CORSAIR K60 PRO TKL RGB – Test & Recension

CORSAIR K60 PRO TKL

CORSAIR K60 PRO TKL Tangentbord test och recension. Ett gaming tangentbord av fin kvalité.
4/5

Hitta bästa pris för CORSAIR K60 PRO TKL hos

Förutom ett stort sortiment av datorkomponenter så erbjuder CORSAIR även många olika typer av tillbehör till datorer och konsoler. De har nyligen släppt tangentbordet K60 PRO TKL, som riktar sig till gamers som söker ett kompakt och konkurrenskraftigt gamingtangentbord.

Vi har testat modellen och i den här artikeln kan du läsa om vad vi tycker!

Innehåll i recensionen

Uppackning

K60 PRO TKL kommer i en snygg förpackning och förutom själva tangentbordet så medföljer även en USB-C till USB-A kabel samt tangenter för bokstäverna æ och ø.

Vid första anblick när vi lyfter ur tangentbordet ur lådan ger det en robust och stabil känsla. Det finns inga märken eller liknande och det ger inte heller ifrån sig några konstiga ljud när det skakas om lite lätt. Ett bra första intryck helt enkelt.

Design och utformning

K60 PRO TKL är ett mekaniskt tangentbord som är framtaget för gaming. Det har en TenKeyLess-utformning (TKL), vilket innebär att numpad är borttagen, men den har piltangenter och funktionstangenter. Vidare ansluts tangentbordet till speldatorn via en avtagbara USB C-kabel.

Under tangenterna sitter en platta av svart aluminium som vi tycker ger en trevlig premiumkänsla. Byggkvalitén känns i övrigt väldigt bra och det finns inget att anmärka på. Tangentbordet har även två fötter fram för att kunna vinkla upp till en bättre ergonomi.

CORSAIR K60 PRO TKL Tangentbord från sidan. Ett spel tangentbord med RGB, snabba tangenter och gediget bygge.

Gillar du att sätta färg på din gaming setup så är kommer du tycka om K60 PRO TKL. Tangentbordet kommer med individuell RGB-belysning för varje tangent och belysningen kan anpassas helt efter egen smak i CORSAIR’s progamvara iCUE. Skapa något helt eget eller välj bland de många förinställda lägena.

Tangenter & brytare

Det här gamingtangentbordet är utrustat med CORSAIR’s OPX optisk-mekaniska brytare. Det är linjära brytare och har således inget motstånd på vägen ner i knapptrycket, vilket många gamers föredrar, inklusive oss.

De här brytarna har en hyper-snabb inmatning på endast 1,0 mm aktiveringsavstånd, vilket innebär att knapptrycket registreras mer eller mindre direkt. Dessutom är de gjorda för över 150 miljoner knapptryck.

Själva tangenterna är av PBT-material och känns både hållbara och bekväma att röra. Vi gillar även den lätta skålningen som de har.

CORSAIR K60 PRO TKL Tangentbord tangenter

Programvara & anslutning

Med hjälp av CORSAIR’s programvara iCUE kan man anpassa K60 PRO TKL och andra produkter från märket. Det är en smidig programvara som är enkel att navigera i tycker vi.

För K60 PRO TKL går det att ändra olika knapptryck, skapa makros, anpassa RGB-belysning och välja hur snabbt tangentbordet ska vara. 

Vi gillar möjligheten att kunna spara flertalet olika profiler, på det sättet kan man ha olika profiler redo för olika typer av spel, med unika knapptryck och makros. Vidare tycker vi om den stora variationen av förinställda RGB-inställningar.

CORSAIR K60 PRO TKL från programvaran iCUE, där man styr RGB, makron m.m.

Spela på K60 PRO TKL

När det kommer till att faktiskt spela på det så tycker vi att K60 PRO TKL överlag är ett bra gaming tangentbord. De linjära brytarna är hyfsat tysta och känns väldigt snabba på återkopplingen. Ska man påpeka någonting så har tangenterna en tendens att kännas lite lösa och kränger nästan vid vissa tillfällen, framförallt vid lite mer stressade situationer i spelen där man snabbt ska byta mellan olika tangenter.

Likt flera andra tangentbord från CORSAIR så är K60 PRO TKL utrustat med deras Axon Hyper-Processing Technology, vilket ger möjligheter till hastigheter på upp till 8000 Hz. Vad betyder det då? Jo, för många tangentbord är 1000 Hz en standardhastighet och det innebär att det tar 1 millisekund för datorn att registrera tangentbordets knapptryck. Tack vare 8000 Hz går det i stället 8 gånger snabbare och tar endast 0,125 millisekunder innan datorn registrerat tangentbordets knapptryck.

För att aktivera 8000 Hz så behöver man ha programvaran iCUE installerat och använda en 3.0 USB-port samt ha Windows 10/macOS 10.15 eller senare. Vi tycker att det ger en viss skillnad i spelen, även om det är svårt att avgöra om det handlar om en faktiskt skillnad eller placeboeffekt. Trots allt rör det sig om extremt små skillnader i hastigheterna.

Skriva på K60 PRO TKL

När det kommer till att skriva på K60 PRO TKL så upplever vi en snabb återkoppling från tangenterna och de återgår snabbt till sin ursprungliga position, vilket är trevligt. Ska man skriva längre texter brukar inte alltid linjära brytare vara det man föredrar, men vi tycker dessa fungerar fint till det också. 

Även vid skrift så märker vi av att tangenterna ibland känns lite lösa och kan kränga en del, vilket också skapar en viss vibration i fingrarna och är inte helt bekvämt.

Eftersom designen på tangentbordet är relativt diskret när RGB-belysningen är avstängd så gör sig K60 PRO TKL lika bra på kontoret som i en avancerad gaming setup.

Något vi kan sakna vid den här prislappen är ett medföljande handledsstöd, framförallt när man ska skriva.

CORSAIR K60 PRO TKL Gaming tangentbord tillsammans med andra produkter som skärm, headset, datormus och musmatta.

Summering av CORSAIR K60 PRO TKL

K60 Pro TKL är ett snyggt och välbyggt tangentbord för gaming och passar för många olika typer av spel. TKL-utförandet gör även att tangentbordet tar lite mindre plats på gamingbordet.

Känslan vid spel och skrift är överlag bra, men med ett visst frågetecken kring varför tangenterna ibland kan kännas lösa och kränga lite.

Vi gillar programvaran iCUE och de många möjligheterna till anpassning och justering av både knapptryck, hastigheter och RGB-belysning. Perfekt för att kunna optimera tangentbordet för sig själv.

Ett utmärkt val för dig som söker en kabelbunden TKL-modell helt enkelt!

4.5/5

4,0/5

Hitta bästa pris för CORSAIR K60 PRO TKL hos