Guide: Så börjar du streama spel – 9 tips för att komma igång

Bild på en snygg streaming setup. I vår guide går vi igenom tips på hur man börjar streama och vilken utrustning som behövs.

Går du i tankarna att börja streama när du spelar? Eller har du kanske testat på streaming ett tag och vill få inspiration på hur du skapar en ännu bättre stream? Då har du kommit rätt!

Allt fler personer i både Sverige och runtom i världen hittar till livestreaming av spel. Man tittar på något spännande som händer i realtid och det går att integrera och prata med både streamern och andra personer som tittar via chatt. Det skapar starka communityn med fina sammanhållningar.

I den här guiden går vi igenom vad som behövs för att börja streama på Twitch, Youtube eller någon annan plattform och hur du går tillväga för att faktiskt starta. Vi kommer att fokusera på specifik utrustning för en streaming setup och inte prata om datorskärmdatormustangentbord eller headset i den här guiden.

Låt oss ta och dyka ner bland tipsen!

Innehåll i guiden

1. Dator för streaming

En streamingdator som är till för att spela spel och streama på 2022. Klarar av dagens spel och kan sända live samtidigt.
Shark Gaming - White Shark Megalodon Speldator är en påkostad gamingdator som passar perfekt för streaming.

För att kunna streama spel så behövs det bra hårdvara i form av en kraftfull dator. Det går även att streama direkt ifrån en spelkonsol, men det blir inte samma möjligheter med layouten och kvalitén på streamen. Dessutom är spelutbudet betydligt större på PC. Det går dock att kombinera konsol och PC vid streaming, mer om det under punkt 5.

Streamar du från datorn så är det mest troligt att du använder den till både stream och spel, i alla fall till en början. Ett alternativ är att köpa en lite billigare streamingdator, som enbart används till att producera streamen, medan du spelar på din huvuddator.

För att datorn ska klara av att både streamas på och spela dagens spel så krävs en hel del kraft från den. Datorns komponenter är avgörande för din streamkvalité, så vill du att bilden ska se så bra ut som möjligt är det här du behöver lägga pengarna.

När det gäller processor och grafikkort för en streamingdator rekommenderar vi att man åtminstone siktar in sig processorerna i7 och i9 från Intel eller Ryzen 7 och Ryzen 9 från AMD. Grafikkortet bör minimum vara ett GTX 1660 Ti från NVIDIA, gärna RTX 4060 och uppåt. Alternativt RX 7600 och uppåt från AMD.

Hitta datorer för streaming hos:

2. Mikrofon för streaming

Det enskilt viktigaste streaming tillbehöret är en bra streaming mikrofon, ett klart och bra ljud är a och o för att tittare ska vilja stanna kvar. Att komma in på en stream där ljudet sprakar och låter burkigt är ingen höjdare.

En fristående USB-mikrofon ger en helt annan ljudkvalité än en inbyggd datormikrofon eller headsetmic. Dessutom kan du kombinera med vilka hörlurar du önskar, oavsett om de har mikrofon eller inte.

Här nedan tipsar vi om tre bra mikrofoner på olika prisnivåer, som passar utmärkt för streaming.

Budget

Nikabe M-3 USB-stereomikrofon

Prisvärd mikrofon som är framtagen för streaming, podcasts och sång. På mikrofonen sitter även dedikerade mute- och gainknappar. Dessutom finns en 3,5 mm-ljudutgång med volymkontroll för medhörning.

Hitta Nikabe M-3 USB-stereomikrofon hos:

Mellanklass

Blue Microphones Yeti USB-mikrofon

Mikrofon med ett högkvalitativt ljud, en snygg design och många inställningsmöjligheter. På mikrofonen finns även reglage för gain, mute-knapp och hörlursutgång för medlyssning.

Förutom silver så finns denna modellen även i färgerna svart, vitt och blått.

Hitta Blue Microphones Yeti USB-mikrofon hos:

Premium

Røde NT-USB Studio Mikrofon

Påkostad bäst i test studiomikrofon av toppkvalité för streaming, sång och podcasts. Medföljer gör även ett snyggt pop-filter som reducerar oönskat ljud. På mikrofonen finns en ljudutgång, volymreglage och en reglage för mixen mellan dator och mikrofoninput.

Hitta Røde NT-USB Studio Mikrofon hos:

3. Mikrofonstativ

Många streamers väljer att använda sig av ett stativ till sin mikrofon, det är såklart inte ett nödvändig pryl i början, men det gör att du smidigt kan få mikrofonen i en önskad position. Samtidigt frigör det utrymme på datorbordet.

Budget

Luxorparts Mikrofonstativ

Prisvärt och stabilt mikrofonstativ som passar mikrofoner med 5/8″-fäste. Det går både att vinkla armen i önskat läge och rotera den i 360 grader. Det har en räckvidd på 88 cm horisontellt och 110 cm vertikalt.

Hitta Luxorparts Mikrofonstativ hos:

Mellanklass

Svive Hydra Pro Studioarm

Välbyggt stativ som passar de allra flesta mikrofoner och har en räckvidd på 93 cm. Det kan vinklas och även roteras 360 grader. Medföljer gör även kardborreband för att smidigt kunna fästa mikrofonkabeln i stativet.

Hitta Svive Hydra Pro Studioarm hos:

Premium

Røde Mikrofonstativ PSA1

Påkostad studioarm som både passar Rødes mikrofoner och många andra modeller. Stativet erbjuder en räckvidd på 82 cm, 360 graders rotation och har kabelgenomföring för snygg uppsättning.

Hitta Røde Mikrofonstativ PSA1 hos:

4. Kamera för streaming

Att som tittare få en bild på streamern gör mycket, det skapar ett band och gör det enklare att bygga en relation till tittarna.

Vissa väljer att streama utan kamera i början, men vi skulle rekommendera att ändå satsa på att synas i bild. Majoriteten av de allra största som streamar använder kamera.

Här nedan följer tre tips på bra streamkameror i olika prisnivåer.

Budget

Logitech C505 Webbkamera

Logitech C505 erbjuder mycket kamera för pengarna. Den sänder i 720p och 30 FPS, vilket räcker för många. Visningsfältet är 60 grader och kameran har även automatisk ljuskorrigering.

Hitta Logitech C505 hos:

Mellanklass

Logitech C922 Pro Stream Webbkamera

Populär kamera för streaming som sänder i 1080p, 30 FPS (Full HD) eller 720p, 60 FPS (HD). Vidare har C922 automatisk lågljusjustering och autofokus som förbättrar bilden när ljusförhållandena inte är de bästa. Kameran kan antingen fästas i skärmen eller stå som stativ.

Hitta Logitech C922 Pro Stream hos:

Premium

Elgato Facecam Webb- och streamingkamera

Avancerad webbkamera framtagen primärt för streaming. Elgato Facecam sänder i 1080p, 60 FPS (Full HD) vilket ger en krispig och följsam bild för din stream. I mjukvaran Camera Hub får du full kontroll över kameran med massor av inställningsmöjligheten.

Hitta Elgato Facecam hos:

5. Game Capture Card

Ett inspelningskort (Game capture card) är en perfekt lösning för dig som antingen vill kunna streama från en konsol eller en andra PC. Det är inte ett nödvändigt inköp för en ny streamer, men kan underlätta.

Med hjälp av ett capture card kan du exempelvis skicka bild och ljudsignal från en konsol till en PC, där du kan streama eller spela in det.

Varför vill man det? Jo vissa spel är exklusiva för konsol och även om det går att streama direkt från konsoler idag så föredrar de flesta streamers att styra sina stream från en PC. Oftast så har man kamera och mikrofon kopplat till PC som man använder.

Ett inspelningskort kommer även till nytta är om man har en setup med två PC, där en bara streamar och en där du spelar. Då skickar man sändningen från speldatorn till streamingdatorn med hjälp av ett capture card, vilket avlastar speldatorn.

En populär modell som många streamers använder är nedan från Elgato.

Elgato Game Capture 4K60 Pro MK.2

Streamar i 4K, 60 FPS med HDR10 och fungerar på både PlayStation, Xbox och Nintendo. Denna versionen tillåter även att du spelar i 4K på din spelkonsol och skickar vidare videon.

Förutom konsol så passar den även utmärkt för att skicka till en specifikt avsedd streamingdator.

Hitta Elgato Game Capture 4K60 Pro MK.2 hos:

6. Stream Deck

En Stream Deck är en programmerbar kontrolldosa som du kan styra din stream med och ett starkt streaming tips från oss. Likt Capture card är det här inte avgörande för att din stream ska fungera, men det förhöjer din produktion och gör hela streamen roligare att kolla på och smidigare för dig att sköta.

Med hjälp av snabbknappar som kan programmeras hur du vill kan du välja vad som ska hända i streamen. Sätt färdiga scener som “Stream startar snart” eller “Snart tillbaka”, eller lägg till ljus- och ljudeffekter som du snabbt aktiverar när någonting händer.

Hitta tre olika nivåer av Stream Decks här nedan!

Budget

Elgato Stream Deck Mini

Instegsmodellen som kommer med 6 programmerbara knappar med varsin display. Har stöd för Twitch, Twitter och Youtube.

Hitta Elgato Stream Deck Mini hos:

Mellanklass

Elgato Stream Deck Mk. 2

Den populäraste och mest köpta varianten som kommer med 15 programmerbara knappar. Anpassa alla knappar för ditt användande!

Hitta Elgato Stream Deck Mk. 2 hos:

Premium

Elgato Stream Deck XL

För dig som vill ha maximal kontroll och massor av möjligheter för att göra dina stream roligare och smidigare. Hela 32 programmerbara knappar!

Hitta Elgato Stream Deck XL hos:

7. Green Screen för streaming

Med hjälp av en green screen så slipper du visa din bakgrund och kan skapa en professionell och snygg stream. Det ger en mer tilltalande tittarupplevelse och du kan även lägga på olika effekter för att sticka ut.

Hitta tre tips på green screens i olika prisnivåer här nedan.

Budget

Hama Green Screen för stol

En smidig green screen-duk som fästs direkt i gamingstolen, den mäter 130 cm i diamanter och räcker gott och väl för att täcka bakgrunden.

Det medföljer en väska där duken kan vikas ihop till en tredjedel av sin utfällda storlek.

Hitta Hama Green Screen för stol hos:

Mellanklass

Arozzi Green Screen

Prisvärd green screen-duk från svenska Arozzi. Duken står på ett stativ och är ihopfällbar och kan enkelt gömmas undan.

Bildytan mäter 160 cm på höjden och 157 cm i bredden.

Hitta Arozzi Green Screen hos:

Premium

Elgato Green Screen

Robust och välgjord green screen från Elgato med pop up teknik. Mycket smidig och enkel att ställa undan när den inte används.

Den mäter 180 cm i höjden och 148 cm i bredden.

Hitta Elgato Green Screen hos:

8. Programvara för att streama

Så, då har vi gått igenom bra utrustning att ha när man vill börja streama. Hur skapar man då en stream att sända? Jo, vissa spel har idag inbyggt stöd med streaminglägen du kan aktivera, men långt ifrån alla har det. Därför väljer en stor majoritet av streamers att sköta sina sändning och layout via OBS (Open Broadcaster Software).

Man kan likna OBS med en kommandocentral över din stream. Där du kan styra din kamera, mikrofon, inställningar, layout, scener m.m. Skapa olika intron och outron eller gör snygga green screen effekter.

Bild som visar hur programmer OBS Studio ser ut, som är ett program att styra en stream med.

Programmet är gratis, men kan vara lite klurigt att sätta sig in i till en början. Men väl värt tiden när du har fått grepp om programmet. På Youtube finns bra videoguider på hur du kommer igång med OBS.

9. Välja plattform för streama spel

Då har vi koll på utrustning och programvara för streaming. Låt oss ta och kolla in ett par plattformar där du kan streama spel och vad deras olika fördelar är.

  • Twitch – Den största och mest populära sidan för streaming av spel med över 30 miljoner unika tittare per dag på alltifrån stora spel som COD och Valorant till mindre nischade spel. Väldigt enkelt att komma igång och börja streama. Konkurrensen är dock rätt tuff och det gäller att försöka sticka ut.
  • Youtube Live – Välkända Youtube har satsat ordentligt på sin streamingavdelning och många större streamers från Twitch har börjat sända på Youtube. Här kan kan man även smidigt ladda upp sin stream direkt som en video och kan bli upptäckt av den ofantligt stora publiken som tittar på videos. I dagsläget har Youtube Live en bit kvar dock för att nå Twitch nivå i tittare.
  • Facebook Gaming – Långt ifrån lika populärt som Twitch och Youtube, men de storsatsar också och har rekryterat en hel del stora streamers från Twitch. Idag har man ett samarbete med Microsoft, som stängde ner sin tidigare streamingtjänst Mixer/Beam. Går man in på Mixer idag så leds man vidare till Facebook Gaming. Konkurrensen är ganska liten för dig som streamer, men tittarsiffrorna är generellt även lägre.
  • Kick – En nyare streamingtjänst som snabbt vuxit i popularitet. Flera större Twitch-streamers har gått över till Kick.

Alla fyra tjänster erbjuder bra guider för hur du kommer igång rent praktiskt med din stream, du hittar dessa guider här:

Köpa streaming tillbehör

Det går att hitta olika typer av streaming tillbehör för din streaming setup hos många butiker idag. Några av de som har bäst utbud och pris är Kjell & CompanyWebhallen & Komplett.

Oavsett om du söker efter bästa streaming kameran eller ett stabilt mikrofonstativ så hittar du det där.

Sammanfattning av börja streama-guide

I den här guiden har vi samlat våra bästa tips på vad man behöver för att streama och komma igång, både i form av fysisk utrustning och programvara.

Det viktigaste i en streamingsetup är en bra och kraftfull dator som klarar av att spela dagens spel och samtidigt levererar en bra streamingkvalité.

Utöver en passande dator är mikrofonen det viktigaste streaming tillbehöret, så att du kan kommunicera med ett klart och bra ljud till dina tittare.

De andra tillbehören vi listat i guiden är inte nödvändiga för att starta, men är bra produkter för att underlätta för dig och skapa en bättre och mer visuellt tilltalande stream. Dessa tillbehören är mikrofonstativ, kamera, stream deck, inspelningskort och green screens.

Lycka till med din streaming!

Vanliga frågor om streaming

Du behöver antingen en konsol eller en hyfsat stark dator. Utöver det behövs en skärm, tangentbord, mus och gärna ett headset. Vi rekommenderar även att införskaffa en fristående mikrofon för bra ljudkvalité, även om det går att streama med en headsetmic också.

Twitch har länge varit den största och mest populära plattformen för streaming av spel. Det är enkelt att komma igång som streamer och som tittare har Twitch ett bra gränssnitt och stort utbud. Youtube Live närmar sig dock och växer hela tiden.

De stora plattformarna Twitch och Youtube har båda en åldersgräns på 13 år för att få börja streama.
Kort förklarat så inhandlar nödvändig utrustning, registrerar sig på en streamingsajt som t.ex. Twitch, sätter upp en konto och börjar sedan streama.