Vad är Force Feedback i gamingrattar?

Force feedback i en gamingratt gör så att ratten kan simulera en mer verklig körning med hjälp av vibrationer och motstånd. På så vis känner spelaren av underlaget och bilen bättre.

För entusiastiska gamers som älskar racingspel eller flygsimulatorer är en gamingratt med force feedback något som förhöjer spelupplevelsen. Denna teknik erbjuder en mycket mer realistisk körupplevelse genom att efterlikna de fysiska situationerna en förare skulle uppleva i en verklig bil eller ett flygplan.

Force feedback i en gamingratt

Force feedback i gamingrattar är en teknik som ger fysisk återkoppling till spelaren genom rattens rörelser eller vibrationer. Detta ska återspegla de krafter som en förare kan känna av i verkliga situationer, som när man exempelvis svänger, kör över ojämn terräng, bromsar eller tappar greppet på vägen.

Hur fungerar force feedback?

Inuti en gamingratt med force feedback finns motorer och ett avancerat system av kugghjul. När du spelar ett spel och till exempel svänger skarpt eller kör över ett hinder, skickar spelet information till rattens force feedback-system, som sedan driver motorn att vrida ratten i motsatt riktning eller skapa vibrationer.

Här är några exempel:

Ojämn terräng: Om du kör över grus eller en ojämn vägyta kan ratten börja skaka och bli mer svårstyrd.

Svängar: När du svänger kan ratten ge motstånd, vilket simulerar kraften av att svänga en verklig bil.

Kollisioner: Om du kolliderar med ett objekt i spelet kan ratten ge en skarp stöt eller skaka kraftigt för att efterlikna en verklig kollision.

Tekniker för att skapa force feedback

Det finns i huvudsak tre olika tekniker för att skapa force feedback i en ratt för spel, dessa är:

  • Kugghjul (Gear driven) – Force feedback framställs med hjälp av kugghjul mellan ratten och motorn. Detta är en prisvärd metod som i regel återfinns i budget- och mellanklassmodeller. 
  • Rem (Belt driven) – I stället för kugghjul så finns ett rem/band i ratten. Det är en något dyrare metod, men ger en mjukare och följsammare känsla och mer kraft till ratten.
  • Direktdrift (Direct drive) – Här sitter ratten direkt på motorn utan någon mellanhand. Fördelen med de två andra metoderna är att det går att använda små motorer, men vid direktdrift behöver motorn vara betydligt större. Direktdrift är dock den mest precisa och verklighetstrogna metoden och ger bäst spelkänsla. Men det är även den dyraste och finns främst i de mest påkostade rattarna.

Varför är force feedback viktigt i en gamingratt ?

  1. Verklighetstroget: Den primära anledningen till att force feedback används i gamingrattar är för att göra spelen mer verklighetstrogna och uppslukande. Genom att känna de fysiska reaktionerna från bilen kan spelarens upplevelse bli mer verklig och engagerande.

  2. Spelstrategi: Force feedback kan också ge värdefull information till spelaren om bilens tillstånd. Om bilen börjar tappa greppet kan ratten börja skaka eller glida, vilket varnar spelaren och man får en chans att korrigera vad som håller på att hända.

Sammanfattning force feedback i gamingrattar

Force feedback i gamingrattar är ett kraftfullt verktyg som sammanflätar det virtuella med det verkliga. För gamers som älskar bilspel och racingspel så är en ratt med force feedback ett måste tycker vi och kommer förhöja spelupplevelsen markant. Oavsett om du spelar på PC, PS5 eller Xbox så finns det ett stort utbud av rattar med force feedback.