7 tips för en bättre ergonomi vid gaming

  • Inlägget publicerat:2021-04-29
  • Inläggskategori:Ergonomi
En kille som spelar Minecraft. Han sitter ergonomiskt och bra för kroppen, vilket är viktigt när man spelar. Så att kroppen inte får ont.

Alla har vi nog någon gång känt att kroppen värker lite efter att man har suttit dåligt framför datorn för länge. Det är lätt hänt att man sjunker ihop lite och nästan ser ut som en ostbåge, speciellt när man spelar något kul som får tiden att flyga förbi.

Nedan ger vi dig 7 bra tips på hur du kan förbättra din ergonomi vid gaming, så att du kan spela bekvämare.

1. Bordets position

Ett bra gamingbord ska gärna vara höj- och sänkbart så att du kan få den optimala höjden för dig. Armbågarna ska vara i samma höjd som skrivbordet samtidigt som de är vinklade i ungefär 90-100 grader.

2. En bekväm och ergonomisk stol

En bra gamingstol som är ergonomisk och bekväm kan göra underverk för ryggen. Stolen ska vara rubust och gediget byggd och erbjuda flertalet justeringsmöjligheter. Så att du kan få den perfekt för dig.

När du sitter på stolen ska fotsulorna vara helt mot marken och knäna ska ha en vinkel på ungefär 90-100 grader.

3. Skärmens position

Skärmen bör vara på en armlängds avstånd ungefär från dig. Vidare är det bra om det är möjligt att justera höjd och vinkel på den. För när du sitter vanligt så ska skärmens överkant vara i höjd med dina ögon eller strax under, så att du kollar lätt ner mot skärmen. Då är det skonsamt för nacken. Det är även en fördel om skärmen kan vinklas lätt uppåt mot dig.

4. Variera

Med ovan tips skapar du en bra grundposition, men variation av positionen är också viktigt för att inte trötta ut samma muskler och leder. Om du har möjlighet att höja och sänka ditt bord så stå gärna upp ett tag. Annars kan du också ändra din sittposition något genom att t.ex. flytta längre fram på stolen en stund.

5. Ta mikropauser

Ta små pauser på någon minut eller två. Ställ dig upp, sträck på dig och stretcha ut. Låt även ögonen vila på någonting lite längre bort ett tag, så att musklerna i ögonen får stretcha också, det gör dem gott.

6. Avlastande stöd för händerna

Ett avlastande stöd för händerna vid tangentbordet gör det bekvämare för dina händer och handleder. Ett sådant stöd medföljer till flera av de lite dyrare gamingtangentborden, men det går även att köpa ergonomiska handledstöd löst om ens tangentbord saknar det.

7. Spela inte i ett kolsvart rum

Vi vet, det kan vara svårt att följa detta tipsen. Skärmen, färgerna och upplevelsen känns oftast bättre i ett mörkt rum. Men dina ögon tröttas ut betydligt fortare i en sådan miljö, så om möjligt försök att ha lite ljus runtomkring.