Hur mycket el drar en gamingdator?

Hur mycket el drar en gamingdator är frågan vi svarar på i vår artikel. Vi har undersökt hur mycket komponenterna hos olika gamingdatorer drar.

Är du en gamer som undrar hur mycket din gamingdator drar när du kör ditt favoritspel på max? Eller är du kanske en förälder som funderar på vad barnets speldator har i elförbrukning?

I den här artikeln hittar du svar på dina frågor och du finner även grafer och tabeller med exempel på vad en gamingdator kostar att ha igång vid olika elpriser. Häng på!

Innehåll

Hur mycket kWh drar en gamingdator?

Vilken elförbrukning en gamingdator har beror mycket på dess komponenter och hur den används. Om vi börjar med att titta på en vanlig stationär dator så drar de någonstans mellan 200-400 watt, medan en bärbar dator kan vara så energisnål som 30-60 watt.

En gamingdator drar vanligtvis mellan 400 och 600 watt, då deras kraftfullare komponenter är mer energitörstiga, med bland annat bättre grafikkort som drar mer.

Låt säga att gamingdatorn drar 500 Watt (0,5 kWh) och den är igång 4 timmar om dagen i snitt under året. Det blir en årsförbrukning på 2 kWh x 365 = 730 kWh.

Och vill vi räkna ut en kostnad på det så kan vi ta ett kWh-pris på 2 kr, vilket inte är orimligt med nätavgifter inkluderat. Det skulle ge gamingdatorn en årlig kostnad på 1460 kr i elförbrukning.

Tabell över årsförbrukningen i kWh för gamingdatorer, beroende på hur länge datorn är på

Watt2 timmar3 timmar4 timmar5 timmar
300219 kWh
329 kWh
438 kWh548 kWh
400292 kWh
438 kWh
584 kWh
730 kWh
500365 kWh
548 kWh
730 kWh
913 kWh
600
438 kWh657 kWh
876 kWh
1095 kWh

Ovan tabell visar hur mycket en gamingdator drar per år, beroende på hur mycket watt den förbrukar och hur länge den är på om dagen.

Om vi t.ex. tar 500 watt, som är en ganska normal förbrukning för en gamingdator, så ser vi att om datorn är på 3 timmar om dagen så drar den 548 kWh om året.

Diagram med elförbrukningen för gamingdatorer

Tittar vi vidare på nedan diagram över en gamingdators förbrukning av ström så ger vi fyra exempel på  hur mycket de förbrukar i kWh per år, beroende på deras wattförbrukning och hur många timmar om dagen de är igång.

Låt säga att datorn drar 400W och är igång 3 timmar om dagen i snitt, då landar det på 438 kWh om året.

Ett diagram och graf över hur mycket en gamingdator drar i el. Vi har gjort fyra olika exempel och visat hur mycket kWh datorn drar per år, beroende på hur många timmar den är igång.

Kostnad el gamingdator

Med nedan diagram tittar vi i stället på den faktiska kostnaden för en standard gamingdators elförbrukning. Här antar vi att den drar 500W, vilket är en vanlig förbrukning för en gamingdator.

Vi har sedan antagit olika elpriser per kWh, för att få fram vad samma dator drar beroende på hur många timmar den är på och vad elpriset är.

Låt oss t.ex. säga att en standard gamingdator är igång 4 timmar om dagaen och elpriset är i snitt 1.5 kr/kWh. Det skulle ge en kostnad på 1095 kr om året.

En graf som visar hur mycket det kostar att ha igång en gamingdator, beroende på vad elpriset är. Vi har antagit 5 olika priser för att ge ett brett perpektiv.

Exakt förbrukning för just din gamingdator

Om du vill få reda på exakt vad just dina gamingdator förbrukar så rekommenderar vi att mäta med en energimätare, som t.ex. denna modellen.

Komponenternas strömförbrukning

De två största elsyndarna i en gamingdator är processorn och grafikkortet. Men även andra komponenter som moderkort, RAM, minne och fläktar drar el, även om det är i mindre mängder.

Ett toppmodernt, högpresterande grafikkort kan förbruka upp till 250-350W eller mer när det körs på max. Äldre eller mer budgetvänliga kort kan däremot förbruka mellan 50-150W.

När det gäller processorn så kan den, beroende på modell och belastning, förbruka mellan 35W till över 100W. Resterande delar i en speldator dra ungefär 50-100W tillsammans.

Ett cirkeldiagram som vi skapat för att illustrera vilka komponenter som förbrukar mest el i en gamingdator.

Energieffektivitet

Tekniken går framåt och utvecklas hela tiden och att energieffektivisera gör att man kan spara en slant. Nya modeller av t.ex. processorer och grafikkort har inte bara en hög prestanda, utan också fokus på att bli effektivare med energiförbrukningen.

Så om sitter inne på en gammal modell och vill uppgradera till en nyare och kraftfullare modell så är det stor chans att du får en energieffektivare setup.

Vad drar ett PS5 och Xbox Series X?

Spelkonsoler drar inte lika mycket el som en speldator, men fortfarande en del. När man spelar på ett Playstation eller Xbox hamnar man på en förbrukning på mellan 100 och 150W.

Ett tips för att spara in på sin spelkonsols elförbrukning är att inte använda den till filmtittande eller musiklyssnande. Då är det bättre att kolla via en dator eller TV i stället.

Läs om hur mycket en speldator förbrukar i el. Vi går igenom hur mycket de drar beroende och vad det kostar i kronor.

Tips för att minska energiförbrukningen vid gaming

Se energimärkningen

Som vi har varit inne och berört tidigare så utvecklas tekniken och produkterna blir i regel mer energieffektiva. När du ska handla nya komponenter eller en helt ny dator, så kika på energimärkningen och försök hitta en energisnål modell för att minska elförbrukningen.

Sätt skärmen i strömsparläge

Oavsett om det är en billig eller den bästa gamingskärmen så kan man ställa in den så att den sätts i strömsparläge eller viloläge när du tar paus.

Det är likadant med gaming-TV, skulle du gå iväg en stund så kan de flesta modeller ställas in så att de går ner i ett strömsparläge.

Tänk på skärmstorleken

Även om det kanske är lockande att spela på en riktigt stor gamingskärm eller TV, så kanske det inte är nödvändigt alla gånger? En större skärm kommer innebär en högre förbrukning, så överväg dina alternativ noga innan ett köp.

Sänk ljusstyrkan på skärmen

Ett annat tips gällande skärmen för att få ner elförbrukningen är att sänka ljusstyrkan. En ljusstarkare skärm kräver mer el och handen på hjärtat ser man oftast lika bra på en skärm som är lite mörkare.

Anpassa grafikkortets arbete

Grafikkortet är den komponenten som drar mest ström i en gamingdator. När du inte använder det i ett spel så kan det vara läge att optimera datorn så att grafikkortet inte används i onödan till enklare program.

Välj ett effektivt nätaggregat

Om du bygger en egen dator så rekommenderar vi att välja en PSU (nätaggregat) med en så bra verkningsgrad som möjligt. Då kommer den att dra mindre ström och vara effektivare.

Spela nattetid

Elen är oftast billigare på natten, så har du möjlighet att styra när du ska spela så försök att göra det på natten i stället för på eftermiddagen och morgonen. Då kommer du betala mindre för elförbrukningen, så länge du inte har ett fast elpris, då spelar det ingen roll.

Sammanfattning gamingdatorers elförbrukning

En standard gamingdator förbrukar ungefär 500-750 kWh per år när man har igång den i snitt 3-4 timmar om dagen.

Kostnaden för att ha igång en gamingdator varierar beroende på elpris, men landar någonstans kring 1000-2000 kr per år.

Det finns flera sätt att spara in på sin energiförbrukning, några exempel är att välja en mindre skärm, se över energimärkningen vid köp av nya komponenter samt sänka ljusstyrkan på sin skärm. Glöm inte heller att ställa in så både datorn, skärmen, TVn och spelkonsolen går ner i viloläge när dessa inte används.