Gamingdator vs Spelkonsol: För- och nackdelar

Vi jämfört skillnader mellan gamingdatorer och spelkonsoler så som PlayStation, Xbox och Nintendo Switch.

Att välja mellan att köpa en gamingdator eller en spelkonsol kan vara svårt, båda har sina för- och nackdelar och i slutändan beror valet på dina specifika behov och vad som passar dig bäst. 

I den här artikeln går vi igenom vad som är bra att tänka och guidar dig igenom de skillnader som finns, för att hjälpa dig i beslutet om att välja.

Innehåll

Gamingdatorer

Fördelar jämfört med spelkonsoler

 • Större utbud av spel – Gamingdatorer kan spela betydligt fler spel än vad konsoler kan erbjuda, vilket passar dig som inte vill begränsas och kunna välja fritt.

 • Bättre prestanda – Gamingdatorer har i regel en bättre prestanda än spelkonsoler, vilket kan ge en snabbare spelupplevelse och bättre bildkvalité.

 • Möjlighet att uppgradera – Det är lätt att uppgradera en gamingdator genom att byta ut komponenter så som processorgrafikkort och SSD. På detta sättet kan man hålla datorn aktuell och förlänga livslängden på den utan att behöver köpa en helt ny.

Nackdelar jämfört med spelkonsoler

 • Dyra: Gamingdatorer är i regel dyrare att köpa än spelkonsoler. 

 • Kan kräva mer teknisk kunskap: Gamingdatorer kan kräva mer teknisk kunskap för att installera spel och uppgradera komponenter, vilket kan vara svårt för vissa användare. Med en spelkonsol är det i princip bara plug and play som gäller.

 • Större och tyngre: Gamingdatorer tar oftast mer plats och är tyngre än spelkonsoler, vilket kan vara en nackdel om du vill spela på olika ställen eller om du har ett begränsat med utrymme.

Spelkonsol

Fördelar jämfört med en gamingdator

 • Lätt att använda: Spelkonsoler är relativt lätta att använda, med en enkelt gränssnitt och smidiga installationer av spelen. Därför är dessa ett utmärkt val för barn.

 • Billigare: Spelkonsoler är i regel billigare att köpa jämfört med likvärdig prestanda hos en gamingdator.

 • Portabla: Det finns flertalet spelkonsoler som är portabla, vilket gör det enkelt att spela på olika ställen eller ta med dem på resa.

Nackdelar jämfört med en gamingdator

 • Begränsat utbud av spel: Spelkonsoler kan bara spela spel som är utvecklade specifikt för just den plattformen, så du har inte tillgång till samma breda utbud av spel som på en gamingdator.

 • Sämre prestanda: Spelkonsoler har ofta sämre prestanda än gamingdatorer, vilket kan resultera i långsammare och sämre spelupplevelse. Idag kan spelkonsoler spela i 120Hz som bäst i vissa spel medan gamingdatorer klarar betydligt mer än så.

 • Kan inte uppgraderas: Spelkonsoler kan inte uppgraderas på samma sätt som gamingdatorer, så du är bunden till den prestanda du får av enheten från början. När en spelkonsol börjar bli gammal och teknologin börjar bli gammal kan det bli svårt att spela nya spel eller få en bra spelupplevelse.

Sammanfattning gamingdator vs spelkonsol

Sammantaget är en gamingdator ett bättre val för gamers som vill ha en mer mångsidig och kraftfull spelenhet, men det kan vara dyrare och kräva mer teknisk kunskap. Dock ska det sägas att det finns många bra billiga gamingdatorer.

En spelkonsol är å andra sidan ett enklare och billigare alternativ för de som vill ha en smidig och tillgänglig spelplattform, men det finns begränsningar i utbudet av spel och prestanda.

Har man intresset och budgeten är det såklart även möjligt att köpa både en gamingdator och spelkonsol, på så sätt kan man spela med kompisar oavsett vilken plattform de väljer och man kommer även åt alla speltitlar.