Vad kostar en gamingdator?

Vad kostar en gamingdator egentligen? Vi går igenom vilka olika prisnivåer det finns och vad man bör välja utifrån sin erfarenhet.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad både stationära och bärbara gamingdatorer kostar. Vi kommer även att gå igenom vad en bra gamingdator kostar i pris och vad man bör kolla efter.

Häng på!

Vad kostar en gamingdator som är stationär?

Priset på en stationär gamingdator kan variera rejält beroende på dess prestanda och vad man vill att den ska kunna klara av. De flesta speldatorer hittar man mellan 10 000 – 40 000 kr, men det finns även modeller upp mot 60 000 kr.

Budget gamingdator pris

En grundläggande och billig gamingdator kostar ungefär 10 000 – 20 000 kr i pris, vilket ger dig tillräckligt med kraft för att spela många populära spel i FHD-upplösning med höga grafikinställningar.

Mellanklass gamingdator pris

För de som vill ha lite mer kraft och förmåga att spela nyare spel på högre inställningar, kan du räkna med att lägga mellan 20 000 – 35 000 kr. Dessa datorer kommer med bättre grafikkort, snabbare processorer och mer RAM. Här spelar man många spel i QHD-upplösning med höga grafikinställningar och bra flyta i bilden.

High-end gamingdator pris

Om du är ute efter de allra bästa speldatorerna, som kan hantera de senaste spelen på högsta inställningar, köra VR smidigt och stödjer 4K-upplösning så hamnar priset på ungefär 35 000 kr och uppåt, ibland ända upp till 50 000 SEK och mer. 

Dessa kraftfulla gamingdatorer är utrustade med påkostade komponenter och erbjuder den bästa spelprestandan.

Bygga egen stationär gamingdator pris

Kom ihåg att priset också beror på om du bygger datorn själv eller köper en färdigbyggd. Att bygga själv kan ofta vara lite billigare än ovan priser och låter dig anpassa varje komponent, men en färdigbyggd dator är bekvämare och kommer oftast med garanti och support för hela datorn.

Vad kostar en gaming laptop?

När det gäller priserna på gaming laptops, så är de ungefär i samma prisläge som stationära gamingdatorer och varierar beroende på vilka komponenter och prestanda laptopen har.

Budget gaming laptop pris

För en grundläggande gaming laptop som kan hantera de flesta spel på medelinställningar, börjar priset på runt 10 000 kr och upp till 15 000 kr. Dessa laptops är oftast utrustade med instegsgrafikkort och processorer som är tillräckliga för casual gaming.

Mellanklass gaming laptop pris

Om du siktar på en lite kraftigare och bra bärbar speldator som kan köra nyare spel med bra flyt på högre inställningar så ligger priset någonstans runt 15 000 och 25 000 kr. Dessa modeller har bättre grafikkort, snabbare processorer och mer RAM.

High end gaming laptop pris

För dig som är ute efter en high-end gaming laptop, med förmågan att spela de allra senaste spelen på högsta möjliga inställningar med en knivskarp bild så kan du räkna med att behöva betala över 30 000 kr, ibland även upp till 40 000 kr eller mer. 

Dessa kraftpaket har högpresterande komponenter tillsammans med högupplösta skärmar och avancerade kylsystem för att hantera de höga kraven från dagens spel.

Vad kostar en bra gamingdator?

Här behöver man först bestämma vad en bra gamingdator är, vi kommer definiera det som en mellanklassdator eftersom dessa passar väldigt många gamers och klarar av de flesta spel med bra grafik.

Då hamnar priset för en bra gamingdator på någonstans mellan 15 000 – 30 000 kronor. Men med det sagt så finns det även billigare modeller som är bra för spelare som vill ha en speldator för enklare spel.