Rengöra skärm – Så gör du rent din datorskärm & TV-skärm

Både en datorskärm och en TV-skärm samlar med tiden på sig damm, bakterier och annan smuts. Det försämrar skärmens bild och det gör även att den blir ohygienisk och ofräsch.

I den här artikel har vi gjort en steg-för-steg guide på hur du bäst tvättar rent din datorskärm och TV-skärm och rengör den från smuts och damm. Vi går samtidigt igenom vad du ska undvika för att inte skada skärmen vid rengöringen.

1. Innan du börjar att göra rent skärmen

Till att börja med ska skärmen vara avstängd och helt urkopplad. Den bör även ha varit avstängd ett tag så att den är kall. Har du ett par handskar för rengöring hemma så rekommenderar vi att ta fram och använda dessa, framförallt för att undvika nya fingeravtryck och fläckar.

2. Dammtorka med mikrofiberduk

Börja med att ta en ren och torr mikrofiberduk och dra försiktigt runtom skärmen, för att göra rent den från damm och annat löst. Det är viktigt att använda ett mjukt och fint material som en mikrofiberduk, så att inte skärmen tar skada. Undvik att använda hushållspapper och liknande vid rengöring av skärmar då det kan rispa och göra små repor.

En mikrofiberduk som kan användas för att rengöra skärm, både dataskärm och TV-skärm.

3. Rengöra skärmen

Ta därefter en ren mikrofiberduk och fukta den lätt med vatten. Ta sedan den fuktade duken och gör runda lätta rörelser på skärmen, undvik att tryck för hårt. Fukta lite åt gången om duken blir torr, använder du för mycket vatten eller sprayar direkt på skärmen är det lätt att den blir flammig.

Om en skärm är riktigt smutsig och ohygienisk så räcker inte alltid ovan metod till, utan då får vi gå vidare till nästa steg.

4. Djuprengöring av skärmen

För att få en datorskärm eller TV-skärm helt fläckfri och hygienisk så finns det smidiga rengöringspaket, där specifikt framtagen rengöringsvätska och putsdukar ingår. Vätskan sprayas direkt i mikrofiberduken och sedan gör man samma typ av runda och lätta rörelser runt skärmen som ovan.

En annan bra lösning för att få rent bildskärmar är våtservetter med rengöringsvätska. Med dessa är det bara att ta upp och svepa direkt över skärmen och tack vare att de är av mjukt material tar skärmen ingen skada.

Tänk på att undvika starka rengöringsmedel som t.ex. fönsterputs, dessa medel kan skada en skärm. Använd alltid rengöringsmedel som är framtagen för just bildskärmar som finns på datorer, tv och mobil.

Ett kit för rengöring till skärmar. Både för dator och TV.
Rengöringspaket för skärmar
Våtservetter som är framtagna för rengöring av skärmar. Med dessa kan du tvätta rent datorskärm och TV-skärmen.
Våtservetter för skärmrengöring

Vanliga frågor om skärmrengöring

Hur ofta bör en skärm rengöras?

Som med de flesta andra elektronikprylar så ska en skärm rengöras regelbundet. Vår rekommendation är att tvätta rent dem med 3-6 månaders intervall, beroende på hur mycket skärmen används.

Varför ska man rengöra skärmen?

Det kanske mest självklara är att man ser bättre, vilket framförallt är viktigt vid gaming. Men en annan viktig aspekt som man kanske glömmer är att även skärmar samlar på sig bakterier och annat otrevligt, framförallt om den används av flera personer.

Funkar ovan tips för alla typer av skärmar?

Ja, oavsett om du har en plasma, OLED eller LCD från Samsung, LG eller annan tillverkare så funkar ovan tips. Det är även applicerbart för mobiler och surfplattor som t.ex. iPad och Galaxy.