CORSAIR Katar Elite Wireless – Test & Recension

CORSAIR Katar Elite Wireless Gamingmus test och recension av denna trådlösa gamingmus.

CORSAIR Katar Elite Wireless Gamingmus

4/5

Sammanfattning: En lätt och trådlös gamingmus i kompakt format. Besitter en påkostad sensor och erbjuder snabb respons i klicken. Passar utmärkt för FPS och TPS-spel.

Amerikanska CORSAIR är ett varumärke som tillverkar komponenter och tillbehör för gaming till både dator och konsol. De gör alltifrån gamingstolar och tangentbord till gamingmöss och gamingskärmar. Ett av de senaste tillskotten av produktlinjen är den här modellen, Katar Elite Wireless, som är en vidareutveckling och mer påkostad version av Katar Pro.

Vi har testat CORSAIR Katar Elite Wireless och i den här recensionen kan du läsa om våra tankar och erfarenheter, häng på!

Innehåll i recensionen

Första intryck

Katar Elite Wireless ger ett bra första intryck ut ur förpackningen och känns väldigt lätt i handen samtidigt som den ger ett stilrent intryck. Något som sticker ut lite är att den främre delen är ganska bred medan den bakre delen av gamingmusen smalnar av en del.

Design och utformning

Till den här modellen har CORSAIR valt en tvåhäntsdesign, som gör att den går att använda av både vänsterhänta och högerhänta. Vidare har den en låg vikt på 69 gram, vilket vi tycker märks ordentligt. Musen glider snabbt och lätt över musmattan och känns kvick att använda.

På båda sidorna av datormusen finns en sak vi gillar, nämligen ett mönster av små trekanter som ger lite extra grepp till tummen och lillfingret. Vi hittar även samma typ av mönster på scrollhjulet. För dig som gillar att sätta färg på din gaming setup så finns det även en RGB-belysning i loggan. Denna kan synkas med övrig CORSAIR-utrustning och styras via programvaran iCUE.

Ska man anmärka på någonting så känns vissa detaljer på musen lite plastiga och budget, även om det här inte är gamingmusen som ska placera sig i översta premiumsegmentet så hade vi önskat en lite mer påkostad känsla.

En trevlig detalj som är värd att nämna är att den lilla medföljande USB-dongeln kan förvaras inuti musen i en lucka på undersidan, vilket minskar risken att tappa bort den när man är på språng.

För vem och vilket grepp?

CORSAIR Katar Elite Wireless är främst en gamingmus som är framtagen för små och medium händer. Den är optimal för fingertoppsgrepp (fingertip grip) och klogrepp (claw grip). För personer som gillar att använda handflatsgreppet (palm grip) så kommer den här modellen vara lite för liten.

Bild som visar CORSAIR KATAR ELITE Gamingmus vid ett tangentbord. Vi har testat och recenserat denna modellen.

Anslutning och knappar

Katar Elite erbjuder två trådlösa anslutningar i form av Bluetooth eller via en liten USB-dongel som använder Slipstream Wireless. Det sistnämnda är CORSAIR’s egna teknologi som man tagit fram för att ge en spelupplevelse med låg latens utan några störningar. Under vårt test tyckte vi det flöt på väldigt fint utan några konstigheter.

En användbar funktion hos Slipstream-teknologin är att man kan ansluta upp till tre enheter mot samma USB-dongel. Perfekt om man har flera trådlösa enheter och inte vill ta upp en USB-port per enhet.

Utöver de trådlösa teknologier så kan Katar Elite även anslutas via kabel och spelas med samtidigt som den laddas.

Knappar

Tittar vi på antalet knappar så kommer Katar Elite Wireless med sex stycken. Deras positionen är två på vänster sidan, höger och vänsterklick samt scrollhjulet och DPI-knappen.

Alla sex knappar är programmerbara utefter egna önskemål och det går att skapa användbara makron inne i programvaran iCUE. Med DPI-knappen kan man även snabbt ändra sin DPI mitt under spelet, ifall du känner att du behöver förändra något.

På undersidan av gamingmusen återfinns en knapp som stänger av musen och väljer mellan de två lägena Bluetooth eller Slipstream Wireless.

Programvara

VI har redan nämnt CORSAIR’s programvara iCUE en del i recensionen och det är alltså där man kan anpassa Katar Elite så den passar för ens egna preferenser. Förutom att hantera CORSAIR-produkter så kan man även hålla kolla på gamingdatorns processor och grafikkort i programmet, samt fläkthastigheter.

Enligt oss är iCUE är bra och överskådlig programvara som är smidig att använda, utan några problem.

Några av de saker du kan anpassa på Katar Elite Wireless i iCUE är att välja knapptryck eller makro för varje enskild knapp. Vidare går det ändra RGB-belysning, ändra DPI, hantera och byta profiler och kalibrera sensorn.

Bild som visar CORSAIR Katar ELite Wireless inne i programvaran iCUE från vårt test och recension.

Vid gaming

När det kommer till att spela med Katar Elite Wireless så erbjuder den en snabb och lätt känsla med bra glid över musmattan. Tack vare CORSAIR’s påkostade opiska sensor Marksman 26K DPI, som är framtagen för just gaming och skjutspel, så ger musen en snabb och precis avläsning.

Gillar du att spela snabba FPS-spel tror vi helt klart att du kommer tycka om Katar Elite. CORSAIR har nämligen utrustat den här modellen med QUICKSTRIKE, som ger ett mycket kort avstånd mellan knappen på gamingmusen och brytaren inuti som registrerar klicket. Det innebär att man får en väldigt snabb respons i exempelvis FPS-spel som Overwatch, CS eller Valorant.

En annan bidragande orsak till att Katar Elites kvicka respons är möjligheten att kunna ha 2000Hz i polling rate via Slipstream-teknologin. Polling rate mäter hur snabbt datormusen kan dela med sig av sin position till datorn och ju högre polling rate desto snabbare. I regel brukar gamingmöss ha 1000Hz, vilket innebär att det tar 1ms att berätta positionen för datorn. Eftersom Katar Elite erbjuder upp till 2000Hz kan den vara så snabb som 0,5 ms när den delar med sig av sin position, vilket ger en ännu snabbare spelupplevelse.

Någonting annat som vi gillar är möjligheten att snabbt kunna byta mellan färdiga profiler för olika spel, här är dock Katar Elite inte på något sätt unik, det går att göra med många modeller idag.

En sak vi inte är helt förtjusta i är konstruktionen av de två sidoknapparna, de känns kantiga och kunde ha varit mindre i storlek tycker vi.

Batteritid

Katar Elite kommer med ett uppladdningsbart batteri, som klarar av att användas upp till 110 timmar på Bluetooth när inte RGB är aktiverat och 60 timmar via Slipstream-teknologi. Det är en fullt godkänd batteritid för en trådlös gamingmus.

Det finns även en batterispararläge som kickar in efter 15 minuter som standard och den går även att ändra efter eget tycke. Vi gillar även att musen kan användas precis som vanligt medan laddningskabeln är ansluten.

Närbild på scrollhjulet hos gamingmusen CORSAR KATAR ELITE WIRELESS.

Summering - Vad tycker vi CORSAIR Katar Elite?

Vi anser att CORSAIR Katar Elite är ett utmärkt val av gamingmus för dig med lite mindre händer, som söker en snabb och trådlös datormus till ett rimligt pris.

Det är en lätt och smidig modell som flyter runt fint över musmattan och svarar kvickt vid gaming, vi tycker framförallt att den gör sig stark i FPS och TPS-spel.

Vidare är batteritiden bra och CORSAIR’s programvara iCUE erbjuder många möjligheter till att anpassa musen för specifika spel.

4/5

4,0/5