När kan man köpa dator till barn? Tips på hur du kan tänka

Vi besvarar vid vilken ålder man bör köpa en dator till ett barn.

När är egentligen en bra ålder för att köpa en dator till ett barn? Är det 5 år, 10 år eller ännu äldre? När barnet börjar tjata och fråga efter en egen dator kan det vara svårt att veta när det passar. 

Det korta svaret på frågan är att det beror på och är individuellt, vissa barn kan hantera en dator på ett bra sätt redan vid 4-5 års åldern, medan andra bör vänta några år till. 

En sak är säker, tröskeln idag är lägre. Barnet har med största sannolikhet varit i kontakt med en smart-TV och mobiltelefoner/surfplattor redan vid en tidig ålder. Detta gör steget till en egen dator betydligt mindre än var det var förr.

Hur använder barnet andra elektroniska prylar?

Ett bra test för att se om barnet är redo för en egen dator är att se hur elektroniska prylar som mobiler eller surfplattor hanteras. Är barnet rädd om sakerna och används de på rätt sätt? Barnet bör kunna uppvisa förståelse för att det handlar om dyrbara saker som kräver ett ansvar och försiktighet vid användande.

Föräldrakontroll

Om du är orolig för vad barnet kan göra på datorn så finns det idag en omfattande föräldrakontroll inbyggt i datorerna via operativsystemet. När man aktiverar föräldrakontrollen går det t.ex. att styra när och hur länge barnet kan använda datorn. Vidare går det att begränsa vilka typer av hemsidor och appar man får besöka samt hålla koll på barnets aktiviteter via veckovisa rapporter.

Hitta rätt dator för barnet

Det finns många olika typer av datorer, om barnet gillar gaming så finns det många bra speldatorer för barn att välja på. Ska det vara en flexibel dator som går att ha med sig kan man kika på en bra bärbar dator. Vidare finns det även vanliga stationära datorer, som passar vid t.ex. skolarbeten, vanligt surfande och enklare spel.