit fram en köpguide med förklaringar till olika begrepp och vad man bör tänka på.

När du letar efter en SSD kommer du att stöta på många förkortningar och tekniska termer. Ord som formfaktor, SATA, TBW, PCIe och NVMe är inte helt enkla att förstå om man inte är insatt.

Här nedan går vi igenom vad en SSD är och ger en övergripande bild av vad skillnaderna är mellan olika modeller.

Vad är skillnaden mellan SSD och HDD?

En SSD och HDD framtagna för samma ändamål, att lagra information på. Men vad skiljer dem egentligen åt?

Den stora skillnaden är att en HDD består av fysiska mekaniska delar, medan SSD är uppbyggt av ett flashminne, utan någon mekanik.

Tack vare avsaknaden av fysiska delar så är SSD på många sätt en bättre lagringsenhet. SSD-minnen är både snabbare, mer hållbara, mindre, tystare och mer energieffektiva. HDD är dock billigare och har en längre förväntad livslängd om man tar hand om dem.

Är SSD eller HDD bäst för gaming?

För gaming är SSD bättre tack vare de snabbare hastigheterna. Det går betydligt kvickare att starta ett spel och ladda olika delar inuti spelet, vilket resulterar i en betydligt trevligare spelupplevelse.

Hårddiskar, SSD HDD. Bästa interna SSD samt externa hårddisk för PS5 och Xbox.

Formfaktor

Formfaktor syftar till den fysiska storleken på SSDs och det är viktigt att välja rätt storlek för din dator när du köper ett nytt minne. De vanligaste storlekar idag för konsumenter är 2.5 tum SATA och M.2. Här nedan går vi igenom dessa och samt två andra mindre vanliga formfaktorer.

2.5 tum SATA

Har länge varit den vanligaste storleken på grund av att HDD-enheterna som tidigare var vanligt hade den här storleken. För att SSD skulle passa i de redan existerande platserna för lagring så blev 2.5 tum standard för SSD också.

mSATA

En mer kompakt SSD som är en åttondel av storleken på 2.5 tum SATA. Framtaget för att passa i produkter där platsutrymmet är mer begränsat.

U.2

En formfaktor som liknar 2.5 tum SATA, men med skillnaden att den är lite tjockare och snabbare. Riktar sig mer mot företag med servrar och inte lika vanligt på konsumentmarknaden.

M.2

Den minsta storleken av ovan formfaktorer och är lika stor som en tändare eller litet tuggummipaket. Den är framtagen för att ersätta mSATA och det säljs alltfler SSD diskar i M.2 format.

Gränssnitt

När du letar efter den bästa SSD disken kommer du att stöta på gränssnitt, det vill säga hur de kopplas in i datorn eller konsolen. Gränssnittet skiljer sig mellan olika SSD-modeller och det gäller att hålla koll på vad man ska ha.

Låt oss gå igenom de viktigaste att känna till här nedan.

SATA

SATA är en förkortning för Serial Advanced Technology Attachment och har funnits med sedan de första SSD-diskarna kom. Det är än idag ett mycket populärt val tack vare att det är en billig teknologi, dock med lite lägre läs- och skrivhastigheter. De SSD-enheter som använder SATA idag är utrustade med den tredje generationen av teknologin och kallas SATA 3.0 eller SATA-600, på grund av att den maximala bandbredden är 600 MB/s.

PCI-Express (förkortas PCIe eller PCI-E)

Det här är ett snabbare gränssnitt än SATA och gör det möjligt för SSDn att anslutas direkt till moderkortet. Det är ett gränssnitt för höga hastigheter och är framtaget för at användas till både SSD, ljudkort, grafikkort, nätverkskort m.m.

NVMe (Non Volatile-Memory Express)

En annan förkortning du kommer att stöta på när du kollar på SSDs är NVMe (Non Volatile-Memory Express), som är ett protokoll utformat specifikt för SSD-lagring och som använder sig av PCIe. Det här är ett betydligt snabbare alternativ än SATA, men med en högre prislapp.

Firecude 530 Internt SSD passar i PC och PS5, snabbt och pålitligt.

Hastighet

Tack vare att en SSD använder flashminne så erbjuder den betydligt snabbare läs- och skrivhastigheter än en HDD. Det finns även stora skillnader i hastigheter mellan olika SSD-modeller, där dyrare modeller generellt erbjuder högre hastigheter och kommer att arbeta snabbare.

Det nyare gränssnittet PCI Express 4.0 x4 (NVMe) erbjuder mer än 10 gånger snabbare hastighet än det äldre SATA-gränssnittet. Dock till en högre prislapp och det kräver även att det kan kopplas till moderkortet.

Vid gaming är såklart ingen nackdel att ha ett snabbt SSD-minne, det kommer förkorta laddningstider och göra spelupplevelsen bättre.

Livslängden på en SSD

Det är bra att känna till att en SSD har en begränsad livslängd som anges i TBW (Terabytes written) och syftar till hur många gånger cellerna i ett SSD-minne kan hantera data.

För att ge ett exempel så kan vi ta 150 TBW, som inte är en ovanlig livslängd. Om en SSD har 150 TBW så innebär det att minnet kan läsa och skriva 40 GB om dagen i 10 år innan den beräknade livslängden är över.

I regel brukar de mer påkostade modellerna har en längre livslängd än de billigare.

Minnesstorlek

Den kanske mest uppenbara skillnaden i pris är storleken på minnet i SSD-enheten, som idag vanligtvis varierar mellan 120 GB – 8 TB. Där ett större minne innebär ett högre pris, allt annat lika.

Med det sagt tar vi och dyker ner i vårt bäst i test av SSD!

Topplista bästa SSD 2022

1. Samsung 980 PRO

Bästa SSD 2022

Samsung 980 PRO SSD är en hypersnabb SSD hårddisk som gör gaming och annat arbete betydligt trevligare. Lång livslängd och bra programvara. Vårt val av bästa SSD 2022.
Samsung 980 Pro SSD är en riktigt bra SSD hårddisk som gör sig riktigt starkt vid gaming. Är även kompatibel med PS5. Bäst i test 2022.
 • Läshastighet: Upp till 7000 MB/s
 • Skrivhastighet: Upp till 5100 MB/s
 • Gränssnitt: PCI Express 4.0 x4 (NVMe)
 • Formfaktor: M.2 2280

980 Pro är Samsungs toppmodell och är en vidareutveckling av den tidigare populära modellen 970 Evo Plus. Detta är en högpresterande SSD med otroligt snabba hastigheter, som resulterar i låga laddningstider vid både gaming och i andra program.

Det här är modellen för dig som vill ha det allra vassaste och som är framtidssäker för en lång tid. Enligt Samsung har 980 Pro en livslängd på upp till 1200 TBW och 5 års garanti.

Du hittar Samsung 980 Pro i minnesstorlekarna 250 GB, 500 GB, 1 TB och 2 TB.

Hitta bäst pris för Samsung 980 Pro hos:

2. WD_Black SN850

Bästa SSD 2022 - Alternativ​

WD_Black SN850 är en av bästa SSD hårddiskarna 2022 och erbjuder båda snabbhet och lång hållbarhet. En suverän bäst i test SSD.
WD Black SN850 är bäst i test bland SSD hårddiskar 2022. Den är snabb och pålitlig och finns flera storlekar.
 • Läshastighet: Upp till 7000 MB/s
 • Skrivhastighet: Upp till 5300 MB/s
 • Gränssnitt: PCI Express 4.0 x4 (NVMe)
 • Formfaktor: M.2 2280

WD, eller Western Digital som de egentligen heter, är specialiserade på lagring och deras SSD-minne SN850 är ett vasst alternativ till Samsung 980 PRO.

Med hastigheter upp mot 7 GBps och 5,3 GBps så presterar även SN850 på absoluta toppnivå och man erbjuds en oerhört snabb respons i allt man gör.

WD erbjuder 5 års garanti och den beräknade livslängden är upp till 1200 TBW. Den här modellen finns i storlekarna 250 GB, 500 GB, 1 TB och 2 TB.

Hitta bäst pris för WD_Black SN850 hos:

3. Seagate FireCuda 530 Heatsink

Bästa SSD 2022 för Playstation 5

Seagate FireCuda 530 Heatsink är en ultrasnabb SSD och bäst i test hos 2022. Den passar framförallt väldigt bra med Sonys PlayStation 5 spelkonsol.
Seagate Firecuda 530 är en av de bästa SSD-modellerna 2022. Den snabb och har en lång livslängd. Med hjälp av en inbyggd kylfläns så håller den temperaturen låg.
 • Läshastighet: 7300 MB/s
 • Skrivhastighet: 6900 MB/s
 • Gränssnitt: PCI Express 4.0 x4 (NVMe)
 • Formfaktor: M.2 2280

FireCuda 530 från välkända Seagate är ett hypersnabbt SSD-minne med hastigheter på upp till 7,3 GBps och 6,9 GBps. Det passar dig som är ute efter en riktigt bra SSD till både PC och Playstation 5. Firecuda är framtaget för att vara ett användbart tillbehör till PS5 och kan smidigt installeras i konsolen på nolltid.

FireCuda finns i två versioner, en som heter 530 Heatsink och en utan. Heatsink innebär att SSD-hårddisken kommer med en inbyggd kylfläns som avleder värmen ännu bättre och som är snäppet dyrare än den vanliga versionen.

Det går att köpa Seagate FireCuda 530 i minnesstorlekarna 500 GB, 1 TB, 2 TB eller 4 TB.

Hitta bäst pris för Seagate Firecuda 530 hos:

4. Samsung 870 EVO

Bästa SATA SSD 2022

Samsung 870 EVO är bästa SATA SSD 2022 - Den är pålitlig, prisvärd och erbjuder bra hastigheter.
Samsung 870 EVO SSD är en bra hårddisk utan mekaniska delar. Den är bäst i test bland SATA SSD 2022.
 • Läshastighet: 560 MB/s
 • Skrivhastighet: 530 MB/s
 • Gränssnitt: SATA-600
 • Formfaktor: 2.5″

Samsungs SATA-diskar har länge tillhört toppskiktet av SATA SSD-modeller och deras 870 EVO är inget undantag. Det är en prisvärd SSD som erbjuder snabba hastigheter till en rimlig peng och som går att installera även om systemet skulle vara lite äldre.

Med hjälp av Samsungs gratis programvara Magician kan man enkelt klona sin gamla disk till den nya. Vidare går det att optimera disken och diagnostisera eventuella problem. 

870 EVO använder sig av AES 256-bit hårdvarubaserad kryptering, vilket ger ett starkt skydd för din information och håller den säker.

Den beräknade mängden data som de olika minnesstorlekarna kan hantera under livslängden är: 150 TBW för 250 GB-modellen, 300 TBW för 500 GB-modellen, 600 TBW för 1 TB-modellen, 1 200 TBW för 2 TB-modellen och 2 400 TBW för 4 TB-modellen.

Hitta bäst pris för Samsung 870 EVO hos:

5. Kingston A400

Bästa billiga SSD 2022

Kingston A400 2.5 är en billig och välbyggd SSD som passar perfekt för lagring. En av de bästa SSD 2022 enligt oss.
Kingston A400 2.5 är en billig SSD som tillhör bästa budget SSD 2022. Den är prisvärd och hållbar.
 • Läshastighet: 500 MB/s
 • Skrivhastighet: 450 MB/s
 • Gränssnitt: SATA-600
 • Formfaktor: 2.5″

Kingston A400 är en prisvärd och billig SSD som erbjuder mycket minne för pengarna. Det är ett perfekt disk för att snabba upp en dator som tidigare använt HDD.

Det gör sig även bra som ett sekundärt minne, om du har ett påkostat SSD-minne och vill utöka lagringen ytterligare men komma lite billigare undan så är Kingston A400 ett utmärkt val. Perfekt för att lagra mycket bilder, videos eller musik.

Du hittar Kingston A400 i minnesstorlekarna 120 GB, 240 GB, 480 GB, 960 GB och 1920 GB.

Hitta bäst pris för Kingston A400 hos:

Sammanfattning av bästa SSD 2022

Med hjälp av en bra SSD-hårddisk så får man ut mer av sin stationära speldatorgaming laptop och spelkonsol, vid både gaming och andra saker. Med komponenterna som finns i dagens datorer och konsoler så krävs det en lagring som hänger med och kan hantera data i snabba hastigheter.

Det är viktigt att ha koll på vilken typ av SSD som passar i din enhet. Därför har vi även satt ihop en köpguide i den här artikeln där vi går igenom det viktigaste att känna till vid köp av en SSD.

För att hjälpa dig hitta en riktigt bra SSD så har vi utsett de bästa modellerna i olika kategorier 2022, dessa är.

 1. Samsung 980 PRO
 2. WD_Black SN850
 3. Seagate FireCuda 530 Heatsink
 4. Samsung 870 EVO
 5. Kingston A400
Hoppas du funnit inspiration i vår köpguide! För fler intressanta guider, se exempelvis bästa gaminghögtalarebästa router för gaming och roliga prylar till ett gamingrum

Vanliga frågor och svar om SSD-minnen

Det finns flera bra modeller i olika prisklasser. Vi håller Samsung 980 PRO som den bästa SSD hårddisken överlag 2022.

För gaming är det en stor fördel om SSD-minnet är snabbt, därför är modeller som WD_Black SN850 och Samsung 980 PRO perfekta för gaming.

SSD är ett betydligt bättre alternativ än den gamla typen av minne som kallas HDD eller hårddisk. Det är tystare men framförallt mycket snabbare.

Det beror på hur mycket program, spel, bilder m.m. som du har. I dagens läge klarar sig många utmärkt på mellan 1-2 TB, men ibland behövs mer minne än så!

En bra SSD ska vara snabb och pålitlig och ha en lång beräknad livslängd. Vidare är det en fördel om det finns funktioner som kryptering av innehållet.

Livslängden på en SSD bestäms i TBW, Terabytes Written. Cellerna i en SSD kan bara skrivas på ett visst antal gånger innan de inte klarar av det mer. Vi pratar dock om flera år innan det inträffar vid normalt användande.