10 fördelar med gaming: Därför är det bra att spela

  • Inläggskategori:Tips
Förutom att gaming är kul finns det många fördelar och nytta med spel.

Gaming är en populär aktivitet världen över som ger miljontals människor glädje varje dag. Gamingindustrin har växt sig stor och idag finns alla möjliga typer av spel som kan spelas på massor av olika plattformar, alltifrån mobiler till spelkonsoler och gamingdatorer.

Förutom att gaming är kul så finns det även flera fördelar och färdigheter som man kan utveckla medan man spelar. Det går att lära sig saker som man har nytta av både i skola, jobb och det vardagliga umgänget. 

Innehåll

En infografik med fördelar med gaming. Vi har gått igenom forskning och studier för att lista de 10 främsta fördelarna med att spela.

Fördelar med gaming

1. Förbättrar den kognitiva förmågan

Gaming förbättrar vissa kognitiva förmågor, i en studie från 2022 såg man att barn som spelade utvecklade bättre minne och impulskontroll jämfört med barn som inte spelade.

Detta kommer barnen till nytta både i skolan när de lär sig saker, men även senare i livet.

2. Förbättrar koordinationen mellan händer och ögon

Det finns flera studier som pekar på att koordinationen mellan ögon och händer förbättras av gaming då man i många spel behöver reagera snabbt på olika saker som händer. Bland annat en studie från 2014 och en från 2016.

Ögonen ska snabbt “berätta” för händerna vad som behöver göras och när de får göra det ofta tränas den färdigheten. Hjärnans förmåga att snabbt kunna tolka saker är en nyttig och viktig del i vardagen.

3. Ökar problemlösningsförmågan och koncentrationen

I en kinesisk studie från 2015 kom man fram till att gamers har mer grå substans i hjärnan och bättre “kopplingar” mellan olika delar, vilket resulterar i en bättre problemlösningsförmåga, koncentration och logiskt tänkande.

Många spel idag kräver att spelaren klarar av att lösa både stora och små utmaningar och problem för att kunna ta sig vidare och nå nästa nivå. Vilket utvecklar och tränar upp hjärnan.

4. Förbättrar den sociala kompetensen och ger möjlighet att få nya vänner

Idag är det väldigt vanligt med kommunikation och lagarbete inne i spelen för att ha en chans att vinna. Genom att lära sig kommunicera med olika typer av människor hjälper gaming att öka den sociala kompetensen och man lär sig prata med olika typer av människor.

Det är inte heller ovanligt att man stöter på människor som man blir bra vän med och i slutändan börjar umgås med i verkliga livet. Oftast är det lättare att lära känna någon inne i ett spel då man redan har ett gemensamt intresse att utöva tillsammans.

5. Ger möjlighet att koppla av efter en stressig dag

Enligt forskare på University of Saskatchewan ger gaming möjligheten att reducera stress och ångest. Att spela efter en tuff dag i skolan eller på jobbet gör att man kan koppla bort och slappna av.

Vissa personer föredrar att spela något lättsamt där man inte behöver tänka så mycket för att slappna av. Andra föredrar spel som kräver hög koncentrationsförmåga, vilket medför att man kan skärma av sig från omvärlden och slukas helt av spelet.

6. Gaming är en utloppsform för kreativitet

I många spel kan man skapa och designa både karaktärer och spelvärldar, detta gör det möjligt för personer att få utlopp för sin kreativitet och utforskar nya delar av sig själv.

Man kan t.ex. skapa olika alter egon och bygga karaktärer baserade på dessa. På detta sättet kan man även hitta likasinnade personer online som delar samma intressen.

Super Mario hänger i en flaggstång och jublar över alla fördelar med gaming.

7. Genom gaming kan man lära sig om historia och olika kulturer

Det finns en hel del spel som bygger på historiska händelser, där man kan lära sig intressanta och viktiga saker som hänt genom historien. Det ger spelaren chansen att förbättra sin allmänbildning och kanske hittar man även något spännande att fördjupa sig i ännu mer.

Det går även att lära sig och inspireras av olika kulturer i spel, för att på så sätt vidga sina vyer och få nya infallsvinklar till saker och ting.

8. Få fysisk aktivitet via spel som involverar rörelse

Gaming måste inte vara stillasittande, utan det finns många roliga spel där det krävs rörelse från gamern, vilket ger fysisk träning samtidigt som man har kul. Ett exempel är det populära dansspelet Just Dance 3, som finns till många plattformar. Det finns även spel till Nintendo Switch där man via rörelsekontroller ska spela sportspel som tennis och bowling.

Med hjälp av ett bra VR-headset kan man också slukas upp helt av spelas och ta sig fram i olika spel med hjälp av större delen av kroppen.

9. Gaming kan ge en härlig belöningskänsla och tillfredsställelse

När man lyckas klara ett spel eller löser olika problem och delmoment i spelen så har man lyckats med en prestation. Det kan stärka självkänslan och ge en trevlig tillfredställelse, man känner att man klarar av att nå olika mål helt enkelt.

10. Via spel kan man lära sig språk

Som ung, men även äldre, kan man bli bättre på språk och framförallt engelska via gaming, detta visar bland annat en dansk studie från 2017. Huvudspråket i de flesta spel är engelska och i vissa fall är de översatta till svenska, men inte alltid. Vidare övar man även upp sin engelska om man spelar online med spelare från andra länder.

Sammanfattning fördelar med gaming

Förutom att gaming är kul så finns det flera fördelar och nytta med det och vi har gått igenom ett par av dessa i den här artikeln. Man tränar upp många färdigheter som går att ha stor nytta av i det vardagliga livet, alltifrån social kompetens till koncentrationsförmåga.

Självklart ska man inte sitta still framför en gamingskärm eller en gaming-TV 12 timmar om dagen, men med ett lagom användande så kan gaming vara både kul och nyttigt.