Bästa VPN för gaming 2022 – Spela säkert och utan lagg

Bästa VPN för gaming 2022 - Hitta rätt VPN i vår topplista.

Med bästa VPN för gaming kan du både surfa anonymt på webben samtidigt som du spelar online utan några begränsningar. Det finns många olika VPN-tjänster på marknaden idag, men vill du ha kunna spela bekymmersfritt utan lagg och störningar så går det inte att välja vilken VPN-tjänst som helst. Därför har vi utsett de som vi anser presterar bäst.

Förutom att din trafik krypteras och du blir anonym online så finns det en rad andra fördelar med att använda en VPN-tunnel. När det gäller gaming så får vissa länder tillgång till spel och innehåll tidigare än andra länder, då kan du med hjälp av en VPN-tjänst få tillgång till det, även om du inte bor där.

Här nedan hittar du vår topplista med de tre bästa VPN-tjänster för gaming 2022.

Översikt bästa VPN för gaming 2022

1. NordVPN

5/5

2. ExpressVPN

5/5

3. Surfshark

4.8/5

Innehåll i guiden

Köpguide VPN

Innan vi kollar in vårt bäst i test så ska vi gå igenom vad VPN faktiskt är och vad det innebär. Dessutom kollar vi in vilka användningsområden som finns och hur du har nytta av det vid gaming.

Låt oss ta och dyka ner i guiden!

Vad är en VPN?

VPN står för Virtual Private Network (Virtuellt Privat Nätverk) och är ett verktyg som hjälper dig att kryptera din internetanslutning och ge dig en anonymitet på internet genom att maskera IP-adressen. Det gör det mycket svårt för en tredjepart att spåra din internetaktivitet.

Med hjälp av en VPN-tjänst skapas en tunnel som döljer vad du gör, vilket inkluderar dina köp, länkar du klickar på och olika nedladdningar. Det innebär att företag, statliga myndigheter och liknande inte kan spåra dig.

Vad kan en VPN-tjänst användas till?

En VPN-tjänst har flera fördelar och många olika användningsområden, några exempel är:

Få tillgång till innehåll i andra länder – Streamingtjänster som Netflix har olika innehåll i olika länder, kanske vill du se en serie eller film som bara finns tillgänglig på Netflix USA-sida? Med en bra VPN-tjänst kan du välja vilket land du “befinner dig i”.

Bättre säkerhet vid köp online och i spel – Det kan kännas lite läskigt att lämna ut kortuppgifter och liknande när du handlar online, speciellt hos mindre välkända sidor. Med hjälp av en VPN-tjänst skyddas dina betalningsuppgifter bättre.

Tillgång till privata nätverk – En VPN ger möjligheten att komma åt ditt hemnätverk eller kontorsnätverk när du befinner dig på andra ställen. Många VPN-tjänster gör det även möjligt att ansluta till både privata och publika nätverk samtidigt.

Dölj information för internetoperatörer och marknadsförare – Bolag som exempelvis Facebook, Google och Amazon tjänar enorma pengar på att samla in din och andras data och sälja vidare till tredjepart. VPN är en av de effektivaste sättet att undkomma detta.

Säker anslutning till publika nätverk – Datorer som är anslutna till publika nätverk på caféer, skolor, tåg m.m. är sårbara och löper risk att hackas. Med en VPN-tjänst döljs din IP-adress och din aktivitet krypteras.

Ta dig förbi blockeringar av jobbet/skolan/staten – Vissa hemsidor och tjänster kan blockeras av arbetsgivare och skola, som exempelvis Youtube, Twitch eller Facebook. En VPN-tjänst hjälper till att komma runt det.

Bra VPN vid gaming

För att en VPN ska anses vara bra för gaming så behöver den kunna leverera snabba hastigheter och en stabil uppkoppling, så att du får bästa förutsättningar i ditt onlinespel. Detta är något vi har kollat särskilt på när vi valt ut bästa VPN för gaming.

Vidare ska VPN-tjänsten vara smidig och enkel att använda, så du inte behöver sitta och fixa med det länge. En annan viktig sak att titta på är antalet servrar och länder som erbjuds, en tumregel är ju fler desto bättre.

Även priset och villkoren spelar såklart in. Flera VPN-tjänster erbjuder pengarna tillbaka-garanti och gratis provperioder, så att du kan testa och förlita dig på att du valt rätt.

VPN för gaming, här visas PlayStation och Xbox kontroller tillsammans med Nintendo.

Går det att använda VPN på konsoler som PlayStation, Xbox och Nintendo Switch?

Både ja och nej, konsolerna har inga egna inbyggda appar eller program för att konfigurera en VPN-tjänst. Däremot går det att exempelvis konfigurera sin gaming router så att all trafik krypteras, inklusive den till och från konsolen.

Många av dagens routers har stöd för att sätta upp VPN, det kan dock vara lite klurigt att sätta upp det första gången. Hos de olika leverantörerna av VPN-tjänster finns guider för hur man sätter upp deras tjänst på olika märken och modeller av routers.

Du hittar exempel NordVPN’s guide här.

Är det lagligt att använda VPN för gaming?

Det är lagligt att använda VPN-tjänster i de allra flesta länder i världen idag. Det finns ett par undantag, Belarus, Nordkorea och Irak har förbjudit det helt. Medan länder som Ryssland, Turkiet och Kina har infört hårda restriktioner mot VPNs och man bör använda dem med försiktighet där.

Kommer jag få en högre ping med VPN?

Nej, det kommer bara att hända om du använder en VPN-tjänst med en långsam uppkoppling eller om du är ansluten till en server långt bort. De VPN-tjänster vi har på vår topplista erbjuder alla en snabb och stabil uppkoppling.

Med det sagt tar vi och kollar vår topplista!

Topplista bästa VPN för gaming 2022

1. NordVPN

 • Antalet servrar: 5400+ i 60 länder
 • Hastighet: Inga begränsningar
 • Stöd för router: Ja
 • Enheter samtidigt: 6
 • Kundtjänst tillgänglig 24/7: Ja
 • Pengarna tillbaka-garanti: Ja, 30 dagar

En av de mest populära och välkända VPN-tjänsterna idag är NordVPN, som med över 5400 servrar i 60 länder erbjuder riktigt snabba nedladdnings- och uppladdningshastigheter. För att ansluta till servrarna används en omarbeterad version av WireGuards kommunikationsprotokoll som NordVPN kallar för NordLynx. Det ger dig en suverän uppkoppling med pålitlig stabilitet.

NordVPN kommer med många användbara funktioner, som exempelvis split tunneling, som låter dig välja vilka specifika program, hemsidor eller appar som ska få sin trafik krypterad. Vidare finns en kill switch-funktion, som blockar din speldators tillgång till internet om VPN-tjänsten skulle gå ner. På så sätt är din anonymitet säker.

Programvaran från NordVPN är smidig att använda och enkel att förstå för en ny användare. NordVPN går att använda på upp till 6 olika enheter under samma prisplan och finns för både PC, Mac, Linux, surfplattor och mobil.

NordVPN är vårt toppval av VPN-tjänst för gaming och låter dig spela utan att uppleva lagg eller högre ping i spelet. Deras 30 dagars pengar tillbaka-garanti gör det möjligt att testa själv i lugn och ro för att se om det passar dina behov.

2. ExpressVPN

 • Antalet servrar: 3000+ på 160 ställen i 94 länder
 • Hastighet: Inga begränsningar
 • Stöd för router: Ja
 • Enheter samtidigt: 5
 • Kundtjänst tillgänglig 24/7: Ja
 • Pengarna tillbaka-garanti: Ja, 30 dagar

Ett mycket starkt alternativ till bästa VPN för gaming 2022 är ExpressVPN, som har 3000 servrar på hela 160 ställen i 94 länder runtom i världen. Det garanterar dig snabba hastigheter och en stabil uppkoppling, oavsett vart du vill placera dig i världen. Du kan exempelvis spela med onlinevänner långt bort och ändå få en låg ping och kan i vissa fall komma åt spel och innehåll som släpps tidigare i andra länder.

ExpressVPN använder sig av OpenVPN och Lightway protokoll tillsammans med en väldigt säker AES-256 kryptering. Den kombination levererar riktigt snabba hastigheter och gör att du kan spela utan att märka att trafiken går via en VPN-tjänst.

Det går att installera ExpressVPN’s app på flertalet olika enheter, så som PC, Andriod, Mac, iPhone, Chromebook, Linux och routrar. Deras app är idag enkel och smidig att använda utan några problem.

Även ExpressVPN har en kundtjänst som är tillgänglig dygnet runt för att hjälpa dig och du kan även prova på deras tjänst i upp till 30 dagar och få pengarna tillbaka om du inte känner dig helt nöjd.

3. Surfshark

 • Antalet servrar: 3200+ i 65 länder
 • Hastighet: Inga begränsningar
 • Stöd för router: Ja
 • Enheter samtidigt: Obegränsat
 • Kundtjänst tillgänglig 24/7: Ja
 • Pengarna tillbaka-garanti: Ja, 30 dagar

Surfshark är bra på många plan, men sticker framförallt med att deras tjänst kan användas på ett obegränsat antal enheter. Har du många prylar hemma eller är en familj med flera datorer, mobiler och surfplattor är Surfshark är en optimal VPN-lösning som gör att du kan säkra upp alla enheter för samma pris.

På tal om pris så är Surfshark ett av de billigare alternativen på marknaden, men erbjuder trots det en riktigt bra tjänst med stabila uppkopplingar genom sin över 3200 servrar i 65 länder.

Surfsharks app är lättanvänd och du får enkelt kontroll över alla användbara funktioner så som split-tunneling, kill switch och skydd mot GPS-spårning. En mycket prisvärd VPN-tjänst som ger mycket för pengarna tycker vi!

Sammanfattning bästa VPN för gaming 2022

Med en VPN-tjänst ökar du din säkerhet och förblir du anonym online. Idag finns många tjänster att välja på med varierande prestanda och priser. Vi har tagit fram våra tre främsta favoriter av VPN-tjänster att använda vid gaming, som levererar snabba hastigheter och stabila uppkopplingar. På så vis slipper man oroa sig att spelupplevelsen ska påverkas.

Det finns även andra fördelar med att använda en VPN vid gaming, du kan t.ex. få tillgång till spel och annat innehåll tidigare om spelleverantören har valt att begränsa tillgången till några andra länder.

Vår topplista med bästa VPN för gaming 2022 ser ut som följer:

 1. NordVPN
 2. ExpressVPN
 3. Surfshark

Vanliga frågor och svar om VPN

Vi tycker inte någon av gratistjänsterna är tillräckligt bra för gaming, de erbjuder för låga hastigheter och är inte stabila nog. Det finns även en risk att de säljer din data vidare till tredje part för att finansiera sin verksamhet.

Det betyder att du kan välja vilka appar och program som ska anslutas till din VPN. En VPN kommer inte kunna återge 100% av din internethastighet, därför vill du kanske behålla det på vissa appar medan andra ska krypteras.

Det är en funktion som automatiskt kopplar bort din enhet från internet om VPN-anslutningen skulle försvinna. Det innebär att din IP adress och annan information inte hinner synas, så att din anonymitet inte äventyras.

VPN är lagligt i Sverige, precis som i de flesta länderna i världen. Däremot används ibland VPN till att dölja olagliga handlingar.

Ja, vi tycker man borde ha VPN. Det ger många fördelar till en rimlig peng. Det handlar framförallt om att slippa få allt man gör online spårat och kartlagt.

De bra VPN-tjänsterna ligger på mellan 30-120 kronor i månaden beroende på erbjudande och hur länge man tecknar abonnemanget.