Guide: 6 tips på hur du rengör din dator från damm

Bild på någon som rengör datorn invändigt från damm med hjälp av tryckluft.

För att en dator ska kunna arbeta effektivt och prestera så bra som möjligt behöver den städas ur invändigt då och då för att rengöra den från damm och annan smuts. Damm kan överhetta datorn och skada komponenterna, så det är viktigt att städa regelbundet. I denna guide ska vi gå igenom hur du bäst rengör din stationära dator.

1. Innan du börjar att göra rent datorn

Börja med att stänga av datorn och koppla ur all utrustning. Ta gärna på en mask eller annat skydd för munnen och näsan då det kan yra upp rätt mycket damm i luften.

Som alltid när man handskas med ömtåliga elektroniska komponenter så ska dessa skyddas från statisk elektricitet. Det gör du genom att jorda dig själv och det smidigaste är att använda ett ESD-armband som du fäster i en metalldel på chassit och runt din handled. Har du inget ESD-armband så se till att alltid hålla en hand på en metalldel på chassit medan du städer datorn.

2. Öppna upp datorn

Flytta gärna datorn till ett ställe där dammet kan blåsa iväg eller öppna ett fönster/dörr där du ska vara. Öppna sedan upp sidan på datorn, oftast sitter det ett par skruvar på baksidan som behöver skruvas upp.

3. Dammsug ur det grövsta

Använd en dammsugare för att få bort den grövsta smutsen och dammen. Var försiktig och ställ in dammsugare på låg styrka. Dammsug inte direkt på komponenterna utan håll ett litet avstånd.

4. Rengör med tryckluft

Tryckluft på burk som hjälper till och rengör och städar tangentbord på ett effektivt sätt.

Nästa steg är att städa ur allt invändigt damm som gömmer sig otillgängligt och det bästa sättet att göra det på är att använda tryckluft på burk. Med det så blåser du ur dammet från ställen du inte kommer åt annars. Kom ihåg att använda korta tryck för att undvika att det kommer kondensvätska från burken.

5. Rengöra fläktbladen

AF Isoclene Isopropyl Alcohol som är perfekt att rengöra tangentbord med.

Det är inte ovanligt att damm sätter sig och fastnar på fläktarnas blad. För att rengöra bladen är vårt tips att ta en mikrofiberduk och använda isopropylalkohol. Det är optimalt för att desinficera elektroniska prylar då det är effektivt och torkar inom någon minut. Använd inte vatten eller något rengöringsmedel då det kan fuktskada datorn.

Om det finns fläckar från fingrar eller andra oljiga märken kan du även använda isopropylalkohol för att få bort dessa.

6. Rengöra på djupet vid mycket damm och smuts

Detta är ett extrasteg om du inte har rengjort din dator på länge. Om datorn inte blåsts ur på ett bra tag så kan damm och smuts sätta sig ordentligt inne i komponenterna. Då är det bäst att koppla ur alla delar för att komma åt ordentligt och rengöra på djupet.

Hur ofta bör man rengöra sin dator?

Datorn bör blåsas ur utifrån med tryckluft med 3-6 månaders intervall. Mer djupgående rengöring där du öppnar upp datorn och eventuellt ta lös olika komponenter för att rengöra så rekommenderar vi att göra det med 12 månaders intervall för att minimera risken att damm överhettar datorn.