Bygga dator: Steg-för-steg guide för att bygga egen PC

En person som bygger egen dator. Man ser att han monterar ett grafikkort så det är möjligt att det byggs en egen gamingdator.

Att bygga sin egen dator själv kan vara en klurig uppgift, framförallt om det är första gången. Men det är en utmärkt erfarenhet och kan hjälpa dig att bättre förstå hur din dator fungerar.

Det är även många gånger billigare att bygga en egen dator än att köpa en färdigbyggd modell och du får också möjligheten att anpassa komponenterna för att passa just dina behov.

Här nedan följer en grundlig guide för att hjälpa dig att bygga din egen PC, den går att följa oavsett om du ska bygga en gamingdator, arbetsdator eller en dator för vardagligt bruk.

Steg 1 - Välja komponenter

Innan du sätter igång och börja bygga din egen dator så behöver du bestämma vilka komponenter du ska använda. Men vad behöver man egentligen för bygga en egen dator? Här följer en lista på komponenter som du behöver ha med i datorbygget:

 • Chassi: Huset eller skalet där allt detta kommer att lagras. Se till att det är tillräckligt stort för att passa alla dina komponenter. Det finns alltifrån minimodeller upp till stora fullstorlekar.
 • Moderkort: Detta är datorns ryggrad där alla andra delar ansluts. 
 • Processor (CPU): Datorns “hjärna”. En snabbare processor betyder snabbare prestanda allt annat lika.
 • Processorkylare: Detta ingår i regel till processorn, då är det lite enklare kylare. Det går även att köpa förbättrade modeller som man installerar i stället.
 • Internminne (RAM): Datorns korttidsminne. Mer RAM hjälper din dator att hantera fler uppgifter samtidigt.
 • Lagring – Solid State Drive (SSD) eller hårddisk (HDD): Här lagras all din information. SSD-enheter är snabbare men dyrare.
 • Grafikkort (GPU): Ett separat grafikkort är viktigt om du planerar att spela spel eller arbeta med grafikintensiva program.
 • Nätaggregat (PSU): Ger ström till din dator. Välj en med tillräckligt med kapacitet för att driva alla dina delar.
 • Operativsystem: Man behöver även köpa till ett operativsystem till datorn, som t.ex. Windows 11. 

Det finns även ett par saker som inte är ett måste men som kan vara bra att lägga till beroende på hur datorn ska användas:

 • Extra fläktar till chassit: Fördelaktigt om du vill bygga en vass gamingdator.
 • Ljudkort: Oftast så medföljer ett enklare ljudkort på moderkortet eller processorn.
 • WiFi-kort: En del moderkort kommer med WiFi-anslutning, men inte alla. Om ditt modertkort saknar det och du gärna vill ha det behöver du köpa ett separat WiFi-kort, eller välja ett annat moderkort.

Tänk på att delarna behöver vara kompatibla med varandra. Det viktigaste att hålla koll på är att processorns sockel passar på moderkortet samt att internminnet (RAM) matchar med moderkortet.

Steg 2: Verktyg & förberedelse

När du ska bygga en egen dator så behöver du även ett par verktyg:

 • Skruvmejsel och antistatiskt band – En mejsel med olika storlekar och ett antistatiskt band som förhindrar att du skadar elektroniken är ett måste.
 • Kabelhållare – Med hjälp av bundband eller kabelhållare kan du lättare organisera inne i datorn.
 • Kniv eller sax – För att kunna klippa och öppna förpackningar.
 • Kylpasta – Används när man installerar processorkylaren på processor. Till vissa processorer ingår kylpasta, men vi rekommenderar att ha en tub hemma ifall det skulle behövas extra.
Verktyg för att bygga dator. Här medföljer exempelvis skruvmejsel och antistatiskt band. Detta kommer underlätta byggandet av en PC.
Verktygspaket
Kylpasta behövs när man bygger egen dator. Det ser till att processorn håller sig sval.
Kylpasta
Kabelhållare är en viktigt om man ska bygga en PC själv. Då kan man göra kabeldragningen snygg i datorn.
Kabelhållare

Lägg fram alla dina komponenter på en ren, plan yta. Se till att du har tillräckligt med utrymme för att arbeta på och en bra höjd. Förslagsvis på ett stort skrivbord alternativt ett köksbord. 

Steg 3: Installera processorn på moderkortet

Packa upp moderkortet och processorn och börja därefter med att frigöra sockeln på moderkortet genom att släppa upp spaken och vrida den uppåt, följt av att lossa metallklämman som är designad för att hålla processorn på plats. Därefter tar du bort plastskyddet som täcker över sockeln. 

Det är viktigt att du inte rör stiften eller kontakterna på sidan av processorn då de är mycket känsliga. De kan råka böjas eller ta skada av olja från dina fingertoppar. 

Sätt nu processorn i sockeln, se till att den är rätt placerad och att markeringarna på processorn matchar med sockeln. Slutligen stänger du med spaken igen, du ska inte behöva kämpa för att stänga igen den, utan det ska gå relativt lätt. Om du behöver trycka hårt så är processorn inte i korrekt position.

Processor som är monterad på moderkortet. Det är ett av de första stegen när man bygger en egen dator.

Steg 4: Installera processorkylaren

När processorn är på plats är det dags att installera processorkylaren. Hur den ska monteras varierar lite mellan olika modeller, så var noga med att läsa manualen. Vi kommer att gå igenom hur många av de medföljande processorkylaren monteras.

Börja med att ta kylpastan och tryck ut en liten mängd, inte större än en ärta, så nära mitten som möjligt. Därefter tar du processorkylaren och försiktigt sänker ner den mot processorn. Kylpastan kommer att pressas ut en aning, skulle du ha tagit för mycket och det rinner ut över kanten så kan du ta lite isopropylalkohol och torka av runtom. 

Skruva sedan fast processorkylaren. Därför ska du ansluta strömkabeln för processorkylaren till en specifik kontakt på moderkortet. Kolla i manualen för moderkortet för att lokalisera vilket kontakt, oftast så sitter den nära processorns sockel och ibland står det även CPU FAN där.

Steg 5: Montera internminnet (RAM)

Att installera internminnet, eller RAM som även kallas, är kanske den lättaste delen när du bygger egen dator. Bredvid processorn på moderkortet finns det flera platser att installera ett internminne i. 

Ska man installera två stycken RAM så brukar man ha en tom plats emellan som nedan bild. Dubbelkolla i ditt moderkorts manual på vilka platser de rekommenderas att placeras på.

När du vet vilka RAM-platser du ska använda, så loss spärrarna på varje plats. Hos vissa moderkort finns det spärrar på både sidorna medan andra bara har på ena sidan. Placera sidan internminnet åt rätt håll och tryck till för att få det på plats. Om moderkortet är nytt kan man behöva ta i lite extra första gången.

RAM som är monterat på ett moderkort. Det är ett av de enklaste stegen när man bygger en dator själv.

Steg 6 - Montera moderkortet

Nu är det dags att sätta in moderkortet med processorn, processorkylare och interminnet in i chassit. Vissa föredrar att installera nätaggregatet innan moderkortet sätts in, det beror lite på hur chassit ser ut. Vanligtvis tycker vi det är smidigare att montera moderkortet först. 

Börja med att lossa ena sidan på chassit, vanligtvis är det vänster sida framifrån. Den kan sitta med ett par spärrar, eller skruvar som man antingen skruvar för hand eller med en skruvmejsel. 

Inne i chassit börjar du med att installera distanserna som följde med chassit, de är oftast i en egen påse. Dessa gör så att moderkortet inte ligger rakt på plåten och riskerar att kortslutas. Tänk på att matcha distansernas position med hur hålen i moderkortet är gjorda. Är du osäker på hur distanserna ska monteras så se chassits manual. 

Om ditt moderkort kom med en lös I/O-plåt, en rektangulär metallbit med hål för moderkorts portar, så ska denna först monteras på chassits bakre del. 

Var försiktig med kanterna då dessa kan vara rätt vassa. Kläm fast plåten och för sedan moderkortet på distanserna. Se till att I/O plåten inte blockerar några av moderkortets portar. Skruva sedan fast moderkortet i chassit. 

Steg 7 - Montera nätaggregatet (PSU)

Nästa steg i att bygga din egna dator är att installera nätaggregatet, själva strömförsörjningen till dina komponenter. Det bör finnas en plats för den antingen nära toppen eller botten av chassit, det ska vara ett stort kvadratiskt utrymme som är format som nätaggregatet. 

Om du har svårt att hitta det så kan du titta på baksidan av ditt chassi. Där kommer att finnas ett stort tomt kvadratiskt utrymme. Det är där strömförsörjningen ska placeras och det är där din strömkabel kommer att kopplas in när datorn är byggd. 

När du har hittat vart nätaggregatet ska vara så skruva fast det i chassit med de medföljande skruvarna.

När nätaggregatet är monterat så för du 24-pins strömkontakten och kompletterande/CPU strömkontakten genom chassit och anslut den till moderkortet. 24-pins kontakten brukar normalt finnas någonstans nära höger av mittendelen på moderkortet, medan strömförsörjningens kontakt ansluts i det övre vänstra hörnet.

Bild som visar ett nätaggragat i en dator som man bygger på egen hand.

Steg 8 - Installera SSD eller HDD

När du ska montera en 2,5 tums SSD eller en 3,5 tums HDD så börja med att titta i den främre delen av chassit. Där ska det finnas platser att montera dessa i. 

På vissa chassin kan du behöva skruva upp en skruv eller öppna en spärr innan du trycker in minnet. Skruva därefter fast det eller bara klicka in det. Är du osäker så kolla i ditt chassits manual.

När du har installerat minnet så ska det kopplas med en SATA-kabel till moderkortet.

Om du har en M.2 SSD så ska det finnas en plats direkt på moderkortet där du kan installera denna. Kolla ditt moderkorts manual för hitta platsen. 

Steg 9 - Installera grafikkortet

Nu har vi kommit en bra bit på vägen och det är dags för huvudrollsinnehavaren för dig som bygger en bra gamingdator. Har du däremot köpt en processor med integrerat grafikkort och du är nöjd med det så kan du hoppa över det här steget då detta bara gäller om du köpt ett separat grafikkort.

Grafikkortet ska till att börja med kopplas till en PCI-Express port på moderkortet. Om moderkortet har flera sådana portar så kolla i dess manual för att se om någon port rekommenderas framför den andra. Ofta är detta den porten som sitter närmast processorn.

Därefter riktar vi blickarna mot chassits baksida, där sitter ett par expansionsportar. Som standard är dessa skyddade av små, avtagbara plåtar. Dessa är vanligtvis fästa med skruvar eller en slags snabbspärr. Du ska lossa och ta bort så många av dessa plåtar som behövs för att ditt grafikkort ska passa. 

Vi rekommenderar att du behåller dessa små plåtdelar, tillsammans med eventuella överblivna kablar och kontakter, ifall de skulle behövas senare.

När täckplåtarna är avlägsnade, ska du försiktigt placera grafikkortet i den PCI-Express porten. Anpassa baksidan av kortet (där HDMI och DVI-portarna sitter) till utrymmet där täckplåtarna tidigare var. När kortet är korrekt placerat, fäst det med hjälp av de skruvar eller snabbfästen som tidigare höll täckplåtarna på plats.

Grafikkortet i ett datorbygge är en av de viktigaste komponenterna om man bygger en speldator och gamingdator.

Steg 10 - Montera extrasaker (frivilligt)

Har du köpt en extra fläkt, ett WiFi-kort eller kanske ett ljudkort? Nu är det dags att installera detta i sådana fall. Vanligtvis ansluts dessa extrasaker via PCI eller PCI-express på moderkortet och proceduren liknar grafikkortets montering.

Läs i de medföljande manualerna hur produkten ska installeras, det brukar vara tydliga och bra beskrivningar. 

Steg 11 - Ansluta kablar

Det kvarstår nu att ansluta ett par kablar i chassit. Strömkontakten till grafikkortet brukar ha en 6 eller 8-pin PCI-express strömkontakt. Om du kollar på kablarna som kommer ut från nätaggregatet så ska någon av dessa se ut att passa på den rektangulära eller kvadratiska kontakten på sidan av grafikkortet.

Anslut även eventuell SATA-kabel till SSD och HDD samt kablarna i chassit till moderkortet. Ovanpå chassit eller på frontpanelen finns USB-portar, ljudingång, startknapp m.m. Dessa ska anslutas till moderkortet och här är det bäst att ta hjälp av moderkortets manual för att se hur de ska installeras. 

Se även till att kabeldragningen är bra i datorn, det ser snyggt ut och gör det även lättare att arbeta inne i datorn om något behöver bytas ut eller lagas i framtiden. Ta hjälp av exempelvis buntband eller kabelhållare.

Steg 12 - Starta datorn

Har allt monterats korrekt ska du nu kunna starta upp datorn för första gången. Skulle datorn inte starta eller ha något problem så låt det inte tynga ner dig alltför mycket. Det finns många problem man kan stöta på när bygger en dator, framförallt för första gången.

Om datorn startar och du får upp ett felmeddelande, googla och ta reda på vad felmeddelandet beror på. Om datorn inte ger något liv alls kan du kolla in denna videon som ger lite tips på nybörjarmisstag eller denna videon som går igenom fel som kan göras. 

Steg 13 - Installera Windows

När du byggt klart datorn och fått den att starta upp så är det dags att installera operativsystemet. När man bygger en dator så är det inte det inkluderat, utan man behöver köpa en Windows-licens från Microsoft eller någon återförsäljare och sedan installera den. Du kan hitta licenser hos t.ex. Webhallen.

Det smidigaste sättet är att installera Windows på en dator är via ett USB. För att göra det går man in Microsofts nedladdningssida, där väljer du vilken version av Windows du vill ha. Välj sedan Skapa installationsmedia för Windows och följ vidare instruktioner.

När USB-minnet är förberett så stänger du av datorn och sätter in USB-minnet i den. Starta sedan upp datorn igen och om allt är korrekt så ska datorn börja installera Windows. Om så inte är fallet kan du behöva öppna BIOS (kolla i moderkortets manual för instruktion) och ställa in USB-minnet som en startenhet.

När man sätter ihop sin egna dator behöver man även köpa till ett operativsystem. Förslagsvis Windows från Microsoft.

Steg 14 - Installera drivrutiner & uppdateringar

När Windows är färdiginstallerat är datorn nästan redo att användas. Kvar är att installera drivrutiner och andra uppdateringar. De senaste utgåvorna av Windows är numera bra på att automatiskt ladda ner och installera nödvändiga rutiner för datorn. Men kolla för säkerhets skull i “Windows Update” genom att söka efter det i datorn. 

Se även till att du laddar ner programvaror och drivrutiner för dina komponenter. Har du t.ex. ett grafikkort från NVIDIA så laddar du ner deras programvara och följer instruktioner. 

Har du byggt en gamingdator så glöm inte att komplettera med bra tillbehör, hos oss hittar massor av guider och bäst i test av gamingprylar. Se exempelvis:

Klart!

Det var allt, bra jobbat med bygget av din egna dator och hoppas du eller personen den är byggd för får massor av glädje av den! 

Vanliga frågor om att bygga dator själv

Det kan vara både bättre och billigare att bygga sin egna dator. Du får även en PC som är anpassad exakt efter dina önskemål, så på sätt är det bättre än att köpa en färdigbyggd.

Ja, det är i regel billigare att bygga dator själv än att köpa färdig. Du betalar inte för montering och framtagning av datorn, utan gör det arbetet själv. Vi har även skrivit en separat artikel som jämför bygga egen dator och att köpa färdigbyggd.

I grund och botten är mycket likt. Den stora skillnaden är att man brukar köpa ett separat och avancerat grafikkort om man bygger en speldator. En annan populär detalj är att köpa till RGB-belysning till en egenbyggd gamingdator.

Om man ska bygga en dator själv för första gången så får man räkna med att det tar 3-4 timmar.

Det kräver noggrannhet och lite tekniskt kunnande. Följer du en guide, som den i vår artikeln, så brukar det vara lättare än man tror att bygga ihop en PC själv.