Vad är en gamingdator och vad skiljer mot en vanlig?

Vad är en gamingdator? Vi går igenom vad som skiljer mellan en speldator och vanlig dator för hemmabruk.

Har du hört talas om att det finns något som kallas gamingdatorer eller speldatorer, men du vet inte riktigt vad det innebär?

Här hittar du svaren på dina frågor!

Vad är en gamingdator?

En gamingdator är en dator som är speciellt framtagen för att spela spel på. Den har kraftfulla komponenter som bland annat inkluderar en snabb processor, ett högpresterande grafikkort, och ofta stora mängder minne.

Gamingdatorer kan vara både stationära och bärbara och de kan se ut på många olika sätt. Designmässigt har de oftast en lite kaxigare framtoning.

Vad skiljer mellan en gamingdator och en vanlig?

Den stora skillnaden mellan en gamingdator och vanlig dator är grafikkortet (GPU), som i en gamingdator är betydligt kraftfullare, vilket är avgörande för att kunna köra spel med hög upplösning och komplex grafik. 

Gamingdatorer har även snabba processorer (CPU), som säkerställer en effektiv hantering av spelen. 

En annan viktig komponent är RAM (arbetsminnet), där gamingdatorer vanligtvis ha mer minne för att kunna hantera flera uppgifter samtidigt, vilket är vanligt i spel. Många gamingdatorer är även utrustade med högkvalitativa ljudkort och avancerade kylsystem för att hålla komponenterna svala under långa spelsessioner.

Designmässigt är gamingdatorer oftast mer iögonfallande än vanliga datorer, med RGB-belysning och genomskinliga glaspartier som visar datorns inre.

Ovan saker gör att gamingdatorer överlag kostar betydligt mer jämfört med en vanlig dator för vardagen.

Vad är en bra gamingdator?

Nu kommer vi in på lite mer djupgående termer. En bra gamingdator kännetecknas av en kraftfull processor, som t.ex. Intel Core i7/i9 eller AMD Ryzen 7/9, och ett högpresterande grafikkort som NVIDIA GeForce RTX eller AMD Radeon RX. 

Minst 16GB RAM är att rekommendera och gärna 32GB för tyngre spel och multitasking. Man bör ha en snabb lagring i form av ett SSD-minne och ett effektivt kylsystem är viktigt för att hantera värmen under intensiva spelsessioner. 

Vidare är det bra med ett moderkort som stödjer framtida uppgraderingar och vettiga ljud- och nätverkskort.

Hur väljer man gamingdator?

Först och främst behöver man bestämma sig för om man vill bygga sin egen dator eller köpa färdigbyggd. Vill man ge sig på att bygga en egen dator kan man följa vår bygga dator-guide.

Är man i stället intresserad av färdigbyggda datorer så ska man först och främst bestämma sig för en stationär eller bärbar speldator.

När man valt det så kan man antingen kolla in vår artikel med bästa stationära speldator eller bästa bärbara speldator för att få tips på specifika modeller.