SCUF Instinct Pro Recension & Test

SCUF Instinct Pro

Scuf Instinct Pro Handkontroll Recension, här har vi lagt vår handkontroll på ett bord inför testet.
4.5/5

Finns att köpa hos:

Vi har testat Instinct Pro, den senaste premiumkontrollen för Xbox och PC från SCUF. Med den här handkontrollen för Xbox har de satt ribban högt för hur en handkontroll ska kännas och prestera. Du hittar mer om våra tankar och erfarenheter i den här recensionen, häng på!

Innehåll i recensionen

Första intryck

SCUF Instinct Pro ger ett riktigt bra första intryck ut ur förpackningen, den är väl skyddad och kommer i snygg låda. Vår modell har vi valt design på själva via scufgaming.se. Det fanns ett stort urval av färger, mönster och färdiga motiv att välja på och garanterat något för alla smaker. Handkontrollen går även att köpa “färdig”  i exmpelvis helsvart hos återförsäljare som Amazon.

En bild som visar vår handkontroll SCUF Instinct Pro i sin låda när vi håller på att packa upp den inför vår recension.

Design och utformning

Instinct Pro bygger på Xbox originalkontroll och har man någon gång hållt i en sådan känns en hel del saker igen på den här kontrollen. Några av skillnaderna som finns är att den här handkontrollen är snäppet lättare än originalkontrollen och 20% lättare än Xbox Elite-kontrollen.

Vidare finns finns även en mikrofonknapp på framsidan, så att man smidigt kan tysta micen. På baksidan återfinns även fyra paddlar som man kan mappa om till valfri knapp. Mer om hur man gör det längre ner!

Batteri och laddning

Batterierna i SCUF Instinct Pro är utbytbara, man har valt att inte ha inbyggt batteri som kan laddas. Vissa föredrar det, men vi tycker denna lösningen är ett bra val. Ett inbyggt batteri kommer med tiden att få sämre och sämre kapacitet. Instinct Pro har även stöd för Xbox Laddningsbara batteri om man väldigt gärna vill ha den lösningen. 

Det går även att spela med USB-C kabeln inkopplad och då behöver man inte tänka på batterier. Med kabeln inkopplas får man även absolut lägst latens så, vilket gamers som köper en sådan här prestandakontroll brukar föredra.

Här visas allt som medföljer till Xbox handkontrollen SCUF Instinct Pro. Vårt exemplar för test designade vi själva.
Scuf Instinct Pro innehåll i boxen

Grepp

Greppet och känslan i alla spakar när man spelar med SCUF Instinct Pro är bland det bästa vi har testat. Till att börja med finns ett greppvänligt hexagonmönster på baksidan av kontrollen, som känns påkostat och bekvämt i handen.

Vidare är knapparna och framförallt spakarna otroligt mjuka i rörelserna och vi märker en stor skillnad mot vår Xbox orginalkontroll. Det känns inte lika plastigt och kort och gott känner man att SCUF har använt ett dyrare material här.

Kombinera ovan detaljer med en lätt vikt och man får ett suverän känsla när man spelar.

Undersidan på SCUF Instinct Pro. Här ser man paddlarna och det förstärkta greppet som vi tyckte var väldigt bekvämt och skönt att spela med. Toppbetyg i vårt test.

Knappar och paddlar

På ovansidan av SCUF Instinct Pro sitter knapparna på samma sätt som Xbox originalkontroll. Det som sticker ut här är de känns mer mjuka och följsamma när de trycks ner, vilket ger en lite mer påkostad känsla.

Den stora skillnaden är baksidan av kontroller, där återfinns fyra paddlar, som kan mappas till valfritt knapptryck. Dessa sitter riktigt bra placerade för fingrarna tycker vi. Det är lite ovant i början, men under testets gång så kommer vi snabbt in i det och de tillför otroligt mycket.

Direktläge avtryckare

SCUF har även implementerat en mycket användbar funktion som de kallar “Instant Triggers” eller direkta avtryckare om man vill på svenska. Detta innebär att man kan dra de två små spakarna åt sidorna (som bilden nedan visar), vilket gör att LT och RT svarar direkt på klicket. Det blir ungefär som att trycka på en gamingmus.

Detta tycker vi kommer till stor nytta i spel som kräver snabba reaktioner och knapptryck, som t.ex. när man använder ett semiautomatiskt vapen i ett skjutspel.

Här syns hur man aktiverar diektläge på avtryckarna på sin Xbox handkontroll SCUF Instinct Pro.

Mjukvara

Eftersom handkontrollen riktar sig primärt till Xbox finns det inget separat mjukvaruprogram för PC som man behöver in och ändra i, utan allt sköts smidigt direkt via kontrollen.

Det finns möjlighet att spara mappningar på tre olika profiler och dessa byter man mellan via en knapp på baksidan. Det finns en liten LED-lampa på framsidan som lyser blått, rött och grönt, vilket indikerar de olika profilerna.

Mappa om knappar och paddlar

Vill man mappa om knappar eller paddlar så börjar man med att hålla inne profilknappen på baksidan i ett par sekunder, då kommer LED-lampan på framsidan börja blinka. Därefter håller man inne knappen man önskar få knapptrycket till och sedan på knappen den ska ta knapptrycket från. Då ska ett ljusgult sken lysa på LED-lampan, vilket indikerar att mappningen är korrekt. När man är klar trycker på man profilknappen igen och lampan på framsidan ska sluta att blinka.

Vill man ta bort ett knapptryck så gör man nästan samma process. Man håller inne profilknappen tills det börjar blinka, därefter håller man inne knappen man vill ta bort knapptrycket ifrån och trycker sedan Share-knappen. Då blir den “nollad”.

På det här sättet kan man spara tre separata profiler för olika typer av spel, exempelvis en för FPS, en för bilspel och en för plattformsspel. Riktigt smidigt tycker vi! 

SCUF Instinct Pro vid gaming

Vi tycker SCUF Instinct Pro presterade riktigt bra oavsett vilket typ av spel vi testade handkontrollen med. Den gjorde sig riktigt bra oavsett om vi spelade ett lite mer casual spel som Fall Guys eller prövade mer tävlingsinriktade spel som COD.

Att aktivera de korta avtryckarna på LT och RT gjorde stor nytta i skjutspel och gav en helt annan känsla än man är van vid i konsolspel. De kändes otroligt snabba i eldstrider och vi tyckte man fick en stor fördel när hamnade 1vs1 i olika dueller.

Att man snabbt kan skifta avtryckarnas känslighet är ett stort plus. När vi bytte till att testa racingspelet F1 vill vi gärna ha de långa trycken igen för att kunna få en bättre känsla och då var det bara att skifta över spakarna på baksidan.

Paddlarna på baksidan tyckte vi man snabbt kom in i och kunde utnyttja på ett bra sätt. Placeringen av paddlerna är helt rätt och de gav en stor fördel i spel som Apex, Halo och COD.

I övrigt känns handkontrollen väldigt bra i handen, den lätta vikten och greppet på baksidan gör den riktigt bekväm att spela med. Det är helt enkelt svårt att skylla några förluster på handkontrollen.

Scuf Instinct Pro Handkontroll Recension, här har vi lagt vår handkontroll på ett bord inför testet.

Summering - Vad tycker vi SCUF Instinct Pro?

Vi har testat SCUF Instinct Pro och blivit imponerade över hur välbyggd, bekväm och flexibel den är. Det är en handkontroll som starkt utmanar Xbox One Elite Kontroller Series 2 som bästa premium- och prestandakontroll för Xbox.

Med möjligheten till direkta avtryckare, bra placerade paddlar och mappningsmöjligheter så är det här en handkontroll som ger fina fördelar i onlinespel. Dessutom är det möjligt att designa sin handkontroll exakt som man vill ha den via SCUFs hemsida.

Men smakar det så kostar det och priset på den här modellen är högt, vilket kan förståeligt nog kan få vissa att rygga tillbaka. Framförallt när Xbox Elite kontroll ligger snäppet billigare i pris.

Allt som allt så är det här en riktigt vass handkontroll som vi rekommenderar starkt för den som har budgeten. Instinct Pro passar den kräsna gamern, som vill ha en flexibel och högpresterande handkontroll.

4.5/5

4,5/5

Finns att köpa hos: